gorącej masy sernikowej. Mieszamy i chwilę gotujemy, aż masa zrobi się gęsta. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i układamy herbatniki. Na ciastka wkładamy masę sernikową i wyrównujemy. Na serniku układamy kolejną warstwę ciastek. Odstawiamy do wystudzenia a potem wstawiamy do lodówki. Dwie galaretki rozpuszczamy w 1szkl gorącej wody i odstawiamy
słodkie i nie tylko historie kulinarneJestem z tego przepisu szalenie dumna! Po pierwsze. Pierniczki możesz wykonać bez użycia piekarnika, wystarczy jednie patelnia. Po drugie jest to dietetyczna wersja tych ciastek. Po trzecie - ich konsystencja i smak zupełnie nie odbiegają od tradycyjnych pierniczków. Chciałabym napisać Wam, że przepis przygotowywałam dla Was kilkanaście długich miesięcy. Chciałabym Wam powiedzieć, że ciągle zmieniałam recepturę(...)imbir, kakao, sól, stewię i przyprawę do piernika. Wymieszaj składniki. Dodaj masło, jogurt i żółtko. Zagnieć jednolite ciasto. Rozwałkuj ciasto o grubości 0,5 cm i wykrawaj z niego ciastka. Powinno wyjść 16 sztuk. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, pamiętaj, że nie może być bardzo gorąca bo pierniczki się spalą. Na rozgrzaną patelnię układaj pierniczki i piecz po minucie
Mango Papajawłaśnie kupione świeże owoce żurawiny i pomyślałam sobie, że taka kwaskowa frużelina będzie dobrze komponowała się ze słodką masą serową. Nie myliłam się, sernik zniknął błyskawicznie. Spód: 300 g ciastek zbożowych (mogą być z dodatkiem orzechów laskowych) 150 g stopionego masła Masa serowa: 1 kg sera twarogowego, dwukrotnie mielonego (użyłam twarogu sernikowego z Włoszczowej) 200 g kwaśnej śmietany(...)jajek niepełna szklanka cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z 1 laski wanilii Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z roztopionym masłem. Wylepić masą spód okrągłej formy wyłożonej papierem (średnica 25 cm). Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy. J ajka utrzeć z twarogiem oraz cukrem i cukrem waniliowym (lub ziarenkami
Czerwień i błękitłyżeczki proszku do pieczenia na masę: 400 g serka naturalnego (np. na sernik z wiaderka) 2 duże jabłka łyżka cukru łyżeczka cynamonu 1 opakowanie galaretki cytrynowej na wierzch: 9 ciastek "Szarlotki" z firmy Cukry Nyskie 1 opakowanie galaretki cytrynowej Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dosypywać powoli cukier a następnie dodawać po jednym żółtku, olej i wodę(...)grubych oczkach. Podsmażyć z cynamonem i cukrem, wystudzić. Do jabłek dodać ser i mniejszą galaretkę, wymieszać i wylać na biszkopt. Odstawić do lodówki aby stężało. Na wierzchu ułożyć ciastka i zalać galaretką. Schłodzić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaświęta na pewno będą. Polecam, bo robi się je szybko, a są rewelacyjne :-) Z podanego przepisu wychodzi około 40 sztuk (wszystko zależy od wielkości foremek jakich użyjemy do wykrawania ciastek). Ciasteczka najlepsze są na drugi, a nawet trzeci dzień, jak zmiękną pod wpływem marmolady. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 200 g masła (temp. pokojowa) 1 szklanka drobnych(...)wolimy schłodzić je w lodówce to tam zostawiamy na 60 minut. 4. Ciasto wyjmujemy, dzielimy na kilka części, każdą musimy rozwałkować na około 0,5 cm. Foremkami wykrawamy ciastka (pamiętajmy, jak robimy ciasto z dziurką, żeby było tyla samo gładkich spodów, co ciasteczek z dziurką), układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około
kruche babeczkiwyciągamy ciasto, dzielimy na 3 części i wałkujemy na grubość ok. 2-3 mm. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę/blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Wykrawamy szklanką ciastka. Połowę zwykłe kółka, połowa z okienkiem (dodatkowa mała dziurka z mniejszej foremki lub kieliszka). Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Wyjdzie ok. 3 blaszki ciastek, ja używałam
