Bardzo proste danie obiadowe z kilku podstawowych składników i makaronem w roli głównej. Gotowe w 15 minut! Makaron typu kolanka z kawałkami szynki
Kuchnia MagdaLenyŚwięta coraz bliżej, czas upiec pachnące pierniczki. Ciastka te uwielbiają jeść, ale też i piec nasze pociechy. Pozwólmy im zaangażować się w przygotowania świąteczne. Wałkowanie ciasta, wykrawanie ciastek, potem ich lukrowanie sprawi im wiele radości. Pierniczki – przepis Składniki: 1 szklanka naturalnego miodu (możesz kupić tu ), 50 g masła, ok. 400 g mąki, 2 jajka, 2 łyżeczki przyprawy
Strefa Zdrowego Żywieniawięc dałam taką samą ilość posiekanej czekolady, dzięki temu jej kawałki fajnie chrupią, a część się rozpuściła. I po prostu wszystkie składniki posiekałam/wymieszałam zamiast ucierania. Wyszło super. Ciastka są miękkie, trzeba przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Składniki – przepis podstawowy: 120 g masła ½ szklanki cukru 1 jajo 1 szczypta soli (koniecznie) 1 łyżeczka cynamonu 160 g mąki orkiszowej(...)gorzkiego kakao Wykonanie: masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, cynamon, sól. Wymieszać mąkę z sodą i dodać do masy. Ciągle miksując, dodać masło orzechowe. Formować średniej wielkości, okrągłe ciastka i piec w 180 stopniach, ok. 15-20 minut. 2. Zapiekanka Rafała, dla lubiących gorgonzolę, pyszna! Szpecle (niemieckie kluski) + gorgonzola x2 + cebula lub por z czosnkiem, podsmażony + lekko podgotowana
Qlinarnie i QlinarnieZapiekanka z kuskusem i jabłkami oraz dodatkiem cynamonu, która smakuje jak szarlotka w wersji fit. Nie zawiera mąki, ani dodatku tłuszczu czy cukru - słodzona jest syropem
Kuchnia MagdaLenyMakaron typu spaghetti podany z buraczanym pesto przygotowanym z pieczonych buraków z dodatkiem czosnku, twardego sera żółtego oraz ziaren słonecznika. Pyszne wegetariańskie danie o przepięknym kolorze
Kuchnia MagdaLenySzukasz szybkiego przepisu na pożywne ciasteczka? To tu! :) Ciasteczka owsiane to super przekąska, deser, a ze szklanką mleka to dobra alternatywa dla śniadania, kiedy baaaardzo się spieszysz. Do ciastek możesz dodać ulubione nasiona, orzechy, suszone owoce lub świeże owoce, które nie puszczają za dużo soku. W tej wersji dodałam świeżą żurawinę (podczas pieczenia raczej zamienia się w "rodzynki" niż(...)dżem), która dodaje ciastkom orzeźwiającej kwasowości :) Są pyszne i bardzo łatwe do przygotowania, polecam! Ciasteczka owsiane z żurawiną Składniki na ok. 20 ciasteczek: 1,5 szklanki płatków owsianych (ja użyłam zwykłych) 2 czubate łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru (ja użyłam drobnego cukru do wypieków, ale można go zastąpić np. cukrem brązowym) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Gary Bez dnaCiasteczka do dekoracji to zaraz po ciasteczkach z miodem moje ulubione ciastka do lukrowania. Nie kruszą się. Zachowują kształt i można odcisnąć na nich literki, ponieważ nie ‘rozmyją’ się podczas pieczenia. Długo zachowują świeżość, co dla lukrujących ma ogromne znaczenie, ponieważ można je przygotować sobie wcześniej. Polecam do nich lukier królewski, który sprawdzi się do takich ciasteczek(...)podsypywać ciasta mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy ok 12-15 minut w 180ºC (bez termoobiegu), aż do zarumienienia się brzegów. Wyjmujemy ciastka do dekoracji z piekarnika i studzimy. Uwagi: Aby ciasteczka nie ubrudziły się mąka warto wałkować je przez […] Artykuł CIASTECZKA DO DEKORACJI pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ
Słodki PomysłUdka z kurczaka w stylu orientalnym - pieczone w marynacie na bazie sosu sojowego z dodatkiem soku z limonki, miodu, czosnku oraz imbiru i obsypane sezamem. Tak
Kuchnia MagdaLenySałatka z paluszkami surimi oraz ryżem, papryką, awokado, ogórkiem, szczypiorkiem oraz kiełkami rzodkiewki, podana z czosnkowym sosem jogurtowym. Pyszna i lekka sałatka, która świetnie się sprawdzi
Kuchnia MagdaLenyCiasto bananowe przygotowane na biszkopcie, z jogurtową masą bananową słodzoną miodem oraz plasterkami banana i galaretką cytrynową. Bardzo łatwe w wykonaniu! Pyszny i lekki deser, który
Kuchnia MagdaLenyŚledzie w towarzystwie duszonych warzyw - marchewki, pietruszki, selera, pora oraz cebuli, w sosie pomidorowym. Wyrazisty smak śledzia świetnie komponuje się z delikatnymi warzywami w słodko-kwaśnym
Kuchnia MagdaLenyinnych moich przepisów na różności z kaszy manny, np: naleśniki z kaszy manny (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/nalesniki-z-kaszy-manny.html), ciasto serowo - mannowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/ciasto-serowo-mannowe-bez-pieczenia.html), kokosowe ciastka z kaszy manny (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/kokosowe-ciastka-z-kaszy-manny.html), ciastka z kaszy manny z marmoladą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/ciastka-z-kaszy-manny.html), knedle z kaszy manny z truskawkami (link
Waniliowe ImprowizacjeKoktajl mleczny o smaku czekoladowo-orzechowym przypominający nutellę. Przygotowany jest na bazie mleka zagęszczonego niesłodzonego z dodatkiem pieczonych orzechów laskowych oraz gorzkiej czekolady. Osoby lubiące słodkie
Kuchnia MagdaLenywymieszałam do rozpuszczenia się czekolady. Czekolada polałam ciasto i odstawiłam je do lodówki, aby polewa zastygła. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na ciasta, ciastka i torty orzechowe, np.: gotowana babka orzechowa (link do przepisu:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/gotowana-babka-orzechowa.html), ciastka amerykańskie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/ciastka-amerykanskie.html), ciasto orzechowe z jabłkami (link do przepisu
Waniliowe ImprowizacjeBardzo lubię ciasta bez pieczenia, przekładane ciastkami, różnymi kremami, masą kajmakową czy czekoladą. Takie, które mają wiele warstw i pięknie wyglądają po rozkrojeniu. Są one z reguły dość słodkie, ale mi to nie przeszkadza. Tym razem postanowiłam zrobić właśnie jedno z tych ciast. Postawiłam na snikersa bez pieczenia, czyli ciasto na herbatnikach kakaowych i krakersach, z kremem mlecznym(...)kawałki czekoladę gorzką i mieszałam, aż się rozpuściła. Czekoladą polałam wierzch ciasta, tworząc esy floresy. Gotowe ciasto schłodziłam w lodówce. Najlepsze jest na drugi a nawet trzeci dzień, gdy ciastka zmiękną dobrze od masy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na ciasta w tym stylu, np.: ciasto kombinowane (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/ciasto-kombinowane.html),
Waniliowe Improwizacje