Odreagowałam, jak zawsze, w kuchni. Musiałam zająć czymś ręce i głowę. Włączyłam swoją muzykę, sięgnęłam po przepis Dorotus i zrobiłam ciasteczka. Miałam okazję sprawdzić przy ich wyrobie maszynkę do ciastek, którą kupiłam już jakiś czas temu. Okazała się bardzo pomocna, ale zanim nabyłam wprawę, wyszło mi kilka małych kulfonów zamiast zgrabniutkich kwiatuszków. Oprócz malutkich ciasteczek na jeden kęs, zrobiłam(...)ekstrakt z wanilii, zmiksować do połączenia się składników. 4. Do masy maślanej dodać oba rodzaje mąki, sól i zmiksować na gładką masę. 5. Masę ciasteczkową przełożyć do maszynki do ciastek. 6. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wyciskać ciastka w okrągłym kształcie, pozostawiając między nimi małe odstępy. W zależności od kształtu ciasteczka, na środek wycisnąć kleks marmolady
W mojej kuchniprzedpołudniowej kawy proponuję pyszne ciasteczka z marmoladą różaną. Ciastka są bardzo kruche i rozpływają się w ustach. Warto w parę chwil zrobić te pyszne ciasteczka. SKŁADNIKI: 250g mąki, 150g masła, 4 żółtka, 3 łyżki cukru pudru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, białko do posmarowania, 1 opakowanie cukru waniliowego, 6 łyżek marmolady różanej DAGOMA . PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam(...)wstawiam na 30 minut do lodówki. 2. Ciasto cienko rozwałkowuję. Małą szklanką wykrawam w cieście krążki. Kawałki ciasta układam na blaszce. Połowę krążków smaruję białkiem i posypuję cukrem waniliowym. Ciastka piekę około 10 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Krążki bez posypki smaruję marmoladą i sklejam z ciasteczkiem z posypką. Gotowe ciasteczka układam na talerzu. Do przygotowania ciasteczek użyłam
Tradycyjna kuchnia Kasikońcu robiłam (i nadal robię) kulki z fasoli . Nawet moja rodzina pałaszowała je ze smakiem, a to rzadkość w przypadku niecodziennych zastosowań i połączeń różnych produktów. Ciastka nie należą do typu tych kruchych, są miękkie i mocno orzechowe. Z podanych składników (pomijając proszek do pieczenia) można przyrządzić pyszny krem/smarowidło. Takie zdrowe słodycze zawierają dużo białka roślinnego(...)Ciasta podczas pieczenia nie tracą kształtu, nie rozpływają się. Jedynie lekko podrosną.) Piec około 15 minut w 175 stopniach. Po upieczeniu odczekać (mniej więcej 1 godzinę), aż stężeją. Dodatkowo ciastka (przed pieczeniem) posypałam mikro kroplą truskawkową
Di gotujeupiec amoniaczki. Dużo o nich słyszałam, ale nigdy nie próbowałam upiec. Nie wąchałam też amoniaku i bałam się zapachów podczas pieczenia. Przepis znalazłam na Youtube Składniki: (na ok. 95 ciastek) 500 g mąki pszennej 120 g cukru pudru 2 łyżeczki amoniaku 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 100 g margaryny/masła 2 żółtka (białka zostawić do smarowania z wierzchu(...)mleka. Zawinięte w folię lub ściereczkę wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 mm i wykrawamy ciastka foremką. Układamy gotowe ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, "malujemy" rozmieszanym białkiem i posypujemy kryształkami cukru. Wkładamy do piekarnika na ok. 15 min aż się zarumienią. Amoniak przechowujemy
W kuchni bez szafekzapach cynamonu i orzechowy posmak, który jest efektem użycia mąki razowej. Jeśli lubicie zabawę z kształtami, to ciasto idealnie zachowuje swoje kształty i można z niego wycinać wymyślne wzorki. Ciastka idealnie nadają się dla diabetyków, ponieważ mąka orkiszowa posiada niski indeks glikemiczny, a cynamon dodatkowo pozwala naturalnie regulować poziom glukozy w organizmie. Niektóre badania wykazały, że obniża(...)mleka.) Całość owinąć w folię spożywczą i odłożyć na około 20 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i wykrawać z niego dowolne kształty. (Można podsypywać mąką.) Ciastka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Dodatkowo ciastka delikatnie posypałam płatkami czekoladowymi.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) 15-17 minut w 190 stopniach. (Brzegi powinny być lekko zarumienione
