ciastka - 17101 przepisów (strona:252/1141)

Serowe ciastka z jabłkami (uśmiechnięte ciastka) 430

Bardzo popularne i niesamowicie proste do przygotowania ciastka z jabłkami polecają się na Dzień Dziecka, na pewno każda pociecha skusi się na takie uśmiechnięte ciasteczko :) Przepis niezwykle prosty do zapamiętania, jest tylko jedna zasada: dajemy tyle samo mąki, masła i twarogu. Oczywiście tradycyjny przepis można trochę nagiąć i dać mniej tłuszczu - niektóre przepisy sugerują zmniejszenie ilości masła nawet(...)razie potrzeby podsypać mąką) i szklanką wykrawać krążki. Na każdym krążku (tuż przy brzegu) położyć cząstkę jabłka i posypać ją cynamonem (jabłka można też posypać odrobiną cukru - ciastka będą słodsze). Krążki składać na pół i zlepić w rogach. Piec przez ok. 25-30 min. (do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 180 ° C. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem

Domowa Cookierenka Agi
"Czułe" mięsne ciastko jałowcowe 127

którymi pracuję w celu, który na razie pozostanie tajemnicą. Nie widzę jednak powodu, by się nim nie podzielić, ponieważ zyskał sporą przychylność męskiego grona. ;) (przepis na dwa spore ciastka) Ciasto inspirowane "Cornish Pasty": 250g mąki pszennej 125g twardego tłuszczu zwierzęcego 1/3 szklanki zimnej wody 15 ziaren jałowca pół łyżeczki soli białko do smarowania         Mąkę przesiewamy(...)drobną kostkę i wysypujemy nią dno każdej foremki. Przykrywamy ją dość grubym plastrem żółtego sera, na co wkładamy odpowiednią ilość mięsa. W środek mięsnej kuli wkładamy kurze serduszko. Zamykamy ciastko pozostawioną masą, którą wykrawamy w koło za pomocą odpowiedniej wielkości naczynia. Dokładnie sklejone ciastka smarujemy białkiem i wstawiamy na przedostatni poziom nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około

Kuchenna Kontrrewolucya
Ciastka serowe z jabłkami 125

było bez problemu skleić konce ciasta (sklejamy jak pierogi). Uprzednio jednak zwilżamy brzegi ciasta wodą co sprawi, że rożek nie rozklei się podczas pieczenia. Gotowe rożki kładziemy na blaszkę. Ciastka pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Gdy lekko przestygną wierzch ciastek smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru, mleka i soku

My simple kitchen
Mięciutkie ciasteczka dyniowe z czekoladą 124

najlepiej na 2-3 godziny). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą łyżeczki formujemy małe ciasteczka. Układamy je w odstępach na blaszce, gdyż w trakcie pieczenia znacznie urosną. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. WAŻNE: przed zdjęciem ciastek z blachy należy odczekać, aż nieco wystygną. To już mój ostatni przepis, który zgłaszam

My simple kitchen
TARTA CZEKOLADOWA „LOTTO” Z FERRERO ROCHER 135

ustach – taka, która zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych! Ps. może to będą szczęśliwe numery w losowaniu Lotto ? ;) SKŁADNIKI: ( forma 26 cm ) SPÓD: * masło do natłuszczenia formy * kruche ciastka – 400 g * roztopione masło – 160 g NADZIENIE: * śmietana kremówka – 300 ml * gorzka czekolada – 300 g *cukier – 2 łyżki * masło – 40 g * laska wanilii(...)DODATKOWO: * Ferrero Rocher – 6 szt * lukier plastyczny żółty i czarny SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Formę smarujemy odrobina masła, wkładamy do lodówki. Kruche ciasteczka miksujemy, dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Ciastkami wyklejamy formę i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki. KREM: Do garnka wlewamy śmietanę, podgrzewamy do momentu pojawienia się bombelków, zdejmujemy z ognia. Dodajemy posiekaną czekoladę, masło, cukier

Ostra na Słodko
Kukułka – ciasto bez pieczenia 124

Cukierki kukułki są smakiem mojego dzieciństwa. Przedstawiam dziś przepis na ekspresowe ciastko z masą kukułkową. Pychota  Składniki: 25 dag herbatników 20 dag orzechów włoskich 30 dag cukierków kukułek 1 litr mleka 4 budynie czekoladowe 1 kostka masła Wykonanie: ½ mleka gotujemy z cukierkami do całkowitego rozpuszczenia się cukierków. W pozostałym mleku rozrabiamy budynie i mieszamy bardzo dokładnie. Zagotowujemy mleko(...)przez dwie minuty- następnie studzimy. Masło ucieramy dokładnie z wystudzoną masą i wsypujemy pokruszone orzechy. Na dno kwadratowej foremki układamy warstwę herbatników i smarujemy połową kremu. Ponownie układamy warstwę ciastek smarujemy drugą połową kremu i nakładamy na górę również ciastka. Następnie chłodzimy w lodówce, najlepiej podać na drugi dzień

Tradycyjna Kuchnia
Eklerki o smaku kawowym, z kremem śmietanowym i lukrem 113

Eklery to podłużne ciastka z ciasta parzonego, które po przekrojeniu nadziewa się ubitą śmietanką. Najczęściej wierzch polewa się czekoladą, ale ja dzisiaj swoje polukrowałam. Ten przepis mam od dawna - piekłam takie eklerki już wiele razy i są naprawdę smakowite. Zarówno do bitej śmietany jak i lukru dodałam trochę kawy dzięki czemu moje eklerki mają wyborny smak. Ciasto ptysiowe jest(...)kruche i lekkie a śmietanka puszysta i kremowa. Słodki lukier uwieńcza całość. Nie robię dużych eklerów - wolę zrobić więcej sztuk mniejszych ciastek, które później wygodniej się zjada. Wy zróbcie jak chcecie. Z ciasta parzonego możecie upiec także Grzybki ptysiowe Eklery upiekłam tym razem na Dzień Matki żeby mieć coś dobrego do podania na deser w tym szczególnym dniu

Smaczna Pyza
Rabarbar kontra tiramisu 193

wersji owocowej powoduje, że deser jest delikatniejszy w smaku i doszliśmy do wniosku, że to dobry pomysł. Zdecydowanie się sprawdziło:-) Teraz kwestia biszkoptów. Zazwyczaj używamy posypanych chrupiącym cukrem ciastek produkcji firmy hig hagemann (na opakowaniu napisane jest poetycko- fur tiramisu). Są perfekcyjne do kawowej wersji bo idealnie nasiąkają, a warstwa cukru świetnie gra z kawowym ponczem. Tym razem(...)mogą być bowiem ani za suche, ani co gorsza rozciapane. Nasza metoda polega na zanurzeniu wierzchniej warstwy biszkopta na momencik w ponczu i ułożeniu na miejsce. Nie czekamy, aż ciastko nasiąknie, nie moczymy z dwóch stron, bo ciapa gwarantowana. I układamy- warstwa nasączonych biszkoptów, warstwa masy serowej i warstwa rabarbarowego musu. Nam wyszło małe, trzywarstwowe ciasto- ostatnia warstwa

les mirabelles
Krucho- drożdżowe rogaliki z konfiturą różaną 162

Konfitura to doskonały dodatek do ciastek, ciast i deserów. Już po otwarciu słoiczka poczułam piękny różany zapach. Konfitura ma świetną konsystencję, doskonale nadaje się do nadziewania różnego rodzaju ciastek. Ma idealnie słodki smak i wyraźny różany aromat. Konfitura jest zamknięta w estetycznie wyglądającym słoiczku. Produkt jest godny polecania i wart zakupu. Serdecznie zapraszam do sklepu PREMIUM ROSA , gdzie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciastka bananowe /bez mąki pszennej ,cukru i jajek/ z truskawkami 1053

sezamu...  .....oto kolejny   eksperyment , w wyniku którego powstały te oto pyszne słodkie ,  śniadaniowe  krążki . Dodatek truskawek pełni tu  głównie rolę dekoracyjną, choć  nadaje ciastkom  fajnego, świeżego  posmaku. Składniki : 2  dojrzałe banany 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki otrębów pszennych 2 łyżki mąki ryżowej(...)Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.C. -Łyżką  do lodów  kłaść  w odstępach kulki ciasta i lekko je spłaszczyć. -Na środku każdego ciastka  wgnieść  połówkę , lub plaster truskawki . -Blachę wstawić do piekarnia i piec ok.20-25 minut. Upieczone ciasteczka przełożyć na kratkę kuchenna i pozostawić do przestygnięcia. Ciasteczka bananowe

Zakamarki mojej kuchni
Nikodemki - ciasteczka czekoladowo-bananowe z orzechami i wodą różaną - wersja dla mamy 123

orzechami i wodą różaną to "prezent" z okazji urodzin pierwszego dziecka pary moich przyjaciół - przyjaciela ze studiów, Przemka, i jego żony Alicji! Nikodemki - oczywiście od imienia maluszka - to wersja ciastek dla mamy - z orzechami i płatkami migdałów, wodą różaną, bananem zamiast jajka i brązowym cukrem zamiast białego. A mały Nikod jest(...)rozkoszny i najsłodszy pod słońcem! Zobacz również inne przepisy na ----> CIASTECZKA Nikodemki - ciasteczka czekoladowo-bananowe z orzechami i wodą różaną - przepis: Składniki: (z podanych proporcji wyszło mi 28 ciastek) 125 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 50 g masła 75 g brązowego cukru 75 g cukru pudru 1 duży banan 16 g cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku

Moje Qulinaria
CIASTECZKA OWSIANO-BANANOWE (BEZ JAJEK, TŁUSZCZU I MĄKI) 161

łyżki miodu:D). Banany pełnią tu główną rolę, sklejają całość, nadają odpowiednią wilgoć i przyjemny posmak. Wystarczy rozgnieść je, a następnie dodać do nich pozostałe składniki i uformować ciastka. Po 20 minutach mamy mega zdrowe, pożywne i smakowite ciasteczka, które ze szklanką zimnego mleka smakują świetnie:) Bez wyrzutów możecie dorzucić je dzieciom do szkoły jako drugie śniadanie albo zapakować(...)pozostałe składniki. Wymieszaj wszystko na gęstą masę. Nabieraj łyżką masę, formuj w dłoni kulki wielkości dużej śliwki i układaj je na blasze, rozpłaszczając delikatnie do wymiaru okrągłych ciasteczek. Piecz ciastka około 22-23 minuty na złoty kolor. Gotowe pozostaw na blasze do ostygnięcia. Ostudzone smakują najlepiej z zimnym mlekiem. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciastka bananowe z kokosem i siemieniem lnianym 238

Prosty skład i  niezwykle prosty sposób przygotowania  zdrowych i smacznych ciasteczek . Oto kolejna kombinacja bananowych ciastek , które dla mnie są doskonałym dodatkiem do   śniadaniowych koktajli, jogurtów  i   kawy.  Bez cukru, jaj, mąki pszennej  i zbędnych tłuszczy.  To , co lubię najbardziej……… Składniki: 2  dojrzałe banany /średniej wielkości/ 1 łyżka soku(...)nakładać  na blachę / w odstępach / niewielkie kupki ciasta ,  lekko je spłaszczać nadając   ciasteczkom odpowiedni kształt. -Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika . -Piec ok. 25 minut. Upieczone ciastka przełożyć na kratkę kuchenną do przestudzenia

Zakamarki mojej kuchni
popękane ciasteczka czekoladowe 170

Ciastka, których nie chce się jeść, bo tak elegancko się prezentują. Dodatkowo są delikatne i pyszne. Kuszą skutecznie, bo u nas rozeszły się z prędkością światła. Oczywiście ich przygotowanie nie obyło się bez porządnej wpadki! Biję pianę, moje dziecię wspina się po mojej nodze. Kiedy zauważa, że nie przynosi to oczekiwanych rezultatów zaczyna się piąć jeszcze intensywniej. Odpuszczam(...)pędzę do telewizora licząc, że Luluś załatwi sprawę. Nie załatwił. A do tego masło się spaliło… No, ale cóż. I tak mój Sz. jest najwspanialszy na świecie, a ciastka można robić nocą SKŁADNIKI 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 100 g masła 3/4 szkl. cukru 1 i 2/3 szkl. mąki 3 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

zabawa smakiem
Ciastka z tahini (chałwowe) 159

Jeśli chałwa nie jest Twoją miłością, nie piecz ich. ;-) Ciastka o smaku chałwy, o konsystencji chałwy, zapychają usta jak chałwa i są tak samo pyszne! Powstały dzięki paście tahini od Skworcu . Szczerze mówiąc po otwarciu byłam przestraszona, bo pasta sama w sobie nie ma ani smaku ani zapachu. Tzn. w sumie ma - wygląda jak klej i smakuje jak olej(...)wyjmujemy z lodówki).  2. Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy na gładką masę. 3. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je dociskając widelcem. Posypujemy ziarnami sezamu. 4. Ciastka pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania