cena jest niemała, to warte są wszystkich oszczędności. Makaroniki zdobyły ogromną popularność w popkulturze po pojawieniu się filmu Marie Antoinnete w reżyserii Sofii Coppoli. Same ciastka oryginalnie wywodzą się z Włoch. Przywiezione zostały na francuski dwór przez Katarzynę Medycejską , by później się stać jednymi z najsłynniejszych ciastek świata. Przez wiele lat nosiłem się
Food SquareIdealne na jesienny wieczór, gdy na dworze smutno i deszczowo. Do tego kubek gorącej herbaty lub filiżanka czekoladowej kawy i jestem w niebie. Potrzebujemy (na około 60-65 ciastek): - 2 kostki masła - 6 szklanek mąki - 2 szklanki śmietany 18% - aromat waniliowy - 4 łyżeczki nierafinowanego brązowego cukru - 6-7 średniej wielkości jabłek (ja użyłam Kloster) - cukier puder - cynamon Przygotowanie(...)rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku 5 cm. Na każdym kwadracie ułożyć po 2 plasterki jabłka, posypać cynamonem i zagiąć do góry roki ciasta, tak by powstała "koperta". Ciastka piec przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, tak by się zrumieniły. Gotowe posypać cukrem pudrem. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracjimąki, bo będzie twarde. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wystudzenia, dzięki czemu ciasto zgęstnieje. Z wystudzonego ciasta formułować kulki wielkości orzecha włoskiego (ręce można zwilżać w wodzie, aby ciastka łatwo się formułowały), lekko spłaszczać je dłonią i układać w dość sporych odległościach od siebie (podczas pieczenia pierniczki bardzo rosną) na wyłożonych papierem do pieczenia blachach (u mnie(...)pomarańczy i 1 cytryny lub z 2 cytryn. Lebkuchen można przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach(mogą być plastikowe)/puszkach przez około 1 miesiąc w temperaturze pokojowej. Podczas formułowania ciastek warto zwilżać dłonie w wodzie - ułatwi do ich kształtowanie, a zamiast dłonią kulki można spłaszczać (po ułożeniu na blasze) zwilżoną w wodzie łyżką. Użycie skrystalizowanego miodu nie ma żadnego wpływu
Gospodyni Miejskaorzechami pekan , tak sobie pomyślałam, że w biscotti o podobnej tematyce również się zakocham. Pyszne wyszły! Dodatkowym plusem biscotti jest fakt, że można je długo przechowywać w puszce na ciastka, mnie jednak się tak nie zdarzyło, gdyż biscotti zwykle sama wyjadam w bardzo krótkim czasie :) Źródło przepisu: Moje Wypieki . Serdecznie zapraszam na fan page bloga na portalu Facebook(...)spowrotem do piekarnika nagrzanego również do 175 stopni i piekłam przez niecałe 15 minut, w połowie pieczenia przewróciłam kromeczki na druga stronę. Biscotti przechowuję w szczelnej metalowej puszce na ciastka, do której często zaglądam jak wiem, że biscotti tam sobie leżą :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujedodać proszek i wymieszać. Do mąki dodać masę miodową oraz śmietanę i zagnieść ciasto. Przygotować stolnicę, podsypać mąką, wyłożyć przygotowane ciasto i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać ciastka. Przed wstawieniem ciastek do piekarnika pędzlujemy je z wierzchu wodą. Pierniczki pieczemy przez max 15 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Studzić na kratce. Pierniczki będą
kulinarnyswiatdomiciasteczka. Przy minimum czasu i wysiłku - maksimum efektu :). Ciasteczka są prościutkie do zrobienia i robi się je bardzo szybko. Najdłużej trwa chłodzenie ciasta, pozostałe czynności trwają moment. Ciastka są pyszne takie lekko ciepłe, jak większość ciastek z dodatkiem sera. Zachęcam do zrobienia! Składniki: 250 g twarogu 250 g prawdziwego masła 250 g mąki kilka łyżek cukru
Walijskie Pichceniemąki 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 dkg drożdży 1k. Kasi lub innej margaryny do pieczenia 2 łyzki cukru 1 mały cukier waniliowy (połowa do ciasta, połowa do posypania ciastek) 2 żółtka 3 łyżki wody marmolada Wykonanie: Mąkę, cukier, żółtka, tłuszcz siekamy nożem w misce. Dodajemy kwaśną śmietanę oraz drożdże rozkruszone i rozpuszczone w 3 łyżkach wody. Całość zagniatamy(...)powideł śliwkowych. 2 przeciwne narożniki składamy do środka. Ciasteczka smarujemy rozkłóconym białkiem, które pozostało nam od ciasta. Wierzch posypujemy odrobiną cukru waniliowego. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciastka i pieczemy ok. 20 min w temp. 185st
Walijskie Pichcenieciastka. Za każdym razem lekko wgniatamy cukier wałkiem do ciasta. Następnie przycinamy 2 cm prostokąty, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując dość duże odległości między ciastkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185st na ok 20 minut
Walijskie PichcenieDomowe ciastka z ziaren sezamu. Składniki: 100g ziaren sezamu ćwierć szklanki cukru pudru lub glukozy 2 łyżki miodu łyżka oleju Wszystkie składniki prażymy w rondelku przez kilka minut często mieszając(...)Ziarenka mają nabrać złotego koloru a cukier karmelizuje się i zlepia sezam. Na papierze do pieczenia szybko rozsmarowujemy masę sezamową. Jak stygnie robi się twarda. Nożem delikatnie dzielimy na ciastka i zapiekamy w piekarniku
prawdziwe jedzenieaniołków. Pamiętamy o zrobieniu dziurek na zawieszki. Pieczemy ok. 15 minut aż pierniczki się zarumienią. Rozpuszczamy cukier w podgrzanym soku z cytryny i lukrujemy ciastka. Dodatkowo możemy ozdobić ciastka. Dekoracje robimy gęstym i ciepłym lukrem; najłatwiej przełożyć go w tubkę z cienką końcówką, którą narysujemy szczegóły aniołków
prawdziwe jedzenieWstawić do lodówki na około 30 min. Kręcić przez maszynkę z końcówką do ciastek Piec koło 15 min w 190 stopniach - czas pieczenia zależy od wielkości ciastek
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęskładniki i zagniatamy na jednolitą masę. Blachę wkładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy kulki, następnie rozpłaszczamy. Masa będzie klejąca, dobrze zwilżyć nieco dłonie, ułatwi Wam to nieco lepienie ciastek. Pieczemy ciastka około 15-17 minut, aż będą rumiane
Mania Gotowaniadzieciństwo" i wracając do rzeczywistości, przepis na kulki wydawał mi się idealnym pomysłem. Wcześniej piekłam ciasto o tej samej nazwie, przepisem na nie również się podzielę, ale odwzorowanie ciastek dostępnych w sklepie wydawało mi się fajnym pomysłem, idealnym na przyjęcie. Pytanie tylko czy można to nazwać plagiatem? Chyba lepiej plagiatem niż nędzną podróbką:) Zmotywowana więc(...)wykonania kopii na miarę pierwowzoru wzięłam się do dzieła. Ciastka nie wymagają żadnego pieczenia, tym bardziej polecam je nie wprawianym cukiernikom. Przepis lekko zmodyfikowałam, nie dałam migdałów do środka tylko uformowałam gotowe kulki z ciasta. Powód tej decyzji był dosyć banalny, okazało się, że nie mam migdałów ani żadnych innych orzechów w domu a, że pora późna
ciastkarnia na kruchym spodzietylko inwestycje bez zwrotne i mam nadzieje, że zakiełkują jakimiś pozytywnymi zmianami w przyszłym roku:) W takim pozytywnym oczekiwaniu postanowiłam wypróbować mój nowy nabytek a mianowicie maszynkę do ciastek:) Kupiłam ją w lidlu i dosyć długo bo chyba od kwietnia czekała na wykorzystanie. Musze stwierdzić, że bardzo fajne i sprawie wykonuje się niż ciastka, do tego ma dosyć
ciastkarnia na kruchym spodzie