Di gotujeprostu hit tygodnia. Lekko słodkie i pożywne. Ciasteczka z musli Składniki: na 16 ciasteczek 200 ml tahini lub dowolnego orzechowego masła 6 łyżek miodu, więcej jeśli wolicie ciastka bardziej słodkie ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 1 duże jajko 350 g musli 3 łyżki mąki grahamki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki włoskich orzechów 3 łyżki goji(...)piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Wymieszaj tahini z miodem i jajkiem. Dodaj suche składniki i jeszcze raz wymieszaj. Ciasto jest klejące. Formuj okrągłe płaskie ciastka i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do formowania ciasteczek użyłam metalowej obręczy o średnicy 7 cm. Wsuń blaszkę do piekarnika i piecz ciasteczka prze
codojedzeniaśrodek każdego z krążków nakładam porcję powideł. Krążki składam na pół lekko dociskając brzegi. 2. Ciastka układam na blaszce. Orzechy włoskie siekam nożem i mieszam z cukrem kryształem. Ciastka smaruję białkiem i posypuję przygotowaną orzechową posypką. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Do przygotowania ciasteczek wykorzystałam orzechy włoskie, które otrzymałam do testowania od firmy HELIO . Orzechy(...)włoskie HELIO to doskonały dodatek do ciast, ciastek, deserów i sałatek. Orzechy HELIO są wysokiego gatunku, doskonale wysuszone i pozbawione goryczki. Warto je zakupić do świątecznych wypieków. Zachęcam do zakupu produktów firmy HELIO , niezbędnych do przygotowania świątecznych słodkości
Tradycyjna kuchnia Kasiklops... No i musiałam wygarniać z półek kuchennych to co na nich zastałam. Tak czy inaczej ciasteczka wyszły przepyszne... i nawet tata kilka schrupał, choć bananów nie znosi ;-) Ciastka z płatków i bananów CIASTECZKA Z PŁATKÓW I BANANÓW Składniki na około 26 sztuk: 1 szklanka płatków jęczmiennych 1 szklanka płatków owsianych(...)kulki o średnicy około 2 cm, a następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze około 180 stopni. Ciastka z płatków i bananów Ciastka z płatków i bananów SMACZNEGO :-) Tymi ciasteczkami zamknęłam biegowy styczeń z wynikiem przebiegniętych 81 km. Zabrakło trochę do mojego miesięcznego rekordu, ale poszło
peggiwkuchniCiastka jeżyki (nazywane również owsiankami) to podkarpacki wypiek z czasów kryzysu. Kiedy w sklepach nie było masła, mięsa ani słodyczy. nasze mamy na różne sposoby radziły sobie z tym deficytem. Masło zastępowały sztuczną margaryną, czekoladę kakao z mlekiem w proszku, cytrynę kwaskiem cytrynowym, a kotlety mielone kotletami z kapusty. Bakalie w PRLu również nie były ogólnie dostępne, ale przed(...)owsianych używamy w kuchni ze względów zdrowotnych, lub z wyboru. Kiedyś to był prawdziwy wyczyn, żeby podać je gościom w takiej formie, żeby prosili o dokładkę. Jak dla mnie, ciastka jeżyki mają w sobie to coś – wyciągam rękę po więcej :) Składniki na 25 sztuk: 2 szklanki płatków owsianych 100 g masła (w oryginale margaryna) 1/3 szklanki cukru 2 jajka
Trzeci talerzciasteczkami nie będziecie mieć takiego problemu. Są smaczne, kruche (następnego dnia przypominają biszkopty), bezglutenowe , no i bezpieczne dla figury, więc myślę, że powinny Wam się spodobać moje drogie panie. CIASTKA KOKOSOWO MIGDAŁOWE (gluten free) Składniki: 1 szklanka mąki kokosowej 1/2 szklanki mąki migdałowej 2 łyżki płatków migdałowych skórka otarta z 1/2 pomarańczy sok z 1 pomarańczy(...)się zarumienią w 180 stopniach. uwaga: Ciasto po zagnieceniu nie będzie plastyczne a lekko rozpadające się. Po schłodzeniu trzeba je trochę pougniatać w dłoniach przy robieniu kulek na ciastka Po upieczeniu ciastka będą miały lekko popękana skorupkę, a w środku będą biszkoptowe. Dopiero następnego dnia robią się jak biszkopciki
