przesiać mąkę z proszkiem, dodać masło, cukier, cukier waniliowy, kakao i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Ciasto będzie bardzo delikatne ale tym się nie zrażajcie bo dzięki temu po upieczeniu ciastka będą bardzo kruche wprost rozpływać się w ustach. Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na około 4 mm, następnie wycinamy koła, ja chciałam wycięłam foremką kwiatki i gwiazdki(...)złożeniu nie zbyt się prezentowały, polecam wycinać koła, pamiętajcie że ciastek musi być po parze bo potem je składamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciastka. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy około 13/ 15 minut. Masło roztapiamy z cukrem i olejkiem,następnie odstawiamy do przestygnięcia. Do zimnego masła dodajemy mleko w proszku
Sama słodycz i szczypta chilikremowego smaku! Trudno opisać smak - trzeba po prostu go zjeść! Na zdjęciu możecie zobaczyć rączki mojej małej pomocnicy, która już od maleńkości rwie się do ciast :-) Spód: 285 g ciastek Oreo 75 g masła Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 0,5 szklanki cukru kokosowego 4 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 130 g kokosowych cukierków (np. michałki(...)wiórków kokosowych Żelka pomarańczowa: 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy deserowych 3 łyżki Syropu Trzcinowego Diamant 1 łyżka żelatyny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (rozpuszczona w 1 łyżce wody) Ciastka mielimy lub blendujemy na pył. Masło rozpuszczamy i przelewamy do ciastek. Całość dokładnie mieszamy i wysypujemy na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Tortownicę wcześniej smarujemy margaryną
VioletoweKucharzenienaprawdę obłędnym przepisem! Polecam Tartę na spodzie z ciastek Oreo, z puszystym kremem z dodatkiem masła orzechowe oraz śmietankowa chmurką. Jest naprawdę przepyszna!!! Spód: 200 g ciastek Oreo z kremem, 70g masła lub margaryny. Masło lub margarynę stopić. Ciastka zmielić najlepiej przy pomocy blendera na pył. Wymieszać wraz ze stopionym tłuszczem, aż masa się połączy
Z miłości do słodkościnadal o lekkiej konsystencji, każdemu przypadnie do gustu. W tym przepisie nie ma miejsca na przypadki. Pyszny spód piernikowy idealnie zgrywa się z delikatnością kokosa. Dekoracja z kokosowych ciastek jedynie podkreśla smak sernika a kwaśny i chrupiący granat przełamuje monotonię ciasta. Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm): Kruchy spód piernikowy: 3/4 szklanki mąki 2 łyżki przyprawy(...)puszki mleka kokosowego 2 jaja 1 łyżka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara 3 łyżki wiórków kokosowych Dodatkowo: opakowanie popularnych ciastek kokosowych granat 1/2 mlecznej czekolady Składniki na kruchy spód zagnieć w misce na jednolite ciasto. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep ciastem i podpiecz spód
Mango Papajapowstały zupełnym przypadkiem i przez moją pomyłkę. Miały być one bowiem z ciasta francuskiego a wyszły z kruchego. Jak ? Ano tak, że poszłam do sklepu, kupiłam ciasto, zaczęłam przegotowywać ciastka i wtedy pojawiła się moje mama. Wzięła opakowanie po cieście do ręki(...)powiedziała ” o nie wiedziałam, że można kupić gotowe, kruche ciasto”. Moje zdziwienie było przeogromne. Faktycznie było to kruche ciasto tego samego producenta, którego zawsze kupuję francuskie. Ciastka na szczęście wyszły bardzo smaczne. Nie jestem zwolennikiem takich gotowców ale po prostu nie potrafię zrobić swojego ciasta francuskiego, dlatego właśnie bazuje na kupnym. Do przygotowania ciasteczek użyłam dżemu
Życie ze smakiemPrzepis na te ciastka znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Bardzo szybko się je robi i równie szybko znikają z talerza :) Składniki: - 4 szklanki mąki - 250 g margaryny - 200 g masła - 1 szklanka piwa oraz - ulubiona marmolada - 1 jajko Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy, zagniatamy(...)ciasto i odstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkowujemy, wykrawamy kwadraty i na środek kładziemy ulubioną marmoladę. Rogi kwadratów składamy do środka tak by wyszły koperty. Ciastka smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 25 minut w 200 C. Upieczone i przestudzone ciastka posypujemy cukrem pudrem
Zainspirowana w kuchnipamiętam...? W każdym bądź razie tak było! Sernik i makowiec stanowiły obowiązkową pozycję, do tego dochodziło z 10 innych ciast (w tym z 2 takie typowe "do kawy") i ciastka. Dużo ciastek! Ale nie przypominam sobie pierników, nijak. Swoją drogą i tak nie mogę pojąć jak Mama to robiła, że dała radę tyle przygotować(...)sumie też się dziwię, że daliśmy radę to zjeść. Nie było mowy o żadnym mrożeniu, wszystko co do okruszka było w ciągu tygodnia no czasem dłużej- głównie ciastka- zjedzone. Chyba to idzie tym, że każdy bardziej się odwiedzał i dzielił z Rodziną tym co ma, a teraz to tak wiecie... każdy sobie... Smutne to, ale prawdziwe. Wracając
