ciastka - 17601 przepisów (strona:265/1174)

Zakochałam się. W Pizookie. Teraz kolej na Was. 200

wiele, ale łączy je podstawowa zasada - ciastko podajemy lekko niedopieczone, dzięki czemu możemy się delektować wspaniałym ciągnącym czekoladowo-orzechowym wnętrzem. W przepisie, z którego korzystałam (klik) zamieniłam pekany na moje ulubione orzechy włoskie.  W Pizookie się zakochałam i jestem niemal pewna, że wielu z Was poczuje to samo! PIZOOKIE / składniki na 8 ciastek zapiekanych w foremkach o średnicy

KUCHARNIA
Karnawałowe róże i inne kwiatki z piekarnika 161

ciasto.  Cienko rozwałkować i wykrawać foremką ciastka. Połowę upiec na złoty kolor, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, drugą połowę piec w małych foremkach na babeczki. Gdy ciastka wystygną łączyć parami używając powidła lub czekolady. Na każdym można zrobić "oczko". Obsypać cukrem pudrem

Praktyczna pl
Ciasteczka z maszynki 185

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Wspaniałe, kruche i delikatne ciasteczka z nutką cytrynowego smaku. Wyciskane z specjalnej maszynki do ciastek. Są mega szybkie i proste do zrobienia. Wystarczy z podanych składników zagnieść ciasto, przełożyć je do maszynki i wyciskać ciasteczka o różnych kształtach. Później zostaje nam już tylko upiec(...)portalu prowadzedom.com Gdy tylko przyszła do mnie paczka, postanowiłam zaraz ją wypróbować. Upieczone ciasteczka zniknęły w mgnieniu oka i ledwo zdążyłam zrobić zdjęcia ostatnich sztuk ciastek   Post Ciasteczka z maszynki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Absolutnie czekoladowe ciasteczka 201

Ciastka z obłędną ilością czekolady, na które przepis znalazłam w książce "Nigella ekspresowo". Chyba nigdy nie jadłam bardziej czekoladowych ciasteczek… Przepis wart wypróbowania :) Składniki na 12 sztuk: 125 g gorzkiej czekolady 150 g mąki 30 g kakao łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli 125 g miękkiego masła 75 g brązowego cukru 50 g cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego jajko(...)przełożyć je w odstępach na blaszkę. Wstawić do piekarnika i piec około 18 minut lub do momentu, aż patyczek będzie wilgotny, ale nie oblepiony ciastem. Wyjąć blaszkę z ciastkami i odstawić na około 5 minut, żeby przestygły a następnie przełożyć je na metalową kratkę, żeby stwardniały i całkowicie wystygły

wyzwania kuchenne
Ciasteczka drożdżowe z czekoladą 315

grzanie góra i dół. Wałkujemy ciasto na placek o grubości ok. 1cm. Bierzemy szklankę, lub foremkę i wycinamy ciastka. Układamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wkładamy ciastka do piekarnika. Pieczemy przez ok. 15-18 minut. Gotowe :)  Na dziś to wszytko, a teraz zapraszam na świetny utworek młodego, zyskującego popularność zespołu  Vance Joy From Afar Pozdrowionka

Gotuj Z Muzyką
Kokosanki II 155

patrzy na mnie jakoś tak spode łba i w pewnych momencie słyszę... moooggęęę pppprrrzzzymknąć okno wwwiejjje.. ;-) No i znowu obiegłam od tematu.  Dzisiaj o bardzo uzależniających ciastkach(...)czyli o kokosankach :) Podobne  zestawienie  składników  lecz w innych proporcjach i inny sposób wykonania  dały wspaniały efekt końcowy i zupełnie inny od poprzedniego takiego wypieku. Ciastka znikły jeszcze tego samego dnia. Przepis na jedną dużą blachę kokosanek : Składniki : 200 g wiórków kokosowych 50 g masła roztopionego 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mleka 3 białka

Na słodko lub wytrawnie
CIASTECZKA ORZECHOWO - MARCEPANOWE 90

waniliowego masa marcepanowa 20 dkg marcepanu 12,5 dkg cukru pudru dżem (jasny) A jak to zrobić: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i dobrze wyrobić. Rozwałkować i foremkami wykrawać ciastka. Piec(...)blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia około 10-12 minut w temperaturze 170 stopni. Marcepan rozgnieść z cukrem pudrem i cienko rozwałkować. Foremkami wykrawać takie same kształty jak przy ciastkach. Każde ciastko posmarować jasnym dżemem (u mnie pomarańczowy), a następnie nałożyć na nie marcepan. Dodatkowo na koniec, można jeszcze użyć polewy z czekolady

