końcu robiłam (i nadal robię) kulki z fasoli . Nawet moja rodzina pałaszowała je ze smakiem, a to rzadkość w przypadku niecodziennych zastosowań i połączeń różnych produktów. Ciastka nie należą do typu tych kruchych, są miękkie i mocno orzechowe. Z podanych składników (pomijając proszek do pieczenia) można przyrządzić pyszny krem/smarowidło. Takie zdrowe słodycze zawierają dużo białka roślinnego(...)Ciasta podczas pieczenia nie tracą kształtu, nie rozpływają się. Jedynie lekko podrosną.) Piec około 15 minut w 175 stopniach. Po upieczeniu odczekać (mniej więcej 1 godzinę), aż stężeją. Dodatkowo ciastka (przed pieczeniem) posypałam mikro kroplą truskawkową
Di gotujeupiec amoniaczki. Dużo o nich słyszałam, ale nigdy nie próbowałam upiec. Nie wąchałam też amoniaku i bałam się zapachów podczas pieczenia. Przepis znalazłam na Youtube Składniki: (na ok. 95 ciastek) 500 g mąki pszennej 120 g cukru pudru 2 łyżeczki amoniaku 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 100 g margaryny/masła 2 żółtka (białka zostawić do smarowania z wierzchu(...)mleka. Zawinięte w folię lub ściereczkę wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 mm i wykrawamy ciastka foremką. Układamy gotowe ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, "malujemy" rozmieszanym białkiem i posypujemy kryształkami cukru. Wkładamy do piekarnika na ok. 15 min aż się zarumienią. Amoniak przechowujemy
W kuchni bez szafekzapach cynamonu i orzechowy posmak, który jest efektem użycia mąki razowej. Jeśli lubicie zabawę z kształtami, to ciasto idealnie zachowuje swoje kształty i można z niego wycinać wymyślne wzorki. Ciastka idealnie nadają się dla diabetyków, ponieważ mąka orkiszowa posiada niski indeks glikemiczny, a cynamon dodatkowo pozwala naturalnie regulować poziom glukozy w organizmie. Niektóre badania wykazały, że obniża(...)mleka.) Całość owinąć w folię spożywczą i odłożyć na około 20 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i wykrawać z niego dowolne kształty. (Można podsypywać mąką.) Ciastka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Dodatkowo ciastka delikatnie posypałam płatkami czekoladowymi.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) 15-17 minut w 190 stopniach. (Brzegi powinny być lekko zarumienione
Di gotujeprostu hit tygodnia. Lekko słodkie i pożywne. Ciasteczka z musli Składniki: na 16 ciasteczek 200 ml tahini lub dowolnego orzechowego masła 6 łyżek miodu, więcej jeśli wolicie ciastka bardziej słodkie ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 1 duże jajko 350 g musli 3 łyżki mąki grahamki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki włoskich orzechów 3 łyżki goji(...)piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Wymieszaj tahini z miodem i jajkiem. Dodaj suche składniki i jeszcze raz wymieszaj. Ciasto jest klejące. Formuj okrągłe płaskie ciastka i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do formowania ciasteczek użyłam metalowej obręczy o średnicy 7 cm. Wsuń blaszkę do piekarnika i piecz ciasteczka prze
codojedzeniaśrodek każdego z krążków nakładam porcję powideł. Krążki składam na pół lekko dociskając brzegi. 2. Ciastka układam na blaszce. Orzechy włoskie siekam nożem i mieszam z cukrem kryształem. Ciastka smaruję białkiem i posypuję przygotowaną orzechową posypką. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Do przygotowania ciasteczek wykorzystałam orzechy włoskie, które otrzymałam do testowania od firmy HELIO . Orzechy(...)włoskie HELIO to doskonały dodatek do ciast, ciastek, deserów i sałatek. Orzechy HELIO są wysokiego gatunku, doskonale wysuszone i pozbawione goryczki. Warto je zakupić do świątecznych wypieków. Zachęcam do zakupu produktów firmy HELIO , niezbędnych do przygotowania świątecznych słodkości
