Kolejny przepis na racuchy, ale tym razem bez drożdży. Puszyste placuszki przygotowane na maślance, z dodatkiem sypkiego budyniu waniliowego oraz owocami - jabłkami i ananasem. Są nieziemsko
Kuchnia MagdaLenyZapiekanka z chleba tostowego z duszonymi porami, szynką, serem żółtym i ananasem. Składniki układamy warstwowo, zaczynając i kończąc na zgrillowanym chlebie tostowym, a przed włożeniem do
Kuchnia MagdaLenyśmietanki 30% 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3 jajka 2 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 opakowanie ciastek Oreo ok. 150 g, połamanych na połowę lub na ćwiartki Składniki na spód: 150 g ciasteczek Oreo (nadzienie usuwamy) 45 g roztopionego masła Przygotowanie: Uwaga! To chyba jeden(...)najprostszych serników jakie robiłam :) Wystarczy wcześniej wyjąć składniki z lodówki. Ciastka i masło zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji piasku. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wysypać ciasteczka i je wyrównać. Schłodzić. Do misy miksera wrzucić wszystkie składniki (pozostawić jedynie ciasteczka, które dodajemy na sam koniec). Zmiksować do połączenia składników
ChilliJemyKasza manna zwana grysikiem to drobno zmielone ziarna pszenicy, które są produktem ubocznym podczas przemiału pszenicy na mąkę. W smaku jest lekko słodkawa i delikatna, a
Kuchnia MagdaLenySałatka z łososiem, kaparami i pomidorkami koktajlowymi oraz dodatkiem pieczonej, ziołowej tortilli, podana z sosem winegret według przepisu mojej mamy. Tylko kilka składników wystarczy, by stworzyć
Kuchnia MagdaLenyKluski kładzione łyżką do wrzątku, w odmienionej wersji... z kaszy manny. Tradycyjne kluski kładzione, wykonane z mąki prawie każdy z nas zna z dzieciństwa. Ja dzisiaj
Kuchnia MagdaLenySezon na śliwki trzeba wykorzystać! Ciasto ze śmietankowym proszkiem budyniowym oraz śliwkami i kruszonką. Bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które smakuje świetnie prawie z każdymi owocami
Kuchnia MagdaLenySałatka wiejska z ziemniaczkami gotowanymi w łupinach, jajkami na twardo oraz podsmażaną kiełbasą, podana z sosem chrzanowym na bazie jogurtu greckiego oraz majonezu. Typowo polskie smaki
Kuchnia MagdaLenywarstwą jasnych herbatników. Kajmak lekko podgrzać w garnuszku aby było go łatwiej rozprowadzać i połowę wyłożyć na herbatniki, przykryć pozostałymi jasnymi ciastkami. Wyłożyć resztę mlecznej masy i przykryć ciastkami kakaowymi. Ostatnią warstwą jest kajmak. Ciasto posypać orzeszkami i polać rozpuszczoną czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby zastygło
Smakołyki Asipolecam go na jakieś uroczystości. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze 1 kawałka (12) 169 kcal B 7 g W 23 g T 5 g Składniki: spód ▪ 200 g ciastek pełnoziarnistych ▪ 2 banany ▪ 2 łyżki kakao ▪ 20 g masła rozpuszczonego masa ▪ 400 g twarogu (dałam półtłusty) ▪ 1 mango ▪ 20 g żelatyny + 150 ml wody wierzch ▪ 1 banan(...)galaretka + 250 ml wody Przygotowanie: 1. Ciastka kruszymy. Dodajemy banany, kakao, rozpuszczone masło i blendujemy do połączenia składników. Formujemy spód (forma 22) i wkładamy do zamrażarki. 2. Żelatynę rozpuszczamy i studzimy. Galaretkę rozpuszczamy i również studzimy. Mango blendujemy. 3. Twaróg razem z mango miksujemy i na koniec dodajemy żelatynę (można dosłodzić). Masę przelewamy do formy. 4. Pokrojonego
zdrowo i aktywnieuznał, że poprawi trochę humor ludziom:) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze 1 kawałka (12): 262 kcal B 11 g W 17 g T 16 g Składniki: spód ▪ 200 g ciastek owsianych ▪ 60 g masła rozpuszczonego masa ▪ 300 g śmietanki kokosowej lub 30% ▪ 600 g twarogu ▪ 100 g słodzika/cukru ▪ 20 g żelatyny + 50 ml wody ▪ 400 g borówek(...)jagód) + do ozdoby Przygotowanie: 1. Ciastka kruszymy i miksujemy z masłem. Wykładamy nimi spód formy (24) i wstawiamy do zamrażarki. 2. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i studzimy. Śmietankę ubijamy, jagody miksujemy (jeśli mrożone, odlewamy nadmiar wody). 3. Twaróg miksujemy ze słodzikiem/cukrem, następnie dodajemy śmietankę i jagody, na koniec żelatynę. Wszystko dokładnie miksujemy. Masę przelewamy na schłodzony spód
zdrowo i aktywnieProsta, a zarazem bardzo smaczna surówka do obiadu... z sałaty lodowej i świeżych ogórków z dodatkiem szczypiorku oraz koperku, przygotowana na bazie kefiru ze śmietaną. Surówka
Kuchnia MagdaLenyOgórki to jedne z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Mają delikatny, orzeźwiający smak i wykorzystuje się je do przygotowania mizerii oraz jako dodatek do kanapek, sałatek, surówek
Kuchnia MagdaLenyczasie, ale na pewno będę musiała przetestować pomysł, który w pociągu na trasie Wrocław-Kraków wpadł mi do głowy. Tak oto powstały serniczki na zimno na spodzie z kruchych ciastek oraz migdałów i galaretką malinową na chorwackim słodkim winie pro š ek (czerwonym). Składniki (4 spore porcje): Spód: 15-20 kruchych ciasteczek 70 g masła 1 łyżka brązowego cukru(...)wanilii 4 łyżeczki żelatyny Galaretka: 200 g malin 250 ml pro š ku (lub innego czerwonego słodkiego wina) 2 – 3 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w rondelku. Kruche ciastka wraz z cukrem i migdałami umieszczamy w blenderze i miksujemy. Następnie dodajemy do roztopionego gorącego masła i dokładnie mieszamy. Dzielimy na 4 porcje i każdą z nich umieszczamy
Kate's KitchenPotrawka jednodaniowa z białej kapusty z dodatkiem wołowiny, duszona w soku pomidorowym. Pyszne, a zarazem proste danie obiadowe - zaledwie 5 składników głównych plus przyprawy. Samo przygotowanie
Kuchnia MagdaLeny