Ciastka bardzo świąteczne dzięki kształtom kojarzącym się z Bożym Narodzeniem i zimą. Bardzo kruche i listkujące się, słodkie tylko dzięki posypce z cukru. Gotowe ciasteczka musiałam schować, aby dotrwały do świąt. Jeśli macie kolorowy cukier, to można delikatnie posypać ciasteczka przed pieczeniem. Składniki: • 4 szklanki mąki pszennej • 500 g masła • 2 łyżki(...)lodówki, najlepiej na noc. U mnie leżało cały dzień. • Wyjmować po kawałku ciasta, wałkować na grubość do 5 mm i wycinać foremką ciastka. • Białka lekko rozbić, cukier wysypać na talerzyk. • Każde ciastko posmarować pędzelkiem namoczonym w białku i położyć na talerzyku z cukrem, tak aby cukier przykleił się
To co kochamsię, że nic takiego nie miało miejsca, ale jakieś ziarno niepewności zostało zasiane i koniec, kropka, pl. Jak to mówią moje dzieci. I tak było z tymi ciastkami. Obiecałam, że upiekę i zrobię zdjęcie. Dla kogoś. Dostałam przepis na kartce i informację, że pyszne są. Tylko w wykonaniu zabrakło szczegółowej instrukcji. O ile z ciastem nie problem(...)wiadomo, że trzeba zagnieść z podanych składników, tak z tzw. polewą... hmmm... ubić białka z cukrem? czy tylko wymieszać? Bardziej pasowało mi to pierwsze, ubiłam i wyłożyłam na ciastka. Wyszły super. Pokazałam zdjęcia i okazało się, że jednak nie do końca o to chodziło. Tym białkiem z cukrem trzeba je było tylko posmarować :) Więc wiecie... możecie tak albo
bistro mamadzieci :) Szybkie i proste w wykonaniu. Do wykonania ciastek wykorzystałam słonecznik łuskany , który otrzymałam od firmy eSłoneczko . Składniki: Z podanych proporcji wyjdzie około 30 ciastek. * 3 szklanki mąki pszennej * 200 g masła * 1/4 szklanki cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 jajko * 100 g słonecznika łuskanego Wykonanie: Z podanych składników (prócz słonecznika) zagnieść ciasto. Kolejno(...)ciasta odrywać małe kawałki i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć każdą kulkę i układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170'C. Wstawić ciastka i piec je około 18-20 minut. Schłodzić na kratce
Zrób to smaczniePyszne, kruche ciasteczka o smaku cynamonowym. Idealne na jesienne, długie wieczory do herbaty lub kawy. Bardzo proste w przygotowaniu, w zaledwie kilkanaście minut. Składniki (na 20 ciastek): 60 gram masła 180 gram mąki pszennej 20 gram mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu 60 gram cukru pudru Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę. Jeśli jest taka potrzeba należy dosypać(...)podsypując mąką. Z ciasta wykrawam wzory i umieszczam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10-12 minut. Studzę. Gotowe ciastka przechowuję do 2 tygodni Smacznego, Klaudia
Mango Papajapromocji. Obiecuję, na jednym kawałku się nie skończy, będziecie zachwyceni :) Składniki: - paczka Hitów - 3/4 kostki masła - 2 budynie śmietankowe - 800 ml mleka - cukier (wg uznania) - ok 300 g truskawek Ciastka kruszę jak najdrobniej, masło rozpuszczam, dodaję do ciastek i dokładnie mieszam, tak aby powstał 'mokry piasek'. Formę do tarty smaruję masłem, wyklejam dno ciastkami i odstawiam