Tradycyjna kuchnia Kasiklops... No i musiałam wygarniać z półek kuchennych to co na nich zastałam. Tak czy inaczej ciasteczka wyszły przepyszne... i nawet tata kilka schrupał, choć bananów nie znosi ;-) Ciastka z płatków i bananów CIASTECZKA Z PŁATKÓW I BANANÓW Składniki na około 26 sztuk: 1 szklanka płatków jęczmiennych 1 szklanka płatków owsianych(...)kulki o średnicy około 2 cm, a następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze około 180 stopni. Ciastka z płatków i bananów Ciastka z płatków i bananów SMACZNEGO :-) Tymi ciasteczkami zamknęłam biegowy styczeń z wynikiem przebiegniętych 81 km. Zabrakło trochę do mojego miesięcznego rekordu, ale poszło
peggiwkuchniCiastka jeżyki (nazywane również owsiankami) to podkarpacki wypiek z czasów kryzysu. Kiedy w sklepach nie było masła, mięsa ani słodyczy. nasze mamy na różne sposoby radziły sobie z tym deficytem. Masło zastępowały sztuczną margaryną, czekoladę kakao z mlekiem w proszku, cytrynę kwaskiem cytrynowym, a kotlety mielone kotletami z kapusty. Bakalie w PRLu również nie były ogólnie dostępne, ale przed(...)owsianych używamy w kuchni ze względów zdrowotnych, lub z wyboru. Kiedyś to był prawdziwy wyczyn, żeby podać je gościom w takiej formie, żeby prosili o dokładkę. Jak dla mnie, ciastka jeżyki mają w sobie to coś – wyciągam rękę po więcej :) Składniki na 25 sztuk: 2 szklanki płatków owsianych 100 g masła (w oryginale margaryna) 1/3 szklanki cukru 2 jajka
Trzeci talerzciasteczkami nie będziecie mieć takiego problemu. Są smaczne, kruche (następnego dnia przypominają biszkopty), bezglutenowe , no i bezpieczne dla figury, więc myślę, że powinny Wam się spodobać moje drogie panie. CIASTKA KOKOSOWO MIGDAŁOWE (gluten free) Składniki: 1 szklanka mąki kokosowej 1/2 szklanki mąki migdałowej 2 łyżki płatków migdałowych skórka otarta z 1/2 pomarańczy sok z 1 pomarańczy(...)się zarumienią w 180 stopniach. uwaga: Ciasto po zagnieceniu nie będzie plastyczne a lekko rozpadające się. Po schłodzeniu trzeba je trochę pougniatać w dłoniach przy robieniu kulek na ciastka Po upieczeniu ciastka będą miały lekko popękana skorupkę, a w środku będą biszkoptowe. Dopiero następnego dnia robią się jak biszkopciki
Bon appetit mon amieOstatnio bardzo często duża popularnością cieszą się u nas wszelkie ciasteczka;) Dziś trochę nietypowa i bardzo efektowna wersja ciastek w kształcie jajek. Nietypowe, ale bardzo smaczne:) Ślicznie będą wyglądały na wielkanocnym stole! Ciasto: 300 g mąki pszennej, 100 g cukru, 150g białego półtłustego sera, jajko, 5 łyżek mleka, 2 łyżeczki proszku(...)Dodać szczyptę soli, cukry, mleko, jajko,olej i biały ser (nie trzeba go mielić). Całość posiekać i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 8 części. Każdą część spłaszczać, formować owalne ciastka, dnem szklanki zrobić lekkie wgłębienia. Dodatkowo: 400ml mleka, budyń waniliowy bez cukru (40g), 60g cukru, 6 połówek brzoskwiń z puszki. W 50 ml mleka rozrobić
Z miłości do słodkościSzybkie i proste w przygotowaniu ciastka, które mimo braku cukru w składzie nie tracą walorów :) Są przepyszne! Marmolada z dzikiej róży wspaniale podkreśla delikatny i kruchy charakter wypieku. Zapraszam! Kruche ciasta ze śmietaną Składniki: 30 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag margaryny 2 łyżki śmietany 2 jajka + 1 jajko do posmarowania ciastek marmolada(...)kwadrat, pokroić na średniej wielkości kwadraty. Na każdą porcję nakładać około 1 małą łyżeczkę marmolady. Sklejać przeciwległe rogi (bardzo mocno pościskać, aby w piekarniku się nie rozkleiły). Tak przygotowane ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Wkładać do nagrzanego piekarnika 150'-160'C na około 10-15 minut. Po tym czasie wystudzić. Gotowe
