gałki lodów. Do formowania kulek można użyć gałkownicy do lodów lub toczyć je w dłoniach z łyżki ciasta każdą. Kulki układamy na blasze do pieczenia i lekko rozpłaszczamy. Między ciastkami muszą być duże odległości, gdyż w czasie pieczenia bardzo się rozpływają. Na blasze zmieści się 9 ciastek. Na tę porcję ciasta potrzebne będą dwie blachy. Tak przygotowane ciasteczka(...)wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut. Ciastka po wyjęciu z piernika zdejmujemy z blachy gdy są jeszcze ciepłe i plastyczne
Gotujemy i jemyKruche ciasteczka z maszynki, z dodatkiem mąki kukurydzianej, która zdecydowanie podbija strukturę ciastek i ułatwia pracę z samym ciastem, podczas wyciskania ciasteczek. Przepis na ciasteczka znalazłam u niezawodnej Doroty z bloga mojewypieki.com. Składniki: 230g miękkiego masła 0.5 szklanki drobnego cukru 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka świeżo otartej skórki pomarańczowej 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki(...)skórkę pomarańczy i obie mąki. Miksujemy ciasto jeszcze przez chwilę, do połączenia się wszystkich składników w jednolite ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180st. Ciasto partiami przekładamy do maszynki do ciastek. Bezpośrednio na blachę, lub na papier do pieczenia, wyciskamy ciastka o dowolnych kształtach. Pieczemy ciasteczka przez mniej więcej 15 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180st. Artykuł Kruche
NiePieprz.pltartej. Chcąc użyć jej samej do wypieku, musimy mieć na uwadze zwiększenie czegoś klejącego np. jajek lub banana. Mąka z amarantusa (bezglutenowa). Świetnie sprawdza się przy mniejszych deserach jak ciastka czy placki dzięki orzechowemu aromatowi. Jest również cennym dodatkiem do wypieku chleba. Nie zaleca się jej jednak używać samej tylko jako mieszanka, tak samo przy wypieku ciast. Mąka(...)bezglutenowa) . Dzięki swojemu orzechowemu posmakowi świetnie nada się do wypieków ciast. Można śmiało zastosować ją jako główny składnik, trzeba jednak liczyć się, że wypiek nie będzie bardzo wysoki. W ciastkach czy naleśnikach również znajdzie swoje miejsce na liście produktów. Mąka kasztanowa (bezglutenowa). Ze względu na swój słodkawy smak, świetnie sprawdzi się jako mieszanka do ciasta, jak i mniejszych deserów
zdrowo i aktywniekokosowych i cukru, podobnie jak znane ciasteczka kokosanki, a następnie pieczemy w piekarniku. Gniazdka kokosowe podajemy w towarzystwie bitej śmietany, a całość dopełniają owoce i polewa czekoladowa. Tak przygotowane ciastka nie tylko świetnie się prezentują, ale też doskonale smakują. Mimo że jest to deser słodki, to nie nie jest przesłodzony i je się go z przyjemnością... P.S. Taki deser
Kuchnia MagdaLenyDodaje zaległy przepis który kiedyś robiłam, ciastka okazały się rewelacyjne... SKŁADNIKI: 1 szkl płatków owsianych ewentualnie pszennych 1 łyżka siemienia lnianego 2 łyżki sezamu 3-4 łyżki rodzynek 1 łyżka babki jajowatej 2 łyżki masła 2 łyżki miodu hiszpańskiego firmy HUZAR 1-2 łyżeczki cukru szczypta soli WYKONANIE: 1. Płatki wsypać(...)rozdrabniacza, trochę rozdrobnić, przełożyć do miski. 2. Dodać siemię lniane, sezam, rodzynki, babkę jajowata, roztopione masło, miód, cukier, sól, dokładnie wymieszać. 3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy ciastka, pieczemy w temperaturze 170* około 13minut. Ciastka pozostawiamy na blaszce do całkowitego wystygnięcia
Dziś Ja gotujemasę. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Słonecznik możesz wcześniej lekko podprażyć na suchej patelni, ciasteczka będą bardziej chrupiące. Z porcji ciasta (łyżka) uformuj kulkę i rozpłaszcz na blaszcze wyłożonej papierem. Ciastka nie powinny być grubsze niż 1 cm. Lubię symetrię, dlatego do tego typu ciastek posługuję się obreczą cukierniczą. Wypłeniam ją odpowiednią porcją ciasta, dociskam łyżką. Ciasteczka piecz około
greenscarftartej. Chcąc użyć jej samej do wypieku, musimy mieć na uwadze zwiększenie czegoś klejącego np. jajek lub banana. Mąka z amarantusa (bezglutenowa). Świetnie sprawdza się przy mniejszych deserach jak ciastka czy placki dzięki orzechowemu aromatowi. Jest również cennym dodatkiem do wypieku chleba. Nie zaleca się jej jednak używać samej tylko jako mieszanka, tak samo przy wypieku ciast. Mąka(...)bezglutenowa) . Dzięki swojemu orzechowemu posmakowi świetnie nada się do wypieków ciast. Można śmiało zastosować ją jako główny składnik, trzeba jednak liczyć się, że wypiek nie będzie bardzo wysoki. W ciastkach czy naleśnikach również znajdzie swoje miejsce na liście produktów. Mąka kasztanowa (bezglutenowa). Ze względu na swój słodkawy smak, świetnie sprawdzi się jako mieszanka do ciasta, jak i mniejszych deserów
