Serowe tiramisu 164przygotowane biszkopty. Na masie serowej ułożyłam drugą warstwę biszkoptów. Nasączyłam je połową pozostałej kawy i oprószyłam łyżeczką gorzkiego kakao. Na to wyłożyłam resztę masy serowej i ostatnią warstwę biszkoptów. Ciastka nasączyłam resztą kawy i posypałam resztą kakao. Ciasto pozostawiłam na blacie do ostygnięcia, a następnie wstawiłam na całą noc do lodówki, żeby dobrze się schłodziło i zgęstniało. Ciasto jest(...)walentynkowy torcik cappuccino (link do przepisu:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/walentynkowy-torcik-cappuccino.html), cappuccino cytrynowe na zimno (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/cappuccino-cytrynowe-na-zimno.html), kawowe cappuccino bez pieczenia (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/kawowe-cappuccino-bez-pieczenia.html), ciastka cappuccino (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/ciastka-cappuccino.html), tort orzechowo - kawowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/tort-orzechowo-kawowy.html), deser kawowo - grysikowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/deser-kawowo-grysikowy.html), deser mocca (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/deser-mocca.html),
Waniliowe Improwizacje
Placek ziemniaczany a'la pizza 164Pieczony w piekarniku placek ziemniaczany z dodatkami w stylu pizzy - pieczarkami, papryką, kiełbasą, cebulą oraz mozzarellą. Placek ziemniaczany pełni funkcję spodu, który najpierw podpiekamy, a
Kuchnia MagdaLeny
Sałatka z serkiem wiejskim 198Sałatka w wersji fit z kilku prostych składników ułożonych warstwowo - sałaty lodowej, pomidorów, ogórka, cebuli oraz serka wiejskiego i szczypiorku, podana z sosem czosnkowym na
Kuchnia MagdaLeny
Sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową 189Sernik ze śmietankową masą serową, przygotowany na biszkopcie pszenno-kukurydzianym, z brzoskwiniami oraz bezą kokosową. Dość pracochłonny, ale jaki pyszny! Masa serowa jest bardzo delikatna
Kuchnia MagdaLeny
Bułki do hot-dogów/hamburgerów 347Domowe bułki do hot-dogów i hamburgerów. Pyszne maślane bułeczki, posypane po wierzchu sezamem - wychodzą puszyste i mięciutkie w środku. Są po prostu przepyszne! Można je
Kuchnia MagdaLeny
Bliny gryczane na kefirze 181Bliny to placuszki drożdżowe z mąki gryczanej (robi się też gryczano-pszenne), które można podawać z przeróżnymi dodatkami, również na słodko. Wykonane są tylko z mąki
Kuchnia MagdaLeny
Taco ziemniak 172Taco ziemniak, czyli pieczony ziemniak nadziewany ostrym farszem mięsnym z mielonej wołowiny oraz świeżymi warzywami - pomidorami i sałatą lodową (pasuje też awokado), a to wszystko polane
Kuchnia MagdaLeny
Marynaty do mięs - 4 przepisy 207Sprawdzone marynaty idealne do mięs na grilla. Pasują do filetów z kurczaka, udek, schabu, a także karkówki. Dzięki marynatom mięso staje się bardziej aromatyczne oraz kruche
Kuchnia MagdaLeny
Ferrero Rocher sernik na zimno 423Sernik na zimno o smaku pralinek Ferrero Rocher - bez pieczenia! Przygotowany na kakaowym spodzie herbatnikowym, z masą czekoladową z mleka zagęszczonego i serka mascarpone oraz dużą
Kuchnia MagdaLeny
Bułeczki drożdżowe z konfiturą z czerwonej cebuli 207Zakręcone bułeczki z ciasta drożdżowego nadziane domowej roboty konfiturą z czerwonej cebuli, zapieczone z serem mozzarella. Niebanalne drożdżówki w wersji półwytrawnej - wychodzą mięciutkie i puszyste.
Kuchnia MagdaLeny
Paluszki francuskie z powidłami 213Paluszki francuskie z powidłami . Słodkie, domowe paluszki ciastka z ciasta francuskiego z powidłami. Proste, szybkie w przygotowaniu i pyszne domowe paluszki z ciasta francuskiego. Paluszki francuskie z powidłami można nadziać dowolną konfiturą, czy dżemem, ja posmarowałam domowymi powidłami . Ciasto francuskie to produkt tani i uniwersalny, zawsze mam w lodówce opakowanie ciasta. Miłośnikom takich szybkich wypieków z ciasta francuskiego polecam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka makaronowa z szynką i serem 187Sałatka z makaronu typu cienkie rurki (również będzie tu pasował makaron typu kolanka) z dodatkiem szynki, sera żółtego, selera sałatkowego ze słoika, kukurydzy oraz szczypiorku, podana
Kuchnia MagdaLeny
Sernik chałwowy na spodzie z ciastek 149łyżki budyniu śmietankowego (lub skrobi ziemniaczanej) 400 g chałwy (ja wybrałam kakaową) pół szklanki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik) *składniki muszą być w temperaturze pokojowej Przygotowanie: spód Ciastka kruszymy i łączymy z masłem. Spód dużej prostokątnej formy (37x25) wykładamy papierem do pieczenia i układamy spód z ciastek. Wsadzamy do lodówki na czas przygotowania masy. masa serowa
zdrowo i aktywnie
Sernik chałwowy na spodzie z ciastek 182łyżki budyniu śmietankowego (lub skrobi ziemniaczanej) 400 g chałwy (ja wybrałam kakaową) pół szklanki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik) *składniki muszą być w temperaturze pokojowej Przygotowanie: spód Ciastka kruszymy i łączymy z masłem. Spód dużej prostokątnej formy (37x25) wykładamy papierem do pieczenia i układamy spód z ciastek. Wsadzamy do lodówki na czas przygotowania masy. masa serowa
Zdrowie i pysznie na talerzu
Ciasteczka maślane owsiane 171Nacinamy prostokąty o dowolnych wymiarach, nakłuwamy głęboko patyczkiem do szaszłyków lub widelcem i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę do schłodzenia. Po wyjęciu z lodówki rozdzielamy ciastka, zachowując odstępy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 - 160 st. C na 15 - 20 minut. Ciastka nie muszą być rumiane. Studzimy na blaszce. Przechowujemy w zamkniętym pudełku. Smacznego
Maminek kulinarny