ciastka - 17601 przepisów (strona:259/1174)

Ciasteczka drożdżowe z czekoladą 327

grzanie góra i dół. Wałkujemy ciasto na placek o grubości ok. 1cm. Bierzemy szklankę, lub foremkę i wycinamy ciastka. Układamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wkładamy ciastka do piekarnika. Pieczemy przez ok. 15-18 minut. Gotowe :)  Na dziś to wszytko, a teraz zapraszam na świetny utworek młodego, zyskującego popularność zespołu  Vance Joy From Afar Pozdrowionka

Gotuj Z Muzyką
Kokosanki II 164

patrzy na mnie jakoś tak spode łba i w pewnych momencie słyszę... moooggęęę pppprrrzzzymknąć okno wwwiejjje.. ;-) No i znowu obiegłam od tematu.  Dzisiaj o bardzo uzależniających ciastkach(...)czyli o kokosankach :) Podobne  zestawienie  składników  lecz w innych proporcjach i inny sposób wykonania  dały wspaniały efekt końcowy i zupełnie inny od poprzedniego takiego wypieku. Ciastka znikły jeszcze tego samego dnia. Przepis na jedną dużą blachę kokosanek : Składniki : 200 g wiórków kokosowych 50 g masła roztopionego 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mleka 3 białka

Na słodko lub wytrawnie
CIASTECZKA ORZECHOWO - MARCEPANOWE 97

waniliowego masa marcepanowa 20 dkg marcepanu 12,5 dkg cukru pudru dżem (jasny) A jak to zrobić: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i dobrze wyrobić. Rozwałkować i foremkami wykrawać ciastka. Piec(...)blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia około 10-12 minut w temperaturze 170 stopni. Marcepan rozgnieść z cukrem pudrem i cienko rozwałkować. Foremkami wykrawać takie same kształty jak przy ciastkach. Każde ciastko posmarować jasnym dżemem (u mnie pomarańczowy), a następnie nałożyć na nie marcepan. Dodatkowo na koniec, można jeszcze użyć polewy z czekolady

Kuchnia w opałach
Ciastka owsiane z bananami (395 kcal/100 g) 144

Ciastka owsiane bez masła, z bananami, jajkiem i mąką, smaczne i inne, ale nie aż tak dobre jak wersja z masłem. Mogły wyjść bardziej kruche i chyba trochę przesadziłam z ilością mąki. Przede mną jeszcze dwie wersje ciastek owsianych do upieczenia, zobaczymy która wersja alternatywna jest najlepsza. Składniki: 2 banany (205 g) 1 łyżka (20 g) miodu

Malowane smakiem
Ciasteczka waflowe rozetki 291

Jakiś czas temu dorobiłam się foremek do smażenia ciastek typu rozetki. Znalazłam wtedy odpowiedni przepis w necie u Bajaderki (który po czasie lekko zmodyfikowałam) i przystąpiłam z moich pamiętam wtedy"zakatarzonym" kosmitą do pracy:) Ciastka wyszły super, bardzo proste w zrobieniu bo właściwie całą prace wykonała mała córa, ja tylko zdejmowałam upieczone z foremek i posypałam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciastka z cebulą 295

wcześniej wspominałam ciasto francuskie znakomicie smakuje zarówno na słodko jak i przygotowane w wersji wytrawnej. Proponowane przeze mnie ciastka znakomicie sprawdzają się jako przekąska np. do piwa. Zwykłe krakersy, orzeszki, czy paluszki chyba każdemu z nas już się znudziły, dlatego warto przygotować coś innego samodzielnie;). Taki smakołyk jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego(...)Jajko wbijamy do miseczki, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie delikatnie pędzelkiem smarujemy ciasto francuskie. 5. Ciasto kroimy w niewielkie kwadraciki (np. 4cmX4cm) i wykładamy cebulę. 6. Tak przygotowane ciastka wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok 15 min. w 180*C-200*C. Smacznego

Kuchnia Pełna Pasji
Smarties cookies 111

Jedne z najlepszych ciastek własnego wypieku. Spodziewałam się smaku ciastek maślanych, a zaskoczyła mnie karmelowa słodycz. Mało to eleganckie, ale tzw. "maczane" w gorącej kawie rozpływaly się w ustach :) Długo nie zabawiły w puszce, do której odłożyłam jej po upieczeniu. Czytaj więcej

bistro mama
Shortbread z zieloną czubricą 147

Shortbread to tradycyjne szkockie ciastka, bardzo kruche, z niemałą zawartością masła. Zwykle słodkie, dla odmiany proponuję ich wersję wytrawną. Z moją ulubioną zieloną czubricą, którą poznałam dzięki Ani, mamie Antosi :) Czubrica to przyprawa z rodowodem bułgarskim. Jej głównym składnikiem jest cząber, ale znajdziemy w niej również m.in . czosnek, tymianek i pietruszkę. Do wypieku tych szkockich ciastek w wersji

bistro mama
Ciastka francuskie z budyniem i owocami 333

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ostatnio przeglądając lodówkę zauważyłam, że mam spory zapas ciasta francuskiego. Postanowiłam wykorzystać je na jakiś słodki deser. Wymyśliłam więc ciastka z budyniem(...)owocami. Wyszły bardzo smaczne i co najważniejsze powstały w kilka chwil. Wyglądają bardzo efektownie i zachwycą nie jedno oko. Zachęcam wypróbować mój przepis Post Ciastka francuskie z budyniem i owocami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
ŚNIEGOWE KULE 329

oknem zima na całego, więc i na talerzu zimowy akcent musi się znaleźć! Ciastka śniegowe kule – znane i lubiane od lat! Niesamowicie delikatne , a zarazem kruche . Ciasto wręcz rozpływa się w ustach! Waniliowo – migdałowy smak i obłędny zapach skusi nawet największych przeciwników słodyczy! Robi się je błyskawicznie … i tak samo szybko znikają! SKŁADNIKI:   * mąka pszenna(...)ciasta formujemy kuleczki ( mniej więcej wielkości orzecha włoskiego ). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , zachowując kilkucentymetrowe odległości. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 12-15 minut. Gorące ciastka dokładnie i gęsto posypujemy dwukrotnie cukrem pudrem! Zajadamy

Ostra na Słodko
Rożki z ciasta francuskiego z wiśniami 248

Dziś proponuje mój sposób na ciasto francuskie w formie nadziewanych owocami ciastek na słodko. Polecam ciasteczka jako przekąskę na Sylwestra  J Rożki z ciasta francuskiego z wiśniami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego około 1/3 szklanki cukru do posypania ciasta 1 słoik kompotu z wiśni (500 g wiśni) 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko roztrzepane(...)cukru. Następnie składamy każdy kwadrat na pół, po przekątnej, by utworzyły trójkąty. Zalepiamy dokładnie boki, aby nadzienie nie wypłynęło. Tak przygotowane rożki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka smarujemy jajkiem. Pieczemy około 15-17 minut w 170 stopniach

Mania Gotowania
Spóźniony post: ciasteczka rabarbarowo - truskawkowe ;) 160

macie w spiżarniach z nich powidła :-p Składniki: 2  op. ciasta francuskiego ok. 20 truskawek 4-5 łodyg rabarbaru ok. 6 łyżek cukru cukier puder do posypania ciastek.  Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraciki o wymiarach ok. 5 cm x 5cm. Następnie nakładamy na siebie po 3 kwadraciki i delikatnie dociskamy. W tym czasie truskawki i rabarbar kroimy(...)słodkości i w razie potrzeby dodajemy więcej cukru. Na każde ciastko nakładamy po 1 łyżce konfitury i wsadzamy do piekarnika na 180 stopni na około 20 minut. Po upieczeniu ciastka studzimy i podajemy z  cukrem pudru.  "Sprawdzone miejsce z sadzonkami roślin owocowych  www.naszekrzewy.pl

Bon Appetit Małgorzaty
Przepisy na słodkości 2216

ciasteczka serowe z marmoladą)  Ciasteczka korzenne Ciasteczka kruche wykrawane Ciasteczka kruche z bezą Ciasteczka orzechowe Ciasteczka owsiane Ciasteczka pełnoziarniste z orzechami i migdałami  Ciasteczka z lentilkami  Ciastka pieguski  Francuskie paluszki z solą i kminkiem Kruche babeczki z kremem    Muffinki czekoladowe z wiśniami  Muffinki kawowe Muffinki pomarańczowo-cytrynowe Muffinki z bananami  Muffinki(...)mirabelkami Muffinki z musli Muffinki z rabarbarem Muffinki z truskawkami Oponki z serem Pączki hiszpańskie   Pączki rogate Pączki serowe Pierniczki czeskie Pierniczki lukrowane Pierniczki świąteczne Torciki warszawskie / Ciastka warszawski Wafle białe z bakaliami  Wafle kajmakowe z powidłem Wafle kajmakowe Wafle kakaowe z aromatem rumowym Wafle mleczne Wafle z masą galaretkową

Kuchnia domowa Ani
Ciasteczka korzenne 193

margaryną. Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. 2. Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubość ok 5 mm i wykrawamy ciastka. 3. Pieczemy w 180 st. C przez 10-15 minut - do lekkiego zrumienienia. 4. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. 5. Z podanej porcji wychodzi ok 50-60 ciastek w zależności od foremek. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ciasteczkowe choinki 205

Miałam już nie piec żadnych ciastek. Miały wystarczyć pierniczki. No ale kobieta zmienną jest, prawda? Przez przypadek wpadły mi w ręce foremki, które kupiłam ze dwa lata temu. Jest to zestaw kilku gwiazdek o różnej wielkości. Takie foremki aż proszą, żeby stworzyć z nich świąteczne choinki. No i nie oparłam się im ;) Pieczenie(...)następnie dekorować ulubionymi ozdobami, które przykleja się rzadkim białym lukrem. I jak tu powstrzymać się przed zjedzeniem? ;) ...nawet mały prezent znalazł się pod choinką ;) Ciastka są bardzo delikatne i kruche. Dosłownie rozpływają się w ustach. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, ale są tak pyszne, ze szybko znikają :) Życzę Wam smacznych

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania