ciastka - 17101 przepisów (strona:249/1141)

Piernikowe serca z marchewką, curry i owocowym maczkiem 144

Piernikowe serca z marchewką, curry i owocowym maczkiem Z czym kojarzy się Wam curry? Założę się, że nie z piernikami. Ale jeśli choć raz spróbujecie tych ciastek tak właśnie może być. Chociaż curry nie jest tu dominujące. Nadaje piernikom nowego, trochę innego smaku. I jeszcze marchewka, dzięki której pierniczki nabierają dodatkowej słodyczy, a do tego są miękkie bez leżakowania(...)opisem na opakowaniu. Odciąć górną krawędź. Pierniczki nabijać na wykałaczkę, na chwilę zanurzać w polewie, wyciągnąć ocierając spód o brzeg opakowania. Przytrzymać w górze, poczekać aż spłynie nadmiar polewy. Ciastka odkładać na kratkę lub papier do pieczenia. Gdy polewa zacznie tężeć posypać maczkiem owocowym. Smacznego! Przepis dodaję do akcji

Pełny talerz
Ciastka z masła orzechowego 165

bardzo łatwe w przygotowaniu. Masło orzechowe robię samodzielnie, więc ich koszt jest niewielki. Masło i cukier mierzyłam za pomocą kubeczka i objętościowo wyszło po tyle samo (1 kubeczek). (9 ciastek) 130g masła orzechowego 85g cukru 1 jajko  Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Z masy uformować kulki (o wielkości orzecha włoskiego). Ciastka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia

Di gotuje
Ciastka owsiane z bananem 119

Dziś pomysł na smaczne ciastka owsiane z dodatkiem banana. Składniki : - płatki owsiane - woda - banan - wiórka kokosowe - 1 jajko - kakao (około 1 łyżka) - łyżeczka masła - do smaku miód lub ksylitol Przygotowanie : Płatki owsiane wsypać do wody i zostawić na chwilę aż nasiąkną. Następnie pokroić banana(...)drobną kostkę i dokładnie wymieszać z płatkami (można ewentualnie użyć blendera). Dodać wiórka kokosowe, jajko i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Można dosłodzić do smaku miodem lub ksylitolem. Uformować ciastka i wyłożyć na blaszkę. Piec około 20 minut w temperaturze 150 °C. Kakao na wolnym ogniu stopić z masłem i użyć jako polewy. Na końcu posypać wiórkami kokosowymi

Kuchenne innowacje
Ciastka francuskie z serem i mandarynkami 192

wtorkowe popołudnie zapraszam na pyszne ciastka z ciasta francuskiego z masą serową i mandarynkami. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 150 g sera białego, 1 żółtko, 1 łyżka miękkiego masła, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 mandarynki. PRZYGOTOWANIE: 1. Ser dokładnie ugniatam widelcem razem z żółtkiem, masłem oraz cukrem waniliowym. Mandarynki obieram i dzielę(...)większych krążkach lekko je dociskając. 3. Kawałki ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek nakładam porcję masy serowej. Wyrównuję. Na masie serowej układam kawałki mandarynek. Ciastka piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasteczka z słonecznikiem 125

wałkujemy na około 3 mm i  wycinamy wzory szklanką lub innymi foremkami do ciastek. Roztrzepujemy pozostałe białko z 2 łyżkami cukru jakie nam zostało i jedną stronę ciastek smarujemy roztrzepanym jajkiem z cukrem i mokrą strona maczamy w słoneczniku dociskając lekko ciasteczko aby ziarenka dokładnie się przylepiły i nie odpadły. Tak przygotowane ciasteczka wykładamy na blaszkę wyłożoną

W Moim Magicznym Domu
Ciasteczka migdałowe idealne na święta 127

Przedświąteczna krzątanina w kuchni daje bardzo miłe efekty. Słodyczy na naszym blogu mało, więc kiedy uzupełnić te braki jak nie w święta - ochota na coś słodkiego na pewno przyjdzie. Ciastka delikatne, kruche, ale jednocześnie nie suche, plus migdałowy posmak - musicie wypróbować :) Migdałowe ciasteczka Przepis na ok. 100 małych ciasteczek Potrzebujemy: - 300g drobno zmielonych migdałów - 400g oleju kokosowego  (można(...)dodajemy przesianą przez sitko mąkę i ponownie wszystko miksujemy - masę dodatkowo ugniatamy jeszcze rękami. 4. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy z masy małe kuleczki, które delikatnie spłaszczamy. Ciastka urosną w piekarniku, więc trzeba zachować odstępy, aby nam się nie skleiły. Ciasteczka pieczemy w temp. 180*C ok. 15-20 minut - aż się zarumienią. 5. Kiedy wystygną posypujemy

