ciastka - 17601 przepisów (strona:269/1174)

Jogurtowiec z musem truskawkowym 267

Ciasto bez pieczenia - jogurtowiec na zimno z musem truskawkowym. Przygotowany na spodzie herbatnikowym, z masą z jogurtów greckich oraz musu ze świeżych truskawek i bitą śmietaną

Kuchnia MagdaLeny
Truskawkowe ciasto na zimno 73

nasze pyszne polskie truskawki! Truskawkowe ciasto na zimno Truskawkowe ciasto na zimno Czas przygotowania: 40 minut + czas chłodzenia Proporcje na formę o średnicy 19 cm Składniki Spód: 210 g ciastek 50 g roztopionego masła Masa: 500 g zblendowanych truskawek 250 g mascarpone 5 czubatych łyżek cukru pudru  6 czubatych łyżeczek żelatyny Wykonanie W blenderze miksujemy ciasteczka wraz(...)następnie powoli dodajemy do pozostałego musu, cały czas miksując. Do mascarpone dodajemy po trochu masę truskawkową z żelatyną  miksując, aż do połączenia składników. Masę wylewamy na spód z ciastek i chowamy do lodówki na minimum 5 godzin. Przed podaniem dekorujemy truskawkami

Kulinarne przygody Gatity
Śniadanie z truskawkami - 3 przepisy 89

Dobre śniadanie to podstawa, by zacząć dzień pełen energii i z pozytywnym nastawieniem. Mnóstwo różnorodnych przepisów na pyszne śniadania możemy znaleźć na stronie Przepisy.pl , na którą

Kuchnia MagdaLeny
Poczuj radość gotowania z odpowiednimi garnkami 73

Praca w kuchni - przygotowywanie posiłków, ulepszanie ich, tworzenie nowych przepisów - to wszystko może być szalenie satysfakcjonującym działaniem. W końcu kuchnia jest prawdziwym sercem domu. Dlatego warto

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto Śnieżny Puch bez pieczenia 83

pełna bąbli powietrza. Można sprawdzić, czy nie należy dosłodzić masy. Odstawić całość na 10-15 minut do lodówki, by zgęstniała (zbyt rzadka masa wylana na herbatniki mogłaby spowodować, że ciastka wypłyną na powierzchnię).  Na dnie blaszki ułożyć herbatniki. Na ciastka stopniowo wylać gęstniejącą masę twarogową. Wstawić do lodówki na czas przygotowania kokosowego wierzchu. Na patelni, na małym

Lekcje w kuchni
Orzechowy zawijaniec na serku homogenizowanym 107

Zawijaniec z waniliowego ciasta ucieranego, przygotowanego na serku homogenizowanym waniliowym, z nadzieniem orzechowym w stylu Ferrero Rocher z orzechów laskowych oraz kremu czekoladowo-orzechowego. Na wierzchu

Kuchnia MagdaLeny
Ptysie z kremem malinowym 70

woreczka  i wyciskamy na przygotowaną blaszkę niewielkie ptysie. Proponuję w kształcie ślimaczków o średnicy 4 cm i wysokości 1,5 - 2 cm. Konieczne jest zachowanie odstępów, bo ciastka urosną - w górę i na boki. Przez 15 minut ptysie pieczemy w temp. 180 stopni,  potem zmniejszamy temp. do 160 stopni  i dopiekamy je jeszcze około(...)minut. Ważnie: nie otwieramy piekarnika w czasie, gdy ciastka się pieką  - zmiana temperatury spowoduje ich opadnięcie. Po upieczeniu, ptysie studzimy na kratce,  przekrajamy ostrym nożem i możemy przystąpić do nadziewania. Proponuję robić to bezpośrednio przed podaniem,  by nie zdążyły zwilgotnieć i pozostały chrupiące. Składniki kremu: 300 ml śmietany kremówki 30 % 1/2 słoiczka dżemu lub konfitury

Kronika Piekarnika
Sernik słoneczko z jagodową warstwą (bez pieczenia) 98

mascarpone 100 g cukru pudru (około 0,5 szklanki) – można dać więcej 1 małe opakowanie cukru wanilinowego 16 g żelatyny + około 50 ml wody około 1/4 szklanki mleka kruche ciastka na spód (ciężkie by się nie uniosły) / lub spód ze zmielonych ciasteczek i masła 1 brzoskwiniowa galaretka ciasteczka z marmoladą 1-2 pełne łyżeczki musu jagodowego Przygotowanie: Dno tortownicy(...)wykładamy papierem do pieczenia (ja dziś zapomniałam). Zapinamy mocno obręcz. Na dno układamy kruche ciastka. Do miski przekładamy cały ser, dodajemy mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy. Miksujemy składniki do połączenia. Na tym etapie można sprawdzić smak masy i ewentualnie dodać więcej cukru. Do garnuszka wsypujemy żelatynę, zalewamy ją wodą i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Garnuszek z napęczniałą

Słodkie okruszki
Kruche kakaowe ciasteczka maślane 118

kruche, kakaowe ciasteczka maślane to ostatnio ulubione ciastka mojej córki, hit szkolnej lunchówki, lubiane przez nią i przez jej koleżanki. Podstawowe składniki - mąka, masło, jajka, cukier, kakao - jakie na pewno macie w swojej spiżarni, niewiele roboty i zapas pysznych, domowych ciastek na cały tydzień zrobiony. Można też się pobawić w wycinanie kształtów z dziećmi. Kruche kakaowe ciasteczka maślane

Smaczny zeszyt
Ciasto Wafelkowe Danio 103

Sposób przygotowania: 1.      Wafelki łamiemy na mniejsze kawałki i blendujemy. Wlewamy połowę mleka zagęszczonego i dokładnie mieszamy. 2.      Połowę masy z ciastek wykładamy na dno formy. 3.      Z drugiej połowy robimy malutkie kuleczki, zanurzamy w pozostałym mleku a następnie obtaczamy bardzo drobno pokruszonych orzechach. Kuleczki odstawiamy(...)Serki miksujemy razem ze śmietaną, galaretki rozpuszczamy w jednej szklance gorącej, studzimy i łączymy z masą z serków, chwilę miksujemy. Masę wykładamy na ciastka. 5.      Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczach i posypujemy wierzch ciasta. 6.      Ciasto dekorujemy wcześnie przygotowanymi kuleczkami. 7.      Chłodzimy dwie godziny, gotowe

Kulinarna Chwila
Ciasto z malinową pianką jogurtową i truskawkami 98

Ciasto  z jogurtów naturalnych zwane też sernikiem z jogurtów lub sernikiem bez sera. P rzygotowane jest na kruchym cieście maślanym, z malinową pianką jogurtową na

Kuchnia MagdaLeny
Sernik z jogurtów naturalnych - styropian z truskawkami 93

Sernik bez sera, wykonany z jogurtów naturalnych. To ciasto znane jest również pod nazwą "styropian". Proste i pyszne ciacho, które zarówno z wyglądu, jak i w

Kuchnia MagdaLeny
Zalewajka z grzybami 95

Zalewajka to biedna zupa wiejska, która składa się głównie z ziemniaków zalanych żurem z zakwasu chlebowego. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupa, zaledwie z kilku

Kuchnia MagdaLeny
Grillowanie w plenerze z grillem przenośnym + przepisy na mięsa z grilla 92

Czas na majówkę, wraz z którą rozpoczyna się sezon grillowy oraz turystyczny. Osobiście czekam na ten czas cały rok, by spakować grilla i wyjechać za miasto

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto malinowa księżniczka 158

Galaretki zalewamy 700 ml wrzątkiem. Odstawiamy do wystudzenia.  Przełożenie: Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę masy (musimy to robić dość sprawnie, bo masa szybko zastyga). Na masę układamy ciastka, na ciastka wykładamy masę krówkową (jeśli lubimy bardzo słodkie ciasta to masy możemy dać 400g), na masę znowu ciasteczka. Na ciasteczka dajemy drugą połowę masy i nakrywamy drugim

kruche babeczki

Proponowane wyszukiwania