ciastka - 17101 przepisów (strona:251/1141)

Migdałowe ciasteczka z nadzieniem śliwkowym 109

starte migdały i dokładnie mieszam łyżką. Z tak otrzymanej masy formułuje płaskie okrągłe ciastka, które obtaczam w cukrze pudrze. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym ciastku robię niewielki otwór na środku, do którego nakładam odrobinę powideł. Całość wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 10 minut Ciasto bierze udział w akcji

Kuchnia co dnia
UŚMIECHNIĘTE KRUCHE CIASTECZKA 177

Foremki do ciastek w kształcie uśmiechniętych buziek "chodziły" za mną od dawna. W końcu, kiedy udało mi się je kupić, od razu wypróbowałam wypiek. Uśmiechnięte ciasteczka nie tylko wyglądają fikuśnie, są też pysznie kruche i dosłownie rozpływają się w ustach.  Składniki: 250 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru szczypta soli 2 żółtka Wykonanie(...)delikatnie na blaszkę  wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce. Przełożyć powidłami, sklejając po 2 ciastka

Walijskie Pichcenie
Domowe pieguski 150

Wszystko dokładnie łączę.    Odrywam kawałek masy ręką i formułuje z nich małe kulki, które na koniec spłaszczam. Wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy, bo ciastka urosną. Wkładam do gorącego piekarnika. Po 6 minutach wyłączam dolną grzałkę. Temperatura piekarnika : 190 °C Czas pieczenia: około 12-15 minut Z tej ilości składników wychodzą dwie blachy ciastek

Kuchnia co dnia
Ciastka francuskie z kremem tiramisu i malinami 337

pewno nie raz zdarzyło Wam się, że odwiedzili Was niezapowiedziani goście, a Wy nie mieliście nic słodkiego:) Wtedy sprawdzają się tak zwane gotowce, które trzeba tylko ciekawie połączyć. Proponuję ciastka z ciasta francuskiego z dodatkiem kremu o smaku tiramisu i dużą ilością świeżych malin! Pychota! Składniki:  1 opakowanie ciasta francuskiego,  1 opakowanie kremu Tiramisu Gellwe (60g) , 150ml(...)blachę do pieczenia i piec około 15 minut w temp. 220st. Ostudzić.  Krem z paczki wymieszać z mlekiem, miksować na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Rozłożyć na ciastkach. Posypać świeżymi malinami.  Najlepiej od razu podawać

Z miłości do słodkości
Ciastka kokosowe 146

Ciastka przygotowałam łącznie z pieczeniem w ciągu 40 minut. Wyszły niezwykle kruche dodatek mąki kokosowej jest wyczuwalny . Można powiedzieć , że parę składników a jaka radość w domu :) zwłaszcza dla dzieci.     Składniki : mąka pszenna 300 g mąka kokosowa 100 g 2 żółtka margaryna 220 g  łyżeczka proszku do pieczenia ksylitol 100 g Wykonanie ciastek

Różowa kuchnia
Ciasteczka do dekoracji 120

Mama do przygotowania ciastek do dekoracji lukrem, używa dwóch przepisów. Dziś podam Wam jeden z nich . Akurat przygotowałyśmy z mamą ciasto i wycinałyśmy z niego sukienki. Mama uważa ten przepis za super, ponieważ prawie wcale nie ma z niego strat i co najważniejsze jest bardzo, bardzo smaczne. Składniki : 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka 200 g masła(...)ciasto bardzo dobrze się rozwałkowuje choć trzeba do niego użyć dużo siły, a ja czasem mam z tym problem i pomaga mi mama. Taka ciasto też się nie rwie. Ciastka pieczemy 10 - 15 min. w tem. 170 stopni do zarumienienia się. Dekorujemy dowolnie lukrem, lub masą.    SMACZNEGO

Lili w kuchni
Kruche ciasteczka z maszynki 119

Zawinąć w folię i umieścić w lodówce na 2 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na części i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa z końcówką do robienia ciastek. Ciastka pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez 10-15 minut do zrumienienia. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Ciastka korzenne 119

Mój szał na ciastka trwa teraz będą korzenne , aromatyczne och pachnie w całym domu ależ ten zapach się roznosi ;)  Składniki : 300 g mąki   tortowej 100 g   ksylitol 2 żółtka 200 g margaryny  proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki szczypta sody  2 łyżeczki przyprawy korzennej ( u mnie cynamon , imbir i anyż zmielony w młynku(...)końcu dodajemy przyprawy korzenne . Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego ale bez końcówki , ma być otwór okrągły . Wyciskamy 2 cm ciasteczka prosto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka powinny mieć większe odstępy bo nam urosną . Pieczemy koło 15 minut w 170 stopniach

