(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 80 g cukru 120 g masła, miękkiego 1 jajko 100 g czekolady deserowej 50 g orzechów
Domowy Smak Jedzeniakrążki, które marchewce zawdzięczają lekko pomarańczowy kolor i swoją miękkość. Ciasteczka przygotowuje się szybko, choć gotowe ciasto uformowane w rulony należy schłodzić przez jakiś czas w zamrażarce. Do przygotowania ciastek można użyć marchewki startej na tarce o drobnych oczkach i bardzo dobrze odciśniętej. Można też tak jak ja wykorzystać tzw. pulpę powstałą z odciśnięcia miąższu od soku w wyciskarce(...)Taka marchewka jest bardzo sucha, więc jeśli będziecie korzystać ze zwykłej tarki, pamiętajcie o jej dokładnym odciśnięciu. Ciasteczka najeżone są bakaliami - nerkowcami, rodzynkami i suszoną żurawiną. Same ciastka są dość słodkie, a dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej, mają nieco "babkowy" smak. Z poniższego przepisu przygotować można około 50 sztuk . Ciasteczka marchewkowe z bakaliami Składniki: 275g mąki pszennej 75g mąki ziemniaczanej
Smakołyki Berenikirozsmarować na na ciasteczkach. Masa plastyczna. Masę cienko rozwałkować i za pomocą foremek (tych samych - co wykrawane zostały ciastka) powycinać odpowiednie kształty. Masę ułożyć na lekko zwilżonych ciastkach, docisnąć i udekorować. Użyłam gotowej masy cukrowej w kolorze białym i dodatkowo zabarwiłam ją barwnikami na różne kolory
Di gotujeidealną przekąską nie tylko dla diabetyków - mąka kokosowa posiada niski indeks glikemiczny - 35. Mają cudowny, kokosowy posmak, są lekko wilgotne i delikatnie miękkie. Starałam się, aby należały do kategorii ciastek kruchych, ale nie były typowymi "łamaczami zębów". Mi - oraz osobie, której je przygotowałam - bardzo przypadły do gustu. Jest to wypiek, który z pewnością będzie częściej realizowany. (około 18 sztuk(...)kokosowego.) Z ciasta formować kulki - nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Kuleczki spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 18 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być zarumienione - uważać, aby nie przypaliły się.) Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem - przygotowanym z ksylitolu. Miseczka widoczna na zdjęciu pochodzi z pracowni rzeźbiarskiej "Graciarnia
Di gotujepiekarnika. Piec 15 minut w 180 stopniach. (Powinny być lekko zarumienione.) Ostudzić na kratce. Na środku każdego (całego) ciastka umieścić odrobinę dżemu/konfitury i przykryć ją/go ciastkiem z dziurką. Gotowe ciasteczka posypać cukrem pudrem. Do wałkowania ciasta śmiało mogę polecić stolnicę silikonową , która jest do nabycia w sklepie: Przyjemne gotowanie
Di gotujerozwałkowujemy wycinamy ciastka. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej śmietanę, mieszamy do połączenia składników. Przestudzona polewamy upieczone ciastka. (ja dodatkowo posypałam suszona skórką pomarańczową
Bon appetit mon amieCiasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach, a potem zmniejszamy temperaturę do 175 i ciastka suszymy jeszcze przez 10 minut . krem: Mleko podgrzewamy z cukrem waniliowym. Żółtka ubijamy z cukrem na kogel mogel, do którego dodajemy obydwie mąki, a następnie nie przerywając(...)jest wstawić na około 30 minut do lodówki.) Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z ostrą końcówką. Napełniamy nią upieczone, ostudzone ptysie robiąc niewielką dziurkę z boku lub od spodu ciastka
Bon appetit mon amiepomarańczy sok z 1 pomarańczy wierzch: 1 galaretka pomarańczowa 1 szklanka soku pomarańczowego Przygotowanie: spód: Ciasteczka czekoladowe rozkruszamy na pył. Masło rozpuszczamy a ostudzone łączymy z ciastkami. Taką masę wykładamy na dno tortownicy, dociskamy dłonią i odstawiamy do lodówki. masa serowa: Do misy miksera wkładamy przemielony ser biały (użyłam już gotowego sera na sernik z wiaderka), dodajemy(...)śmietanę, cukier, mąkę ziemniaczaną (zamiast mąki można dodać budyń waniliowy albo śmietankowy -proszek). Miksujemy do połączenie składników. Następnie dodajemy startą skórkę i sok pomarańczowy, mieszamy Masę serową przelewamy na ciastka, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni pieczemy 60-70 minut. Studzimy w wyłączonym piekarniku wierzch: 1 szklankę soku pomarańczowego podgrzewamy. Do gorącego soku wsypujemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia
Bon appetit mon amieNabieramy porcję ciasta, formujemy kulkę i rozpłaszczamy ją na dłoni. Przygotowane ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 190*C. Ciastka powinny mieć złoty kolor. Po upieczeniu zostawiamy je do wystudzenia i stwardnienia, ciepłe mogą się rozpadać
Gotowanie i blogowaniebardzo łatwo je przypiec i staną się gorzkie.) Po tym czasie ciastka wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia. (Bezpośrednio po upieczeniu będą miękkie, ale potem stwardnieją.) Rada: Ciastka przed pieczenie można schłodzić w lodówce i należy pamiętać, aby piekarnik był rozgrzany. W przeciwnym wypadku istnieje prawdopodobieństwo, że ciasteczka roztopią się. Tak samo może stać się, jeśli masło
Di gotujeCiastka z gotowego ciasta francuskiego nadziewane jabłkami, uprażonymi mielonymi migdałami, cynamonem i posypane płatkami migdałowymi. Ekspresowy i pyszny deser do kawy lub herbaty. Polecam Składniki (na 16 ciastek) : 3 duże jabłka (użyłam jonagold) 2 opakowania ciasta francuskiego (2 x 275 g) 4 łyżki mielonych migdałów 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka miodu 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 jajko(...)kwadratu zrobić po kilka nacięć. Nałożyć farsz i przykryć ponacinaną stroną (jak kołderką ). Widelcem docisnąć brzegi ciasta i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka każde ciastko posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 14 minut. Smacznego
Oryginalny smakjedne z najlepszych ciastek jakie jadłam. Pokuszę się nawet o stwierdzenie, że najlepsze jakie jadłam! Pachną przepięknie, ich zapach wypełnia cały dom i od razu przywołuje piękną złotą jesień. Składniki: (szklanka ma 250ml) 1 szklanka mąki kasztanowej od Symbio 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 1850 0,5 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego 5 czubatych łyżek oleju kokosowego extra virgin(...)oleju ciągle zagniatając ciasto. Będzie się lekko kruszyło. Ciasto formujemy w wałek i wsadzamy do lodówki na godzinę. Z zimnego ciasta odcinamy nożem kawałki i układamy na blaszce. Ciastka pieczemy przez 12-15 minut w temperaturze 180*C. Po upieczeniu zostawiamy je na blaszce do wystudzenia, nie przekładamy na kratkę. Na zdjęciach: złoty talerzyk deserowy - Antykwariat
Gotowanie i blogowaniePrzypomniał mi się pomysł na guziczki (pamiętacie Oreo ?), bo z ciastem fajnie się pracuje i po upieczeniu zachowuje nadane mu kształty. Cukier możecie zastąpić inną substancją słodzącą, wtedy ciastka będą bardziej zdrowsze. (do 40 niewielkich sztuk) 220g mąki żytniej (użyłam razowej typu 2000 , z Bazarku Smakoszy ) 80g cukru (lub np. ksylitolu) 100g masła/margaryny 1 opakowanie budyniu waniliowego(...)mnie korka po mleku) powycinać kółka. W każdym okręgu lekko odcisnąć mniejsze kółeczko, a słomką zrobić dziurki "guzika". (Na końcu opisu znajduje się zdjęcie przedstawiające te czynności.) Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut w 180 stopniach. Ostudzić
Di gotujewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com W internecie jest wiele różnych przepisów (sporo też się dubluje) i nazw dla tych pysznych, czekoladowo-kokosowych ciastek. Mój pochodzi ze starych notatek. Kostki smakują rewelacyjnie - a najlepiej na drugi lub trzeci dzień - o ile tyle wytrzymają. Ciasto: 450g mąki pszennej 2 jajka 1/3 kostki margaryny 250g cukru pudru 3 łyżki płynnego miodu(...)Przygotować polewę. Wszystkie składniki (oprócz alkoholu) zagotować. Po zdjęciu z ognia - wlać rum i wymieszać. Kostki maczać (krótko) w gorącej polewie i dokładnie obtaczać w wiórkach kokosowych. (Ciastka sprawnie się macza, jeśli są wbite na patyczek do szaszłyków.) Schłodzić w lodówce
Di gotujekawy czy to na spotkaniu z przyjaciółmi. Dzisiaj ciastka owsiane bez cukru…bez tłuszczu…i mąki! Wszystkie składniki sklejone dzięki jajku i jogurtowi! Takie ciastka możecie wcinać do kawy bez większych wyrzutów (no dobrze, w ograniczonej ilości, też mają kalorie;). Są w nich moje ulubione płatki owsiane, więc wiedziałam, że muszą być pyszne. Przepis zaczerpnięty stąd
Mieszam w Garnku