Bananowe Pole
Czekolada i pomarańcze 182

jakich foremek używamy, inny będzie również czas pieczenia. W silikonowych serniczki powinny być gotowe po upływie ok. 65 min, w metalowych ten czas może się wydłużyć do 70 min. Ciastka sprawdzamy patyczkiem, na którym po wyjęciu nie powinny zostać ślady surowego ciasta(...)może być jednak, a nawet powinien być wciąż wilgotny. Kiedy stwierdzimy, że serniczki są już upieczone, uchylamy wyłączony piekarnik i pozwalamy im wystygnąć. Nie wyciągamy od razu. Mimo że ciastka podczas pieczenia bardzo ładnie rosną, w fazie studzenia opadają. Nie należy się tym przejmować, taka ich uroda i wierzcie mi, nie ma to najmniejszego wpływu na smak :) Po ostudzeniu

Ratunku obiad
Mini eklerki z bitą śmietaną 159

eklerków posmarować śmietanką (ja nadziewałam szprycą) i przykryć drugą połówką.  (Uprzednio można posmarować dżemem - następnie bitą śmietaną.) Gotowe ciastka posypać cukrem pudrem. (Można polać roztopioną czekoladą.)   Ciastka ozdobiłam akcesoriami ze SweetBoxa ( SweetBox Kaszubski

Di gotuje
Przepis na Pierniczki 227

łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego lub gotowa przyprawa do piernika około 2 łyżeczek foremki do wycinania ciastek Upieczone pierniczki można udekorować lukrem , kolorową posypką itp.. na lukier : 1 białko około 200 g cukru pudru kilka kropli soku z cytryny lukier powinien być dość gęsty Przygotowanie(...)udekorowane ). Takie dekorowanie jest wspaniała zabawą dla dzieci więc warto je w tym celu wykorzystać :) . Można również pomalować pędzelkiem pierniczki lukrem i posypać kolorową posypką i innymi ozdobami do ciastek . Pierniczki odkładam do zastygnięcia lukru . Pierniczki są gotowe . Życzę udanych wypieków , miłej zabawy przy dekorowaniu i smacznego . Pozdrawiam Babcia Ewa rada: Jeżeli miód mamy gęsty , skrystalizowany to dajemy

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasteczka mocno czekoladowe 139

formować kulki (odrobinę mniejsze od orzecha włoskiego) i od razu obtaczać je w cukrze pudrze. (Ciasto jest troszkę lepkie, więc można sobie pomóc poprzez lekkie podsypywanie dłoni cukrem pudrem.) Ciastka (nie należy ich spłaszczać) ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Kulki układać(...)dość sporych odstępach, ponieważ mocno "rozleją się" na boki.) Piec 10-12 minut w 160 stopniach. (Piekarnik koniecznie powinien być uprzednio rozgrzany. Uważać, aby ciasteczka nie przypiekły się.) Upieczone ciastka ostudzić na kratce do pieczenia

Di gotuje
Ciasteczka bez jajek nadziewane 123

wycinam w nich mniejsze kółko, mniejsze serce. Układam wszystko pojedynczo na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 10-12 minut / do zarumienienia Do ciastek nie dodaję proszku do pieczenia, ale ładnie rosną w górę. Ciasteczka z dziurką oprószam cukrem pudrem. Po ostudzeniu spodnią część smaruję marmoladą, na to przyklejam wierzchnią część ciastka

Kuchnia co dnia
Pieguski 182

Chyba wszyscy znamy i lubimy te ciastka. Tym razem dostałam przepis od koleżanki i nareszcie wyszły! Już 2 razy wypróbowałam przepisy z internetu i wychodziły strasznie płaskie, albo strasznie słodkie ;) Składniki: (na prawie 30 ciastek) 2 i 3/4 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka soli 1 jajko 1 kostka masła/margaryny

W kuchni bez szafek
Marchewkowe kocie oczka 145

maki pszennej 100g masła (użyłam margaryny z wanilią) 2 marchewki (dość duże) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 35g cukru pudru Dodatkowo: konfitura/dżem cukier puder do posypania ciastek Obrane i umyte marchewki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać masło i startą marchew. Całość dokładnie wyrobić i uformować "zgrabną" kulę(...)wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika. Piec 15-17 minut w 190 stopniach i pozostawić do ostudzenia. Na środku każdego (całego) kółka umieścić odrobinę konfitury/dżemu i przykryć ją/go ciastkiem z dziurką. Gotowe ciasteczka posypać cukrem pudrem

Di gotuje
Czekoladowe ciasteczka z żurawiną 142

będzie dość gęsta - ciasto nie nadaje się do wyrabiania mikserem! Wyłóż papierem blachę do pieczenia, za pomocą łyżki nakładaj na nią ciastka, w dość dużej odległości od siebie (ciastka "rozleją się" i urosną podczas pieczenia). Spłaszcz je lekko dłonią.  Piecz w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem) lub 190 stopni (bez termoobiegu) przez 15 do 18 minut

Garniec Magalie

Proponowane wyszukiwania