Cook&Loveczekoladą. Ja używam marmolady z tego względu, że zwykły dżem po prostu wypływa w czasie pieczenia. Marmolada trzyma się dobrze, można włożyć jej całkiem sporo do środka. Drukuj Drożdżowe ciastka rożki, beciki z marmoladą window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 0,5 kg maki 250 g masła 2 łyżeczki cukru 2 jajka + 1 do smarowania 5 dkg droźdży(...)blachę na papier do pieczenia, smarujemy jajkiem, zostawiamy na 10 min. Pieczemy w 180 stopniach ok 15-20 min na rumiano. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-drozdzowe/drozdzowe-ciastka-rozki-beciki-marmolada/ BosowKuchni Artykuł Drożdżowe ciastka rożki, beciki z marmoladą pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuProste, szybkie w przygotowaniu, mocno czekoladowe ciasteczka z Nutellą i kawałkami orzechów laskowych . Mimo swojej prostoty ciastka są bardzo smaczne i będą stanowić idealny dodatek do codziennej kawy, czy herbaty. Ciasteczka z Nutellą - Składniki: 250 g Nutelli 80 g masła 3 łyżki cukru 230 g mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta sody łyżeczka kakao ok. 100 g orzechów(...)zamrażalki). Po tym czasie z ciasta formujemy niewielkie kulki o średnicy ok. 4 cm, następnie odrobinę je spłaszczamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka układamy luźno, ponieważ dość mocno "rozlewają" się na boki. Czekoladę oraz orzechy kroimy na niewielkie kawałki i wbijamy w każde ciastko. Ciasteczka pieczemy przez ok. 8-10 minut
Słodka StronaPORCJE: 2 Deser z owocami na śniadanie 10 dag malin 3 łyżeczki cukru 2 opakowania serka śniadaniowego kilka ciastek zbożowych 1 mandarynka/ lub 1 pomarańcza 10 dag jeżyn Maliny zblenderować z 1 łyżeczką serka, dodać cukier. Całość przełożyć do pucharków. Następnie wyłożyć na maliny 2 łyżki serka. 1 ciastko zbożowe należy pokruszyć, posypać serek. Mandarynkę pozbawić skórki włożyć(...)miseczki, dodać 1 łyżkę serka, 2 łyżeczki cukru i zblenderować. Włożyć do pucharka. Wykładamy na masę mandarynkową 2 łyżki serka, następnie dodajemy pokruszone ciastko zbożowe. Jeżyny (zostawić kilka sztuk) blenderujemy z serkiem, wykładamy na masę w pucharku, posypujemy pozostałością jeżyn i dodajemy całe ciastko zbożowe
Gotuję Testujękremu połowę wiórek jakie zostały i wymieszać, ale już łyżką. Masę dzielimy na trzy części i pierwszą wykładamy na przygotowane krakersy. Równamy i znów dajemy warstwę ciastek lekko wciskając w masę. I znów masa i ciastka, na wierzch idzie reszta masy , którą obficie posypujemy resztą wiórek, które lekko wciskamy w masę(...)taka, że nie ma co szaleć z cukrem. Wiórki same w sobie są słodkie, a słone krakersy jeszcze bardziej podkręcają słodycz całego ciasta. Dobrym testem na słodycz jest zjedzenie ciastka posmarowanego kremem. Ciasto śmiało można zaliczyć do tych łatwych i co zawsze się udają. A nawet jak się komuś zważy krem to też nie ma tragedii. Kieliszek alkoholu, chwila
Dieta moja pasjakorzystnie. W przepisach jest cały słoik dżemy, ja dałam go symbolicznie, aby tylko jagody miały się do czego przykleić. Na takie posmarowane ciastka, rozsypujemy po szklance jagód. Słodkie ciastka, słodki dżem, a kwaśne jagody są taką równoważnią. Białka ubijamy na sztywno z solą , następnie dodajemy sok z cytryny i stopniowo wsypujemy cukier. Gdy piana jest już(...)proszku, a następnie alkohol. Taką masą smarujemy jeden placek, przykrywamy drugim ( tym posypanym kokosem) lekko dociskamy i odstawiamy ( najlepiej na noc) do schłodzenia. Ciasto robi się naprawdę szybko, ciastka ułatwiają pracę, do tego najszybszy i niezawodny oraz smaczny krem. Nigdy mnie jeszcze nie zawiódł, zawsze stabilny, smaczny i się nie waży
