folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. • Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm i wycinać foremką kwiatki. • W połowie ciastek wyciąć w środku małe kwiatuszki – można kupić specjalne foremki do tego, w różnych kształtach: kółka, serca, kwiatki(...)gwiazdki. • Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. • Piec w temp. 180 st.C przez 15 minut. • Ciepłe ciastka smarować konfiturą różaną, na to kłaść ciastka z wyciętym środkiem. • Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem – na konfiturze cukier się rozpuści i będzie widoczny śliczny środek kwiatka
To co kochammasę zagotować z cukrem, do gorącego wsypać mielone orzechy włoskie. • Masło ucierać i dodawać po łyżce wystudzonej masy orzechowej. Na koniec dodać rum. • Upieczone ciastka przekładać masą(...)orzechową i składać tak, aby lukier był na zewnątrz. • Boki ciastek również wysmarować masą orzechową. • Należy uważać, aby nie zniszczyć delikatnego lukru. • Ostrożnie obtoczyć boki sklejonych ciastek w zmielonych orzechach włoskich. Ciasteczka składać do pudełka, każdą warstwę przełożyć papierem. Można je przechowywać do 2 tygodni, oczywiście jeśli jeszcze coś zostanie
To co kochamśrednicy ok. 5 cm. • W połowie kółek wyciąć w środku małe kółeczka. • Białko roztrzepać i posmarować wszystkie pełne ciastka. • Na wierzchu poukładać ciastka z kółeczkiem w środku. • Podczas pieczenia utworzą się zgrabne miseczki. • Ciastka położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. • Piec w temp. 200 st.C przez
To co kochamZagniecione ciasto wstawić do lodówki szczelnie owinięte folią spożywczą na co najmniej 1 godzinę. • Po tym czasie rozwałkować dość cienko i wycinać foremką ciastka. • Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. • Piekarnik nagrzać do 170 st.C. • Ciasteczka piec na środkowej półce przez 6-7 minut. Każdy piekarnik inaczej piecze(...)więc radzę, aby pierwszą partię przypilnować naocznie i ustawić sobie swój czas. Te ciastka pieką się dość szybko i można je łatwo przypalić. • Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
To co kochamKruche ciasteczka w formie gwiazdek z landrynkowym witrażykiem. Do upieczenia ciastek użyłam kruchego ciasta podstawowego, dosmaczonego imbirem, a do zrobienia szkiełka mentolowych landrynek. Jak wyszły – oceńcie sami. Składniki: • 300 g mąki pszennej • 200 g masła • 100 g cukru pudru • 1 jajko • 1 łyżeczka imbiru (suchej przyprawy) • 1 opakowanie niebieskich landrynek Wykonanie: • Mąkę pszenną wymieszać(...)całej dziurki, bo podczas pieczenia cukier się rozpuści i zapłynie w zakamarki. • Piec w 180 st.C przez 7-8 minut. Należy pilnować czasu, bo im dłużej ciastka się pieką, tym bardziej zmienia się kolor cukierków. U mnie te pierwsze zrobiły się zielone, gdy siedziały 10 minut
To co kochamstroniącą od kawy, zauroczyło swym smakiem. Jak dodam jeszcze, że robi się praktycznie samo (błyskawicznie), to już lepszych rekomendacji, nie trzeba. Wystarczy ubić śmietanę z mascarpone, a do układania ciastek zatrudnić nasze małe latorośle (gdy mamy). Dzieci są szczęśliwe, że mogą pomóc, a my, że mamy dzielnych, super pomocników. U mnie ciacho przygotowywała moja najmłodsza Córcia (przy pomocy najstarszej(...)wykładamy papierem (jak zrobiły moje dziewczyny), na dnie układamy warstwę biszkoptów, wykładamy ok.1/4 kremu kawowego, układamy drugą warstwę biszkoptów, na nich rozsmarowujemy 1/4 kremu kawowego. Następnie wykładamy warstwę ciastek, które przykrywamy 1/4 kremu kawowego, kolejna warstwa herbatników i ostatnia warstwa kremu kawowego. Wierzch lekko wygładzamy i posypujemy rozkruszonymi 2 ciastkami i odrobinką kawy. Ciasto schładzamy w lodówce, najlepiej
Smaczne Zdroweciasteczek pomogła mi moja córka Nikola i jej przyjaciółka Wiktoria. Zabawa przy ciastkach oczywiście gwarantowana, bo dla dzieci zawsze jest to ekscytujący moment, gdy mogą same coś przygotować. Ciastka w trzech kształtach i trzech odmianach smakowych. Jedna partia jest z wanilią, druga z cynamonem a trzecia z kardamonem. Zapraszam do wspólnego pieczenia. Składniki : 150 g masła(...)placek o grubości 2 mm. 5. Wycinać kształty do momentu wyczerpania ciasta. Pozostałe dwie części analogicznie rozwałkować i posypać odpowiednio cynamonem i kardamonem. 5. Blachy z ciastkami wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 st C na 9 minut. Smacznego
vaniliowoczekoladowaNajlepsze domowe ciastka! Dzisiaj chciałabym Wam pokazać super przepis na ciastka, jak w łatwy sposób można z jednego ciasta zrobić kilka rodzajów ciasteczek kruchych czy to kawy czy herbaty albo dla dzieciaków do kakao. Ja przygotowałam rolowane ciasteczka kokosowo-orzechowe, rogaliki z orzeszkami ziemnymi, i rogaliki z nadzieniem z czeko-śliwką oblane czekoladą i obsypane płatkami migdałowymi. Ciasteczka(...)czynność powtórz jeszcze raz. Gotowe. Masą polewaj upieczone i wystudzone rogaliki, obsypuj płatkami migdałowymi. Układaj na kratce, aby swobodnie masa zastygła (do godziny). Gotowe! Tym sposobem mamy trzy rodzaje ciastek, zrobione z jednego ciasta ;-)))) Smacznego
SMYKWKUCHNIsłodki a wiórki kokosowe nadają mu ciekawej tekstury :) Polecam bo wart jest przetestowania a swoim urokiem zachwyci nawet najbardziej wybrednych gości. Składniki na blaszkę 26 cm : Spód : - 210 g ciastek owsianych - 30 g masła ( roztopić) Masa serowa : - 1 kg sera białego ( u mnie z wiaderka ) - 3 białka - 200 ml śmietanki 30% - 1 szklanka cukru pudru - 1 szklanka wiórek(...)paczki Raffaello ( ok 23 sztuki ,reszta do ozdoby na wierzch ) Na wierzch : - serek mascarpone 250 g - 2 duże łyżki cukru pudru - wiórki kokosowe - kilka kulek Raffaello Sposób wykonania : Ciastka zmiksujemy i mieszamy z roztopionym masłem ,wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i owiniętą szczelnie folią aluminiową. Wstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni a na środkowym
Wypieki Reneokoło 40 % masy, którą przykrywamy czekoladowymi ciastkami. I znów 40 % masy i na sam koniec warstwa krakersów, które pokrywamy resztą kremu i posypujemy wiórkami. Wstawiamy do lodówki aby ciastka naszły wilgocią. Najlepiej wstawić na noc, a rano rozpuścić czekoladę w kąpieli, dodać łyżkę mleka aby była plastyczna i udekorować wierzch. Prawda że proste ? I to bardzo, bardzo proste(...)dużymi blachami, to ciasto można nazwać wersja mini. Odrobina czekolady w środku, nadaje innego smaku niż te z samych krakersów. Jest jeszcze jeden plus, można tu wykorzystać połamane ciastka
Dieta moja pasjaMumie budzą się do życia... Pyszne, delikatne, kakaowe ciasteczka z czekoladowymi bandażami :) Przepis znaleziony na stronie Codojedzenia . Kakaowe ciastka mumie 300 g pszennej mąki 200 g zimnego masła 100 g cukru szczypta soli 40 g kakao 1 żółtko 50 g białej czekolady posypka Wszystkie składniki oprócz czekolady wkładamy do misy robota kuchennego. Miksujemy by powstało delikatne ciasto(...)Układamy je na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C na termoobiegu (bez termoobiegu 200 st.C) . Pieczemy je ok 10 minut. Ciastka po wyjęciu z piekarnika są wciąż miękkie ale po ostygnięciu stają się kruche. Ostygnięte ciastka dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i dekorujemy posypką
Dzieje kuchennej Wiewiórysobotni wieczór wyczarowałam sernik z solonym karmelem. Debiut w mojej kuchni, ale lubię takie wyzwania. Od samego patrzenia aż chce się spróbować. Do przygotowania takiego sernika potrzebujemy: 250 g ciastek owsianych z sezamem 100 g roztopionego masła 1 kg twarogu (wiadereczko) 3 łyżki mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 jajka 3/4 szklanki śmietany 18% skórka starta z 1 dużej(...)jednym jajku i ucieramy po około minucie. Na koniec dolewamy śmietanę, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Całą masę miksujemy na gładko, a następnie wylewamy do blaszki z ciastkami. Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Na dnie ustawiamy blachę z gorącą wodą. Do nagrzanego piekarnika na kratkę powyżej blachy z wodą wstawiamy nasz sernik na 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę
Emskie Smakiciasteczkami wstawić do gorącego piekarnika. Piec przez około 10 minut do ładnego zarumienienia (czas pieczenia zależy od wielkości i grubości naszych ciasteczek. Trzeba kontrolować, czy się nie przypalają). Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę w celu wystudzenia. Lukier: Cukier puder wymieszać z wodą(...)uzyskania gęstego lukru. Połowę lukru przełożyć do innej miseczki i dodać kakao, wymieszać. Ciemny lukier umieścić w tutce z papieru do pieczenia lub w szprycy cukierniczej. Na jasnych ciastkach zrobić napisy "RIP". Powtórzyć czynność na ciemnych ciastkach przy pomocy białego lukru. Odstawić do zastygnięcia. Przechowywać w zamkniętym pojemniku. Smacznego! Inspiracja: klik
Nastoletnie WypiekanieSzybkie do wykonania. Bez dodatku cukru i mąki. Chrupkości nadają im ziarna słonecznika i migdały. Ciastka są słodkie dzięki bananom i żurawinie. Samo zdrowie Z przepisu wychodzi 14 średniej wielkości ciastek. 100 g płatków owsianych 2 dojrzałe banany 100 g suszonej żurawiny 50 g migdałów 2 łyżki ziaren słonecznika Banany zblendować do uzyskania gładkiej masy. Żurawinę i migdały(...)bananami, płatkami owsianymi oraz ziarnami słonecznika. Masę nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po nałożeniu każdą kulkę rozpłaszczyć. Piec ok. 10 minut w temperaturze 180°C. Ciastka powinny być lekko brązowe
Bullio