Lubicie masło orzechowe? Ja uwielbiam! A od teraz uwielbiam również ciastka z jego dodatkiem :). Są przepyszne. No i te kawałki czekolady...Rewelacja :). Wspaniale smakują i pachną masłem orzechowym. Idealne do szklanki mleka :). Polecam! Składniki na około 18 sztuk: 255 g mąki pszennej tortowej 150 g masła 180 g masła orzechowego 1 jajko 165 drobnego cukru trzcinowego 1 łyżka cukru(...)pół i z każdego kawałka robiłam kulkę. Kulkę ciasta odkładałam na blachę i lekko spłaszczałam dłonią. Piec w temperaturze 175°C przez około 15 minut, aż brzegi ciastek zaczną się rumienić. Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika odczekać około 1 minutę, następnie przełożyć ciastka na kratkę i odłożyć do wystudzenia. Smacznego
Opowieści z piekarnikaCiastka sokoły , bezy z kremem kawowym to deser z PRL-u. Sokoły, obok kremówek, ptysiów z bitą śmietaną, babeczek z budyniem musiały być w każdej cukierni. Bardzo słodkie bezy z pysznym kremem kawowym. Przepis z czasów PRL-u. Z podanych proporcji otrzymamy 12 – 14 ciastek. Ilości produktów podaję w gramach, wagi kuchenne są ogólnie dostępne, więc nie powinno(...)Otrzymany krem beza odstawić do ostudzenia. Masło ubić na pulchna masę. Dalej ubijając dodawać bezę. Następnie dodać kawę, spirytus i rum. Ostudzone bezy sklejać po dwa kremem kawowym. Gotowe ciastka sokoły włożyć do lodówki na co najmniej godzinę
królestwo garówwszystko od A do Z, a mąki nie może być więcej o pół grama, niż w napisane w przepisie. A jak się okazuje, ze nie ma czekolady i te ciastka NA PEWNO nie wyjdą, to już jest prawdziwy dramat. Tłumaczę i pokazuję, że jak ciepnie łyżkę masła orzechowego zamiast tej czekolady, to ciastka też wyjdą i dalej(...)będą dobre ;) Baza bazą, ale w dodatkach można poszaleć i na pewno niejeden eksperyment jeszcze przed nami, bo ciastka są naprawdę dobre. Towarzyszyły nam podczas wakacji, podczas jednodniowych wycieczek, a teraz sprawdzają się w śniadaniówkach do szkoły. Mają tylko jeden minus . Na pierwszy rzut oka przypominają mini kotlety mielone i niekoniecznie kojarzyć się muszą z ciasteczkami. Kilka osób
bistro mamaDomowe pieguski to fantastyczna alternatywa dla kupnych ciastek napakowanych utwardzonym olejem i niepotrzebnymi, niezdrowymi dodatkami. Te ciasteczka wykonałam z mąki orkiszowej jasnej i osłodziłam odrobiną stewii. O tym, dlaczego lepiej stosować stewię jako zamiennik rafinowanego cukru przeczytacie tutaj . Ciasteczka wyszły przepyszne i bardzo chrupiące! Na pewno zdrowsze niż ich odpowiednik sklepowy. Polecam od czasu do czasu, gdy mamy ochotę(...)mąki, stewii i proszku do pieczenia. Następnie dodajemy także jajko i zagniatamy ciasto na gładką masę. To jest najtrudniejsza część zadania, ale później już będzie z górki Do zagniecionego ciastka na koniec dodajemy także drobno pokrojoną czekoladę. Mają to być małe kawałki. Ponownie zagniatamy ciasto, tym razem już z dodatkiem czekolady. Rękoma formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie
Natka Pietruszkimieszanki, dodałam masło i jajko, zagniotłam i ciasto gotowe :) Składniki: Gotowa mieszanka do ciasta kruchego Polskie Młyny 100 g. masła 1 jajko Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciastek cukier perlisty do posypania ciastek Wykonanie: Do mieszanki na ciasto kruche, dodać pokrojone zimne masło i jajko. Zagnieść ręcznie, lub robotem na gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć(...)godzinę. Po tym czasie, ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować i wykrajać ciasteczka o dowolnych kształtach. Ciasteczka układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciastek, posmarować rozmieszanym jajkiem i posypać cukrem. Jeśli nie macie cukru perlistego, możecie posypać grubym cukrem. Gotowe ciasteczka, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około