Różowa kuchnia
Amerykańskie ciastka z kawałkami czekolady 163

Słynne amerykańskie ciasteczka na mój sposób ;) Niezwykle kruche i duże... to je właśnie wyróżnia od innych. Najlepiej smakują ze szklanką mleka. Polecam! Składniki: (na około 15 dużych ciastek) 100 g zimnego masła 1 szkl. mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 4 łyżki brązowego cukru 80 g białego cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 duże jajko(...)masy. Uformować z niej dość duże kulki  i umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć dłonią. Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki, a następnie wcisnąć je w ciastka. Piec w 180 st.C około 15 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić chwilkę na blaszce. Następnie delikatnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w szczelnie

Nastoletnie Wypiekanie
Bułeczki z ciasta duńskiego z budyniem i rabarbarem. 167

słodkie śniadanko. Ciasto duńskie łączy w sobie delikatność i miękkość ciasta drożdżowego z chrupiącą fakturą ciasta francuskiego. Dodatek kremowego budyniu i kwaskowego rabarbaru zmieniają te proste ciastka w niebanalne, wyszukane słodkości. Pychota!!! Składniki na bułeczki z ciasta duńskiego z budyniem i rabarbarem ciasto duńskie przygotowane według  tego przepisu 1 budyń waniliowy w proszku (na 500 ml mleka(...)odkładamy na 30 minut. Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego do temperatury  180-190 stopni C piekarnika i pieczemy około 30 minut, aż ciastka nabiorą złoto-brązowego koloru. Wyjmujemy, studzimy na kratce, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Polecam

Rozpustne gotowanie
Ciasteczka intensywnie czekoladowe. 121

marzy się Wam chwila czekoladowego uniesienia i macie do dyspozycji 30 minut na przygotowanie, to zabierajcie się do pracy. Bardzo polecam!!! Składniki na ciasteczka intensywnie czekoladowe:  na 10 ciastek 175 g czekolady Goplana gorzka 60 % kakao 1 łyżka masła 1 szczypta soli 1 duże jajko 75 g cukru trzcinowego 30 g mąki wymieszanej z 1/2 łyżeczki proszku(...)lepiej krócej niż za długo), po tym czasie wyjmujemy blachę z piekarnika, zostawiamy tak ciasteczka, a gdy blacha już ostygnie i ciasteczka się zetną (po około 8-10 minutach) ciastka ostrożnie podważamy łopatką i studzimy na kratce. Oczywiście najlepsze są jeszcze lekko ciepłe, gdy czekolada jeszcze nie zastygnie i rozpływa się w ustach eksplodując swoim wysublimowanym smakiem. Jeszcze

Rozpustne gotowanie
Jogurtowy deser z truskawkami 325

zapowiedzieć, by deser zdążył porządnie się zsiąść). Gorąco zachęcam do jego przygotowania z dowolnymi owocami lata, jak i w przeróżnych kombinacjach smakowych. (na 4 szklanki deseru) Spód: 200 g ciastek owsianych z sezamem 1 łyżka rozpuszczonego masła Ciasteczka zmiksuj na proszek w kielichu blendera, następnie dodaj masło i wymieszaj z ciastkami. Do każdej szklanki nałóż

Food Square
Ciastka z winogronami 84

Muszę się przyznać, że ciastka to ta kategoria wypieków, którą lubię najbardziej. Szczególnie pasjonuje mnie ich krojenie na równe porcje i dekorowanie. Często je przygotowuję na różne przyjęcia rodzinne i spotkania towarzyskie. I chyba(...)najgorzej mi wychodzą. Ciągle poszukuje nowych pomysłów i inspiracji. Ostatnio udało mi się kupić na bazarku winogrona rodzynkowe (bez pestek) i od razu przypomniał mi się przepis na ciastka z winogronami prezentowany kiedyś w "Tele Tygodniu". Zamieniłam tylko masę budyniowo-śmietankową na krem waniliowy i dodatkowo utrwaliłam winogrona płynną galaretką." Czytaj więcej

Wiem co jem
Ciasteczka owsiane (najprostsze) 199

zrobieniu mleka owsianego została mi papka owsiana, która w błyskawiczny sposób przekształciła się w smaczne, owsiane ciasteczka :) Ciastka można zrobić też bez tej papki - najważniejsze składniki to płatki owsiane i banan. Dodatki - wedle gustu. Polecam jako zdrową przekąskę, np. na drugie śniadanie. Składniki (na 8-9 dużych ciastek): papka owsiana, która pozostała z wyrobu domowego mleka owsianego (opcjonalnie

Domowa Cookierenka Agi
Dwukolorowe ciastka świąteczne 178

dłużej) do zamrażalnika, ciasto musi być dobrze schłodzone, aby później łatwiej się kroiło. Po wyjęciu z zamrażalnika pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm, następnie wykrawać jajka. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Resztki ciasta zagnieść, rozwałkować (można cieniej niż jajka - na grubość ok. 0,5 cm) i wykrawać zajączki. Ciasto jasne również rozwałkować(...)wykroić z niego (np. tylką) małe kółeczka na ogonki. Ogonki posmarować białkiem i przykleić zajączkom. Piec w temp. 180°C (termoobieg 160°C) przez ok. 15 min (cieńsze ciastka powinny być gotowe po 13 min., grubsze piec kilka minut dłużej

Domowa Cookierenka Agi

Proponowane wyszukiwania