budyń śmietankowy lub waniliowy otarta skórka z cytryny sok z połowy cytryny PIANKA: 400 g jogurtu greckiego 2-3 łyżki cukru pudru galaretka wiśniowa ORAZ: owoce do dekoracji opakowanie ciastek regionalnych w czekoladzie liście mięty lub melisy WYKONANIE: Herbatniki mielimy, mieszamy z zimnym masłem. Dno wykładamy papierem do pieczenia. Spód i boki (do połowy(...)nasz sernik. Chowamy na chwilę do lodówki. DEKORACJA: Ciastka przecinamy na pół i w odstępach układamy na wiśniowej piance. Ważne żeby jeszcze nie była całkiem zastygnięta inaczej ciastka będą się przewracać. Owoce i liście mięty nakładamy bezpośrednio przed podaniem. Smacznego
Pani na deserCzekoladę na pewno każdy lubi :) Dla łasuchów polecamy pyszne i mięciutkie ciasteczka czekoladowe z orzechami :) Składniki na ciastka czekoladowe: – 100 g posiekanych orzechów włoskich – 100 g posiekanej czekolady deserowej – 72 g kakao – 250 g cukru pudru – 3 białka – 1/4 łyżeczki soli Składniki na 9 dużych ciastek
Kuchenne Wariacjeborówkowe i z dodatkiem pokruszonych ciastek. Zapraszam... Składniki: 6 jajek 1 l śmietany kremówki 1 jogurt grecki 200 g 1/2 szkl cukru pojemniczek borówek zmiksowanych blenderem kilka ciastek zbożowych np. opcjonalnie: 1 łyżka kakao z wiatrakiem garść płatków migdałowych Wykonanie: Jajka sparzyć. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać stopniowo żółtka. Kremówkę(...)sztywno, dodać do niej ubite białka oraz jogurt grecki i wymieszać łyżką. Masę podzielić wg uznania. Do jednej można dodać gorzkie kakao, do drugiej zblendowane owoce lub pokruszone ciastka i migdały, do trzeciej nic. Całość przelać warstwami do plastikowych pojemników. Zmrozić - najlepiej całą noc. Smacznego
Trufelkowoulep ciasto (najlepiej ręką) z ciasta lepimy 12 kulek wielkości dużego orzecha włoskiego, układamy na papierze do pieczenia i lekko przygniatamy. Zostawiamy odstępy bo ciastka trochę urosną. Ciastka przed upieczeniem Pieczemy 10-12 minut. Po wyjęciu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Początkowo ciastka są miękkie w środku, w miarę stygnięcia twardnieją. Po upieczeniu - widać że urosły :-) Smacznego
Marta próbujesześć lat. Szuram stopami w kolorowych butach, a trzymający mnie za rękę Dziadek uśmiecha się z zadowoleniem. On nigdy nie narzekał na szuranie ... Na jesienną melancholię najlepsze są ciastka. Proste, szybkie i wypełniający dom błogim aromatem. Czy potrzeba czegoś więcej...? Ja przerobiłam przepis Doroty ; zamiast zwykłych, jasnych herbatników upiekłam takie mocno kakaowe, wsparte delikatnym dodatkiem kawy. Nie czuć(...)połączenia składników. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2 mm, delikatnie podsypując mąką. Wycinać ciastka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w 180 st. C. przez 8-10 minut, w zależności od wielkości ciastek. Ostudzić na kratce. Smacznego
Pożeraczka, czyli raz adobrzegotować wlewamy budynie wymieszane z mlekiem. Gotujemy przez chwilę ciągle mieszając aż zgęstnieje i odstawiamy do przestudzenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie blaszki układamy warstwę herbatników. Na ciastka wykładamy przestudzoną masę sernikową, wyrównujemy i układamy drugą warstwę ciastek. Na herbatniki wykładamy dość sztywna galaretkę i układamy na niej kolejna warstwę herbatników. Wstawiamy ciasto do lodówki. Zimną(...)śmietankę ubijamy wraz z śnieżką w proszku na sztywno. Wyjmujemy ciasto z lodówki i na ciastkach rozsmarowujemy masę śmietanową. Górę ciasta posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy ciasto do lodówki na całą
słodkie i nie tylko historie kulinarnemnie z eSłoneczko ) Wszystkie składniki należy dokładnie zmiksować. (Masa będzie dość rzadka, ale taka musi być.) Formę do muffinek wypełnić ciastem (do 3/4 pojemności wgłębień). (Ja piekłam ciastka dodatkowo w silikonowych foremkach, gdyż papierowe papilotki nie sprawdzą się - masa jest zbyt płynna.) Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 35-40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze(...)stopni. Ciastka wyjąć z blachy dopiero po ostygnięciu . (Babeczki można posypać cukrem pudrem, udekorować bitą śmietaną, lukrem lub dowolną polewą
Di gotujeobrazek, który otrzymałam idealnie wkomponował się w kolory (zdjęcie na dole postu). Będzie znakomitą pamiątką, gdy nasza Księżniczka już podrośnie. Tortownica o średnicy: 20 cm Warstwa ciasteczkowa: 460 g ciastek czekoladowych hit (1 opakowanie) 70 g margaryny lub masła Warstwa serowa: 600 g serka homogenizowanego waniliowego z ziarnami wanilii 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny ¼ szklanki gorącej(...)Masa serowa: Serki homogenizowane miksujemy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Przestudzoną wlewamy do serków i ponownie miksujemy. Masę serową wylewamy na spód. Następnie delikatnie wykładamy pozostałe ciastka, lekko dociskamy. Wstawiamy do lodówki na 60 minut. Mus malinowo porzeczkowy: Do garnka wkładamy owoce. Zasypujemy je cukrem i gotujemy na wolnym ogniu, Az zaczną się rozpadać i puszczą
