ciastka - 17601 przepisów (strona:251/1174)

Ciasteczka z kaszy jaglanej i płatków owsianych (z truskawkami i żurawiną) 139

przemycenie" do naszego jadłospisu? Są doskonałą alternatywą dla niezdrowych słodkości i idealnie zaspokajają ochotę na "coś słodkiego". Płatki owsiane i żurawina także nie są obojętne dla naszego organizmu. Ciastka posiadają miękkie wnętrze i przyjemnie chrupiący wierzch.  Całość jest idealnie dopasowana smakowo i kusząco pachnie. Zresztą sami spróbujcie! (13-14 sztuk) 100g kaszy jaglanej z żurawiną i nasionami chia(...)Ciasteczka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 30-35 minut w 180 stopniach. (Najlepiej użyć opcji grzewczej góra-dół. Osobiście korzystam z piekarnika gazowego i 10 minut przed końcem pieczenia ciastka przewróciłam na drugą stronę. Powinny być całkowicie zarumienione.)   Składniki do ciasteczek znalazłam w swoim boxie, który można zamówić tu ( klik ). Co miesiąc do otrzymania są różne zdrowe produkty

Di gotuje
Przepis na ciasteczka z czekoladą 157

rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm. Za pomocą metalowej obręczy, u mnie o średnicy 10 cm, wytnij okrągłe ciastka i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciastka przez 10-12 minut do lekkiego zrumienienia. The post Przepis na ciasteczka z czekoladą appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Ciasteczka karmelowo-kokosowe z płatkami owsianymi 153

pomysłem. Ciasteczka dzięki temu stały się bardziej kokosowe i cudownie pachnące. Same w sobie są niezwykle pyszne, lekko miękkie i wprost rozpływające się w ustach. (Nie należą do kategorii ciastek kruchych i chrupiących.) Kolejne pyszności, które pobiły moje serduszko i będą (a właściwie już są) często przyrządzane. Sami spróbujcie! (około 20 sztuk) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka płatków(...)odstępy, ponieważ ciasteczka "nie rozlewają się" na boki, a jedynie odrobinkę rosną do góry.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 13 minut w temperaturze 160 stopni. (Staną się ładnie pomarańczowe.) Ciastka odstawić do wystygnięcia. (Początkowo będą miękkie i delikatne, ale podczas stygnięcia - stwardnieją

Di gotuje
Eklerki, ptysie i inne "dziwolągi" :) 211

jajka i białka. Zmiksuj na gładką masę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nastaw piekarnik na 200*C (termo obieg). Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blaszce ciastka w dowolnym kształcie. Piecz około 20 minut u 200*C. Upieczone eklerki przełóż na kratkę i odłóż do całkowitego wystudzenia. Krem budyniowy: ½   l mleka + 1/2 szklanki do rozrobienia(...)puszystą masę, w międzyczasie zimny budyń przetrzyj przez metalowe sitko i dodawaj łyżka po łyżce do masy maślanej. Miksuj do czasu wykorzystania całego budyniu i uzyskania gładkiego kremu. Ciastka przetnij na pół i za pomocą szprychy cukierniczej napełnij eklerki. Wierzch udekoruj według uznania, np. polej polewą czekoladową i posyp cukiereczkami.  Gotowe

Kulinarna (nie)codzienność
Ciastka chałwowo-kokosowe z czekoladą (z mąki graham) 171

suche składniki. Czekoladę posiekać i wmieszać do jednolitej masy. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10-11 minut w 190 stopniach. (Powinny być delikatnie(...)zarumienione. Dłużej pieczone nie będą miały miękkiego wnętrza i w całości staną się chrupiące - też pyszne.) Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche

Di gotuje
KAKAOWE CIASTKA Z MUSLI (bez pieczenia) 174

przygotowanej masy łyżką wykładać na blaszkę małe ciasteczka. Odstawić do stężenia masy, na około 2-3 godziny. Z podanych proporcji wyszło mi 28 ciastek. Do wykonania ciastek wykorzystałam przepis na  ciasto z płatkami owsianymi

Zrób to smacznie
Kruche maślane ciasteczka z czekoladą (jak pieguski)… 170

kolorowe pudełka. Domowe, pachnące na cały dom, jeszcze ciepłe ciastka po prostu nie mają sobie równych :) Do naszych ulubionych od zawsze należały ciasteczka owsiane i najlepsze pod słońcem ciastka z drobinkami czekolady z przepisu Nigelli. Uwielbiamy je i jadamy często (ok, może nawet… Continue reading Kruche maślane ciasteczka z czekoladą (jak pieguski

brunetkawkuchni
Welsh cakes - walijskie ciasteczka smażone (również w wersji pieczonej) 183

Cakes to walijskie przysmaki, które przyrządza się 1-go marca (w dniu Św. Dawida, patrona Walii). Z reguły ciasteczka powinny być smażone - ja natomiast przygotowałam ich dwie wersje. Połowę ciastek usmażyłam (na zdjęciu - te na talerzyku), a resztę upiekłam. Oba rodzaje wyszły baaaardzo pyszne i cudownie pachnące. Sama nie wiem, które są lepsze i przy kolejnej okazji nadal będę(...)225g mąki pszennej (użyłam typu 405 ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 50g masła 50g smalcu 75g cukru 1 jajko 2 łyżki mleka Dodatkowo: 50g czekolady Ponadto: olej do ciastek smażonych (użyłam kokosowego) Czekoladę zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Wszystkie składniki zagnieść i połączyć z czekoladą. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać z niego kółka

