Różni je jedynie forma charakteryzująca się bardziej podłużnym kształtem. Eklerki to tuż obok Ptysi jedne z popularniejszych deserów szczególnie w okresie karnawałowym. Eklerki często przygotowujemy również na ostatki, ciastka te są bardzo proste w przygotowaniu, a wyglądają efektownie i również smakują wyśmienicie. Eklerki z Bitą Śmietaną - Składniki: Ciasto: 4 jajka 100 g masła szklanka mąki pszennej szklanka wody(...)puder wymieszany z fixem i jeszcze chwilkę miksujemy do połączenia składników. Każdego eklerka przekrawamy na pół i wykładamy ok. 2 łyżki kremu (można użyć szprycy). Przykrywamy górną częścią ciastka. Gotowe eklerki oprószamy cukrem pudrem. Moje posty
Słodka Stronaciasta. Różni je jedynie forma charakteryzująca się bardziej podłużnym kształtem. Eklerki to tuż obok Ptysi jedne z popularniejszych deserów szczególnie w okresie karnawałowym. Eklerki często przygotowujemy również na ostatki, ciastka te są bardzo proste w przygotowaniu, a wyglądają efektownie i również smakują wyśmienicie. Eklerki z Delikatną Masą Budyniową i Polewą Czekoladową - Składniki: Ciasto: 4 jajka 100 g masła szklanka(...)budyniu delikatnie miksując. Gotowy krem umieszczamy w lodówce do lekkiego stężenia. Każdego eklerka przekrawamy na pół i wykładamy ok. 2 łyżki kremu (można użyć szprycy). Przykrywamy górną częścią ciastka. Polewa Czekoladowa: Połamaną czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Strużkami czekolady polewamy przygotowane eklerki. Moje posty
Słodka Stronakońca zwierzaków nie przypominają, jednakże mała była zachwycona ;-) Ciastka powstały z przepisu na ciasto na kruchym spodzie i.. gdyby jeszcze nie moje „gapowe” to pewnie ciastka by nie były takie dobre. Pomyliłam się i dodałam do wszystkiego bułkę tartą. Efekt? Ciasteczka wyszły lekko chrupiące. Zupełnie przypominały mi ciastka ze skwarkami. Czasami pomyłki wychodzą na dobre. Naprawdę
Na słodko lub wytrawnieatutem tego przepisu jest to, że zawiera on same białka, więc bardzo dobra alternatywa dla wykorzystania białek po karnawałowych faworkowo – pączkowych wypiekach. Z podanego przepisu, wyszła mi cała blacha ciastek ( 15 sztuk) Ciasto należy przygotować, dzień przed pieczeniem, gdyż całą noc powinno leżakować w lodówce. Składniki: 140 g maki pszennej 30 g kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia(...)gorzkiej czekolady 20 ml oleju słonecznikowego 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 60g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki syropu klonowego szczypta soli Dodatkowo: Cukier puder do obtoczenia ciastek Sposób wykonania Czekoladę rozpuścić, dodać olej, wymieszać i wystudzić. Do wystudzonej masy czekoladowej dodać cukier, cukier waniliowy, syrop klonowy, kawę i wszystko dokładnie wymieszać do momentu, aż składniki dobrze się
Na słodko lub wytrawniePrezent na Dzień Babci i Dzień Dziadka. Proste w przygotowaniu słodkie serca z ciasta francuskiego. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (na 12 ciastek) dżem porzeczkowy, truskawkowy lub malinowy surowe jajko papier do pieczenia Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)kawałków (3x4 lub na 9 kawałków czyli 3x3). Na każdym ciastku nożem lub foremką wykrawamy serce z wierzchniej warstwy i wyjmujemy. Ciasto na około dżemu smarujemy rozmieszanym jajkiem. Ciastka pieczemy na papierze lub folii w temperaturze 200 stopni jakieś 15 minut. Polecam ten przepis także na walentynkowe prezenty
