ciastka - 17101 przepisów (strona:234/1141)

CIASTKA Z DZIURKĄ. SMAK DZIECIŃSTWA. 122

Taaak, ciastka z dziurka posypane cukrem zawsze przywołują u mnie wspomnienie dzieciństwa i mojej kochanej babci Agnieszki zwanej przez wszystkich Gusią. To właśnie Babcia zabierała mnie do lokalnej piekarni, gdzie za szyba leżały równiutko ułożone duże, okrągłe ciasta z dziurką podypane obficie cukrem. Nie było nic lepszego od tych ciastek.  Ich kruchy, maślany smak pozostał

Walijskie Pichcenie
Kruche ciasteczka z marmoladą bez jajek i cukru + filmik 2452

paczuszki czyli 7 g, ciasta nie trzeba pozostawiać do wyrastania . Po zagnieceniu od razu wałkujemy i też od razu wkładamy do nagrzanego piekarnika. Takie bardzo smaczne, tanie i ekspresowe ciastka. Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta. * * * Składniki (proporcje na dwie blachy): 2 szklanki mąki 200 g miękkiego masła 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 7 g suchych(...)środek kwadratu nakładamy łyżeczką porcję marmolady. 7. Ciasteczka tworzymy w bardzo prosty sposób, po prostu łapiemy dwa przeciwległe rogi i sklejamy je, a następnie lekko dociskamy w dół i ciastko gotowe. Ważne by dobrze docisnąć te rogi, bo ciastka lubią otwierać się w trakcie pieczenia. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni

Kawa z mlekiem
Domowe pierniczki (bez leżakowania) 183

Domowe pierniczki (bez leżakowania) Uwielbiamy pierniczki. Moje dzieci zawsze ochoczo pomagają przy ich pieczeniu. Każdy maluch ma swoje ulubione foremki i zaczyna się zabawa… Polecam Wam foremki do ciastek i pierników Stella . Są idealne dla dzieci, mają bardzo poręczny uchwyt, ciasto się do nich nie lepi (nawet takie miękkie i miodowe). Przyznam Wam szczerze, że mam trzy opakowania(...)miękkiego) 1 jajko klasy M + 1 jajko do posmarowania około 1/3 szklanki ciepłego mleka 1 i 1/2 łyżeczki sody (1,5 łyżeczki) aromat pomarańczowy (można pominąć) Dodatkowo: foremki do ciastek i pierników Stella Moje dzieci uwielbiają nimi wycinać ciasteczka, łatwe do trzymania w małych rączkach. Szczerze polecam! Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy płynny miód i przyprawę do piernika

Słodkie okruszki
Ziarniste florentynki 130

pomarańczową. Mieszamy.  Nakładamy po łyżce masy pestkowej na blaszkę wyłożoną papierem i formujemy okrągłe placuszki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 15-20 minut, aż brzegi ciastek się zezłocą. Trzeba obserwować ciastka, aby nie trzymać ich w piekarniku za długo, bo będą gorzkie.  Po upieczeniu studzimy. Przepis oryginalny na te cudeńka znalazłam

Bon appetit mon amie
Migdałowe dachówki na palonym maśle 127

Helen Goh. Już pisałam wcześniej że uwielbiam tego Gościa i Jego przepisy. Zachęcam do zapoznania się z przepisami według Yotam Ottolenghi , są cudowną inspiracją, polecam. Tym razem wybrałam ciastka, szybkie, chrupiące, idealne do chrupania dziś, jutro(...)pojutrze. Robi się je błyskawicznie a ponieważ białek w każdym domu zostaje, chociażby po pieczeniu ciasta kruchego, tu je można wykorzystać. Zachęcam do pieczenia, idealnie smakują z lodami. Ciastka z migdałami według Yotam Ottolenghi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Delikatne ciasteczka do herbaty z kokosem i limonką 127

Przygotowanie: Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez pół godziny. Schodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm i wykrawaj ciastka. Uformowane ciasteczka umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 12 minut do uzyskania lekko złotego koloru. Po upieczeniu mogą być delikatnie miękkie, ale po wystudzeniu stwardnieją

greenscarf
Pastéis de Nata - portugalskie babeczki budyniowe z Belem 124

tygodnie spędzone w Lizbonie spałaszowałem ich co najmniej 50 z kilkunastu różnych cukierni. Chociaż tak naprawdę liczą się tylko dwie Fábrica de Pastéis de Belém , z której te słynne ciastka pochodzą i Manteigaria , która podbiła jednogłośnie moje serce. Możecie o nich przeczytać w przewodniku:  10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w Lizbonie .  Co w pastéis(...)wiecie dlaczego, to koniecznie musicie albo jechać do Lizbony, albo wypróbować ten przepis. Tylko od razu ostrzegam, że łatwo nie będzie, bo pastéis de nata , to dotąd najtrudniejsze ciastka, jakie piekłem i bardzo długo zbierałem się do ich zrobienia. Z pomocą przyszedł bardzo dobrze opisany przepis Rebecci Seal , która opisała w najdrobniejszych szczegółach, jak za pastéis się zabrać. Każda

Food Square
Skomponuj swoje własne musli na Mixit.pl 172

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. To właśnie ono daje nam energię na cały dzień, ale również reguluje i pobudza pracę naszego układu trawiennego zapewniając

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Orzechowe ciastka owsiane 137

Kruche ciastka z orzechową nutą bardzo łatwo przygotować w zdrowszej wersji w domowym zaciszu. Potrzebujesz do nich ledwie 4 składników. Możesz tak jak ja wzbogacić je o dodatki np. o posiekaną gorzką czekoladę.  Na ich bazie możesz przygotować potem spód do ciasta (przygotuj je wtedy bez dodatków) lub po prostu pochrupać do herbaty. Świetnie będą pasowały przede wszystkim(...)bezglutenowej  Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz czekolady zagnieść na jednolitą masę, dodać posiekaną czekoladę, połączyć.  Odstawić na 60 minut do lodówki lub 20 minut do zamrażalki.  Formować ciastka. Piec w 180 stopniach ok. 10-15 minut. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Ciastka różane 115

buraka 1 łyżeczka cukru waniliowego zmielonego na puder Oraz cukier puder do oprószenia Ciasteczka biszkoptowe możesz upiec od razu wszystkie na dwóch dużych blaszkach. Jeśli wolisz najpierw upiec połowę ciastek na jednej blaszce (tak jak ja), podziel składniki na pół - 2 jajka, 2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki. Nagrzej piekarnik do 170°C. Ubij białka na sztywno (najlepiej trzepaczką(...)spodem do góry biszkoptów (zimnych) wyciskaj odpowiednią ilość kremu. Przykryj pozostałymi biszkoptami i lekko dociśnij. Ułóż ciasteczka na tacy, przykryj delikatnie ściereczką i wstaw do lodówki na całą noc. Ciastka przez noc zmiękną pod wpływem kremu. Przed podaniem ciasteczka wyjmij z lodówki i oprósz niewielką ilością cukru pudru

Delicious Place
Ciasteczka orzechowe / Nut cookies 94

łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 10 kropli migdałowego aromatu do ciast 100 szt. łuskanych połówek (lub ćwiartek) orzechów włoskich Masło wyjmij z lodówki na kilka godzin przed przygotowywaniem ciastek. Mąkę wymieszaj z krupczatką, cukrem pudrem, solą, proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. Wysyp na stolnicę, dodaj miękkie masło i aromat migdałowy. Zarób jednolite ciasto (będzie bardzo mięciutkie(...)kółeczka (np. kieliszkiem). Układaj na natłuszczonych blaszkach (w niezbyt dużych odstępach, urosną tylko trochę). W każde kółeczko ciasta wciśnij lekko połówkę orzecha. Ścinki ciasta zlepiaj, ponownie wałkuj i wykrawaj ciastka. Piecz w 180°C przez 13-14 minut, tylko do leciutkiego zrumienienia. Po wyjęciu z pieca pozostaw na 2 minuty na blaszce, aż trochę ostygną. Ingredients: (about 100 cookies

Delicious Place
Ciasteczka owsiane z jabłkiem 127

dosłownie w momencie. Naprawdę przepyszne, lekko kruche, z dodatkiem słodkiego jabłka, które nadaje im nieco delikatności. Użyłam płatków owsianych Melvit z nasionami chia, suszonym jabłkiem i morelą, przez to ciastka są jeszcze bardziej owocowe.  Zamiast miodu można użyć syropu z agawy lub innego płynnego słodzika.  Pyszne, zdrowe ciasteczka, w sam raz na pożegnanie jesieni.  Składniki(...)ciastek): 1 szklanka płatków owsianych (u mnie płatki Melvit z chią, suszoną morelą i jabłkiem, ale mogą być też zwykłe) ¾ szklanki mąki pełnoziarnistej lub bezglutenowej (u mnie ryżowa) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 duże jajko ½ szklanki płynnego miodu 1 średnie jabłko

Healthy food explorer
Pierniczki bananowe w czekoladzie 104

ochotę na coś słodkiego. Podjadając te pierniczki można powoli wczuwać się w atmosferę nadchodzących świąt, ale świetnie sprawdzą się również na świąteczny stół - to takie pierniczki last minute :)  Ciastka zrobiłam z mąki orkiszowej pełnoziarnistej, ale sprawdzi się też dobrze mąką pszenna pełnoziarnista. Pierniczki można też zrobić w wersji wegańskiej - nie zawierają one w końcu ani jajek ani masła(...)dokładnie wymieszać (ciasto wyjdzie mokre i kleiste). Ciasto wsadzić do lodówki na około 45 minut, po tym czasie nakładać formując spore kulki, które następnie delikatnie spłaszczać na kształt okrągłych ciastek (jeśli ciasto będzie się lepić, najlepiej zwilżyć dłonie wodą). Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do  180ºC . Wyjąć i przestudzić. Polewa: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dolewając

Healthy food explorer
CIASTECZKA CYTRYNOWE Z KRUSZONKĄ 168

Nigdy dotąd nie piekłam ciastek z kruszonką. Ale, że od drożdżówki zostało mi jej dość sporo postanowiłam wykorzystać ją do pysznych, kruchych cytrynowych ciasteczek. To jeden z lepszych przepisów na ciastka z wykorzystaniem tylko i wyłącznie mąki krupczatki. Ciasteczka rozpływają sie w ustach, nie są mocno słodkie (łasuchom proponuję po wierzchu posypać je dodatkowo cukrem waniliowym) i wytrzymują

Walijskie Pichcenie
Kruche oponki. 111

Już od kilku dni chodziły za mną kruche ciastka, ale takie domowe. Przeważnie mam zapas w puszce. Zawsze jak się kończą to piekę następne. Tym razem coś za długo zwlekałam z tym pieczeniem, ale dziś już się wzięłam do roboty i mam :) Nawet upał mi nie przeszkodził :) Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru(...)pudru 200 g. masła lub margaryny 1 jajko 1 żółtko ( białko zostawiamy) Do posmarowania ciastek: 1 białko ( to które zostawiliśmy :)) 1 łyżka mleka Dodatkowo: cukier kryształ do posypania Wykonanie: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia i cukier puder. Wymieszać. Dodać masło lub margarynę, wysiekać. Zrobić kopczyk, wbić jajko i żółtko. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię

Agusiowe smakołyki

Proponowane wyszukiwania