VioletoweKucharzeniesprawy: 1: jesień nadchodzi wielkimi krokami 2: znów mogę przygotować jakiś fajny przepis Skupmy się na punkcie drugim. SKŁADNIKI: na 2 porcje 2 świeże i dojrzałe figi 50 g ciastek zbożowych 1 płaska łyżka masła 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki soku z cytryny mała gałązka rozmarynu A jak to zrobić: Masło roztopić w garnuszku. Ciastka bardzo drobno pokruszyć(...)tartaletki wyłożyć na dnie masą ciasteczkową. Figi umyć i ponacinać od spodu "w gwiazdkę" na około 16 kawałków, dochodząc prawie do ogonka. Ponacinaną figę rozłożyć w rozetkę na ciastkach. W garnuszku rozpuścić miód z sokiem z cytryny i rozmarynem. Powstałym syropem posmarować figi przy pomocy pędzelka. Piec 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Kuchnia w opałachlodów: 4 banany pokrojone na kawałki i mocno zmrożone 400ml słodkiej 30% śmietanki 4 kakaowe ciastka oreo Sposób przygotowania w Tefal Companion: Zmrożone cząstki bananów oraz ciastka wrzucamy do misy z założonym ostrzem do wyrabiania. Miksujemy je na prędkości 11 przez ok 1 minutę. Ostrze zmieniamy na ubijaczkę, dodajemy śmietankę i włączamy na 2 minuty przy prędkości(...)świeżych bananów i mocno je rozgniatamy np. widelcem. Do bananów mrożonych wlewamy śmietankę i ubijamy razem, jeśli mamy świeże-śmietankę ubijamy samą, a później łączymy z bananami i pokruszonymi ciastkami. Przekładamy do plastikowego pudełka, zamykamy i chowamy do zamrażarki aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. W trakcie mrożenia możemy kilka razy przemieszać, co ułatwi ich późniejsze nabieranie. Gotowe lody podajemy
Kuchnia w czekoladziemają lekko się zrumienić na brzegach ale pozostać miękkie w środku, delikatnie przekładamy na kratkę 7. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali i dekorujemy fantazyjnie przestudzone ciastka, posypujemy sezamem 8. Ciastka przechowujemy w szczelnym pojemniku
Słodki KompromisKopernika" . Ktoś powie ze lato już się kończy, a ja powiem ze na domowe lody nigdy nie jest za późno, nawet na koniec lata. Składniki: 1 opakowanie ciastek Katarzynki(...)polewie czekoladowej 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 300 ml śmietany kremówki Przygotowanie: Ciastka kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy 100 śmietanki i pogrzewamy az ciastka zmiękną. Pozostale 200 ml śmietanki ubijamy na sztywna masę z cukrem pudrem i łączymy z piernikową masą. Przelewamy masę do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. W czasie procesu mrożenia, masę
Życie zaczyna się w kuchniDwuskładnikowe ciastka owsiane to już klasyka. Szukając pomysłu na to jak wykorzystać pozostałe po produkcji mleka kokosowego wiórki, postanowiłam zmodyfikować ten przepis. I tak powstały doskonałe ciasteczka kokosowe – bez dodatku cukru i chemii. Doskonałe dla maluchów. Takimi łakociami mogą rozkoszować się już 8 miesięczne dzieci. 2 duże banany ok. 200 g wiórków kokosowych(...)mogą być wiórki, które zostały nam po przygotowywaniu mleka kokosowego ) Banany blendujemy. Dodajemy do nich wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Przekładamy do silikonowej formy na ciasteczka, albo formujemy okrągłe ciastka i wykładamy na papierze do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Ciasteczka powinny się lekko zarumienić.Gotowe
Dieta bez mlekaCiekawe czy Ania jadała takie ciastka? a może własnie takimi słodkościami zajadała się razem ze swą przyjaciółka od serca? To kolejny przepis z książki "Kuchnia z Zielonego Wzgórza". Ciasteczka co tu dużo mówić są genialne! Szczerze je Wam, polecam :) Ciasteczka bostońskie 1 szkl. masła 1.2 szkl. brązowego cukru 1 bardzo płaska łyżeczka sody rozpuszczona w 1,5 łyżki(...)warto zostawić je na 20 minut by stało się bardziej ścisłe. Zwilżonymi dłońmi formujemy z ciasta kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na wyłożonej papierem blaszce zostawiając odstępy bo ciastka rosną. Ciasteczka pieczemy ok. 14 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Studzimy je na kratce. Wkładamy je puszki. Z początku ciastka są twardawe ale kruche. Potem miękną
Dzieje kuchennej Wiewiórywyciska się w tym cieście wzorki. Piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika przez 18-20 minut. Po wystudzeniu ciasteczka jeszcze ciut twardnieją. Na blaszce po pieczeniu ciastek z papierem umieść kratkę (koszt niewielki, a przyda się nie raz). Każde ciastko posmaruj łyżką masła orzechowego. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i każde ciacho uczciwie oblej czekoladą, uwaga(...)Smacznego! A tu proszę, po schłodzeniu czekolada z łatwością odchodzi od papieru do pieczenia. Te kawałeczki schował do pudełka i przechowuj w lodówce do następnego razu. Artykuł Bezglutenowe kruche ciastka z masłem orzechowym i czekoladą pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarf