Witam Kochani, dziś zapraszam na pyszne i bardzo łatwe eklerki. Eklery są to klasyczne ciastka z ciasta parzonego z bitą śmietaną lub dowolnym kremem, polane czekoladą :) Z tego przepisu zawsze wychodzą, są bardzo leciutkie, pyszne i wychodzi ich bardzo dużo. Zapraszam po przepis w formie filmu na którym macie pokazane jak zrobić te pyszne ciastka Z tego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuProsty i sprawdzony przepis na oponki serowe. Ciastka wychodzą lekkie i puszyste a do tego chrupiące i pachnące wanilią, pyszne. Składniki: (porcja na dwa duże talerze oponek) 250 g sera białego zmielonego (może być z wiaderka) 2 żółtka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki śmietany kwaśnej 1,5 szklanki mąki /250 g 1 łyżeczka sody(...)żeby swobodnie smażyć oponki, na wysokość ok. 5 cm. Do oleju wlej kieliszek spirytusu, zapobiegnie to wchłanianiu tłuszczu przez oponki. Olej rozgrzej do wysokiej temperatury. Wrzuć na próbę jedno ciastko, jeśli po chwili wypłynie na powierzchnię, olej jest dobrze rozgrzany. Oponki smaż z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe oponki posyp cukrem pudrem. Smacznego
Słodki Blogżółtka - 200 g masła - 350 g mąki orkiszowej jasnej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 4 łyżki cukru pudru Zagniatamy ciasto, chłodzimy w zamrażalniku przez kwadrans. Rozwałkuj, wycinaj ciastka i piecz od razu w nagrzanym piekarniku. Wystudzone ciastka przekładamy gotowym kajmakiem z puszki i łączymy ze sobą, jak markizy. Smacznego
SMYKWKUCHNIciasto 3 min/ interwał ] Owinąć ciasto folią spożywczą i włożyć na ok.45 minut do lodówki.S chłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, delikatnie podsypując mąką.Wykrawać ciastka dowolną foremką , układać na blaszce wyłożonej papierem. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 2 minuty, następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec ciastka
Moje domowe kucharzenieboczku. Daktyle z boczkiem Bułeczki drożdżowe faszerowane Bagietka faszerowana Bruschetta z kaki i mozzarella Dietetyczne jajka faszerowane kurczakiem Dietetyczna galaretka z kurczaka Cukinia faszerowana sałatką jarzynową Galareta wieprzowa Francuskie ciastka z pomidorami i mozzarellą Ciastka francuskie z gruszką i serem pleśniowym Domowe chipsy Pikantne roladki z ciasta francuskiego Jajka z majonezem Jajka caprese Pieczarki faszerowane w sezamowej panierce
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCheese balls to nic innego jak kulki serowe, bogato nadziane dodatkami, popularne w kuchni amerykańskiej. Przepis znalazłam na angielskojęzycznej stronie i trochę go zmodyfikowałam pod siebie
Kuchnia MagdaLenyKrążki przygotowane z cebuli, nadziane mozzarellą, panierowane w mące, jajku oraz bułce tartej i smażone na głębokim oleju. Przekąska popularna w Stanach Zjednoczonych - bardzo smaczna i
Kuchnia MagdaLenyRoladki z tortilli nadziewane pastą z serka śmietanowego z dodatkiem gotowanej piersi z kurczaka, suszonych pomidorów, cebuli, natki pietruszki oraz ziaren słonecznika. Świetne przekąski imprezowe, które
Kuchnia MagdaLenyPizza w innej wersji... przygotowana z połączonych, okrągłych bułeczek, nadzianych dodatkami - serem żółtym, szynką i tartą mozzarellą, na wierzchu z masełkiem czosnkowym, zapieczonych w piekarniku. Dzięki
Kuchnia MagdaLenyPyszny, odrywany chlebek przygotowany z małych, okrągłych bułeczek, które przypominają bąbelki - stąd wzięła się jego nazwa. Bułeczki przygotowujemy z ciasta drożdżowego, smarujemy masełkiem czosnkowym i posypujemy
Kuchnia MagdaLenyPierogi z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami to tradycyjne, polskie danie wigilijne. Jednak oprócz tradycyjnych, gotowanych pierogów, gdy gotowy mamy już farsz, proponuję zrobić pierogi z
Kuchnia MagdaLenyWięc oto on - świąteczne czekoladowe salami na bazie daktyli, ze sporym dodatkiem orzechów i bakalii! Smakuje po prostu cudownie, naprawdę świątecznie i wzbudza tylko najlepsze, świąteczne emocje. Mocno pachnie ciastkami korzennymi i to tak, że czuć ten smak i zapach z każdym kęsem. Ciasto nie wymaga pieczenia, więc to duży plus. W każdym kawałeczku odnajdziecie żurawinę, lekko chrupki pierniczek(...)Daktyle zalewamy gorącą wodą, wlewamy brandy i odstawiamy pod przykryciem na ok. 2 godziny, aby napęczniały. W międzyczasie, łamiemy ciasteczka na mniejsze, średniej wielkości kawałeczki (kawałeczki pokruszonych ciastek mają być wielkości rodzynka). Orzechy siekamy. Morele kroimy w mniejsze kawałeczki. Napęczniałe daktyle odsączamy i mielimy w malakserze na jednolitą masę. Do tak przygotowanej masy dodajemy roztopione masło, kakao
Kuchnia Łukaszałyżeczka cynamonu 2-4 łyżki cukru pudru (mi wystarczają dwie, warto spróbować masy, zawsze można dodać więcej) masło do posmarowania boków formy 100 – 150 g herbatników lub kruchych ciastek / pierników na dno Pierniki dzielimy na trzy kupki równej wielkości. Jedną rozdrabniamy na bardzo drobne okruszki (najlepiej w malakserze, ale można też za pomocą palców), a pierniczki z dwóch(...)tylko stanie się sztywna, przestajemy miksować). Dodajemy rozdrobnione na okruszki pierniki i mieszamy łyżką (już nie mikserem) do połączenia. Dno tortownicy o śr. 24-26 cm wykładamy herbatnikami lub ciastkami, a boki smarujemy miękkim masłem. Na herbatniki wykładamy ⅓ objętości masy śmietanowej. Na wierzchu układamy porcję połamanych pierników. Dokładamy kolejną ⅓ porcję śmietany i układamy ostatnią porcję połamanych pierników. Przykrywamy pozostałą
Poezja smakudorzucić również garść pestek dyni. Jeżeli jesteście (a nawet jeżeli nie jesteście) fanami ciastek owsianych to te na pewno Wam posmakują. To bomba zdrowotna! Składniki na 1 blaszkę ciastek: 1 kopiasta szkl. płatków owsianych 1/2 szkl. słonecznika 1/2 szkl. żurawiny 1/3 szkl. ksylitolu / erytrolu /cukru 3 łyżki mąki owsianej lub pszennej pełnoziarnistej 1 jajko 1/4 szkl. oleju rzepakowego
Czarnawisienkamieć grubość ok. 3 mm. Przy pomocy foremki wykrawamy parzystą ilość kółek. Następnie w połowie kółek przy pomocy mniejszego foremki wycinamy kółka, które nam stworzą wierzchnią część ciastka. Wszystkie kółka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Ciasteczka powinny się delikatnie zezłocić. Po upieczeniu studzimy
Kulinarne przygody Gatity