Kuchnia w czekoladzieprzygotować wyłącznie przy użyciu zwykłego wałka. Ciasteczka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odległościach od siebie- prawie w ogóle nie zmienią kształtu podczas pieczenia. Blaszkę z ciastkami wstawić do lodówki. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Gdy piekarnik uzyska tę temperaturę, wyjąć blaszkę z lodówki i umieścić w piekarniku. Piec przez 10-13 minut(...)lekkiego zarumienienia boków ciasteczek. Czas pieczenia zależy od grubości i wielkości ciastek. Lepiej nie odchodzić od piekarnika... :). Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Przechowywać w zamkniętym pojemniku. Smacznego
Nastoletnie Wypiekanieorzechów włoskich 225g cukru pudru 60g cukru 125g miodu (ja dałam miód spadziowy) 1 całe jajko + 1 żółtko 500 ml mleka 2 łyżki wody lub mleka 150g pokruszonych ciastek lub biszkoptu (ja dodałam ciastka maślane) 10g drożdży 500g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli ok. 50g posypki (opcjonalnie - migdały, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa... Ja dałam mieszankę(...)Dodać przygotowany wcześniej mak i podsmażać wszystko razem na małym ogniu często mieszając przez ok 10 min. Taką masę odstawić na bok do wystudzenia. Po wystudzeniu dodać 150g pokruszonych ciastek lub biszkoptu i dobrze wymieszać. Ciasto drożdżowe półfrancuskie: 200 ml mleka podgrzać do temp. ok 37°C - nie może parzyć. Odlać ok. 50 ml ciepłego mleka, dodać 10g drożdży
Ukojenie PodniebieniaDzisiaj polecam czekoladowy sernik na zimno z serkiem mascarpone. Jest delikatny, pyszny i…. Sami spróbujecie jaki jest pyszny. Czekoladowy sernik na zimno Składniki: 150 g pokruszonych ciastek waniliowych (ja miałam biszkopty herbatniki) 90g roztopionego masła 1 żelatyna deserowa 120ml gorącej wody 100g mlecznej czekolady 750 g serka mascarpone 250 ml śmietanki krem(...)łyżki cukru pudru Czekoladowy sernik na zimno Wykonanie: W misce mieszamy dokładnie pokruszone ciastka i roztopione masło. Masę rozprowadzamy na dnie tortownicy o średnicy 23 cm ( ja nie mam tortownicy 23 cm, więc zrobiłam na tortownicy 28 cm i był nieco niższy). Pieczemy 10 minut w temperaturze 175 stopni, a następnie studzimy. Żelatynę łączymy z gorącą woda i zostawiamy
Pomysłowa kuchniaPrzyszedł czas na kolejny deser, jak już zapewne się domyślacie, deser dietetyczny. Bez dodatku cukru, tłuszczu i mąki, a mimo to słodki. Przyrządzenie tych ciastek zajmuje tylko chwilę. Koniecznie spróbujcie. Składniki: na dwie porcje 160 g bardzo przejrzałego banana ( po obraniu ) 30 g amarantusa ( ziarno ekspandowane ) 25 g suszonej żurawiny ¼ łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: Banana wkładamy do miski(...)termoobieg ) przez 15 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę bo 35-40 o C, lekko uchylamy piekarnik i podsuszamy przez 30 minut. Wykładamy na talerz i odstawiamy aż ciastka wystygną. SMACZNEGO. Wartość kaloryczna 1 porcji: ok. 160 kcal (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewyniestety są gorzkie, bo soki są wyciskane z całych pomarańczy. Dlatego lepiej wycisnąć sok ze świeżych pomarańczy. Dyniowy śmietankowiec Składniki: Okrągła forma o średnicy 23 cm Spód 150 g ciastek digestive 50 g orzechów, u mnie migdały i pekan 50 g rozpuszczonego masła Połam ciastka i zmiksuj z orzechami w malakserze. Roztop masło i dodaj do ciastek
codojedzeniaciastka które powstały z resztek, które leżały sobie w lodówce i na półce w kuchni. W moim domu nic się nie marnuje, więc po pięciu minutach ciastka już rumieniły się w piekarniku ;-) Czas przygotowywania: do 5 minut Czas pieczenia: około 15 minut Ilość ciastek: 18-20 sztuk średnicy około 3-4 cm Składniki
AniaGotuje.plkrólewskie ciastka brownie! Proste, pyszne, rozpływające się w ustach i bez dodatku cukru. Czas przygotowywania: 40 minut Pieczenie: 20 minut Ilość ciastek: 16-20 dużych ciastek
AniaGotuje.plRewelacyjne, proste i pyszne ciastka maślane. - z łatwo dostępnych składników - chrupiące i słodkie - cudnie pachną i uroczo wyglądają Gorąco zachęcam do wspólnego pieczenia razem z Dziećmi :-) Ciastka świetnie pakuje się Dzieciom do szkoły. Czas przygotowywania: do 20 minut Pieczenie: 12 minut temp. 200 stopni Ilość ciastek: do 30 płaskich sztuk około
AniaGotuje.pl