Ciastka owsiane to coś, co sprawia, że czas na chwilę się zatrzymuje, gdy beztrosko sięgam po kolejne. I wcale nie mam wyrzutów sumienia, bo mają bardzo zdrowy skład;) Ciastka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą Składniki (na ok 25 sztuk): 1,5 szklanki płatków owsianych górskich 150g masła orzechowego 1 jajko 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku(...)ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać i układac na blasze w niewielkich odstępach. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 15-18 minut w temp. 180stC do zarumienienia. Upieczone ciastka ostudzić. Przechowywać w zamkniętym pojemniku. Smacznego
Obiad gotowywiem jakim cudem przepis na te ciastka jeszcze się tu nie pojawił! Mało tego... Chcąc je zrobić na święta sama się zdziwiłam, że na blogu nie znalazłam przepisu :) Ciastka te bowiem są jednymi z moich ulubionych i choć ja sama robiłam je po raz pierwszy, to w moim domu są obecne odkąd tylko sięgam pamięcią. By je zrobić(...)pudrem. Gdy nabierze białości, stopniowo dodajemy po łyżce orzechów. Gotowym kremem napełniamy połówki orzechów i sklejamy je ze sobą. Najlepsze są po min. kilkugodzinnym leżakowaniu, kiedy pod wpływem kremu ciastka nieco skruszeją. Polecam! W moim domu orzechy to podstawa, więc jesienią korzystam z dobrodziejstwa natury i zbieram całe worki, by później cieszyć się ich smakiem przez calusieńki
Kuchnia w czekoladzieUwielbiam pestki dyni i często dodaję je do różnych potraw, nie tylko takich na słodko. Już Wam prezentowałam 3-składnikowe ciastka z pestek słonecznika - klik , które są rewelacyjne w smaku. To właśnie one były inspiracją do powstania ciasteczek z pestek dyni goszczących w moim domu naprawdę bardzo często. Za każdym razem znikają ekspresowo! Posiadają delikatnie miękki środek, chrupiący(...)ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciasteczka posmarować pozostawionym białkiem oraz posypać dodatkowymi pestkami. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być odrobinę zarumienione i nie należy ich trzymać w piekarniku zbyt długo, ponieważ będą za twarde.) Ostudzić na kratce. (Początkowo mogą wydawać się delikatne, ale podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej konsystencji.) (*) Sól
Di gotujeczęści. Z każdego kawałka formujemy okrągły placek, którego boki zawijamy do środka. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w 180 st. C. Ciastka są gotowe, gdy będą zrumienione. Wykładamy je do ostudzenia. Agar agar rozpuszczamy w likierze. Podgrzewamy całość na małym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, stale mieszając, przez(...)minuty. Pozostawiamy do ostygnięcia. Przestudzoną masę wylewamy na upieczone ciastka. Pozostawiamy do stężenia. 1 tarteletka ma ok. 260 kcal
KucharzycaSkładane ciasteczka twarogowo-maślane o kształcie przypominającym gęsie łapki, stąd ta ich śmieszna nazwa 😉 Są banalnie proste i tanie w przygotowaniu. Składają się z 5 składników
Kuchnia MagdaLenyprzed postem. Po drugie primo, są zdrowsze dzięki dodatkowi mąki razowej, płatków owsianych, orzechów, gorzkiej czekolady. Po trzecie primo, na długo sycą i zaspokajają chęć na coś słodkiego. Z ciastkami owsianymi jest tak, że można kombinować ze smakiem poprzez dodatki, a i tak będą pysznie smakować. PS. Nie pomyśleliście chyba, że z tym „primo” to tak na serio, przez(...)niedouczenie?;) Owsiane ciastka razowe z czekoladą Składniki (na 25 sztuk): 100g oleju kokosowego 2 łyżki masła orzechowego 100g płatków owsianych 140g mąki razowej 70g brązowego cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki sezamu 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich 100g gorzkiej czekolady Jajko utrzeć z cukrem, ciągle ucierając dodać roztopiony i przestudzony
Obiad gotowyletniej wody Olej rzepakowy lub olej kokosowy do smażenia Dodatkowo: Oryginalnie przygotowuje się syrop na bazie wody z kwiatów pomarańczy oraz cukru, w którym maczane są ciastka i obsypuje sezamem. U mnie płynny miód gryczany oraz sezam. Przygotowanie: Suche składniki wsypać do miski, dodać roztrzepane jajko oraz roztopione i wystudzone masło. Do tego dodawać stopniowo letnią wodę i zagnieść(...)przekładać, wtedy po upieczeniu/usmażeniu będą pełniejsze bez szczelin w środku. Warto obejrzeć filmiki na youtube aby zapoznać się z techniką zaplatania ciasta . Ja obejrzałam dopiero po upieczeniu swoich ciastek. Przygotowane ciastka wrzucać na gorący olej, smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu posmarować płynnym miodem za pomocą pędzelka i posypać sezamem. Źródło inspiracji http://www.recette-delice.com/griwech/
W garach u GosiKlasyczne już znacie, te natomiast są czekoladowe ze skórką pomarańczową. To ciacha do kawy, herbaty lub szklanki mleka. Podczas pieczenia zapach amoniaku nie należy do przyjemnych, ale po wystygnięciu ciastek już go nie czuć. Amerykany czekoladowe z nutą pomarańczy są mięciutkie, aromatyczne i bardzo smaczne. Warto je upiec! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru(...)dodać mąkę, cukier, amoniak i szczyptę soli. Dodać zawartość rondelka i krótko zmiksować. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać ciastka (jedna pełna łyżka na jedno ciastko). Na blaszkę nałożyć 6 ciastek w dużych odstępach (bardzo urosną!). Piec w 170 stopniach przez około 13 -15 minut, aż lekko się zrumienią. Polewa czekoladowa: W rondelku mocno podgrzać śmietanę kremówkę
Oryginalny smakjedne z moich ulubionych ciasteczek, które nigdy mi się nie znudzą! Są baaardzo delikatne, kruche i cudownie pachną. Czekoladowo-kokosowy posmak sprawia, że naprawdę niesamowicie kuszą! Ciastka można długo przechowywać i ani nic nie stracą na swojej kruchości - nadal będą po prostu rozpływać się w ustach. Nie wiem dlaczego teraz je prezentuję, ponieważ już dawno opracowałam poniższą recepturę(...)około 30 minut. Po tym czasie z masy uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtoczyć w wiórkach kokosowych i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować spore odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki. Jeśli je pieczenie w kilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce.) Piec
Di gotujewiśniowego dżemu. Zasłużone pyszności uradowały niesamowicie Mam nadzieję, że Wam zasmakują. Proste ciasteczka owsiane z bakaliami. Polecam do kawy, herbaty, kakao Z poniższego przepisu wyszło mi 18 średniej wielkości ciastek. SKŁADNIKI: 1 i 3/4 szklanki płatków owsianych 1 i 1/2 szklanki mąki 2 jajka 1 opakowanie cukru z wanilią 4 łyżki drobnego cukru 100 g roztopionego masła(...)płaska łyżeczka sody 180 g bakalii, u mnie kandyzowana czarna porzeczka, jagody goji, żurawina suszona, posiekane na pół lub na cztery orzechy laskowe opcjonalnie: cukier trzcinowy do posypania wierzchu ciastek Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam wszystkie składniki łyżką, dodaję bakalie i posiekane orzechy, mieszam
Zasmakuj Kuchnikusząco chrupiące, z posmakiem migdałów i czekolady. Już sam zapach sprawia, że chce się sięgnąć po jedną, a nawet drugą sztukę. Bez obaw wszystkich na raz nie zjecie, ponieważ ciastka oprócz wspaniałego smaku świetnie sycą i jednocześnie doskonale zaspokajają nawet większą ochotę na "coś" słodkiego. Polecam! (około 15 sztuk) 200g płatków jaglanych 250 ml mleka 50g masła 1 jajko(...)wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Ja swoje ciasteczka dodatkowo spłaszczałam widelcem, dzięki czemu na wierzchu uzyskały ciekawy wzorek.) Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.) Ostudzić. (*) Fakt, suszone winogrona zawierają cukry proste - glukozę i fruktozę, ale naturalnie występujące
Di gotujeprzez przypadek został niestety usunięty. A że nie wyobrażam sobie, aby tu nie było tej świetnej receptury - to publikuję ją ponowni. Zresztą dla mnie to nie problem, ponieważ ciastka te piekę bardzo regularnie! Kiedyś nie sądziłam, że słodko-pikantne łakocie będą takie pyszne, więc za pierwszym razem powstały z pewną dozą obojętności... Efektem było kolejne i kolejne pieczenie(...)się na boki.) Ciasteczka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 9-10 minut w 190 stopniach. Po tym czasie blachę wyjąć z piecyka, odczekać kilka minut i ciastka przenieść na kratkę - do ostudzenia. (Początkowo będą bardzo miękkie i delikatne, ale podczas stygnięcia stwardnieją.) (*) Ciastka można upiec w wersji bezglutenowej - mieszając np. mąkę gryczaną, jaglaną
Di gotujenich uczynić… Zmodyfikowałam przepis na ciasteczka z płatkami owsianymi, który znajdziecie tutaj . A żeby było już całkiem fit;p, zamiast mąki pszennej, użyłam pełnoziarnistej. Bazą „mokrą” do ciastek jest kremowy serek śmietankowy oraz miód, składniki suche to mąka, soda i otręby. A z dodatkami można(...)poszaleć. Ciasteczka są niezwykle miękkie, piernikowe w smaku i słodkie, nadadzą się jako zdrowa przekąska, można zjeść od razu kilka, a co? Zdrowe są przecież;) Składniki na 15 sporych ciastek: 4 łyżki serka śmietankowego typu president 4-5 łyżek miodu 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej ½ szklanki otrąb pszennych 1 łyżeczka sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki cynamonu
Domowe ciastaorzechów możecie dodać migdałów, a zamiast rodzynek suszonych śliwek – co kto lubi. Nie bójcie się eksperymentów! Zajrzyjcie także po przepis na Ciasteczka owsiane z żurawiną . Przepis na kakaowe ciastka owsiane Drukuj przepis Porcji: 16 Czas gotowania: 30 minut Składniki 100 g mąki pszennej 100 g miękkiego masła 100 g płatków owsianych błyskawicznych 3 łyżki miodu łyżeczka proszku(...)wielkości 1/3 dłoni, delikatnie je rozgniatamy i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego 160 stopni (termoobieg) na 15 minut, do zrumienienia. Artykuł Kakaowe ciastka owsiane z orzechami pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazylii