Ciasteczka prosto z Belgi. Kruche, intensywnie korzenne, nazywane ciastkami Świętego Mikołaja. Mają charakterystyczny karmelowy posmak. Niestety nie posiadam specjalnych drewnianych foremek do tych ciastek, co wiąże się z tym, że nadałam im zupełnie inny kształt ;) Mimo tego, jestem mile zaskoczona ich smakiem i gorąco Wam je polecam! Składniki: 250 g mąki pszennej 140 g cukru muscovado(...)całą noc) Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm i wykrawać dowolne kształty (ja odrywałam kawałki, formowałam z nich kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczałam) Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st.C przez około 15 - 20 minut. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Przechowywać do 7 dni w szczelnie zamkniętym
Nastoletnie Wypiekanieupieczenia ciastek na bazie kleiku ryżowego zainspirowała mnie znajoma. Prawdę powiedziawszy przez myśl mi wcześniej nie przeszło, by piec ciastka z kleiku. No ale cóż, zawsze kiedyś musi być ten pierwszy raz. Poszperałam trochę w necie i natknęłam się na ten właśnie przepis. Uznałam, że może to być idealne połączenie, I nie zawiodłam się. Ciasteczka wyszły tak pyszne(...)cukrem trzcinowym i z ksylitolem (po 50g) Z wymieszanego ciasta odrywamy kawałki i toczymy dłońmi kule wielkości orzecha włoskiego, odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie przyduszamy każde ciastko widelcem, tak by utworzył się wzorek. Blaszkę z ciachami wstawiamy do lodówki i zapełniamy drugą. Schłodzone ciastka (u mnie 10 minut) wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Smaczne Zdroweciasteczka w oryginale nazywają się "Cappuccino-Kipferl", co oznacza "rogaliki cappuccino". Ten właśnie kształt jest bardzo charkterystyczny dla tych ciastek w Niemczech, najpopularniejsze są oczywiście Mandel-Kipferl i Vannille-Kipferl, czyli migdałowe i waniliowe. Można nawet kupić gotowe, schłodzone ciasto na te wypieki. My jednak zrobiłyśmy same, Asia, Zuzia i ja, bo ciastka powstały podczas pobytu(...)Pawła u nas w Monachium. Jak już pisałam tutaj , wybrała je Zuzia z książeczki "Plätzchen" z serii "Essen&Genießen", wydawnictwa Happy Books. No i wybrała świetnie, bo ciastka były przepyszne z wyraźnym aromatem cappuccino i pyszną czekoladową dekoracją. Dodatkowo bardzo łatwo się je robi i dobrze się przechowują w szczelnej puszce lub plastikowym pudełku. Przekonajcie się sami
Kuchnia Prezydentowejwanilii 2,5 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli garść suszonych malin (zamiast malin można dodać suszoną żurawinę lub... M&Msy) cukier cynamonowy do obtoczenia ciastek (1/3 szklanki cukru wymieszać z jedną łyżeczką cynamonu) Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 175 ° C (z termoobiegiem). Wyłożyć 3 blachy papierem do pieczenia. Masło pokroić na małe kawałki i utrzeć mikserem(...)cynamonowym cukrze i kłaść na blasze leciutko od góry spłaszczając (ale nie za bardzo, bo zobaczycie, że w piekarniku same się "rozleją"), zachować odstęp ok. 3 cm między ciastkami. Na jednej blasze zmieściło mi się 12 ciastek. Piec przez ok. 10-12 min. W moim piekarniku wystarczyło 10 min. Źródło/ Inspiracja: somethingswanky.com
Domowa Cookierenka Agisię zezłocą. Wówczas należy je przenieść na papierowy ręcznik w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu (przy zdejmowaniu ciastka z foremki można sobie pomóc widelcem). Czynność powtórzyć. Jeszcze ciepłe ciastka posypać obficie cukrem pudrem i pałaszować z apetytem, gdyż najlepiej smakują właśnie na ciepło :) Poszukajcie na Waszym strychu lub zapytajcie się babci, czy nie są w posiadaniu takich(...)uroczych foremek :) Ciastka dodaję do akcji: Niesamowicie uspokaja i kołysze
My simple kitchenCiastka układać na wyłożonej papierem blasze w dużych odstępach. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut (na złoty kolor). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy ciastka wystygną posmarować je czekoladą i obsypać wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi. Ach, mam słabość do aniołków...w każdej postaci ;) Ciastka dodaję do akcji
My simple kitchendokładnie mieszamy. Powstanie bardzo gęste ciasto. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówką z dużym otworem i nakładać małe porcje ciasta na opłatki. Oczywiście można masę nakładać również łyżeczką. Ciastka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 15 - 20 minut. Jeśli góra ciastek będzie zbyt szybko brązowieć, należy ją przykryć papierem do pieczenia. *opłatki można(...)powodzeniem zastąpić andrutem pokrojonym w kawałki (próbowałam) Ciastka dodaję do akcji
