ciastka - 17101 przepisów (strona:159/1141)

Sakiewki z orzechami 140

gorący czwartkowy wieczór zapraszam na pyszne ciastka sakiewki z orzechami. Ciasteczka są bardzo łatwe do przygotowania. W czasie pieczenia zapach ciastek unosi się po całej kuchni. Ciasteczka są kruche i rozpływają się w ustach.   SKŁADNIKI: Ciasto: 100g masła, 150g margaryny, 350g mąki, 5 żółtek, 1 łyżka śmietany 18%, Masa orzechowa: 150g orzechów włoskich, 3 białka, ½ szklanki cukru(...)Ciasto wyjmuję z lodówki. Z ciasta odrywam kawałki i formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdy kawałek ciasta rozwałkowuję. Na środek nakładam porcję masy. Brzegi łączę tworząc sakiewkę. 4. Ciastka układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Piekę około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu oprószam cukrem pudrem

Tradycyjna kuchnia Kasi
GRIWECH 116

Griwech to algierskie ciastka cenione podczas religijnych uroczystości, wesel, a przede wszystkim w czasie muzułmańskiego Ramadanu, gdzie często są podawane w szklance herbaty miętowej. Przypominają nasze faworki i są bardzo chrupiące. Przygotowane są z cienko rozwałkowanego ciasta, pokrojone w różne kształty, smażone w gorącym tłuszczu i glazurowane w syropie. Najczęściej posypane dodatkowo sezamem ja jednak z niego zrezygnowałam. Dość(...)trzech dniach przechowywania w puszce ciągle były chrupiące i tak samo smaczne. Podejrzewam, że dzieje się tak za sprawą glazury, która jest dość pracochłonna, ale warta przygotowania. Dzięki niej ciastka uzyskują karmelowo cytrynowy smak, który mi osobiście odpowiada. W internecie jest mnóstwo różnych przepisów na griwech, różnią się kształtem oraz zamiast drożdży często dodawany był proszek do pieczenia. Przyznam

Pieguskowa Kuchnia
Przepis #60 Domowe FIT ciastka Delicje 141

mleka. Bardzo lekkie choć zrobienie ich jest dość pracochłonne - włożona praca jest warta efektów. Z  jednej porcji przygotowałam 30 ciasteczek (blacha 24 na 24 cm). Jedno ciastko to:  31,4 kcal w tym: W: 2,2  g; B: 1,46 g; T: 1,73 g. Składniki Biszkopt - 40 g mąki kokosowej - 4 jajka - 0,5 łyżeczki proszku(...) będą cieńsze (ja tak zrobiłam). Z zastygniętej masy truskawkowej także wycinamy kółeczka ale mniejsze, które następnie układamy na biszkopcikach. Całość polewamy czekoladą. Wkładamy do lodówki aby polewa zastygła. Ciastka mogą być świetną przekąską oraz ozdobą stołu. Idealnie pasują do kawy i herbaty. Są niskokaloryczne i bardzo smaczne! Smacznego

Health-Fit-Life
Ciastka owsiane z pistacjami i czekoladą (bez jajek, mleka, masła) 117

Ciastka może nie są najpiękniejsze, ale uwierzcie - smakują rewelacyjnie. Idealnie łączą słodką czekoladę z lekko słonymi pistacjami i... obłędnie pachną! W wersji wegańskiej należy użyć odpowiedniej czekolady, a w wersji bezglutenowej dodatkowo płatków bez glutenu. Koniecznie spróbujcie! (około 20 sztuk) 2 szklanki mąki owsianej (1 szklanka = 250 ml; u mnie Radix-Bis ) 3/4 szklanki cukru trzcinowego (u mnie Radix(...)masy wmieszać posiekaną czekoladę oraz pistacje. Z ciasta formować (zwilżonymi dłońmi) kulki o wielkości małego orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki.) Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 stopniach. Ciastka

