razie nagłej potrzeby. Składniki: * 1 opakowanie ciasta francuskiego * powidła śliwkowe (użyłam Orzech ) * cukier puder do posypania na wierzch Wykonanie: Ciasto francuskie rozwinąć. Foremką w kształcie gwiazdki wyciąć ciastka (najlepiej parzystą liczbę). Na jednej połowie gwiazdek na środku położyć odrobinę powideł śliwkowych. Zakryć to drugą gwiazdką, docisnąć brzegi, by powidła nie wypłynęły w czasie pieczenia. Piekarnik nagrzać(...)piec ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 15-17 minut. Po upieczeniu ciastka posypać cukrem pudrem
Zrób to smacznieChrupkie, delikatne i pyszne smażone ciastka w aromatycznym syropie różanym. Z takimi ciasteczkami karnawał może trwać cały rok. mąka pszenna 400 g letnie mleko 200 ml drożdże 15 g 1 jajko 1 łyżeczka cukru olej 50 ml 1/2 płaskiej łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łaskiej łyżeczki soli 12-14 migdałów Syrop : cukier 100 g woda 50 ml woda(...)objętość, ciasto podzielić na dwie części. Każdą wałkować na grubość ok. 0,5 cm. Podsypywać mąką. Z ciasta za pomocą foremek wykrawać kwiatki. 3 foremki różnej wielkości. Na jedno ciastko będziemy potrzebować po 2 kwiatki z każdej foremki. Ciasto jest bardzo elastyczne i trochę się ciągnie, ale nasza cierpliwość się opłaci. Nakładamy na siebie 6 kwiatków, od największych do najmniejszych
Smaczne mojeCiasteczka amoniaczki to bardzo ciekawy pomysł na szybkie i proste ciastka. Przepis jest sprawdzony a ciastka zawsze się udają i pięknie wyrastają. Polecam je piec nawet na Święta. - stary przepis - zawsze się udają - ciastka na każdą okazję
AniaGotuje.plokrągłe ciasteczka. 2. Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. 3. Pieczemy do zrumienienia przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości ciastek. 4. Upieczone studzimy i podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 30 sztuk ciastek. Czas pieczenia zależy(...)grubości uformowanych ciastek. A tutaj produkt, którego użyłam do przygotowania tych pysznych babeczek
IzabelawkuchniSerniczek jest dość szybki do przygotowania, idealny na deser, słodki, kremowy i bez użycia piekarnika :) Składniki na tortownice 24 cm spód z ciastek: 180 g ciastek/herbatników 45 g masła masa serowa: 400 g sera twarogowego, kremowego np. Mój Ulubiony 1/3 szkl cukru 70 g masła 2 jajka kl M 3 łyżki budyniu w proszku bez cukru(...)mleka kilkanaście herbatników kakaowa pianka: 200 ml śmietanki 30 % 3 i 1/2 łyżeczki kakao 4 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 5 łyżek wody Spód 1. Ciastka kruszymy lub mielimy i zalewamy roztopionym masłem. Całość mieszamy, aż utworzy się konsystencja "mokrego piasku". Tak przygotowanymi ciastkami wylepiamy tortownicę i chowamy do lodówki. Masa Serowa 2. W dużym garnku
Gotowanie...to proste !łyżki kakao * 2 jajka * 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany Składniki na krem: * 600 ml śmietany kremówki 36% * 3 łyżki cukru pudru * kilka kropel niebieskiego barwnika spożywczego Dodatkowo: * kilka ciastek (wykorzystałam ciasta, które upiekłam z gotowego mixu od Baking Concept , wpis na temat ciastek tutaj ) * odrobina białej masy cukrowej na oczy * kilka kulek czekoladowych na oczy(...)śmietanowy przełożyć do worka cukierniczego z ulubioną tylką. Przestudzone babeczki udekorować na całej powierzchni kremem. Na końcu udekorować babeczkę oczami wykonanymi z masy cukrowej i kulki czekoladowej oraz połówki ciastka