Dieta moja pasjaopakowania markiz blacky WYKONANIE Serniczki: Twaróg mielimy, mieszamy z jajkiem, cukrem, wiórkami i śmietaną oraz budyniem. Do foremek na muffinki wkładamy papilotki, w każdej układamy po 1 ciastku, zalewamy masą serową do pełna. Pieczemy ok 25-30 min w 160 stopniach. Studzimy. Krem: W ¼ szkl. wrzątku rozrabiamy(...)żelatynę. Śmietankę ubijamy z cukrem, dodajemy wystudzoną żelatynę, przekładamy do szprycy, dekorujemy serniczki. Kilka ciastek odkładamy, resztę kruszymy. Pokruszonymi ciastkami posypujemy wierzch babeczek, układamy na samej górze ciastko. Chłodzimy w lodówce ok 1-2 godz. aby śmietanka stężała
słodki bratekciasto w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na dwie godziny do zamrażalnika. Następnie podzielić ciasto na mniejsze kawałki i rozwałkować na grubość 3 mm. Wycinać dowolne kształty ciastek. Ciastka położyć na blaszce wysmarowanej masłem i lekko obsypanej kaszką manną. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec ciasteczka 15 minut. Powinny się lekko zarumienić, zdjąć
Kuchnia PokoleńWspaniałe, jesienne ciasteczka dyniowo-czekoladowe, na które powinniście się skusić w sezonie dyniowym :) Nie są to typowe kruche ciastka, lecz mięciutkie i lekko wilgotne w środku. Przygotowane z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i aromatycznych przypraw, takich jak kurkuma, cynamon, imbir czy gałka muszkatołowa. Czekoladowy akcent zawdzięczają dodatkowi czekoladowych groszków, które śmiało możecie zastąpić posiekaną w drobną kosteczkę czekoladę. Ja użyłam(...)kosteczkę czekoladę.. Wymieszaj całość chwilę drewnianą łyżką, po czym wyrób rękami jednolite ciasto. Nabieraj rękoma kawałki ciasta wielkości dużej śliwki i układaj na blasze, lekko dociskając ciastka od góry. Piecz ciastka w temperaturze 180 stopni C przez około 15- 16 minut . Upieczone pozostaw do ostygnięcia. Gotowe! Smacznego! Przepis z tej strony, zmodyfikowany
Słodko-Słony Świat Ilonyulubione orzechy (polecam np. włoskie, pekan lub laskowe), czy nasiona. Jeśli jednak macie ochotę na słodkie bakalie albo czekoladę - użyjcie mniej cukru. Koniecznie spróbujcie, a jestem pewną, że te ciastka wpiszą się w Wasz grafik częstego wypiekania! (około 20 sztuk) 100 ml oleju (u mnie akurat słonecznikowy) 150g cukru 1 jajko 200g mąki pszennej Dodatkowo: 1 łyżka soku(...)papierem do pieczenia. (Ostępy nie muszą być bardzo duże.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) 18-20 minut w 180 stopniach. (Ciasteczka powinny być zarumienione, sprężyste, ale nie do końca twarde.) Ciastka po ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. (Dodatkowo część ciasteczek obtoczyłam w mleku w proszku
Di gotujekuleczkę dokładnie obtoczyć w wiórkach i ułożyć (zachowując z 2 cm odstępy) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10-13 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być delikatnie zarumienione i miękkie w środku. Należy uważać, aby wiórki się nie przypaliły. Jeśli ciasteczka są pieczone w kilku partiach - to surowe ciasto najlepiej przechowywać w lodówce(...)Gotowe ciastka ostudzić na kratce i przełożyć do szczelnie zamykającego się pojemnika
Di gotuje