My simple kitchenmoich najmilszych i najpyszniejszych wspomnień z dzieciństwa. Piekła (i nadal je piecze) moja babcia na każde święta. I powiem Wam, że to nie na prezenty, ale właśnie na te ciastka cieszyłam się najbardziej na święta! Uwielbiam ich smak. Niby niepozorne maślane ciasteczka ale nie mają sobie równych :) Pieczone tylko na samym maśle. Piekła je zawsze również moja mama. Teraz(...)wanilii przekroić wzdłuż i wyskrobać miąższ i dodać do reszty składników. Zagnieść ciasto i włożyć je na godzinę do lodówki. Po tym czasie je rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Ciastka piec przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy wystygną posmarować je lukrem przyrządzonym z mleka i cukru pudru i ozdobić według uznania. *Lukier jasny - mleko + cukier puder + aromat
My simple kitchenwiedziałam, że kiedyś na pewno je zrobię :) I w miniony weekend w końcu doczekało się swojej realizacji:) Ciasto składa się z puszystego biszkoptu, pysznej masy na soku kubusiowym, ciastek delicji, pianki malinowej oraz malinowej galaretki. Wszystko w cukierkowo - różowych barwach. Niczym ciasto dla księżniczki hehe :) (Przepis podaję z moimi zmianami) Duża blacha: Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek ciepłej(...)będzie bardzo zimne wsypujemy dwa opakowania śnieżki i mieszamy na najwyższych obrotach aż całość zgęstnieje. Następnie wlewamy tężejące galaretki i wszystko dokładnie mieszamy. Piankę wykładamy na masę z ciastkami i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto wkładamy do lodówki. Ostatnią galaretkę również przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do schłodzenia .Gdy zacznie tężeć, wylewamy ją na piankę. Ciasto ponownie wkładamy
My simple kitchencukier, 1 surowe jajo, mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamon. Wyrabiać ciasto około 15 minut, rozwałkować ciasto na grubości ½ cm i wycinać foremką serca. Z połowy sercowych ciastek powycinać w środku małe serduszka. Układać(...)blaszce wyłożonej pergaminem, piec 10 minut w temperaturze 170 stopni. Następnie wystudzone ciastka ( bez wycięć ) smarować czerwoną konfiturą ( jeżeli jest za rzadka dodać żelatyny) i nałożyć ciastko z wycięciem. Ciastka górne posypać wcześniej cukrem pudrem
Tradycyjna Kuchniajogurtu naturalnego. Uformowałam kulę, owinęłam w folię i wstawiłam do lodówki na około 2h. Ciasto cienko rozwałkowałam na grubość około 1 mm, foremką w kształcie gwiazdki wycinałam ciastka. Piekłam w temperaturze 180 przez 10 minut. Wystudziłam na kratce i posypałam cukrem pudrem. Z tej porcji wyszło mi około 40-45 ciastek. Smacznego!! Ciastka można przechowywać
apetytnapieczenieCiastka orkiszowe z żurawiną Inspiracją do upieczenia tych ciastek jest przepis z książki „ Smaczne prezenty „ autorstwa Joanny Góźdź. Zmieniłam nieco proporcje. Kształty u mnie tradycyjne – okrągłe, ale co kto lubi(...)wielkość i kształt dowolne. Miałam od dawna ochotę upiec coś z żurawiną. W głowie pojawiły się pomysły na chleb lub ciasto z żurawiną jednak ostatecznie zmobilizowałam się do upieczenia ciastek. Lekko kwaskowate ze względu na obecność żurawiny i sycące. Powstały w dwóch wersjach : orkiszowe z żurawiną i owsiane z rodzynkami ( przepis pojawi się niebawem). Długo zbierałam się
apetytnapieczenieryżowe. Oszczędne dlatego, że postanowiłam dodać do nich jak najmniej produktów, żeby w razie porażki za wiele nie "umoczyć". Oto mój pomysł na reinkarnację ;) Ciastko z Myszą i orzeźwiającym kisielem wieloowocowym Składniki (na ok. 12 ciastek) 500 ml gęstego kleiku ryżowego 1 łyżka masła 2 żółtka ok. 7 czubatych łyżek mąki pszennej 5 łyżek cukru (3 łyżki cukru trzcinowego(...)ciasteczka potraktować jako wartościowy deser dietetyczny. Podane z syropem z mlecza (dużo się mówi o jego zdrowotnych właściwościach) i przesmażonymi bez cukru truskawkami. Na pewno niedługo znów zrobię te ciastka. Tym razem będę przygotowana - kleik zrobię gęściejszy, a i zagęszczacz zakupię zdrowszy. Na koniec kleikowej historii winna jestem przedstawić prezenterkę moich wypieków ;) Jest to Szczuro - mysz mojej Siostrzenicy Emilki
Kuchnia po mojemuroku zamiast jednego mazurka karmelowego postanowiłam przygotować mini mazurki. A że mazurki to takie ciastka, które mają i smakować i wyglądać - wymyśliłam oryginalną dekorację. Udekorowałam je gniazdkami z karmelu(...)pisankami" z lukru plastycznego. To kolejna moja propozycja do wykonania z dziećmi w domu (no może lepiej trzymać je z dala od gorącego karmelu, ale wycinać kółeczka, sklejać nadzieniem ciastka i lepić cukrowe jajeczka mogą:) Składniki (ok. 8-10 mazurków) Ciasto: 250 g mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru łyżka cukru waniliowego 2/3 kostki
Kulinarne InspiracjeUpiec biszkopt z 4 jaj; Składniki na masę zieloną: 1 duża butelka zielonego napoju Pysio; 3 budynie śmietankowe (te na 1/2 l mleka); Dodatkowo: 2 opakowania ciastek Delicje; Wykonanie: Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki napoju. Pozostały napój zagotować, do gotującego dodać rozmącone budynie i jeszcze raz zagotować (uwaga: napój należy mieszać, bo jak się nagrzewa(...)zielona galaretka; Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i dodawać (cały czas miksując) przestudzoną galaretkę. Masę wyłożyć na ciastka Delicje. Dodatkowo: 2 zielone galaretki; Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na masę śmietanową
In my kitchen