Di gotuje
bezglutenowe ciastka z masłem orzechowym 157

zagryzać coś pysznego, czytając dobrą książkę i popijając kawę, takie naprawdę leniwe, letnie popołudnie. A tak z ciekawości, możecie polecić jakąś lekturę, którą ostatnio czytaliście? Niekoniecznie kucharską Dzisiejsze bezglutenowe ciastka są niezwykle delikatne, aksamitne, a dla każdego fana masła orzechowego i kokosa pozycja obowiązkowa. Pewnie już się też do tego przyzwyczailiście – robi się je dosłownie w kilka chwil(...)wstawcie na chwilę do zamrażarki, aby stężało. Po dekoracji odstawiamy ponownie do zamrażarki do chwili, aż będzie twarde. Na 10 minut przed podaniem wyciągamy z zamrażarki. Smacznego! Artykuł bezglutenowe ciastka z masłem orzechowym pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Wegańskie ciasteczka z suszonymi bananami i czekoladą 167

Misiek sprowadził do sklepu cudownie chrupiące suszone banany i postawiłam sobie za punkt honoru upiec z nimi ciastka. Dziś o 6 rano wstałam i je wyczarowałam. W południe już większości nie ma, więc misja spełniona. Składniki na około 30 ciastek: 400 g mąki, z czego 250 to biała pszenna za 150 razowa 1 duży banan 100 g cukru(...)przesiej i wymieszaj z masą bananową. Dodaj posiekane banany, papaję i czekoladę. Porcję ciasta odmierzaj dużą łyżką, formuj kulki i rozpłaszcz dłonią lub za pomocą obręczy formuj idealnie okrągłe ciastka. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piecz przez 15 minut w temp. 180 C Smacznego! Artykuł Wegańskie ciasteczka z suszonymi bananami i czekoladą pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl

greenscarf
Ciastka digestive 129

Ciastka digestive Digestive to kruche razowo-owsiane ciastka o charakterystycznym słodko-słonym smaku i chropowatej teksturze. Teoretycznie zdrowsze, ale tylko jeżeli udałoby się poprzestać na jednym. To jednak jest dość trudne... ;) Składniki: 150g płatków owsianych 200g mąki razowej 50g brązowego cukru (jeżeli wolicie słodsze dajcie więcej 75-100g) duża szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150g(...)zimnym masłem. Dodać tyle mleka, aby ciasto dało się zagnieść w kulę. Zawinąć w folię, schłodzić 30 minut. Rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii spożywczej. Wykrawać ciastka, nakłuć widelcem i schłodzić kolejne 30 minut. Piec w 180°C przez ok 12-15 minut. Smacznego! na podstawie przepisu Zosi Różyckiej

Pełny talerz
Spis sprawdzonych przepisów na Wielkanoc 255

Babka na Coca Coli Babkba bananowo- kawowa Muffinki z musli Muffinki czekoladowe Muffinki jogurtowo- miodowe Muffinki dwukolorowe Muffinki czekoladowe z wiśniami Muffinki czekoladowo- kawowe Ciastka / trufle / inne Kruche ciastka przez maszynkę Rurki z kremem Ciastka z dżemem Bezy z czekoladą i cynamonem Marcepanowe trufle bez marcepanu Trufle z masy kajmakowej Bombki mleka w proszku Surówki / Sałatki: Surówka

W Moim Magicznym Domu
Kruche ciasteczka migdałowe z owocami 240

ciasta formuję około 10 okrągłych ciasteczek i układam na blasze. 11 Piekę około 20 - 25 minut aż ciastka nabiorą złocistej barwy. 12 Po wyjęciu z piekarnika studzę ciastka na kratce. 13 Ciastka przechowuję w szczelnym pojemniku. 14 Smacznego

Book of spells
Bezowe gniazda z kremem oreo 152

bezy: 8 białek szczypta soli 350g drobnego cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny Krem oreo: 350ml słodkiej 30% śmietanki 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 8 ciastek oreo Dodatkowo: marcepan (ok 50g) barwniki spożywcze Sposób przygotowania: 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Gdy ją uzyskamy, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy po 2 łyżki(...)Suszymy tak przez ok 2 godziny, a następnie kilka godzin (najlepiej całą noc) w wyłączonym piekarniku. 2. Śmietank ę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, a następnie mascarpone. 6 ciastek oreo oraz masę śmietankową z pozostałych dwóch kruszymy i dodajemy do kremu. Gotowym wypełniamy wysuszone bezy, dekorujemy pozostałymi dwoma ciastkami przetartymi przez siteczko oraz jajeczkami z marcepanu. Normal