Zrób to smacznierozpływające się w ustach tureckie ciasteczka nasączone w syropie. Syrop przygotowujemy z wody, cukru i soku z cytryny. Przepis pochodzi z książki Bartka Kieżuna Stambuł do zjedzenia . Kiedy przygotowałam ciastka z podanej w książce receptury okazało się, że zostało mi połowę syropu. Nic sie jednak nie zmarnowało. Na drugi dzień upiekłam kolejną porcję ciastek i wykorzystał pozostały syrop(...)podanym przepisie podaję ilość syropu, która dla mnie wystarczyła do jednej porcji ciastek. Składniki na 20 ciasteczek SYROP 150 g cukru 150 ml wody sok wyciśnięty z 1/2 cytryny CIASTO 130 g masła 65 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 200 g mąki tortowej 100 g semoliny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z pomarańczy
Tajemnice Smakubiałej czekolady 1,5 łyżki żelatyny 1/4 szklanki gorącego mleka 5 łyżek cukru pudru Dodatkowo: kruche ciasteczka na spód lub zamiennie 250 g dowolnych rozdrobionych ciastek + 100 g masła 1 puszka owoców w syropie (u mnie mix owocowy) listki świeżej mięty do podania Przygotowanie: Tortownicę (20 cm) wykładamy papierem do pieczenia (spód). Ja dziś tego nie zrobiłam z pośpiechu(...)spód wykładamy kruche ciasteczka lub zmiksowane ciastka wymieszane z rozpuszczonym masłem. Wówczas taki mokry piasek z ciastek należy lekko docisnąć do dna. Żelatynę zalewamy 4 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na bok. Do miski przekładamy ser, dodajemy cukier puder i śmietanę. Miksujemy składniki do połączenia. Do większej miski wlewamy gorące mleko, dodajemy naszą lekko napęczniałą żelatynę i wszystko
Słodkie okruszkiosób nieposiadających piekarnika – ciastka z opiekacza do kanapek (do tzw. tostów “rożków”). Błyskawiczne do przyrządzenia – jeśli znajomi czy sąsiedzi mają wpaść na szybką kawkę, to prawdopodobnie zdążycie je przygotować. Składniki są proste i większość osób ma je zazwyczaj w domu. Boskie na słodkie śniadanie z owocami – trochę przypominają pankejki. Są puszyste i wilgotne(...)smaczne także na następny dzień. To co? Namówiłam? Ciastka z opiekacza do kanapek: 1 szklanka mąki tortowej (pszennej lub orkiszowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g rozpuszczonego masła (3/4 kostki) 1 łyżka cukru z wanilią 3 łyżki cukru lub ksylitolu 3 jajka 1/3 szklanki mleka 50 g posiekanej, gorzkiej czekolady opcjonalnie: rodzynki, żurawina, orzechy cukier puder do posypania
Poezja smakuCiastka z kleiku ryżowego to smak dzieciństwa każdego z nas... mi dodatkowo kojarzy się z wiejskim weselem gdzie zawsze to ciastko jest numerem jeden :) Przepis na około 23 sztuki SKŁADNIKI: 160g kleiku ryżowego (naturalnego) 100g wiórek kokosowych 250g masła (roztopić) 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl. cukru cukier waniliowy WYKONANIE: 1. W jednej misce umieszczamy kleik(...)dodajemy cukier i cukier waniliowy ubijamy na puszystą masę. 3. Masło roztapiamy. 4. Do suchych składników dodajemy roztopione masło, następnie jajka, całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. 5. Formujemy ciastka na kształt klusków śląskich, pieczemy w temperaturze 180* około 30 minut. Po upieczeniu dziurkę wypełniamy marmoladą
Dziś Ja gotujejest ktoś, kto nie lubi ciasteczek czekoladowych? Nie sądzę. Niestety sklepowe ciastka zawierają zboża, gluten, utwardzone tłuszcze roślinne i mnóstwo innych chemicznych składników. Całe szczęście jest alternatywa – i to bez zbóż, glutenu, cukru, nabiału i orzechów – ciasteczka czekoladowe paleo są pyszne, a ich wycinanie z foremek jest świetną zabawą dla dzieci . Jak zrobić takie pyszności? Czekoladowe ciastka(...)zostanie. Ilość ciasteczek zależy oczywiście od wielkości foremek i grubości ciasta, mi z powyższych składników wyszło równe 55. Pod koniec wycinania rozgrzej piec do 180 stopni – ciastka trzeba piec od 12 to 15 minut , ale uważaj, bo łatwo je przypalić. Pozwól im nieco ostygnąć na blaszce. Miód i większe ilości mąki kokosowej nie mieszczą się w diecie FODMAP