prawdziwe jedzeniePrzepis na te ciastka jest doskonałym ratunkiem w sytuacji, kiedy natychmiast(...)potrzebujemy zrobić coś słodkiego np. z powodu niespodziewanych gości :) Zaledwie kilku składników, a czas jaki potrzebujemy na ich wykonanie to max.30 minut. Kolejną zaletą (dla niektórych) jest brak w ciastkach: mąki, mleka i jajek , co w zupełności nie wpływa na smak ciastek. SKŁADNIKI (na ok.20 ciasteczek) 3 banany 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 2-3 łyżki orzechów
Zofianapolemizować. Fakty mówiły same za siebie. By się zrehabilitować postanowiłam upiec czekoladowe ciastka z waniliowym aromatem. Przepis znalazłam w książce Nigelli Lawson KUCHNIA. Przepisy z serca domu . Ciastka są duże - średnica około 8cm. Wyszło mi ich 20, piekłam je na 2 razy. Są kruche, twardawe i nieprzyzwoicie słodkie. Wykorzystałam zwykłe tabliczki czekolady, które są o wiele tańsze(...)wysokości w odstępach kilku centymetrów. U mnie ok 9 ciasteczek na blachę. Piec 15-20 minut aż brzegi się zarumienią. Nie przejmujcie się, kiedy wyjęte z piekarnika ciastka wydają się miękkie. Dajcie im kilka minut, by ostygły, szybko stwardnieją
W kuchni wieczoremDziś u mnie w wersji "Zrób to sam". Przepis jest o tyle fajny, że można go modyfikować według własnych preferencji i eksperymentować. To co Wam przedstawiam to wersja minimum. Ciastka można posypać cukrem, dodać do nich orzechy, czekoladę, kakao, dodać aromatu waniliowego, albo zaostrzyć smak bardziej korzennymi przyprawami. Ja na pewno wypróbuję wersję z kakao. Ot i zwykłe ciasteczka(...)rozłożyć na blasze do pieczenia lekko przyciskając, tworząc okręgi o grubości ok. 7mm. Piec 14 minut. Po 6 minutach wyłączyć dolną grzałkę (zostawić tylko górną, żeby ciastka nie przypaliły się od dołu). Należy piec do zrumienienia, może to być minuta mniej lub więcej. Studzić na kratce. Ostudzone posypać cukrem pudrem
W kuchni wieczoremblaszkę - wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 st. C. 5. Łyżką nabierać masę i dłońmi formułować nieduże ciasteczka - u mnie wielkości nakrętki do butelek po wodzie mineralnej (ciastka podczas pieczenia zmieniają swój kształt i wielkość). Ułożyć w dużej odległości na blaszce i piec po 10-15 minut. 6. Kiedy będą rumiane trzeba je wyjąć z blaszki - będą(...)jeszcze miękkie, ale zaraz po wyjęciu i lekkim ostudzeniu ciastka twardnieją. 7. Ciasteczka przechowujemy w szczelnym opakowaniu, np. w metalowej puszce. Smacznego
Kuchnia domowa Aniamoniakiem.Dokladnie wyrobic.Ciasto powinno byc geste i z trudem spadac z lyzki.Gestosc regulowac dodatkiem mleka. Wykladac lyzka kupki ciasta na blache wylozona papierem do pieczenia zachowujac duze odstepy.Na jedno ciastko przeznaczyc kopiasta lyzke.Nie przejmowac sie ksztaltem nalozonej kupki ciasta.W trakcie pieczenia owa kupka rozleje sie sama w ksztaltnego,okraglego amerykana. Piec minut w 2oo°C przez 15 minut(...)kierunku brzegu. Ja niestety robilam esy-floresy na zastygnietym bialym lukrze,dlatego efekt pajeczynowy jest dosc mierny. Mozna zrobic rowniez odwrotnosc kolrystyczna i na ciemnym lukrze zrobic jasna pajeczane. Ciastka pozostawic do przeschniecia. Mozna przechowywac w zamknietej puszce przelozone pergaminem,jesli cos pozostanie.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tego bloga: KLIK . (robiłam z połowy porcji, wyszły mi 24 sztuki) Karmelizowane orzechy: 100g ekologicznego cukru trzcinowego Symbio 100g ekologicznych orzechów nerkowca Symbio 3 łyżki wody Ciastka: 200g miękkiego masła 40g białego cukru 1 jajko 200g płatków owsianych 160g ekologicznej mąki pszennej typ 500 Symbio 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka(...)mieszamy do połączenia składników. 3. Z gotowego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozpłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam je w blaszkach do ciastek, ale nie jest to konieczne). 4. Ciastka pieczemy w 180 stopniach, przez około 15 minut
