ciastka - 17601 przepisów (strona:183/1174)

BAJADERKI 287

alkoholową nutę. Jest to prosty i szybki w przygotowaniu deser bez pieczenia, a co najważniejsze - długo utrzymuje świeżość. I nic się w domu nie zmarnuje! Składniki: ok. 800 g ciastek, ciast (resztki ciast bez masy, zakalec, babki, muffinki, drożdżówki bez owoców) 1/2 szklanki mleka 100 g masła 50 g gorzkiej czekolady 3-4 łyżki powideł śliwkowych 3 łyżki kakao

Kuchnia MagdaLeny
Ciasteczka kakaowe z kremem orzechowym 192

przekazując na nią ciacha upieczone według tego przepisu. A przepis pochodzi z książki “The Hummingbird Bakery. Life is sweet” - oczywiście został przeze mnie nieco zmodyfikowany ;) SKŁADNIKI: Na około 20 ciastek. Ciastka: 170 g maki pszennej 90 g ciemnego gorzkiego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli(...)miękkiego masła 300 g cukru 3 łyżki mleka 1 jajko Krem orzechowy: 200 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 1 słoik masła orzechowego 1 łyżeczka soli SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciastka: 1. W dużej misce mieszamy ze sobą sypkie składniki: mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. 2. W drugiej misce za pomocą miksera ubijamy cukier z masłem

W kuchni Katie
Lava cake, czyli czekoladowy fondant 159

jest płynny środek, który niczym lawa wylewa się po przekrojeniu ciastka. Ten płynny środek śnił mi się po nocach, na jawie natomiast był niemal nieosiągalny. Za każdym razem ciastka przypominały raczej brownie, niż lawę, środek był ścięty, jakby półsurowy, brakowało mu efektu wypływającej lawy. Mississipi mud bardziej:)  Klasyczny przepis Gordona Ramseya polega na jednakowych ilościach masła, czekolady(...)następnym razem;) Dziś Lubelski Kociołek świętuje Dzień Czekolady, dlatego na blogach będzie czekoladowo;) Zerknijcie też do dziewczyn po pyszne czekoladowe łakocie. Lava cake, czyli czekoladowy fondant Składniki (na 4 ciastka): 2 jajka 2 łyżki brązowego cukru 1 kopiasta łyżka mąki 100g gorzkiej czekolady 70% 50g masła 1 łyżka śmietanki 30% 2 łyżki rumu masło i kakao do posmarowania foremek

Obiad gotowy
Kruche ciasto z kremem 240

którego można wbijać gwoździe. Pamiętam swoje pierwsze kruche ciastka. Byłam jeszcze dzieckiem, ale już miałam zapędy do tego, żeby coś upichcić. No.. ale to były niezbyt zjadliwe ciastka, do których właśnie można było wbijać gwoździe - były tak twarde. Obecnie mi się to już nie zdarza, choć wpadki w kuchni nie są mi obce pod innymi względami. Uważam(...)zdarzają się każdemu i nie można się nimi załamywać, jedynym i słusznym rozwiązaniem jest to, żeby się z nich śmiać. Pyszne ciasta: Ciastka kruche Jogurtowiec z wiśniami Kruche babeczki z porzeczkami Szarlotka Ciasto kruche przepis podstawowy Ciasto o jakim dzisiaj mowa to spontaniczne kruche ciasto z kremem, pianką i suszonymi owocami zblendowanymi z przepyszną herbatą. Całość komponuje się przepysznie

MamaOskarka
Owsiane ciasteczka z cynamonem i recenzja książki - Kuchnia wegańska, przewodnik po produktach zastępczych. 149

postanowiłam przetestować jeden z przepisów i tym razem padło na bardzo zdrowe i sycące ciastka a nawet ciacha. Bo jedno spokojnie zastąpi głód. W smaku bardzo przypominają znane ciastka belvita.  Owsiane ciasteczka z cynamonem. Składniki; 2/3 szkl. masła roślinnego 1 i 1/2 szklanki  cukru trzcinowego Skworcu 1/2 szklanki mleka kokosowego 2 łyżki mielonego cynamonu   Skworcu(...)bardzo szybko "łapie" je od dołu.  Po wyjęciu z pieca, czekamy aż ostygną, dopiero wtedy wykładamy na talerz.  Z podanej porcji wychodzi około 10- 12 dużych ciastek.  Tytuł książki; Kuchnia wegańska, przewodnik po produktach zastępczych. Autor; Celine Steen i Joni Marie Newman. Wydawnictwo; Buchmann Oprawa; Broszurowa Ilość stron; 272 Rok wydania; 2019 Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciastka owsiane 171

