centymetrów, na co przeznaczam 3/4 ciasta. Z 1/4 piekę piernikowe serca z zamkniętą wewnątrz porcja marmolady. Kiedy robiłam je duże, prawie wielkości dłoni, wyszło 12. Można wykroić mniejsze ciastka, żeby było ich więcej. Przechodząc do konkretów potrzebne są takie składniki: - 1kg mąki - szczypta soli - 2 łyżeczki sody - 2duuuże łyżki przyprawy do piernika - 0.5 szklanki mleka(...)celu sklejenia poszczególnych warstw po czym całość wędruje na 2 czy 3 dni w chłodne miejsce. Co do pierników: ciasto na nie przeznaczone cieniutko wałkuję i kroję foremką ciastka. Na co drugie na środek kładę dżem lub powidła. PRZED PIECZENIEM! Przykrywam drugim i sklejam na krawędziach. Układam na blachę z papierem i piekę wkładając do rozgrzanego piekarnika na około
I tu będę miała takie teudało mi się wyszukać na Allegro, zostawiam Ci bezpośredni link, masz kilka wzorów do wyboru tej dużej i pięknej foremki GWIAZDY . Oczywiście pierniki to nie tylko foremki do wycinania ciastek, ale również ozdobne grawerowane wałki! To mój kolejny pomysł na święta na praktyczny prezent do kuchni! Taki wałek jest czymś unikalnym, nadaje przepiękny ornament ciasteczką i dzięki niemu możemy(...)dodaj przyprawy. Suche składniki wymieszaj ze sobą i dodaj do wystudzonej masy. Całość przykryj odstaw na minimum dobę najlepiej 2 -3 dni do lodówki. Zimne ciasto wałkuj, szybko wycinaj ciastka i przenoś nożem na blaszkę. Piecz od razu w temp. 170- 180 stopni C przez 10-12 minut w zależności od grubości. Pierniki przechowuj w szczelnie zamkniętej puszce. Maszynka
SMYKWKUCHNICiasteczka idealne do kawy czy herbatki, kruche, maślane i nawet na świątecznym stole będą się pięknie prezentowały. Składniki na około 20-25 sztuk ciastek: 100 g masła miękkiego 100 g cukru drobnego 1 jajko kl L 200 g mąki tortowej dodatkowo: 1 tabliczki gorzkiej czekolady 2-3 łyżeczka masła 1. Masło ucieramy z cukrem na puch, następnie wbijamy jajko(...)niedużych odstępach. Pieczemy w 180 stop. przez około 15 minut. Po upieczeniu zostawiamy je na blaszce. 3. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z masłem i maczamy boki ciastek. Ja roztopiłam połowę czekolady i tylko połowę ciasteczek zamoczyłam w czekoladzie
Gotowanie...to proste !Sernik ze słonecznikową masą serową oraz kremową polewą z białej, palonej czekolady i karmelizowanym słonecznikiem na wierzchu, wykonany na spodzie herbatnikowym. Jest doskonały - mazisty i wilgotny
Kuchnia MagdaLenyKoktajle deserowe o smaku znanych i lubianych słodkości - tiramisu, oreo oraz snickersa. Przygotowane z przeróżnymi, oryginalnymi dodatkami, nie tylko na bazie mleka (zwierzęcego lub roślinnego), ale
Kuchnia MagdaLenyKiszona kapusta to nieodłączny składnik kuchni polskiej. Stanowi podstawę wielu tradycyjnych dań, jak np. kapuśniak, bigos, pierogi, krokiety, czy uszka. Jednak ceniona jest nie tylko za
Kuchnia MagdaLenyporzeczkowy: 220g mrożonych czarnych porzeczek 60g cukru 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki zimnej wody 120g śmietanki 36% Krem oreo: 100g śmietanki 36% 200g mascarpone 1 biała czekolada 4 ciastka oreo Mus rabarbarowy z truskawkami: 400g czerwonej części rabarbaru 100g cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka wody 100g słodkiej śmietanki 30% 1 galaretka truskawkowa kilka większych truskawek(...)rozpuszczamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Studzimy, ale pilnujemy by nadal pozostała płynna. Śmietankę ubijamy z mascarpone na gęsty krem. Dodajemy powoli płynną czekoladę, a na końcu pokruszone ciastka oreo. Dokładnie mieszamy (najlepiej szpatułką). Mus rabarbarowy z truskawkami: Żelatynę zalewamy wodą i pozostawiamy do napęcznienia. Rabarbar kroimy na małe kawałki, przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy
Kuchnia w czekoladzieKruche ciasto kakaowe ze śmietankową masą a'la sernik, świeżymi czereśniami oraz kakaowym, tartym ciastem na wierzchu. Ciasto to znane może być też jako sernik bez
Kuchnia MagdaLenysztuki Marchewka – 1-2 sztuki Bulion warzywny – 100-150 ml Olej roślinny – 3-5 łyżek Sól – do smaku Pieprz świeżo zmielony – do smaku Ciastka owsiane – 16 sztuk Guinness – 100-150 ml z racji tego, że nie ma takich butelek, byłem zmuszony kupić trzy po 0.5 litra 😊 Z pewnością składniki są już gotowe(...)jakie tylko chcesz i gotuj, aż całość będzie miękka, a ziemniaki będą lekko rozpadające się, co utworzy z nich fantastyczny Gulasz Stovies. Pamiętaj, aby do pełnej miski Stovies podać ciastka owsiane 😊 Załóżmy, że z jakiegoś powodu nie lubisz blogów, ale za to masz Instagram, zapraszam więc do obserwowania mojego skromnego profilu. Od jakiegoś czasu pod zdjęciami znajdują się oczywiście
RafalCookSezon na kurki w pełni, więc warto z niego skorzystać. Kurki należą do jednych z najbardziej aromatycznych i najsmaczniejszych grzybów, a dania z nimi w roli
Kuchnia MagdaLenyNa grillu zazwyczaj przygotowujemy dania wytrawne – mięsa, ryby, warzywa. Są jednak na rynku grille, które pozwalają nam zrobić z ich pomocą nie tylko typowe dania, jak
Kuchnia MagdaLenyUlubiony przez Was Ebook to "Sałatki na każdą okazję" - najwięcej sprzedanych egzemplarzy - za co serdecznie Wam dziękuję, że doceniacie moją pracę ❤ Kto jeszcze nie
Kuchnia MagdaLenytortownicę o średnicy 20cm wyłożyłam folią spożywczą. Na dnie ułożyłam biszkopty, docinając je do wymiarów blachy. Kawę rozpuszczalną wymieszałam z cukrem i zalałam 125ml gorącej wody. Wymieszałam. Naparem nasączyłam ciastka. Zimną śmietanę 30% ubiłam na sztywno z śmietan - fixem i cukrem waniliowym. Śmietanę śnieżkę ubiłam z zimnym mlekiem, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ubitą śnieżkę połączyłam(...)ubitą śmietaną i serkami waniliowymi. Na koniec do masy wmieszałam wystudzoną żelatynę. Masę wyłożyłam na ciastka. W masę poutykałam wydrylowane i odsączone z soku wiśnie. Wierzch ciasta posypałam startą na wiórki czekoladą. Ciasto wstawiłam do lodówki i chłodziłam całą noc. Po schłodzeniu zdjęłam ostrożnie obręcz tortownicy i pokroiłam ciasto na kawałki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do wypróbowania innych moich
Waniliowe ImprowizacjeBudyniowe ciasto na zimno z truskawkami i galaretką truskawkową. Przygotowane na pieczonym biszkopcie, z domową masą budyniową (bez dodatku kupnego proszku budyniowego), na wierzchu z połówkami
Kuchnia MagdaLeny