ciastka - 17601 przepisów (strona:182/1174)

Ciastka francuskie z twarogiem i owocami 126

Kolejna propozycja na prostą i szybką do przygotowania przekąskę na słodko - ciastka francuskie nadziane twarogiem i owocami. Idealnie smakują podane na ciepło. Jeśli chcecie dodać im słodyczy to przed podaniem możecie je posypać cukrem pudrem.  Składniki na 8 sztuk: 1 duże opakowanie ciasta francuskiego 1 kostka twarogu półtłustego (250 g) 2 żółtka 1 łyżka cukru wanilinowego 1 szklanka(...)serową, a na wierzchu ułożyć owoce. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec około 15-20 minut w 210°C (do zezłocenia ciasta) . Ewentualnie po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Wycinanie ciastek Nadziewanie ciastek i ich wygląd przed oraz po upieczeniu

Ugotować
Lukier 59

Świetny lukier o idealnej konsystencji do ozdabiania ciastek czy pierniczków. Pięknie kryje wszystkie powierzchnie ciasteczkowe – powstaje równa, gładka, biała warstwa. Dodatkowo można posypać wszelkimi posypkami cukierniczymi z wierzchu i będą się dobrze trzymały. Lukier ma świetną konsystencję, łatwo się rozprowadza na ciastkach. Co najważniejsze, nie ścieka z ciastek, ponieważ jest dość gęsty. Dodatkowo można wcisnąć

Bardzo Gruby Smok
Popękane ciasteczka czekoladowe 79

popękane ciasteczka do kawy   Popękane ciasteczka czekoladowe 200 g mąki pszennej 120 g roztopionego masła 140-170 g bardzo drobnego brązowego cukru (w zależności od tego jak słodkie ciastka lubicie) 60 g dobrej jakości kaka, ale możesz też dodać np. Maltesers Hot Chocolate   2 duże jajka w temperaturze pokojowej pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia duża szczypta soli dodatkowo: drobny biały cukier i cukier puder do obtoczenia ciastek Popękane ciasteczka czekoladowe przepis 1. Masło rozpuść w dość dużym rondelku, dodaj cukier, kawę rozpuszczalną i  kakao.  Cały czas mieszając podgrzewaj przez około 5 minut na minimalnym ogniu, żeby cukier częściowo się rozpuścił. Wyłącz płomień i odstaw do ostygnięcia.  2. Do wystudzonej

Cztery Fajery
Ciastka z porzeczkami i czekoladą 58

zwykle bywa przy okazji urodzin, w ruch idzie blog Moje Wypieki. I tak jak nie jestem miłośniczką tego typu ciastek, to te są naprawdę super. Jestem nimi zachwycona, kwaśny smak owoców idealnie współgra ze słodyczą reszty. I powiem Wam szczerze, nie oczekiwałam że będziemy się nimi tak zajadać. A w planie, głupia, chciałam je zrobić z połowy składników. Jedyne(...)koniec dodajemy kawałki czekolady, mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masę nakładamy łyżką, można sobie ewentualnie pomagać drugą łyżką, spłaszczamy, w każdą porcję wkładamy parę sztuk porzeczek. Między ciastkami zostawiamy duże odstępy, masa się nieco rozlewa. Pieczemy około 10 min w 180 stopniach lub do zrumienienia brzegów. Wyjmujemy z piekarnika na kratkę, studzimy. Artykuł Ciastka z porzeczkami

Kardamonovy
Jakie przyprawy warto stosować do bożonarodzeniowych potraw? 100

Cynamon bywa stosowany w wielu domach przez cały rok, choć właśnie w okresie Bożego Narodzenia szczególnie zyskuje na popularności. Korę z cynamonowego drzewa dodaje się choćby do wszelkich ciast, ciastek. W niektórych przepisach używa się go nawet do dań rybnych. Nie zapominajmy też o dodaniu szczypty cynamonu do świątecznych napojów, aby nabrały wspaniałego smaku.   Anyż Jedyni go kochają

Kuchnia MagdaLeny
MIĘKKIE PIERNIKI Z WYCISKANYM WZOREM 64

Takie pierniki nie tylko wyglądają uroczo, ale i to świetna zabawa w kuchni z dziećmi. Wzorki zostały odciśnięte stempelkami a następnie okrągłą wycinaczką wycięte ciastko. Pierniki są miękkie od razu po upieczeniu a w trakcie pieczenia zachowują uprzednio odciśnięty wzorek. Można je upiec nawet w dzień Wigilii i od razu zajadać ;) Składniki: * 250 g mąki pszennej (użyłam mąki poznańskiej(...)Ciasto podzielić na 2 części. Każdy kawałek ciasta lekko zagnieść, następnie rozwałkować na grubość 3-4 mm (pierniki mocno urosną). Stempelkami odcisnąć wzorki na cieście, następnie okrągłą wycinaczką wyciąć ciastka. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec pierniki około 10-12 minut

Zrób to smacznie
SERNIK GOTOWANY SPECULOOS 107

dość szybki do przygotowania. Te ciacha nadają mu niesamowitego aromatu i smaku. Wyszło bajecznie, na pewno będzie powtórka, myślę, że nawet niejedna... 😄 Moja tortownica ma śr. 26cm Składniki: - ciastka korzenne (u mnie Lotus, ale można użyć dowolnych) do wyłożenia spodu i góry ciasta - 1kg twarogu dwukrotnie mielonego lub gęstego z wiaderka (u mnie tradycyjnie Juliko) - 250g masła - 4 jajka(...)wanilią lub cukru waniliowego - 1 szklanka cukru lub ksylitolu dodatkowo: - kilka łyżeczek pudru - kilka kropli aromatu migdałowego - słodka kremówka Na spodzie tortownicy (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia) układamy ciasno ciastka. Boki smarujemy masłem. W garnku roztapiamy masło. W misie miksera ubijamy jajka z cukrem (ksylitolem) na puch. Dodajemy do nich partiami ser i proszek budyniowy. Dokładnie mieszamy. Masę przelewamy

Smaczne Zdrowe
Ciastka orzeszki z kremem maślano – orzechowym 83

Średnie Ilość 100 sztuk Przygotowanie 2 godz.  Pieczenie 40 min. Kalorie 300 kcal Łupinki orzechów z ciasta kruchego nadziane maślanym kremem z orzeszkami włoskimi i likierem orzechowym. Słynne ciastka orzeszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: KRUCHE CIASTO 220 g zimnego, twardego masła 400 g mąki pszennej 100 g białego cukru 100 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)/orzechy-wloskie-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/12\/orzechy-wloskie-480x270.jpg"],"description":"\u0141upinki orzech\u00f3w z ciasta kruchego nadziane ma\u015blanym kremem z orzeszkami w\u0142oskimi i likierem orzechowym. S\u0142ynne ciastka orzeszki.","keywords":["likier orzechowy","m\u0105ka","mas\u0142o","orzechy w\u0142oskie"],"author":{"@type":"Person","name":"Pawe\u0142 Clad"},"datePublished":"2020-12-11T14:11:26+01:00","prepTime":"PT2H","cookTime

ProstePesto.pl
Szarlotka królewska bez pieczenia + film 98

polecam do wypróbowania.     składniki na tortownicę 26 cm 250 g biszkoptów 130 g rozpuszczonego masła 1 l prażonych jabłek ze słoika 1 opakowanie galaretki cytrynowej 300 g ciastek typu delicje 500 ml śmietany 36 % 1/3 szklanki cukru pudru 2 opakowania śmietan – fixu 200 g startej na tarce o dużych oczkach mlecznej lub gorzkiej czekolady przepis Biszkopty miksujemy(...)zdejmujemy z ognia, następnie wsypujemy suchą galaretkę, wszystko bardzo dokładnie razem łaczymy i lekko przestudzamy. Masę jabłkową przekładamy na spód ciasta i dokładnie ją rozprowadzamy. Na masie jabłkowej układamy ciastka delicje czekoladą do góry. Ciasto wstawiamy do lodówki aby masa stężała. Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę, dodajemy cukier puder i wszystko miksujemy do momentu aż masa zgęstnieje, pod koniec

Smakowite Dania
Ciastka przez maszynkę 61

Kruche ciastka przez maszynkę to doskonała przekąska do popołudniowej kawy lub herbaty. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli. Składniki: 75dag mąki 1/2 kostki margaryny 1/2 kostki smalcu (najlepiej swojego) 4 żółtka 12,5 dag cukru pudru 120ml śmietany 18% łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropelek aromatu waniliowego lub śmietankowego Sposób przygotowania: Margarynę i smalec ucieramy z mąką. Dodać(...)proszek do pieczenia i aromat. Wyrabiamy ciasto. Będzie twarde i takie ma być, trzeba dobrze je wygnieść. Ciasto przepuszczamy przez ręczną maszynkę do mięsa z odpowiednią końcówka do tych ciastek. Układamy na blachę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika 200 stopni na około 15min do zrumienienia. Autor przepisu: Justyna Saguła Artykuł Ciastka przez maszynkę pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Adwentowe pierniczki migdałowe 91

używacie do wypieków pierniczków, gotowej czy domowej? Do tego przepisu użyłam domowej przyprawy korzennej w bardzo uproszczonej wersji. Skorzystałam jedynie z cynamonu, kardamonu, imbiru i goździków. Pierniczki migdałowe 12 ciastek Składniki: 240 g mąki migdałowej, blanszowanej 30 g prażonych migdałów, grubo mielonych ½ łyżeczki oczyszczonej sody do pieczenia 150 g trzcinowego cukru 1 łyżka korzennej przyprawy szczypta soli 2 łyżki(...)lodówki na 30 minut. Nastaw piekarnik na 180ºC. Ze schłodzonego ciasta uformuj 12 kulek i ułóż w odstępach na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Spłaszcz lekko kuleczki. Piecz ciastka przez 1o – 12 minut. Odstaw do ostygnięcia. Smacznego!   The post Adwentowe pierniczki migdałowe appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Czekoladowe ciasteczka z masą krówkową 77

większej części ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy dłonią do otrzymania płaskiego placka. Rozkładamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce zachowując większe odstępy. Na środek ciastek wykładamy porcje masy krówkowej (najlepiej przełożyć kajmak do rękawa cukierniczego, lub wykładać mniej więcej po 1/2 łyżeczki). Posypujemy niewielką ilością drobno posiekanych orzechów – opcjonalnie. Z mniejszej części ciasta formujemy mniejsze(...)kuleczki w takiej ilości, ile wcześniej wyszło nam ciastek. Rozpłaszczamy je i przykrywamy część z kajmakiem, lekko dociskamy, łącząc obie części ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12-14 minut. Przenosimy na kratkę po lekkim przestudzeniu (początkowo ciastka będą bardzo miękkie). Źródło

Smaki Na Talerzu