Cześć! Dziś serwuję Wam przepis na ciastka owsiane z bananem. Przepis na ciastka z płatków owsianych jest bardzo prosty, a samo ich przygotowanie nie zajmie więcej niż 30 minut (i to z pieczeniem!). Continue reading Ciastka owsiane at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl

PysiaGotuje.pl
Kruche ciasteczka 246

piekarnik do 180 stopni. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Formowanie ciasteczek – dużą łyżką nabieramy porcję ciasta, kręcimy kulkę, kulkę układamy na cukrze i dociskamy dłonią tak, żeby uformować placuszek. Ciastka układamy na blasze cukrem do góry. Bierzemy korek od wody mineralnej, owijamy go kawałkiem folii spożywczej i jego płaską stroną robimy wgłębienie. Do wgłębienia wkładamy niewielką porcję konfitury(...)marmolady. Pieczenie ciasteczek – ciastka pieczemy 10 minut w 180 stopniach, 5 minut w 190 i 5 minut w 200. Najłatwiej zapanować nad pieczeniem, jak kruche ciasteczka mają około 5 mm grubości. Cieńsze bardzo szybko się palą. Pierwsze dwie partie zrobiłam normalnie, kolejne robię już z podwójnych porcji, bo to są naprawdę świetne ciasteczka. Post Kruche ciasteczka pojawił się poraz

ladykitchen
CIASTECZKA LASKI MIKOŁAJA 195

pieczenia możemy zaangażować całą rodzinę łącznie z dziećmi. Jeśli wykonany je w mniejszych rozmiarach i przywiesimy wstążeczkę to mogą pełnić również funkcję ozdób choinkowych 🎄 Składniki: ( około 15-16 dużych ciastek ) 1,5 szklanki mąki pszennej 100 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 jajko szczypta soli 1 łyżka kakao 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżeczka przyprawy do piernika Wykonanie(...)porcję ciasta wielkości orzecha włoskiego i formujemy wałeczki o tej samej długości oraz grubości. Następnie zlepiamy je jednym końcem, owijamy wokół siebie i zakrzywiamy jeden koniec, formując kształt laski. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-13 min. Studzimy na kratce

Kuchnia MagdaLeny
Sernikowa zebra na bazie mascarpone 212

słodki smak waniliowy przeplata się z orzeźwiającym smakiem malin, mus jogurtowo malinowy dopełnia całość... Polecam spróbować, może jest trochę roboty ale warto :) Składniki na blaszkę 22cm  Spód: - 210g ciastek owsianych - 30g masła Masa serowa, składniki w temperaturze pokojowej: - 500g serka mascarpone - 200g śmietanki 30% - 2 jajka - 1 budyń waniliowy - pół szklanki cukru pudru lub jak ktoś woli więcej(...)stopni, na środkowy poziom wstawiamy głębszą blaszkę z wodą. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i owijamy szczelnie folią aluminiową. Ciastka blendujemy, masło rozpuszczamy i mieszamy z ciastkami, ma powstać konsystencja mokrego piasku, wykładamy do blaszki i formujemy spód, wstawiamy do lodówki. Śmietankę mieszamy z jajkami, dodajemy serek, mieszamy, dodajemy budyń, cukier, cukier z wanilią i mieszamy do połączenia

Wypieki Rene
Na zbliżający się Dzień Kobiet zrobiłam -karpatkę bez pieczenia z ciasteczkami oreo 268

puszki masy krówkowej o smaku kakao 2 opakowania śnieżki 1 łyżka cukru pudru 1 opakowanie kremu do karpatki -ja użyłam gotowego ze sklepu 600 ml śmietany 36 % 1 opakowanie ciastek oreo przygotowanie blaszka o wymiarach 24 na 24 dno blaszki wykładamy folią aluminiową lub spożywczą(...)wykładamy 1 partię herbatników i smarujemy masą krówkową na to nakładamy znów herbatniki . Teraz przygotowujemy masę karpatkową wedle przepisu na opakowaniu. jak jest gotowa dajemy tam 5 pokruszonych ciastek oreo i wymieszać łyżką i na herbatniki wykładamy. Śmietanę wlać do garnka, wsypać śnieżkę oraz cukier puder i bardzo króciutko miksujemy żeby nam się nie zrobiły grudki , jak jest gotowa