Zdrowie i pysznie na talerzuCiastka owsiane to coś, co sprawia, że czas na chwilę się zatrzymuje, gdy beztrosko sięgam po kolejne. I wcale nie mam wyrzutów sumienia, bo mają bardzo zdrowy skład;) Ciastka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą Składniki (na ok 25 sztuk): 1,5 szklanki płatków owsianych górskich 150g masła orzechowego 1 jajko 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku(...)ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać i układac na blasze w niewielkich odstępach. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 15-18 minut w temp. 180stC do zarumienienia. Upieczone ciastka ostudzić. Przechowywać w zamkniętym pojemniku. Smacznego
Obiad gotowywiem jakim cudem przepis na te ciastka jeszcze się tu nie pojawił! Mało tego... Chcąc je zrobić na święta sama się zdziwiłam, że na blogu nie znalazłam przepisu :) Ciastka te bowiem są jednymi z moich ulubionych i choć ja sama robiłam je po raz pierwszy, to w moim domu są obecne odkąd tylko sięgam pamięcią. By je zrobić(...)pudrem. Gdy nabierze białości, stopniowo dodajemy po łyżce orzechów. Gotowym kremem napełniamy połówki orzechów i sklejamy je ze sobą. Najlepsze są po min. kilkugodzinnym leżakowaniu, kiedy pod wpływem kremu ciastka nieco skruszeją. Polecam! W moim domu orzechy to podstawa, więc jesienią korzystam z dobrodziejstwa natury i zbieram całe worki, by później cieszyć się ich smakiem przez calusieńki
Kuchnia w czekoladzieUwielbiam pestki dyni i często dodaję je do różnych potraw, nie tylko takich na słodko. Już Wam prezentowałam 3-składnikowe ciastka z pestek słonecznika - klik , które są rewelacyjne w smaku. To właśnie one były inspiracją do powstania ciasteczek z pestek dyni goszczących w moim domu naprawdę bardzo często. Za każdym razem znikają ekspresowo! Posiadają delikatnie miękki środek, chrupiący(...)ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciasteczka posmarować pozostawionym białkiem oraz posypać dodatkowymi pestkami. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być odrobinę zarumienione i nie należy ich trzymać w piekarniku zbyt długo, ponieważ będą za twarde.) Ostudzić na kratce. (Początkowo mogą wydawać się delikatne, ale podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej konsystencji.) (*) Sól
Di gotujeczęści. Z każdego kawałka formujemy okrągły placek, którego boki zawijamy do środka. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w 180 st. C. Ciastka są gotowe, gdy będą zrumienione. Wykładamy je do ostudzenia. Agar agar rozpuszczamy w likierze. Podgrzewamy całość na małym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, stale mieszając, przez(...)minuty. Pozostawiamy do ostygnięcia. Przestudzoną masę wylewamy na upieczone ciastka. Pozostawiamy do stężenia. 1 tarteletka ma ok. 260 kcal
KucharzycaSkładane ciasteczka twarogowo-maślane o kształcie przypominającym gęsie łapki, stąd ta ich śmieszna nazwa 😉 Są banalnie proste i tanie w przygotowaniu. Składają się z 5 składników
Kuchnia MagdaLenyprzed postem. Po drugie primo, są zdrowsze dzięki dodatkowi mąki razowej, płatków owsianych, orzechów, gorzkiej czekolady. Po trzecie primo, na długo sycą i zaspokajają chęć na coś słodkiego. Z ciastkami owsianymi jest tak, że można kombinować ze smakiem poprzez dodatki, a i tak będą pysznie smakować. PS. Nie pomyśleliście chyba, że z tym „primo” to tak na serio, przez(...)niedouczenie?;) Owsiane ciastka razowe z czekoladą Składniki (na 25 sztuk): 100g oleju kokosowego 2 łyżki masła orzechowego 100g płatków owsianych 140g mąki razowej 70g brązowego cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki sezamu 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich 100g gorzkiej czekolady Jajko utrzeć z cukrem, ciągle ucierając dodać roztopiony i przestudzony
Obiad gotowyletniej wody Olej rzepakowy lub olej kokosowy do smażenia Dodatkowo: Oryginalnie przygotowuje się syrop na bazie wody z kwiatów pomarańczy oraz cukru, w którym maczane są ciastka i obsypuje sezamem. U mnie płynny miód gryczany oraz sezam. Przygotowanie: Suche składniki wsypać do miski, dodać roztrzepane jajko oraz roztopione i wystudzone masło. Do tego dodawać stopniowo letnią wodę i zagnieść(...)przekładać, wtedy po upieczeniu/usmażeniu będą pełniejsze bez szczelin w środku. Warto obejrzeć filmiki na youtube aby zapoznać się z techniką zaplatania ciasta . Ja obejrzałam dopiero po upieczeniu swoich ciastek. Przygotowane ciastka wrzucać na gorący olej, smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu posmarować płynnym miodem za pomocą pędzelka i posypać sezamem. Źródło inspiracji http://www.recette-delice.com/griwech/
W garach u Gosi