Kuchnia w czekoladzie
Jak zrobić idealne kruche wegańskie ciastka? Przepis podstawowy. 268

umieść w lodówce na 20-30 minut. Schłodzone ciasto podziel dla ułatwinienia sobie pracy na części. Rozwałkuj ciasto na grubość nie większą niż 5 mm i wykrawaj dowolne kształty ciastek. Przełóż uformowane ciasta za pomocą łopatki (w sumie to bez tego też się od blatu odkleją) na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piecz ciasteczka w temp(...)minut. Po wyjęciu z piekarnika początkowo ciastka są miękkie, ale po wystudzeniu twardnieją i staja się idealnie kruche. Smacznego!     Artykuł Jak zrobić idealne kruche wegańskie ciastka? Przepis podstawowy. pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Orzeszki - ciasteczka z PRL-u 123

przygotowania orzeszków i muuusiałam znaleźć odpowiedni przepis , który wynagrodziłby mi czas poświęcony na ich "produkcję". Ale orzeszki bez orzechów? Nie! Obowiązkowo dodałam je do nadzienia. Wyszła mi pokaźna ilość ciastek, ale zniknęła zanim pomyślałam kiedy my to wszystko zjemy? Zresztą sami spróbujcie! Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 200g masła 2 jajka 1 żółtko 2 łyżki(...)masy wsypać (partiami i energicznie mieszając) mleko w proszku. Na końcu wmieszać posiekane orzechy i odczekać aż krem lekko zgęstnieje. Połówki orzeszków napełnić nadzieniem i złożyć.    Ciastka można przygotować na patelni lub przy pomocy specjalnej maszynki, ale wtedy czas pieczenia będzie zależny od mocy sprzętu. Do pieczenia w foremkach - ciasto zalecam schłodzić, aby było twarde i nadawało

Di gotuje
Zwariowane ciasteczka 169

piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blachę nakładać łyżką (najlepiej łyżką do lodów), w sporych odległościach, porcje ciasta (u mnie na jednej blasze zmieściło się 9 ciastek). Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez około 20 minut, aż staną się złociste. Upieczone ciastka wystudzić na kratce(...)zastąpić m&m'sami, płatki kukurydziane - płatkami nesquik, cheerios, cini minis lub innym, ulubionymi, orzeszki ziemne - włoskimi, pekanami lub innymi.  Surowe ciasto, na czas pieczenia kolejnych porcji ciastek, najlepiej przechowywać w lodówce. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5ml. Źródło przepisu: Ree Drummond

Gospodyni Miejska
Wuzetka 143

ciastko, które stałoby się symbolem Warszawy i oczywiście wygrała :) Szukając przepisu na prawdziwą Wuztekę, przeszukałam internet i wiele książek z przepisami. W większości przypadków podawane są błędne przepisy. Wuzetka nie była biszkoptem z dodatkiem kakao, a takie przepisy najczęściej się pojawiają. Również dodatek żelatyny do bitej śmietany nie jest konieczny, po prostu należy użyć dobrą śmietanę. Upiekłam kilka ciastek i … i za najlepszy i najbardziej zbliżony do oryginału uznaliśmy (testowało kilka osób, doskonale pamiętających prawdziwe wuzetki), przepis z książki „Domowe ciastka i ciasteczka” Ilony Dabrowskiej i Kingi Ośmyckiej. Przepis trochę zmodyfikowany. 200 g miękkiego masła, 250 g cukru, 4 jajka, 200 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy lub esencja waniliowa, 2 płaskie łyżeczki proszku

królestwo garów
domowe rogaliki 158

na drugą blachę :) Tym razem kroimy inaczej :) nakładamy i zwijamy... Ostatni kawałek ciasta możemy rozwałkować i nałożyć porzeczki na całość... Następnie zwijamy i kroimy na małe wałki :) Pierwsze ciastka już się upiekły :) Kolejne smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy cukrem waniliowym Wkładamy do pieczenia 25-30 min/ 180 st.C Ciastka są super smaczne, wyrośnięte, pachnące... Gotujemy herbatę

chleba naszego

Proponowane wyszukiwania