Tagebuch po polskuCiasteczka owsiane są bardzo proste do upieczenia. Nie trzeba żadnych specjalnych zdolności cukierniczych ani manualnych. Wystarczy nie więcej niż godzina, a już zajadamy się kruchutkimi i pięknie pachnącymi ciastkami. Ciasteczka te piekłam dzisiaj przed obiadem. Po obiedzie już je chrupaliśmy, z niepokojem patrząc jak szybko znikają ;) Możecie dodać do nich również ulubione bakalie. Nie musicie ograniczać się do czekolady(...)pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 10-15 minut w zależności od wielkości. Ciasteczka powinny lekko zbrązowieć. (Z podanych proporcji wychodzą 24 spore ciastka, które piekłam w dwóch turach na największej blasze z wyposażenia piekarnika.) Jeśli zasmakujecie w tych ciasteczkach (a jestem pewna, że tak się stanie), to spróbujcie także i innych z płatkami
Codzienna kuchnia niecodziennapopołudniowej herbatki proponuję pyszne ciastka francuskie gruszką. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut. Warto w kilka chwil przegotować te pyszne ciasteczka. SKŁADNIKI : 1 opakowanie ciasta francuskiego, 2 gruszki, PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto francuskie rozwijam i kroję(...)prostokąty. Gruszkę obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w półplasterki. 2. Kawałki gruszki układam na cieście francuskim. Pozostałe ciasto kroję w cienkie paski. Pasy ciasta układam na ciastkach w kształt litery X, brzegi dociskam. 3. Ciastka piekę około 15 minut w temperaturze 200 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasiwyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop. przez ok. 12 minut. Ciastka po upieczeniu ostudzić, przełożyć dżemem wiśniowym lub marmoladą. Bierzemy większe ciastko, nakładamy na środek trochę dżemu i przykrywamy mniejszym ciastkiem, lekko dociskając. Gotowe ciastka oprószyć cukrem pudrem. Ja robiłam serduszka i gwiazdki. (function
Kuchnia Danusilekko podsypywać mąką.) Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypać przyprawami. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 190 stopniach. (Powinny być zarumienione.) Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Można podawać z ulubionym sosem/dipem lub zajadać się bez dodatków. (*) Im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym lepiej - będą bardziej chrupiące i o odpowiedniej(...)strukturze. Grube ciastka mają miękkie wnętrze i są niedopieczone w środku
Di gotujeOstre ciastka z chilli i całymi migdałami. Pyszne, chrupiące i o genialnym, intensywnym smaku. Składniki: 200g masła 150g brązowego cukru 1 jajko 500g mąki orkiszowej Młyn Kopytowa 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki suszonego chilli 4 kopiaste łyżki kakao 2 łyżki mleka całe migdały od Symbio Mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia(...)chilli oraz brązowy cukier. Dodajemy masło i wyrabiamy ciasto. Dodajemy jajko, mleko i wyrabiamy ciasto. Formujemy wałek ciasta i wstawiamy go do lodówki na 60 minut. Ostrym nożem tniemy ciastka, układamy na papierze do pieczenia i wciskamy po jednym migdale w każde ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Pieczemy około 15 minut. Studzimy na blaszce aż do zwarcia ciastek
Gotowanie i blogowanie