PaleoSMAKZnany angielski deser bezowy Eton Mess przygotowany z mini kiwi. Śmietankowy warstwowy deser z pokruszonymi ciastkami bezowymi i musem kiwi. W zeszłym roku po raz pierwszy trafiłam w sklepie na owoce mini kiwi. Wtedy udało mi się kupić je tylko jeden jedyny raz w Lidlu. W tym roku mini kiwi można dostać w większości dobrze zaopatrzonych marketów, m.in(...)wydaniu z musem kiwi i mini kiwi. Deser bezowo śmietankowy z dojrzałymi, słodkimi owocami kiwi. Składniki: 100 jogurtu greckiego lub naturalnego 100 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 % 50 g ciastek bezowych 4 kiwi zwykłe, dojrzałe 200 g mini kiwi (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Na dno każdego z 4 pucharków wlej odrobinę jogurtu greckiego lub naturalnego. Dzięki niemu deser
ProstePesto.pldzikimi cytrusami z Nowej Gwinei, Australii i Nowej Kaledonia. Zapraszam na niesamowicie pachnący i delikatny Limonkowy sernik. 👥 – ❌ ⏰ – 120 minut ➕ chłodzenie 🇵🇱 – Polska ✅ Składniki ✅ 250 g maślanych ciastek ✅ 5-7 łyżek masła ✅ 1 kg sera z wiaderka ✅ 3 jajka ✅ 2 żółtka ✅ 1/3 szklanki cukru ✅ 4 łyżki mąki ziemniaczanej ✅ 1 łyżka ekstraktu waniliowego ✅ 200 ml kwaśnej śmietany ✅ 6 limonek(...)podzielonych na startą skórkę i sok 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Ciastka połam, pokrusz, zmiel, ogólnie zrób z nich proszek, dodaj miękkie masło, wymieszaj i włóż do formy z odpinanymi bokami, wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze rozprowadź i ugnieć po całej powierzchni. 🛠️ Ser włóż do miski, dodaj cukier i użyj robota ręcznego. 🛠️ Dodaj jajka i ponownie użyj robota. 🛠️ Dodaj żółtka i ponownie
RafalCookSkładniki: 40 dkg mąki 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 dkg drożdży 250 g "Kasi" lub innej margaryny do pieczenia 2 łyzki cukru 1 mały cukier waniliowy (do posypania ciastek) 2 żółtka 3 łyżki wody tabliczka czekolady (u mnie mleczna) Kruszonka: przepis tutaj Wykonanie: Mąkę, cukier, żółtka, tłuszcz siekamy nożem w misce. Dodajemy kwaśną śmietanę oraz drożdże rozkruszone(...)rozpuszczone w 3 łyżkach wody. Całość zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy kostkę czekolady. 2 przeciwne narożniki składamy do środka. Każde ciastko posypujemy kruszonką i cukrem waniliowym. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciastka i pieczemy ok. 20 min w temp. 185st
Walijskie Pichceniełyżki jagód mrożonych 6-7 sporych truskawek pokrojonych na ćwiartki jeśli macie agrest możecie go dodać do masy zielonej mini biszkopciki lub biszkopty do przedzielenia mas Spód 1. Ciastka kruszymy lub mielimy i zalewamy roztopionym masłem. Całość mieszamy, aż utworzy się konsystencja "mokrego piasku". Tak przygotowanymi ciastkami wylepiamy tortownicę i chowamy do lodówki. Masa 2. Każdą galaretkę rozpuszczamy(...)konsystencji. 4. Masę dzielimy na trzy części. 5. Do pierwszej jagodowej galaretki dodajemy 1/3 masy, mieszamy, a następnie dodajemy jagody i znów krótko mieszamy. Wykładamy ją na spód z ciastek i chowamy do lodówki. 6. Do drugiej części agrestowej galaretki, dodajemy kolejną 1/3 masy, mieszamy i jeśli mamy agrest to go dodajemy, mieszamy i wykładamy delikatnie na masę fioletową
Gotowanie...to proste !