Kuchnia w opałach
Ciastka owsiane z bananami (395 kcal/100 g) 133

Ciastka owsiane bez masła, z bananami, jajkiem i mąką, smaczne i inne, ale nie aż tak dobre jak wersja z masłem. Mogły wyjść bardziej kruche i chyba trochę przesadziłam z ilością mąki. Przede mną jeszcze dwie wersje ciastek owsianych do upieczenia, zobaczymy która wersja alternatywna jest najlepsza. Składniki: 2 banany (205 g) 1 łyżka (20 g) miodu

Malowane smakiem
Ciasteczka waflowe rozetki 281

Jakiś czas temu dorobiłam się foremek do smażenia ciastek typu rozetki. Znalazłam wtedy odpowiedni przepis w necie u Bajaderki (który po czasie lekko zmodyfikowałam) i przystąpiłam z moich pamiętam wtedy"zakatarzonym" kosmitą do pracy:) Ciastka wyszły super, bardzo proste w zrobieniu bo właściwie całą prace wykonała mała córa, ja tylko zdejmowałam upieczone z foremek i posypałam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciastka z cebulą 284

wcześniej wspominałam ciasto francuskie znakomicie smakuje zarówno na słodko jak i przygotowane w wersji wytrawnej. Proponowane przeze mnie ciastka znakomicie sprawdzają się jako przekąska np. do piwa. Zwykłe krakersy, orzeszki, czy paluszki chyba każdemu z nas już się znudziły, dlatego warto przygotować coś innego samodzielnie;). Taki smakołyk jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego(...)Jajko wbijamy do miseczki, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie delikatnie pędzelkiem smarujemy ciasto francuskie. 5. Ciasto kroimy w niewielkie kwadraciki (np. 4cmX4cm) i wykładamy cebulę. 6. Tak przygotowane ciastka wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok 15 min. w 180*C-200*C. Smacznego

Kuchnia Pełna Pasji
Smarties cookies 103

Jedne z najlepszych ciastek własnego wypieku. Spodziewałam się smaku ciastek maślanych, a zaskoczyła mnie karmelowa słodycz. Mało to eleganckie, ale tzw. "maczane" w gorącej kawie rozpływaly się w ustach :) Długo nie zabawiły w puszce, do której odłożyłam jej po upieczeniu. Czytaj więcej

bistro mama
Shortbread z zieloną czubricą 139

Shortbread to tradycyjne szkockie ciastka, bardzo kruche, z niemałą zawartością masła. Zwykle słodkie, dla odmiany proponuję ich wersję wytrawną. Z moją ulubioną zieloną czubricą, którą poznałam dzięki Ani, mamie Antosi :) Czubrica to przyprawa z rodowodem bułgarskim. Jej głównym składnikiem jest cząber, ale znajdziemy w niej również m.in . czosnek, tymianek i pietruszkę. Do wypieku tych szkockich ciastek w wersji

bistro mama
Ciastka francuskie z budyniem i owocami 324

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ostatnio przeglądając lodówkę zauważyłam, że mam spory zapas ciasta francuskiego. Postanowiłam wykorzystać je na jakiś słodki deser. Wymyśliłam więc ciastka z budyniem(...)owocami. Wyszły bardzo smaczne i co najważniejsze powstały w kilka chwil. Wyglądają bardzo efektownie i zachwycą nie jedno oko. Zachęcam wypróbować mój przepis Post Ciastka francuskie z budyniem i owocami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
ŚNIEGOWE KULE 316

oknem zima na całego, więc i na talerzu zimowy akcent musi się znaleźć! Ciastka śniegowe kule – znane i lubiane od lat! Niesamowicie delikatne , a zarazem kruche . Ciasto wręcz rozpływa się w ustach! Waniliowo – migdałowy smak i obłędny zapach skusi nawet największych przeciwników słodyczy! Robi się je błyskawicznie … i tak samo szybko znikają! SKŁADNIKI:   * mąka pszenna(...)ciasta formujemy kuleczki ( mniej więcej wielkości orzecha włoskiego ). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , zachowując kilkucentymetrowe odległości. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 12-15 minut. Gorące ciastka dokładnie i gęsto posypujemy dwukrotnie cukrem pudrem! Zajadamy

Ostra na Słodko
Rożki z ciasta francuskiego z wiśniami 240

Dziś proponuje mój sposób na ciasto francuskie w formie nadziewanych owocami ciastek na słodko. Polecam ciasteczka jako przekąskę na Sylwestra  J Rożki z ciasta francuskiego z wiśniami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego około 1/3 szklanki cukru do posypania ciasta 1 słoik kompotu z wiśni (500 g wiśni) 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko roztrzepane(...)cukru. Następnie składamy każdy kwadrat na pół, po przekątnej, by utworzyły trójkąty. Zalepiamy dokładnie boki, aby nadzienie nie wypłynęło. Tak przygotowane rożki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka smarujemy jajkiem. Pieczemy około 15-17 minut w 170 stopniach

Mania Gotowania