Bon appetit mon amieOstatnio bardzo często duża popularnością cieszą się u nas wszelkie ciasteczka;) Dziś trochę nietypowa i bardzo efektowna wersja ciastek w kształcie jajek. Nietypowe, ale bardzo smaczne:) Ślicznie będą wyglądały na wielkanocnym stole! Ciasto: 300 g mąki pszennej, 100 g cukru, 150g białego półtłustego sera, jajko, 5 łyżek mleka, 2 łyżeczki proszku(...)Dodać szczyptę soli, cukry, mleko, jajko,olej i biały ser (nie trzeba go mielić). Całość posiekać i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 8 części. Każdą część spłaszczać, formować owalne ciastka, dnem szklanki zrobić lekkie wgłębienia. Dodatkowo: 400ml mleka, budyń waniliowy bez cukru (40g), 60g cukru, 6 połówek brzoskwiń z puszki. W 50 ml mleka rozrobić
Z miłości do słodkościSzybkie i proste w przygotowaniu ciastka, które mimo braku cukru w składzie nie tracą walorów :) Są przepyszne! Marmolada z dzikiej róży wspaniale podkreśla delikatny i kruchy charakter wypieku. Zapraszam! Kruche ciasta ze śmietaną Składniki: 30 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag margaryny 2 łyżki śmietany 2 jajka + 1 jajko do posmarowania ciastek marmolada(...)kwadrat, pokroić na średniej wielkości kwadraty. Na każdą porcję nakładać około 1 małą łyżeczkę marmolady. Sklejać przeciwległe rogi (bardzo mocno pościskać, aby w piekarniku się nie rozkleiły). Tak przygotowane ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Wkładać do nagrzanego piekarnika 150'-160'C na około 10-15 minut. Po tym czasie wystudzić. Gotowe
Tagebuch po polskuCiasteczka owsiane są bardzo proste do upieczenia. Nie trzeba żadnych specjalnych zdolności cukierniczych ani manualnych. Wystarczy nie więcej niż godzina, a już zajadamy się kruchutkimi i pięknie pachnącymi ciastkami. Ciasteczka te piekłam dzisiaj przed obiadem. Po obiedzie już je chrupaliśmy, z niepokojem patrząc jak szybko znikają ;) Możecie dodać do nich również ulubione bakalie. Nie musicie ograniczać się do czekolady(...)pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 10-15 minut w zależności od wielkości. Ciasteczka powinny lekko zbrązowieć. (Z podanych proporcji wychodzą 24 spore ciastka, które piekłam w dwóch turach na największej blasze z wyposażenia piekarnika.) Jeśli zasmakujecie w tych ciasteczkach (a jestem pewna, że tak się stanie), to spróbujcie także i innych z płatkami
Codzienna kuchnia niecodziennapopołudniowej herbatki proponuję pyszne ciastka francuskie gruszką. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut. Warto w kilka chwil przegotować te pyszne ciasteczka. SKŁADNIKI : 1 opakowanie ciasta francuskiego, 2 gruszki, PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto francuskie rozwijam i kroję(...)prostokąty. Gruszkę obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w półplasterki. 2. Kawałki gruszki układam na cieście francuskim. Pozostałe ciasto kroję w cienkie paski. Pasy ciasta układam na ciastkach w kształt litery X, brzegi dociskam. 3. Ciastka piekę około 15 minut w temperaturze 200 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasiwyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop. przez ok. 12 minut. Ciastka po upieczeniu ostudzić, przełożyć dżemem wiśniowym lub marmoladą. Bierzemy większe ciastko, nakładamy na środek trochę dżemu i przykrywamy mniejszym ciastkiem, lekko dociskając. Gotowe ciastka oprószyć cukrem pudrem. Ja robiłam serduszka i gwiazdki. (function
Kuchnia Danusi