Di gotuje
Ciasteczka miodowe (z karobem) 196

posypki cukrowe (szczególnie ta cynamonowa) okazały się rewelacyjnym pomysłem. Ogólnie rzecz biorąc - ciasteczka wyszły pyyyszniutkie. Od razu urzekły mnie lekko miękkim wnętrzem i cudownym posmakiem miodu. Spróbujcie sami, ponieważ ciastka są nie tylko smaczne, ale i bardzo proste w przygotowaniu! (24 sztuk) 250g mąki pszennej 125g masła/margaryny 70g cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki karobu (można(...)wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. (Nie trzeba ich spłaszczać, ponieważ podczas pieczenia same odrobinę rozejdą się na boki. Odstępy nie muszą być bardzo duże, gdyż ciastka niewiele urosną.) Piec około 12 minut w 180 stopniach. (Początkowo będą mocno mięciutkie, ale podczas stygnięcia - stwardnieją

Di gotuje
Smalczyki waniliowe (super kruche ciasteczka ze smalcem) 159

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Tradycyjna kuchnia . Przepis odrobinkę zmodyfikowałam, dodałam cukier i upiekłam ciasteczka w wersji waniliowej. Smalec nadaje ciastkom kruchości i uprzedzając pytania - absolutnieee nie jest wyczuwalny.  Osobiście lubię z nim "pracować" i często używam jako składnika niektórych ciasteczek. Jak wspomniałam - ciasteczka są super kruche (i jednocześnie takie delikatne)! Dodatkowo cudownie pachną(...)gładką masę. (Margaryny nie trzeba stapiać.)  Ciasto rozwałkować (podsypując mąką) na grubość około 1/2-1 cm i wykrawać z niego okrągłe kształty. W powstałych kółkach powycinać mniejsze otworki. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut w 200-210 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.) Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem

Di gotuje
Baletki- domowe ciastka 154

Ciastka bardzo szybkie i niezwykle proste w przygotowaniu. Pamiętam je z czasów dzieciństwa - domowe najlepsze :) Sekret tkwi w delikatnych łączeniu składników - zapraszam! Baletki Składniki: 3 jajka (białka i żółtka osobno) 6,5 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej garść maku marmolada, dżem itp Przygotowanie: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.  Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy makiem.  Pieczemy przez 10 minut w 180'C, aż staną się lekko rumiane. Studzimy, smarujemy jedną stronę dżemem i przykrywamy drugim ciastkiem. Gotowe

Tagebuch po polsku
Najłatwiejsze kruche ciasteczka bez jajek (z drażetkami) 156

odstępy) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W ciastka powtykać drażetki. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 12 minut w 180 stopniach. (Powinny być lekko rumiane.) Ostudzić na kratce. (Ciastka bezpośrednio po upieczeniu są dosyć miękkie, ale po wystygnięciu staną się niezwykle chrupiące

Di gotuje
Śniadaniowe ciastka z kakao i płatkami kukurydzianymi (z serwatką w proszku) 152

wyrobach cukierniczych. Niestety w internecie nie mogłam na ten temat nic znaleźć (niby można wszystko?), a pytając innych, ciągle była odpowiedź: "nie wiem, nie mam pojęcia". Ale już wiem! Ciastka dzięki niej posiadają bardzo fajną "skórkę", strukturę i niepowtarzalny efekt smakowy. Podobno jej dodatek (wiążąc wodę) sprawia też brak zakalca (przetestuję) w chlebach i innych cudeńkach cukierniczych. A ogólnie(...)dość lepka, ale taka powinna być.) Niewielkie porcje ciasta (za pomocą łyżki stołowej) - wykładać (zachowując spore odstępy) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Należy pamiętać o zachowaniu odległości między ciastkami, ponieważ podczas pieczenia urosną. Tak samo nie trzeba ich wygładzać lub idealnie formować - same osiągną swoją gładkość.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10 minut w 180 stopniach. (Uwaga

Di gotuje
Wafle imbirowe 138

przedpołudniowej kawy proponuję pyszne ciastka imbirowe. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Każdemu będą smakować. Polecam!!!  SKŁADNIKI: 1 opakowanie wafli kwadratowych, 1 puszka masy kajmakowej, 1 czubata łyżeczka mielonego imbiru, 1 tabliczka mlecznej czekolady, czekoladowe kuleczki do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Masę kajmakową przekładam z puszki do miseczki. Dodaję mielony imbir i dokładnie mieszam.  2. Na jednym(...)dociskam i odstawiam na około 3 godziny w chłodne miejsce. Następnie wafle kroję na trójkąty. 3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Rozpuszczoną czekoladą robię na ciastkach esy floresy. Gotowe ciasteczka posypuję czekoladową posypką

Tradycyjna kuchnia Kasi
WŁOSKIE CIASTECZKA WANILIOWO-KAKAOWE 164

wyszukanych składników, a efekt?  Są pyszne, mięciutkie i  rozpływają się w ustach :)  Dodatek skórki pomarańczowej zdecydowanie wzbogacił ich smak. Składniki na jasne ciasto: (na 4 blachy ciastek) 220 g mąki 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 budyń waniliowy z cukrem 115 g cukru pudru 1 łyżka  domowego cukru waniliowego(...)formujemy z każdej wałeczek o grubości palca.  Oba wałeczki łączymy  razem rolując je.  Z otrzymanego długiego, dwukolorowego wałka odcinamy równe kawałki, formując z każdego kawałka kółko. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 10-13 minut, czyli do chwili, aż zaczną się lekko rumienić, studzimy na kratce. Oczywiście z dwukolorowego ciasta

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania