ciastka - 17601 przepisów (strona:256/1174)

Kukułka – ciasto bez pieczenia 134

Cukierki kukułki są smakiem mojego dzieciństwa. Przedstawiam dziś przepis na ekspresowe ciastko z masą kukułkową. Pychota  Składniki: 25 dag herbatników 20 dag orzechów włoskich 30 dag cukierków kukułek 1 litr mleka 4 budynie czekoladowe 1 kostka masła Wykonanie: ½ mleka gotujemy z cukierkami do całkowitego rozpuszczenia się cukierków. W pozostałym mleku rozrabiamy budynie i mieszamy bardzo dokładnie. Zagotowujemy mleko(...)przez dwie minuty- następnie studzimy. Masło ucieramy dokładnie z wystudzoną masą i wsypujemy pokruszone orzechy. Na dno kwadratowej foremki układamy warstwę herbatników i smarujemy połową kremu. Ponownie układamy warstwę ciastek smarujemy drugą połową kremu i nakładamy na górę również ciastka. Następnie chłodzimy w lodówce, najlepiej podać na drugi dzień

Tradycyjna Kuchnia
Eklerki o smaku kawowym, z kremem śmietanowym i lukrem 128

Eklery to podłużne ciastka z ciasta parzonego, które po przekrojeniu nadziewa się ubitą śmietanką. Najczęściej wierzch polewa się czekoladą, ale ja dzisiaj swoje polukrowałam. Ten przepis mam od dawna - piekłam takie eklerki już wiele razy i są naprawdę smakowite. Zarówno do bitej śmietany jak i lukru dodałam trochę kawy dzięki czemu moje eklerki mają wyborny smak. Ciasto ptysiowe jest(...)kruche i lekkie a śmietanka puszysta i kremowa. Słodki lukier uwieńcza całość. Nie robię dużych eklerów - wolę zrobić więcej sztuk mniejszych ciastek, które później wygodniej się zjada. Wy zróbcie jak chcecie. Z ciasta parzonego możecie upiec także Grzybki ptysiowe Eklery upiekłam tym razem na Dzień Matki żeby mieć coś dobrego do podania na deser w tym szczególnym dniu

Smaczna Pyza
Rabarbar kontra tiramisu 202

wersji owocowej powoduje, że deser jest delikatniejszy w smaku i doszliśmy do wniosku, że to dobry pomysł. Zdecydowanie się sprawdziło:-) Teraz kwestia biszkoptów. Zazwyczaj używamy posypanych chrupiącym cukrem ciastek produkcji firmy hig hagemann (na opakowaniu napisane jest poetycko- fur tiramisu). Są perfekcyjne do kawowej wersji bo idealnie nasiąkają, a warstwa cukru świetnie gra z kawowym ponczem. Tym razem(...)mogą być bowiem ani za suche, ani co gorsza rozciapane. Nasza metoda polega na zanurzeniu wierzchniej warstwy biszkopta na momencik w ponczu i ułożeniu na miejsce. Nie czekamy, aż ciastko nasiąknie, nie moczymy z dwóch stron, bo ciapa gwarantowana. I układamy- warstwa nasączonych biszkoptów, warstwa masy serowej i warstwa rabarbarowego musu. Nam wyszło małe, trzywarstwowe ciasto- ostatnia warstwa

les mirabelles
Krucho- drożdżowe rogaliki z konfiturą różaną 177

Konfitura to doskonały dodatek do ciastek, ciast i deserów. Już po otwarciu słoiczka poczułam piękny różany zapach. Konfitura ma świetną konsystencję, doskonale nadaje się do nadziewania różnego rodzaju ciastek. Ma idealnie słodki smak i wyraźny różany aromat. Konfitura jest zamknięta w estetycznie wyglądającym słoiczku. Produkt jest godny polecania i wart zakupu. Serdecznie zapraszam do sklepu PREMIUM ROSA , gdzie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciastka bananowe /bez mąki pszennej ,cukru i jajek/ z truskawkami 1069

sezamu...  .....oto kolejny   eksperyment , w wyniku którego powstały te oto pyszne słodkie ,  śniadaniowe  krążki . Dodatek truskawek pełni tu  głównie rolę dekoracyjną, choć  nadaje ciastkom  fajnego, świeżego  posmaku. Składniki : 2  dojrzałe banany 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki otrębów pszennych 2 łyżki mąki ryżowej(...)Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.C. -Łyżką  do lodów  kłaść  w odstępach kulki ciasta i lekko je spłaszczyć. -Na środku każdego ciastka  wgnieść  połówkę , lub plaster truskawki . -Blachę wstawić do piekarnia i piec ok.20-25 minut. Upieczone ciasteczka przełożyć na kratkę kuchenna i pozostawić do przestygnięcia. Ciasteczka bananowe

Zakamarki mojej kuchni
Nikodemki - ciasteczka czekoladowo-bananowe z orzechami i wodą różaną - wersja dla mamy 135

orzechami i wodą różaną to "prezent" z okazji urodzin pierwszego dziecka pary moich przyjaciół - przyjaciela ze studiów, Przemka, i jego żony Alicji! Nikodemki - oczywiście od imienia maluszka - to wersja ciastek dla mamy - z orzechami i płatkami migdałów, wodą różaną, bananem zamiast jajka i brązowym cukrem zamiast białego. A mały Nikod jest(...)rozkoszny i najsłodszy pod słońcem! Zobacz również inne przepisy na ----> CIASTECZKA Nikodemki - ciasteczka czekoladowo-bananowe z orzechami i wodą różaną - przepis: Składniki: (z podanych proporcji wyszło mi 28 ciastek) 125 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 50 g masła 75 g brązowego cukru 75 g cukru pudru 1 duży banan 16 g cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku

Moje Qulinaria
CIASTECZKA OWSIANO-BANANOWE (BEZ JAJEK, TŁUSZCZU I MĄKI) 178

łyżki miodu:D). Banany pełnią tu główną rolę, sklejają całość, nadają odpowiednią wilgoć i przyjemny posmak. Wystarczy rozgnieść je, a następnie dodać do nich pozostałe składniki i uformować ciastka. Po 20 minutach mamy mega zdrowe, pożywne i smakowite ciasteczka, które ze szklanką zimnego mleka smakują świetnie:) Bez wyrzutów możecie dorzucić je dzieciom do szkoły jako drugie śniadanie albo zapakować(...)pozostałe składniki. Wymieszaj wszystko na gęstą masę. Nabieraj łyżką masę, formuj w dłoni kulki wielkości dużej śliwki i układaj je na blasze, rozpłaszczając delikatnie do wymiaru okrągłych ciasteczek. Piecz ciastka około 22-23 minuty na złoty kolor. Gotowe pozostaw na blasze do ostygnięcia. Ostudzone smakują najlepiej z zimnym mlekiem. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciastka bananowe z kokosem i siemieniem lnianym 251

Prosty skład i  niezwykle prosty sposób przygotowania  zdrowych i smacznych ciasteczek . Oto kolejna kombinacja bananowych ciastek , które dla mnie są doskonałym dodatkiem do   śniadaniowych koktajli, jogurtów  i   kawy.  Bez cukru, jaj, mąki pszennej  i zbędnych tłuszczy.  To , co lubię najbardziej……… Składniki: 2  dojrzałe banany /średniej wielkości/ 1 łyżka soku(...)nakładać  na blachę / w odstępach / niewielkie kupki ciasta ,  lekko je spłaszczać nadając   ciasteczkom odpowiedni kształt. -Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika . -Piec ok. 25 minut. Upieczone ciastka przełożyć na kratkę kuchenną do przestudzenia

Zakamarki mojej kuchni
popękane ciasteczka czekoladowe 182

Ciastka, których nie chce się jeść, bo tak elegancko się prezentują. Dodatkowo są delikatne i pyszne. Kuszą skutecznie, bo u nas rozeszły się z prędkością światła. Oczywiście ich przygotowanie nie obyło się bez porządnej wpadki! Biję pianę, moje dziecię wspina się po mojej nodze. Kiedy zauważa, że nie przynosi to oczekiwanych rezultatów zaczyna się piąć jeszcze intensywniej. Odpuszczam(...)pędzę do telewizora licząc, że Luluś załatwi sprawę. Nie załatwił. A do tego masło się spaliło… No, ale cóż. I tak mój Sz. jest najwspanialszy na świecie, a ciastka można robić nocą SKŁADNIKI 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 100 g masła 3/4 szkl. cukru 1 i 2/3 szkl. mąki 3 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

zabawa smakiem
Ciastka z tahini (chałwowe) 169

Jeśli chałwa nie jest Twoją miłością, nie piecz ich. ;-) Ciastka o smaku chałwy, o konsystencji chałwy, zapychają usta jak chałwa i są tak samo pyszne! Powstały dzięki paście tahini od Skworcu . Szczerze mówiąc po otwarciu byłam przestraszona, bo pasta sama w sobie nie ma ani smaku ani zapachu. Tzn. w sumie ma - wygląda jak klej i smakuje jak olej(...)wyjmujemy z lodówki).  2. Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy na gładką masę. 3. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je dociskając widelcem. Posypujemy ziarnami sezamu. 4. Ciastka pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni

Szefowa kuchni
ciasteczka owsiane z jabłkami 178

coś zdrowego i pysznego? Ja mam! A odkąd jestem mamą to jeszcze bardziej dbam o to co jemy. Mam nadzieję, że dzięki temu Pan Sz. niedługo sam wybierze takie ciastka, a nie sklepowe słodkości SKŁADNIKI 2 duże jabłka 2,5 szkl. płatków owsianych górskich 2 jajka 1/4 szkl. cukru 2 łyżki miodu 1/6 szkl. oleju 2 łyżki mąki pszennej(...)Jabłka obrać i pokroić w kostkę, ok. 0,5 x 0,5 cm. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Odstawić na 10-15 min. Piekarnik rozgrzać do 180º. Z masy formować ciastka średnicy ok. 5 cm. Piec ok. 15 min. PORCJE

zabawa smakiem
Ciasteczka czekoladowe z kawałkami białej czekolady 126

Najpyszniejsze mocnoczeoladowe ciastka - przygotowałam je na powitanie zespołu w swojej nowej pracy:) Nie ma to jak zrobić dobre wejście;) Składniki 120 g prawdziwego masła 280 g  gorzkiej czekolady 4 jajka 1 ½ szklanki cukru cukier waniliowy 2 ½ szklanki mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 170 g  białej czekolady Przygotowanie Stopcić masło, dodać pokruszoną gorzka czekoladę(...)godziny. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Z ciasta formowac kulki i układac je na blasze wyłożonej pergaminem w odstępach ok 5 cm. Piec 28-20 minut, aż ciastka będą ładnie odchodzić od pergaminu. Można jeść na ciepło

Kulinarne Inspiracje
Kajmakowe ciasteczka owsiane z bakaliami (bez pieczenia!) 121

Pyszne ciasteczka, a właściwie batoniki zostały wymyślone w ciągu chwili, żeby zaspokoić nagłe pragnienie "czegoś słodkiego". Przygotowanie jest błyskawiczne, bo ciastek nie trzeba piec. Świetnie smakują z filiżanką mocnej, czarnej herbaty; są super do pracy, w sam raz na małą, słodką przekąskę. Składniki:   puszka masy kajmakowej (500g) 80-100g herbatników maślanych 200g płatków owsianych 100g orzechów włoskich(...)być gorąca - włożyłam ją do zamrażalnika na 15 minut (łakomstwo i niecierpliwość wzięła górę nad rozsądkiem:))) Kiedy masa całkiem wystygnie, można pokroić ją na niewielkie prostokąty. Na drugi dzień ciastka smakują jeszcze lepiej

Kulinarne Inspiracje
Faworki - smak dzieciństwa 137

potrzeby dodać trochę mąki. Rozwałkować na cieniutki placek. Wycinać podłużne ciasteczka (ok 15x4cm). W każdym kawałku zrobić na środku podłużne nacięcie o długości ok 3-4cm. Jeden koniec ciastka przewlec przez tak powstały otwór, aby na środku powstał nam fikuśny zawijas;) Smażymy na głębokim tłuszczu(...)faworki lekko się zrumienią. Wrzucamy na olej tylko po kilka sztuk, pilnujemy, aby końce się nie pozawijały. Po zdjęciu z patelni odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Kiedy ciastka trochę ostygną, posypujemy je cukrem pudrem

Kulinarne Inspiracje
Czeko-śliwkowe cake pops 152

dorośli. Niezbyt słodkie, lekko kwaskowe dzięki połączeniu czekolady i powideł śliwkowych.  Herbatniki i biszkopty sprawiły, że w środku można było wyczuć mniejsze i większe kawałeczki miękkich lub chrupiących ciastek. Kulek wcale nie trzeba nadziewać na patyczki ani posypywać cukrowym groszkiem, ale dlaczego nie skoro dzieciom - zarówno tym małym, jak i tym nieco starszym sprawia to taką frajdę(...)długo. Ważne, aby powstały mniejsze i większe kawałki (największe powinny mieć ok 1,5 cm). Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy powidła i dobrze mieszamy. Wrzucamy pokruszone ciastka i wyrabiamy masę. Powinna mieć konsystencję ciasta kruchego. Można dodać trochę powideł, jeśli ciasto jest zbyt suche. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wkładamy do lodówki

Kulinarne Inspiracje

Proponowane wyszukiwania