ciastka - 17601 przepisów (strona:301/1174)

Muffinki buraczano-kokosowe z czekoladą i pestkami słonecznika 118

minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni. (*) Dosładzanie muffinków można pominąć, ponieważ same buraki i mąka kokosowa nadają im wystarczającej słodyczy. A trzeba pamiętać, że w ciastkach jest także czekolada. (*) Muffinki można piec w papierowych papilotkach. Papier łatwo odchodzi od upieczonych ciastek.  Nadają się też niewielkie keksówki, ale wtedy czas pieczenia warto wydłużyć o dodatkowe

Di gotuje
CURRY Z DYNIĄ I CIECIORKĄ 145

Wegetariańskie curry z dynią oraz ciecierzycą, przygotowane na bazie mleczka kokosowego. Jest to kremowy i bardzo aromatyczny sos o wyrazistym, orientalnym smaku z lekko pikantną nutą

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #45 - CIECIORKA 177

Ciecierzyca (cieciorka) to roślina strączkowa o lekko słodkawym, orzechowym smaku. Popularna jest w kuchni indyjskiej oraz bliskowschodniej. Jest dobrym źródłem białka roślinnego, dlatego ceniona jest przez

Kuchnia MagdaLeny
SIEKANY KURCZAK A'LA PIZZA 128

Oryginalny pomysł na urozmaicenie kurczaka! Siekane filety z kurczaka w cieście majonezowym zapieczone w piekarniku z dodatkami a'la pizza - papryką, szynką oliwkami oraz mozzarellą. Kurczak

Kuchnia MagdaLeny
LAHMACUN - TURECKA PIZZA 193

Lahmacun, czyli turecka pizza to cienki, drożdżowy placek z farszem mięso-warzywnym, bez sera. To tradycyjna turecka potrawa, którą bardzo często można spotkać na ulicach, gdyż

Kuchnia MagdaLeny
BUDYNIOWY JABŁECZNIK Z CYNAMONEM (BEZGLUTENOWY) 409

Ciasto z jabłkami z dodatkiem śmietankowego proszku budyniowego oraz cynamonu, w wersji bezglutenowej - z mąką jaglaną zamiast pszennej. Bez cukru - słodzone miodem lub syropem z agawy

Kuchnia MagdaLeny
Co wybrać w Tłusty czwartek? Ile kcal mają pączki, oponki czy faworki? 125

falistej strukturze, oblane lukrem, czekoladą i posypane różnego rodzaju posypkami. Nie posiadają nadzienia. W ich składzie znajduje się mieszanka mąki, wody, masła i cukru. W jednej około 100 sztuce ciastka jest około 400 kalorii. Jest w nim około 3 gramy białka, 60 gram węglowodanów i 18 gram tłuszczu. Mini(...)pączki (pączusie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jest w nich około 3 gramy białka, 18 gram cukru i około 60 gram tłuszczu. Faworki (chrusty) Faworki są to smażone na smalcu kruche ciastka. Ciasto na nie wykonuje się z mąki, masła, jajek, śmietany i cukru, dla puszystości dodaje się odrobinę spirytusu. 100 gram zawiera 475 kalorii. Jest w nich około 9 gram

To Musisz Wiedzieć
Pyszny sernik z malinową pianką 113

potraw, podrzućcie mi je na ewa@smakinatalerzu.pl z przyjemnością utworzę na blogu Galerię Potraw Zaglądajcie do mnie nadal, bo mam dla Was jeszcze mnóstwo wypróbowanych pyszności! Spód: 200 g kruchych ciastek 50 g masła Sernik: 500 g twarogu sernikowego (u mnie Wieluń) 500 g serka mascarpone skórka otarta z jednej cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 szkl. drobnego(...)żelatyny 500 ml śmietanki kremówki 5-6 łyżek cukru pudru Polewa: 100 g białej czekolady 1-2 łyżki słodkiej śmietanki Masło roztapiamy na małym ogniu. Łączymy z pokruszonymi drobno ciastkami.  Powstałą masą ciasteczkową wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x32cm) i lekko ubijamy łyżką. Do misy miksera przekładamy twaróg, mascarpone, skórkę otartą z cytryny, mąkę ziemniaczaną oraz

Smaki Na Talerzu
Sernik Oreo 138

pszennej pełnoziarnistej 5 łyżek oleju 3 łyżki ksylitolu szczypta soli Masa serowa: 1 opakowanie serka homogenizowanego (400g) 5 łyżek ksylitolu 2 jaja 1 opakowanie (40g) budyniu waniliowego aromat 8 ciastek Oreo Sposób przygotowania: Kruche ciasto Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej, erytrytol, wodę i sól. Dokładnie zagniatamy dłońmi. Formujemy w kulę. Odstawiamy do zamrażalnika na ok. 15 minut(...)budyń i aromat. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec szpatułką dodajemy ubitą pianę. Dokładnie mieszamy. Dodajemy 4 rozkruszone ciasteczka. Mieszamy.  Masę przelewamy na upieczony spód. Wkładamy na powierzchnie pozostałe ciastka. Całość pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Jeżyk z nutką czekolady 136

Jeżyk z nutką czekolady Ciasto bez pieczenia z wiórkami czekolady, spód z ulubionych ciastek Jeżyków, pyszna masa śmietankowa oraz kolorowe galaretki. Składniki: ·        2 śmietany 36 % ·        2 serki mascarpone ·        2 galaretki zielone ·        2 galaretki przezroczyste(...)chwilę miksujemy. 5.   Niebieską galaretkę kroimy w kostkę i łączymy z masą, dodajemy winogrona i lekko mieszamy łyżką dokładnie w celu połączenia składników. 6.   Masę wylewamy na ciastka, na chwilę wstawiamy do lodówki. 7.   W tym czasie robimy drugą masę, mleko wlewamy do naczynia, wsypujemy śnieżki i ubijamy. 8.   Wlewamy zieloną galaretkę i chwilę miksujemy

Kulinarna Chwila
OMLET Z SZYNKĄ I POREM (z piekarnika) 142

Omlet, czyli potrawa w formie placka z roztrzepanych jajek z różnymi dodatkami to jedno z najsmaczniejszych i pożywnych propozycji śniadaniowych. Do tego jest bardzo prosty oraz

Kuchnia MagdaLeny
DOMOWA NUTELLA - NAJLEPSZA! 152

Nutella to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych kremów orzechowo-czekoladowych. Niestety jest ona też bardzo niezdrowa, gdyż główne jej składniki to cukier i olej palmowy

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #44 - MAJERANEK 131

Majeranek to przyprawa, która znajduje się prawie w każdej kuchni. Charakteryzuje się intensywnym zapachem i nadaje potrawom wyjątkowego smaku oraz aromatu. Większość z nas nie wyobraża

Kuchnia MagdaLeny
KROKIETY ZIEMNIACZANE Z TWAROGIEM 227

Złociste krokiety z ziemniaków z dodatkiem twarogu oraz smażonej cebulki i majeranku. Chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. W smaku przypominają farsz do pierogów ruskich

Kuchnia MagdaLeny
ZUPA DYNIOWA Z SZAŁWIĄ I POSYPKĄ Z CIASTECZEK AMARETTI 111

skórki i pokrojonej w małą kostkę 1 łyżka tartego imbiru 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy 700 ml gorącego bulionu  sól, pieprz DO PODANIA  2 łyżki pokruszonych ciastek amaretti +1 łyżka mielonych migdałów; 1 łyżka oliwy, kilka świeżych listków szałwii WYKONANIE W szerokim garnku, najlepiej z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną cebulkę i smażymy, na średniej(...)miękka i zacznie się rozpadać. Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i miksujemy na gładki krem. W razie potrzeby dodajemy więcej bulionu.  Przed podaniem skrapiamy oliwą i posypujemy pokruszonymi ciastkami amaretti oraz mielonymi migdałami.  Dekorujemy, usmażonymi na mocno rozgrzanej oliwie, listkami szałwii

cool and minty