Moje Wyroby
Griwech z syropem 231

wachlarzy od dnia publikacji znajdują się na szczycie ostatnio przeglądanych przepisów na tym blogu. Tamtym przepisem wygrałam niedawno mini konkurs, więc pełna energii postanowiłam usmażyć klasyczną formę tych algierskich ciastek i podać je z syropem. Składniki : 470 g mąki pszennej uniwersalnej szczypta soli 120 g masła 30 g świeżych drożdży łyżeczka cukru jajko 100 ml ciepłej wody 2 łyżki(...)Sklejone końcówki odciąć nożem, spłaszczyć sklejenie. Griwech odkładać na ściereczkę. W głębokiej patelni lub rynience rozgrzać olej. Smażyć na nim ciastka z obu stron na złoty kolor. Odkładać ciastka na ręcznik papierowy dla odsączenia z tłuszczu. Przygotowanie syropu - najlepiej zacząć przed  smażeniem griwech Wycisnąć sok z pomarańczy do garnka. Podgrzewać sok na palniku o małej mocy

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto Kawoszek - Najlepsza Pianka Kawowa 165

kawy ciasto o smaku kawy to już podwójna uciecha... mniam :) <3 Szybkie i jakie pyszne <3 Przepis na formę : 24cm SKŁADNIKI: 250g - 1 opakowanie ciastek maszynkowych firmy Brześć 400g masy krówkowej kajmak 2-3 łyżki alkoholu "sheridan's" 20-30g czekolady do starcia na wierzch 100g kawy cappuccino + 1/4 szkl gorącej wody 1 galaretka cytrynowa(...)gorącej wody 16g cukru waniliowego 500g śmietany 30% WYKONANIE: 1. Na spód blaszki układamy ciastka maszynkowe firmy Brześć (są rewelacyjne) 2.Kajmak delikatnie ogrzewamy wraz z alkoholem. Nakładamy na ciastka, zostawiamy odrobinę na ozdobienie wierzchu. 3. Galaretkę rozrabiamy z wodą, pozostawiamy do ostygnięcia. 4. Cappuccino także rozrabiamy z wodą, i odstawiamy. 5. Śmietanę 30% ubijamy wraz z cukrem waniliowym

Dziś Ja gotuje
Kruche Roladki Z Marmoladą I Dżemem - 4 Składniki 188

blaszki ciastek: 200 gr śmietany 18 % 250 g masła 3 szkl mąki pszennej tortowej 6 łyżek cukru (razem z cukrem waniliowym) dodatkowo: marmolada różana cukier puder do obsypania ciastek 1. Wszystkie składniki oprócz marmolady zagniatamy ze sobą, tworząc ciasto, następnie chowamy do lodówki na 30 minut lub do zamrażalki na 10 minut. 2. Po tym czasie ciasto dzielimy(...)drugiej wałkujemy cienkie placki, a następnie wykrawamy prostokąty o  długości 8-10 cm. 3. Na każdy prostokąt nakładamy marmoladę, zwijamy i układamy na blaszce do pieczenia. Ciastka pieczemy w 180 stop. przez 20-25 minut Upieczone roladki obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Domowe napoleonki 213

właśnie smakują. Wersja nieco uproszczona i mniej czasochłonna, ponieważ użyłam gotowego ciasta francuskiego. Ciasto przełożyłam nie budyniem, a kremem budyniowym - lekkim, puszystym, aksamitnym, po prostu przepysznym. I choć ciastka nie są fit, bez dokładki się nie obędzie. No, ale karnawał ma swoje prawa! Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego (na maśle) 1 budyń waniliowy w proszku Oetkera(...)krem budyniowy przygotować wg przepisu z  bloga   rozsmarować krem na części ciasta francuskiego. Drugą, upieczoną część ciasta przeciąć na 6 lub 8 równej wielkości kawałków odpowiadających wielkością ciastek i ułożyć na kremie jeden obok drugiego. Najlepiej ciąć upieczone ciasto francuskie przy pomocy noża-piłki. Wcześniejsze nacięcie znacznie ułatwia porcjowanie, a ciastka zachowują ładny kształt podawć suto

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!