Szefowa kuchnitemu mak się tak nie klei. Zmielić go trzykrotnie. Uzyskujemy w ten sposób 150 g zmielonego maku. Nadwyżkę maku, można zamrozić i wykorzystać później. Teraz czas na przygotowanie ciastek. Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dolać miód i mleko, na końcu dodać masło i żółtko. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Jedną, mniejszą(...)Ciasteczka nie rozrastają się zbyt mocno. Piec bez termoobiegu, przez około 12 minut. Wyjąć z piekarnika, kiedy ciastka tylko zaczną się rumienić. Dobrze jest pilnować tego momentu, żeby ciastka nie wyszły zbyt twarde. Studzić na kratce. Źródło: addiopomidory linkwithin_text='Zobacz również:' var linkwithin_site
Świat CiastaBanoffee pie... jedna z moich ulubionych bomb kalorycznych... Kruche ciasteczka, pokaźna porcja pysznego kajmaku, słodkie banany i bita śmietana... W tej wersji (by zagłuszyć wyrzuty sumienia;)) dodałam do pełnoziarnistych ciastek po garści płatków owsianych i orzechów laskowych i ułożyłam deser zamiast w w tortownicy, w pucharkach. Spodu nie ugniatałam na twardo, lecz pozostawiłam go lekko sypkiego. Szybciej(...)bardziej słodko się nie da - ja to połączenie uwielbiam! Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować banoffee pie, nie zwlekajcie! Niebo w gębie!:) SKŁADNIKI na 6 pucharków: 200 g pełnoziarnistych ciastek Digestive garść płatków owsianych garść orzechów laskowych 130 g roztopionego masła 1 puszka kajmaku 2 banany 2 łyżki soku z cytryny 250 ml śmietany kremówki 36% 150 g serka
Słodko-Słony Świat Ilonyserników czekoladowych jakie jadłam... Nie musicie obawiać się, ze będzie za słodki, dodatek malin doskonale równoważy cały smak. Bardzo polecam! SKŁADNIKI na spód ciasteczkowy: 220 g pełnoziarnistych ciastek Digestive (lub zwykłych herbatników) 90 g roztopionego masła 1 czubata łyżka ciemnego kakao SKŁADNIKI na masę serową: 500 g serka mascarpone 250 g kremowego serka śmietankowego z wiaderka (użyłam(...)tortownicy o średnicy 20-21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciastka połam i zmiel w malakserze na drobny piasek. Dodaj do nich roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Przygotowanymi ciastkami wyłoż dno tortownicy i dobrze ugnieć, alby nie było nierówności. Wsadź tortownicę ze spodem ciasteczkowym do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. MASA SEROWA: Czekoladę gorzką i mleczną połam
Słodko-Słony Świat Ilonykakao. Dodajemy jajko i przestudzoną ( taką letnią ) masę. Wyrabiamy gładkie ciasto, rozwałkowujemy na ok. 4 mm i wkładamy do piekarnika na ok. 13 minut. Studzimy , drobno siekamy. PIWNO-MIODOWE CIASTKA: Miękkie masło mieszamy z mąką, piwem Książęcym chlebowo-miodowym , miodem i szczyptą soli. Wyrabiamy i wstawiamy na ok. 30 minut do chłodzenia. Po tym czasie cienko rozwałkowujemy,wycinamy prostokątne(...)ciastka i nacinamy po całości w drobną krateczkę. Pieczemy ok. 10-13 minut w 180C. CAŁOŚĆ: Ciasteczka piwno-miodowe smarujemy po całości kremem kasztanowym, a następnie przekładamy musem z białej czekolady ( ja wyciskam ze szprycy ) i dekorujemy kruszonką piernikową. PYCHA! Smacznego
Ostra na Słodko