Czarnawisienkaroku. Ciastka serowe z jabłkami są nie tylko proste do zrobienia, ale i zaskakująco pyszne. - przepis ze starej książki kucharskiej - proste i szybkie do zrobienia ciastka - tylko kilka łatwo dostępnych składników
AniaGotuje.plpolecam bo jest o niebo lepsza od tej kupionej w sklepie:) Składniki na 4 porcje po 250 ml : 250 g serka mascarpone 2/3 szklanki śmietanki 30% 200 g pokruszonych ciastek pełnoziarnistych - użyłam bonitek zbożowych z biedronki kandyzowana skórka pomarańczowa rodzynki miód lub syrop pomarańczowy (uzyskany podczas kandyzowania skórek) melisa do ozdoby *opcjonalnie Wykonanie(...)miksuję ze śmietanką. Dosładzam do smaku miodem lub syropem pomarańczowym. Dodaję rodzynki i skórkę pomarańczową - ilość zależy od upodobania:) Do pucharków wsypuję po trochę pokruszonych ciastek, dodaję po trochę serka i tak warstwa po warstwie układam aż do wyczerpania składników. Smacznego:) A skórkę pomarańczową przygotowuję zazwyczaj tak: 2 pomarańcze zalewam wrzątkiem
cucinaremisce, ewentualnie lekko posolić. Z podanych składników przygotować sos, polać nim sałatkę, a potem delikatnie i niedokładnie wymieszać z nim sałatkę. Smacznego:) Polecam wykrawaczki do ciastek W sobotę planuję z synem piec ciastka dinozaury
cucinareTradycyjne angielskie ciastka, które rozpływają się w ustach. Składniki: 100 g masła ¼ szklanki cukru brązowego 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 żółtko 1 niepełna szklanka mąki ¼ szklanki płatków owsianych 2 łyżki mączki ziemniaczanej ¼ łyżeczki soli Wykonanie: Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść rękoma. Podzielić ciasto na ok. 20 małych kulek (mi wyszło 21). Położyć na blasze wyłożonej
Przepisy Babciłyżeczki cynamonu 1,5 łyżki ekstraktu waniliowego 20 ml miodu 50 g cukru dekoracja: 300 g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru opcjonalnie barwnik spożywczy Przygotowanie: spód: Ciastka kruszymy i łączymy z rozpuszczonym masłem. Wysypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy do dna i pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. Studzimy. masa serowa: Ser ucieramy(...)minut, następnie odcinamy skórę a miąższ miksujemy w blenderze), cukrem, miodem, mąką, cynamonem i ekstraktem waniliowym. Na końcu dodajemy po jednym jajku. Masę przelewamy na spód z ciastek i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, a następnie obniżamy temperaturę do 135 stopni i pieczemy jeszcze ok.80 minut. dekoracja: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Przekładamy na wierzch
Bon appetit mon amieNastępnie do masy dodajemy płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz posiekane orzechy i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Na wyłożoną papierem do pieczenia formę nakładamy łyżką niewielkie porcje masy i formujemy ciastka nadając im pożądany kaształt, pamiętając o zachowaniu odstępów. Ciasteczka(...)pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 170 st. C około 10 minut, a następnie zmniejszamy temp do 150 st. C i kontynujemy pieczenie jeszcze około 20-25 minut. Upieczone ciastka pozostawiamy w piekarniku aż lekko wystygną, po czym przekładamy je na kratkę do pieczenia. Artykuł Ciasteczka owsiane z kokosem i orzechami + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniapiec przez około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym na 160 stopni. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę, a następnie rozlać po 1 łyżeczce na całym ciastku i przykryć ciastkiem z wyciętym wzorem, lekko dociskając. Ewentualnie oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Kraina Miodem Płynąca