około 3 milimetrów, wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce w centymetrowych odstępach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy na złoty kolor u mnie około 12 min. Ciastka możemy przechowywać w metalowej puszce. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami . Artykuł Ciasteczka imbirowe pochodzi z serwisu uDolores.pl
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisysobie życie przepuszczając ciasto przez maszynkę do makaronu – dzięki czemu mam cieniutko rozwałkowane płaty ciasta, gotowe do wykrawania. Po inne przepisy na tego typu wypieki zapraszam do tagu Ciastka . PRZEPIS NA CIASTECZKA Z WRÓŻBĄ NA ANDRZEJKI Składniki na ciasteczka z wróżbą na Andrzejki (na ok 30-40szt w zależności jak cienko rozwałkujemy ciasto(...)kuli, rozwałkowujemy je jak najcieniej, podsypując delikatnie mąką. Następnie szklanką wycinamy kółeczka. Papierek z wróżbą zanurzamy w mące, obtrzepujemy i umieszczamy na środku koła (kładziemy lekko, nie dociskamy). Ciastko składamy, dociskamy brzegi jak pierożek. Finalnie ciasteczka układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na końcu pieczemy w 180 stopniach grzanie góra dół przez
Dorota Smakujegram, jogurt gęsty 380 gram, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kaszka manna 3 łyżki gruszki dojrzałe 2 sztuki większe, cynamon 1 łyżka, mąka ziemniaczana 2 łyżki galaretka malinowa 1 opakowanie, ciastka francuskie choinki z cukrem 1 opakowanie Składniki temperatura pokojowa = cukier, jajka, aromat waniliowy, sok z cytryny mikserem na najwyższych obrotach utrzeć do białości na kogel-mogel z 3 minuty(...)160C piec z 10 minut, sernik dobrze w formie wystudzić. Galaretkę wymieszać w 450 ml gorącej wody, gdy zacznie tężeć 3/4 galaretki wylać na sernik, na galaretce ułożyć ciastka francuskie choinki z cukrem, każdą choinkę polać łyżeczką galaretki, zostawić do stężenia w chłodnym miejscu - sernik pieczony bez spodu z dodatkiem gruszek w cynamonie i z galaretką z choinkami
W Mojej Kuchni LubięSzukałam przepisu na szybkie ciastka, które mogłabym zrobić na święta i znowu z pomocą przyszła mama. Przepis, który od niej dostałam jest banalnie prosty a ciasteczka wychodzą przepyszne. ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: (u mnie wyszło ok. 65 ciasteczek w świątecznych kształtach) 60 dag mąki 25 dag margaryny Kasi lub masła 1 łyżka smalcu 20 dag cukru pudru 2 żółtka
Prosty przepis naPieczone udka z kurczaka w marynacie z jogurtu greckiego z dodatkiem dwóch rodzajów musztard - francuskiej oraz delikatesowej. Udka wychodzą soczyste w środku i mają chrupiącą, złocistą
Kuchnia MagdaLenyNalewka z limonek przygotowana na wódce i słodzona miodem. Nalewka ma mocno cytrusowy smak, z nutą goryczki, która przełamana jest słodyczą pochodzącą z miodu. Jest to
Kuchnia MagdaLenyProsta sałatka na co dzień i od święta. Składa się dosłownie z dwóch głównych składników - selera naciowego oraz smażonego fileta z kurczaka. Ważnym składnikiem jest też
Kuchnia MagdaLenyFlatbread to rodzaj płaskiego chlebka, który smaży się na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu. Odmian tego pieczywa jest bardzo dużo, bo prawie na każdym kontynencie można
Kuchnia MagdaLenymanny lub mąki pszennej 300 g herbatników kakaowych 50 g masła 1 cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli Sposób przygotowania ⇓ Przygotowanie sernika limonkowego zaczynamy spodu z herbatników. Ciastka przekładamy do blendera lub woreczka strunowego i dokładnie kruszymy. Do rozdrobnionych herbatników dodajemy roztopione masło (ok. 50 g) i wszystko dokładnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem so pieczenia i wykładamy(...)spód sernika z pokruszonych ciastek. Spód można podpiec ok. 10 min. w temperaturze 180 st. C jednak nie jest to konieczne. Oddzielamy żółtka od białek i wrzucamy je do dużej miski. Do żółtek dodajemy cukier i ewentualnie cukier waniliowy i ubijamy mikserem na puch. Masa powinna być prawie biała i potroić swoją objętość. W tym momencie dodajemy
Gotujemy i jemymanny lub mąki pszennej 300 g herbatników kakaowych 50 g masła 1 cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli Sposób przygotowania ⇓ Przygotowanie sernika limonkowego zaczynamy spodu z herbatników. Ciastka przekładamy do blendera lub woreczka strunowego i dokładnie kruszymy. Do rozdrobnionych herbatników dodajemy roztopione masło (ok. 50 g) i wszystko dokładnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem so pieczenia i wykładamy(...)spód sernika z pokruszonych ciastek. Spód można podpiec ok. 10 min. w temperaturze 180 st. C jednak nie jest to konieczne. Oddzielamy żółtka od białek i wrzucamy je do dużej miski. Do żółtek dodajemy cukier i ewentualnie cukier waniliowy i ubijamy mikserem na puch. Masa powinna być prawie biała i potroić swoją objętość. W tym momencie dodajemy
KorniszonkiDziś trochę zabawy w kuchni, oczyśćcie takiej pozytywnej. Ja dzieci nie mam, ale polecam ten przepis na wspólne gotowanie z waszymi pociechami. Przepis jest banalnie prosty, a ciastka wyglądają zjawiskowo :) Składniki: ciasto francuskie jabłko cynamon cukier trzcinowy żółtko Przygotowanie: z ciasta wycinamy 10 takich samych liści (najlepiej odrysować liścia na kartonie jako szablon(...)wyciętych listkach układamy na środku po łyżce nadzienia, przykrywamy drugim listkiem i końcówki ściskamy widelcem, tak aby farsz nie wypłynął. Gotowe ciasteczka smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Ciastka pieczemy 20 minut na złoty kolor w rozgrzanym piekarniku
Niezły Młynekmascarpone i ricotta tworzą doskonałe połączenie, a kajmak wprowadza element fantastycznej słodyczy. Po prostu przepyszny Składniki na kajmakowy spód: 150 g masła 2 łyżki kajmaku 2 paczki (20 szt.) ciastek pepite beurre Masło rozpuszczam w rondelku i odstawiam do przestygnięcia. Ciastka blenduję i dodaję do przestygniętego masła, mieszam. Zmielone ciasteczka muszą pochłonąć masło i przyjąć postać mokrego piasku
Słodki sentymentProsta zupa z warzywami oraz makaronem tortellini z nadzieniem serowym. Znajdziemy w niej marchewkę, pietruszkę, selera naciowego, zielony groszek oraz świeże liście szpinaku. Jest dość syta
Kuchnia MagdaLenyBitki ze schabu w sosie musztardowym, z dodatkiem białego wina wytrawnego. Kruche mięso w kremowym sosie na bazie dwóch rodzajów musztard - francuskiej oraz delikatesowej, z dodatkiem
Kuchnia MagdaLenygram gęstego jogurtu greckiego ( 4 kubki każdy po 400 gram) 3 galaretki przeźroczyste ( u mnie winiary smak winogronowy) 2 galaretki brzoskwiniowe ( mogą być dowolne ulubione) ok 330 gram ciastek delicji o dowolnym smaku ok 250 gram herbatników (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: przeźroczyste galaretki rozpuszczamy w ok 600 ml gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia, brzoskwiniowe galaretki rozpuszczamy(...)blachy (rozmiar 36x24cm) układamy warstwę herbatników, w dużej misce mieszamy jogurty greckie z wystudzoną przeźroczystą galaretką, powstałą masę wylewamy na herbatniki, całość wyrównujemy, na masie jogurtowej układamy obok siebie ciastka delicje, ciasto wkładamy do lodówki na ok 20-30 min aby masa zastygła, następnie na delicje wylewamy i delikatnie rozprowadzamy brzoskwiniową galaretkę, ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin
Blog kulinarny S9.PL