jesiennych ciastek to usteczka. Potrzebnych jest dosłownie 5 składników, by zrobić wyjątkowe, pyszne i szybkie ciasteczka zarówno dla dzieci, niespodziewanych gości czy po prostu jesienną chandrę. W przygotowanie ciastek możecie zaangażować dzieci, będzie to dla nich świetna zabawa. A usteczka są pyszne, mówię Wam i znikają ekspresowo. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikWspominałam już kiedyś o tym, że wiosną i latem raczej nie pieczemy ciastek. Natomiast, gdy nadchodzą chłodne dni lubimy mieć w puszce małe co nieco do kawy lub herbaty. Na przykład moje ulubione kruche maślane ciasteczka z najlepszym kremem cytrynowym :) ciastka: 260 g mąki pszennej 60 g cukru pudru 120 g masła 2 łyżki śmietany 2 żółtka starta
Mienta blogjajek ubitych z cukrem. Wymieszać. Wyłożyć na blat wysypany cukrem pudrem. Z wierzchu oprószyć cukrem pudrem i rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm. Pokroić ciasto na prostokątne ciastka – u mnie(...)Ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 20 minut. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Gorące ciastka maczać w rozpuszczonej czekoladzie i układać je na papierze do pieczenie lub na kratce do wystudzenia. zastawa
królestwo garówpyszne ciastka na piwie z nadzieniem ze świeżych borówek. Szybkie, pyszne i niesamowicie pachnące. Polecam Wam borówkowe piwosze na piknik, ogródkowe przyjęcie albo słodką przekąskę po grillowej uczcie. Są rewelacyjne i mają naprawdę znikomą ilość cukru Składniki: 2 ½ szklanki mąki ½ szklanki piwa 200 g masła 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 15 dag borówek (lub jagód) 1 białko Cukier puder(...)borówek, boki smaruję białkiem i przykrywam drugim serduszkiem. Boki dociskam (zrobiłam to palcami, ale możecie użyć widelca i wtedy będzie jeszcze szybciej, a ciasto zyska ładny rant ), następnie ciastka układam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piwosze piekę w temperaturze 180 stopni przez 20 minut, aż zrobią się delikatnie rumiane. Kiedy lekko przestygną, posypuję je cukrem pudrem. Spróbujcie się
Słodki sentymentPyszne i łatwe w przygotowaniu ciastka półfrancuskie wypełnione jagodami . Świetna alternatywa dla jagodzianek i jagodowego ciasta . Szybkie i naprawdę smaczne. Najlepiej smakują oczywiście na ciepło, ale na drugi dzień też są kuszące. Z podanej poniżej porcji wychodzi około 20 trójkątów. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 2 dag drożdży 200g masła 2 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta(...)kwadrat składam na pół i zlepiam rogi. Trójkąty układam na blaszce i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piekę około 15 minut, aż zrobią się rumiane. Lekko przestygnięte ciastka posypuję cukrem pudrem. Trójkąty najlepiej smakują na ciepło, zatem od razu życzę smacznego i zabieram się do jedzenia Artykuł Trójkąty półfrancuskie z jagodami pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentwiśniami przygotowuje się super sprawnie i łatwo. Zagniatanie ciasta zajmuje chwilkę, później wrzucamy ciasto do lodówki i mamy czas na inne zajęcia, a na koniec szybkie sklejanie kapelusików i ciastka gotowe Z podanej poniżej porcji wychodzi około 15 kapeluszy. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 2 dag drożdży 200g masła 2 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta(...)przykrywam drugim kołem, dociskam brzegi. Kapelusze układam na blaszce wyłożonej papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piekę około 15 minut, aż zrobią się rumiane. Lekko przestygnięte ciastka posypuję cukrem pudrem. Kapelusze z wiśniami najlepiej smakują na ciepło, zatem smacznego i zabieramy się do jedzenia Artykuł Kapelusze z wiśniami pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentlepka a po wyciśnięciu kształt ciastek pozostaje niezmieniony. Jeśli ptysie rozlewają się na blaszce, konsystencja jest zbyt rzadka, dodaliście za dużo jaj. Jeśli chcecie uzyskać fantazyjne kształty upieczonych ciastek użyjcie rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Jeśli nie zależy wam na kształcie możecie użyć dwóch łyżek do nakładania ciasta. Aby wygładzić powierzchnię ptysi przed pieczeniem należy użyć
Słodki BlogCiastka orzechowe z granatem i czekoladą wzbudziły wielkie zainteresowanie pośród osób oglądających story na moich social mediach. Fakt, wyglądają kusząco, ale zapewniam, że smakują o wiele, wiele lepiej! Ich miękkie, orzechowe wnętrze doskonale łączy się czekoladą i nasionami granatu. Właściwie granat w tych ciasteczkach jest taką kropką nad "i"! Dodam jeszcze, że sam owoc uznaje się za wielką skarbnicę(...)kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Ja swoje ciasteczka dodatkowo spłaszczałam widelcem, dzięki czemu na wierzchu uzyskały ciekawy wzorek.) Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach. (Ciasteczka początkowo będą bardzo delikatne, ale podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej konsystencji.) W przepisie użyłam masła orzechowego
Di gotujesię nie tylko jako zdrowe zaspokojenie ochoty na słodycze, ale również jako pełnowartościowa przekąska. Są kruche, chrupiące i dodatkowo bardzo proste w przygotowaniu. Uwielbiam pestki dyni, które dominują smak ciastek i doskonale komponują się z kawałkami rozpuszczającej się w ustach czekolady. Polecam! (około 27 sztuk) 1 szklanka pestek dyni (1 szklanka = 250 ml) 1 szklanka mąki pszennej (lub innej(...)masło. Całość wyrobić na jednolitą konsystencję i na końcu wmieszać uprzednio posiekaną czekoladę. Powstałe ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i wykrawać z niego ciasteczka o dowolnych kształtach. Ciastka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia oraz wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni
Di gotujeKocie łapki, czyli ciastka lamparta Ciastka lamparta potocznie nazywane są kocimi łapkami. Ciasteczka są cynamonowe, z kruchego ciasta i mają ciekawy wzorek. Przepadają za nimi wszystkie dzieciaki, bo są nie tylko piękne i bardzo smaczne. Idealnie nadają się do wszystkich zabaw typu: las, dzikie zwierzęta, praca drwala, zoo i wielu innych. Posmakują także dorosłym, do gorącej
dolcevitainmykitchenMałe rogaliki twarogowe z dodatkiem masła oraz skórki z pomarańczy, dzięki której zyskały wyjątkowy smak oraz aromat. Składają się tylko z 5 składników i są banalnie
Kuchnia MagdaLeny