Agusiowe smakołykiletniej wody Olej rzepakowy lub olej kokosowy do smażenia Dodatkowo: Oryginalnie przygotowuje się syrop na bazie wody z kwiatów pomarańczy oraz cukru, w którym maczane są ciastka i obsypuje sezamem. U mnie płynny miód gryczany oraz sezam. Przygotowanie: Suche składniki wsypać do miski, dodać roztrzepane jajko oraz roztopione i wystudzone masło. Do tego dodawać stopniowo letnią wodę i zagnieść(...)przekładać, wtedy po upieczeniu/usmażeniu będą pełniejsze bez szczelin w środku. Warto obejrzeć filmiki na youtube aby zapoznać się z techniką zaplatania ciasta . Ja obejrzałam dopiero po upieczeniu swoich ciastek. Przygotowane ciastka wrzucać na gorący olej, smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu posmarować płynnym miodem za pomocą pędzelka i posypać sezamem. Źródło inspiracji http://www.recette-delice.com/griwech/
W garach u Gosiwielbicieli. No cóż. Trzeba było wymyślić coś aby się nie zmarnowało. Za oknem upał więc postanowiłam wykorzystać je d czegoś prostego i szybkiego w wykonaniu. Rach-ciach i powstały ciastka z masłem orzechowym. Zanim dobrze ostygły już połowa z nich została zjedzona. Składniki (ok 30 sztuk): 1 szklanka cukru 1/2 łyżeczki soli 100 g masła 115 g masła orzechowego(...)układamy na blasze w dość dużych odstępach. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 15 minut. Gotowe odstawiamy do lekkiego przestygnięcia a następnie ściągamy z blaszki (gorące ciastka są miękkie i mogą się łatwo pokruszyć). Smacznego
Fascynacje Aniciastka powstały z pozostałych po przygotowaniu baklavy kawałków ciasta filo. Są chrupiące, orzechowe i w smaku bardzo przypominają baklawę. Orzechowe cygaretki z ciasta filo Składniki (na 8 sztuk): 8 płatów ciasta filo/yufka (lub obcięte paski ciasta po przygotowaniu baklawy) 70g orzechów laskowych 50g orzechów włoskich 1 białko 2 łyżki cukru 1 łyżeczka kakao szczypta cynamonu 50g masła(...)poprzek na paski ok 10cm szerokości (u mnie 4 paski). Na każdy nałożyć nadzienie, rozsmarować cienko na całym cieście, zwinąć ruloniki. Tak samo przygotować kolejne 4 płaty ciasta. Ciastka ułożyć na blasze blisko siebie. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30 minut w temp. 170stC. Składniki syropu wymieszać, zagotować, gotować na małym ogniu 5 minut, ostudzić. Upieczone ciastka
Obiad gotowydeser na niedzielę. Polecam nie tylko dla małych łasuchów, ale też dla tych większych na przykład do kawy. TARTALETKI OREO Z KREMEM JAGODOWYM Składniki: tartaletki: (5 szt) 350 g ciastek oreo 90 g masła krem: 120 g musu z jeżyn i jagód (tj. 130 g jeżyn i 150 g jagód) 120 g białej czekolady 200 ml śmietany(...)serka mascarpone dodatkowo: jagody lub inne owoce do ozdoby Przygotowanie: tartaletki: Ciastka oreo miksujemy w rozdrabniaczu na "piasek", dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Mokrymi ciastkami wykładamy foremki na tartaletki i dociskamy do boków i dna foremek dłonią. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 60 minut. krem: Jagody i jeżyny przekładamy do rondla i podgrzewamy, aż owoce zmiękną
Bon appetit mon amiepowiecie na ciastka z kleiku ryżowego? To taki smak z dzieciństwa <3 Ciastka mają kruchą skorupkę z wierzchu i są miękkie w środku. Nadziane ulubionym dżemem :) Przypomniał mi się przepis, więc od razu postanowiłam je zrobić i wiecie co? Żałuję, że nie zrobiłam ich z podwójnej porcji, bo po godzinie od upieczenia została tylko pusta miska ;) Zapraszam(...)mój kanał na YouTube , gdzie możecie zobaczyć wykonanie ciastek krok po kroku --> kliknij tutaj Zapraszam Was również do obserwowania mojego konta na Instagramie --> kliknij tutaj Składniki: * 160 g kleiku ryżowego * 200 g margaryny * 3 jajka * 150 g cukru * 2 łyżki gęstej śmietany 18% * dżem z czarnej porzeczki (użyłam Orzech ) Wykonanie
Zrób to smacznieCzasami przepisy powstają na specjalne życzenia przyjaciół. Ciastka z serduszkiem są właśnie taką „słodkością”, która zrodziła się ze zdania „zrób coś wegańskiego dla mnie”. Poszłam zatem do kuchni i na bazie ciasteczek czekoladowych powstały wegańskie ciasteczka czekoladowe z serduszkiem. Wspaniale wpiszą się też w klimat Walentynkowy. Składniki na ok. 12 sztuk: ½ czekolady wegańskiej 50 g śmietanki sojowej ½ szklanki musu(...)gładkiej masy. Czekoladę pozostawiam do wystygnięcia. W misce umieszczam wszystkie składniki razem z czekoladą i zagniatam ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowuję na grubość ok 7-8 mm i wykrawam szklanką ciastka. Serduszko uzyskałam za pomocą pieczątki, ale dozwolone są wszystkie kształty i wzory Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w temperaturze 180 stopni przez 20 minut
Słodki sentymentTakie kruche maszynkowe ciasteczka z dodatkiem smalcu są rewelacyjne! 😍 Właśnie ten składnik nadaje ciastkom niesamowitej kruchości, dlatego nie zamieniajcie go na masło, ani broń Boże na margarynę 😉, bo efekt będzie już nie ten sam. Jeśli pominiecie kakao (nie każdy lubi) ciasteczka wyjdą równie pyszne, tylko o lekko kremowym, klasycznym kolorze. Składniki: 0.5 kg mąki(...)marmurkową jasno-ciemną strukturę. Wyrobione ciasto zawijamy umieszczamy w lodówce na 2-3 godziny. Oczywiście można na dłużej. Ja zazwyczaj ciasto przygotowuję wieczorem, a formuję i piekę ciastka następnego dnia. Z gotowego ciasta wycinamy dowolne kształty foremkami lub przy wykorzystaniu maszynki do mięsa i nakładek wyciskamy ciastka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, i pieczemy
Walijskie PichcenieCzas czytania: 2 min Ciastka, ciasteczka, ciastunia to najpopularniejszy wypiek w ostatnim czasie w mojej kuchni, a piekę ich po kilka blach każdego dnia! Ogromne ilości ciasteczek są dla znajomych i rodziny, których obdarowujemy w okresie świątecznym domowymi wypiekami. Na stronie jest już spory zestaw ciastek, z którego możecie skorzystać i upiec prezenty do zjedzenia. Dla tych(...)termoobiegiem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta odmierzać kawałki o wadze 50 g, formować w dłoniach kulki, układać na blaszce z zachowaniem odstępów. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 15-20 minut. Z cukru pudru i soku z cytryny przygotować lukier, wystarczy wymieszać składniki do ich połączenia. Po upieczeniu wyjąć na kratkę i pozostawić
SprawdzonaKuchnia.plbędą one wspaniałym prezentem nie tylko dla małych łakomczuszków, ale także Ci więksi nimi na pewno nie pogardzą I nie martw się, że masz mało czasu – ciastka przygotujesz dosłownie w 5 minut Potem już tylko kilka minut pieczenia i ciacha możesz podawać na stół Ciasteczka M&M’s Składniki na 12 ciasteczek 235 g mąki pszennej(...)blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta odrywaj kawałki wielkości dużego orzecha włoskiego. Formuj z niego kulki, a następnie lekko je rozpłaszcz i układaj na blasze, zachowując odstępy między ciastkami. Ciasteczka piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Przechowuj je w metalowej puszce. Smacznego Zobacz więcej – przepis na ciastka
365 dni dookoła kuchni