ciastka - 17601 przepisów (strona:250/1174)

Tartaletki z owocami lata 186

niecierpliwością przez cały rok. Do dzisiejszego deseru użyłam owsianych ciasteczek oraz jagód i malin, które można zastąpić innymi, ulubionymi owocami. TARTALETKI z OWOCAMI Składniki: (na 6 sztuk) 300 g ciastek owsianych 150 g masła budyń waniliowo-cytrynowy: (na 3 szt.) 1 budyń śmietankowy 2 szklanki mleka  2 łyżeczki soku z cytryny budyń malinowy(...)malin  1 szklanka wody 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru. dodatkowo: 100 g jagód skórka otarta z 1 cytryny Przygotowanie: Ciastka kruszymy, a masło rozpuszczamy. Łączymy razem,a następnie masą wylepiamy brzegi foremek do tartaletek wyłożonych folią spożywczą (ułatwi to wyjęcie "babeczek" z foremek). Odstawiamy na kilka minut do lodówki. Budyń waniliowy robimy według przepisu

Bon appetit mon amie
Ciastka z płatkami gryczanymi i czekoladą 112

masy wmieszać średnio posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki. Jeśli je pieczenie w kilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce.) Piec (w rozgrzanym(...)piekarniku) około 18 minut w 180 stopniach. Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche.  Możecie zrobić te ciasteczka na taki sposób ( klik ). Ciasteczka piekłam razem z: Marzeną , Małgosią , Kasią .  Płatki do ciasteczek można nabyć w sklepie Eko Zdrowie

Di gotuje
Ciastka z orzechów brazylijskich i pestek dyni (z dodatkami) 150

Pamiętacie ciastka z pestek słonecznika ( klik )? Fakt są pyszne, tylko szkoda, że aktualnie muszę unikać tych smacznych ziarenek. Jednakże na podstawie tego przepisu zrobiłam inne i również rewelacyjne w smaku.  Posiadają lekko miękki środek, chrupiący wierzch i ten... kuszący aromat. Że pestki dyni są bogate w wiele cennych witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych - to chyba nie muszę wspominać(...)blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciasteczka posmarować pozostawionym białkiem oraz posypać dodatkowymi pestkami i/lub wiórkami kokosowymi. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 180 stopniach. (Powinny być zarumienione.) Ciastka ostudzić na kratce

Di gotuje
KORZENNE CIASTECZKA PEŁNOZIARNISTE 157

tłuszczy nasyconych) 13,5 g węglowodanów ogółem 1,15 g błonnika IG** = 69 (na granicy średniego i wysokiego) Ładunek glikemiczny (porcji 2 ciastek) = 17 (górna granica średniego) Dla porównania wartość energetyczna* 1  dużego serduszka w oryginalnej wersji przepisu - więcej cukru, masła i tylko mąka pszenna: 140 kcal (+26 kcal) 1,85 g białka(...)tłuszczy nasyconych) (+1,8 g) 14,5 g węglowodanów ogółem 0,3 g błonnika (-0,85 g) IG** = 80 (WYSOKI) Ładunek glikemiczny (porcji 2 ciastek) = 23 (WYSOKI) *podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników **IG nie uwzględnia obróbki kulinarnej - może być on odpowiednio wyższy lub niższy

Vroblewska-fitlife
Cytrynowe ciasteczka owsiane 252

mąki pełnoziarnistej i masła, jest w nich trochę cukru, który śmiało można zastąpić stewią lub miodem, a masło olejem kokosowym - wtedy ciastka będą jeszcze bardziej fit. :) Cytrynowe ciastka owsiane: 120 g masła o temperaturze pokojowej (lub oleju kokosowego) 85 g brązowego cukru (można zastąpić stewią lub dodać mniej i resztę dosłodzić miodem) 150 g płatków owsianych

Cooking Monster
CIASTKA CAŁUSKI Z TRUSKAWKAMI 223

Ciastka całuski robi się przeważnie z jabłkami, jednak dzisiaj u mnie odmiana i nadziałam je truskawkami. Wyszły lekko kruche, maślane i smaczne. Pyszne na drugi i trzeci dzień, wtedy są lekko wilgotne, polecam(...)Truskawki myjemy i oczyszczamy, następnie kroimy na plastry. Na każdym kółku układamy na jednej połówce owoce i składamy placek  na pół, lekko je dociskając do truskawek.  Ciastka wyłożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 * C przez około 20 minut.  Po upieczeniu i ostudzeniu obficie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Lody Oreo – bez jajek, bez maszynki, kremowe i delikatne 268

Niewiele jest osób które potrafią oprzeć się słodkościom. Ciastko wyjęte wprost z paczki czy cukierek – to najszybsza opcja dla słodyczożerców. Ale jeśli szukacie czegoś odrobinę bardziej wyszukanego, warto smakiem ciastek wzbogacić domowe lody. Lody bez jajek, bez maszynki, kremowe i delikatne. Śmietanę i mleko słodzone schładzamy w lodówce – do ubijania powinny być bardzo zimne. Śmietanę wlewamy do wysokiej miski(...)będą się dały formować w kulki. Markizy można potraktować na dwa sposoby – rozłożyć je na połowy, osobno ciasteczka pokruszyć a krem dodać do ubitej śmietany, albo szybciej – pokruszyć ciastka w całości, z nadzieniem, np. w malakserze. Ja lubię to załatwić szybko, korzystam z drugiego sposobu. Jeśli zobaczycie że ubijaczki miksera zostawiają na śmietanie wyraźny ślad – sprawdzajcie czy formują się

Karo in the Kitchen
Kruche ciasteczka z majonezem (na słodko) 127

sposoby: 1. Z ciasta uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtoczyć w cukrze lub wiórkach kokosowych i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować spore odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki. Jeśli je pieczenie w kilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce.) 2. Ciasteczka wyciskać za pomocy(...)szprycy do kremu (z grubszą końcówką) i następnie obsypać je cukrem/wiórkami.  Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 190 stopniach. Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche

Di gotuje
ekspresowe francuskie ciasteczka z bitą śmietaną i truskawkami 216

sklejamy) widelcem a środki nakłuwamy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy obsypujemy delikatnie cukrem trzcinowym. Pieczemy w 200 st. C przez ok. 15 – 20 min., aż ciastka urosną i będą zrumienione. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Nakładamy na środek każdego ciasteczka i dekorujemy truskawkami i posypujemy startą czekoladą

Domowy Smak Jedzenia
Ciasteczka owsiane z bakaliami 179

śliczne puszki na ciasteczka i zadecydowałam, że trzeba wypełnić je tak jak należy, najlepiej pysznymi i zdrowymi ciastkami owsianymi. I oto są - nieprzesadnie słodkie, ale pełne pysznych bakalii. :) Ciastka owsiane z bakaliami: 120 g masła o temperaturze pokojowej 2 jajka 70 g brązowego cukru 160 g mąki (może być pełnoziarnista) 130 g płatków owsianych 20 g sezamu

Cooking Monster
Ciasteczka owsiane czekoladowo-kokosowe (chrupiące) 175

połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki. Jeśli je pieczenie w kilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce.) Piec (w rozgrzanym(...)piekarniku) około 18 minut w 180 stopniach. Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche.    Możecie zrobić te ciasteczka na taki sposób ( klik ).   Mąka i płatki owsiane do nabycia tu: http://www.mlynystoislaw.pl

Di gotuje
CIASTKA FRANCUSKIE (składane na 2 sposoby) 359

cukru * dowolne owoce (u mnie były to truskawki i borówki amerykańskie) * cukier puder do posypania Wykonanie: Serek typu Philadelphia wymieszać dokładnie z cukrem. Najpierw opiszę jeden sposób zwijania ciastek, następnie drugi. Płat ciasta rozciąć na kwadraty o długości boku około 9 cm. Każdy kwadrat naciąć na rogu ( jak na zdjęciu) na długość około(...)środku. Na sklejony środek ciasta położyć jedna borówkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 15-20 minut. Schłodzone posypać cukrem pudrem. Teraz czas na drugą propozycję zwijania ciastek. Drugie opakowanie ciasta francuskiego również rozkroić na kwadraty o tej samej długości boków. Tutaj użyte zostaną truskawki, które trzeba wcześniej oczyścić. Każdy kwadrat ciasta złożyć lekko

Zrób to smacznie
Ciasteczka owsiane z suszonymi bananami i czekoladą 158

Można je przechowywać (szczelnie zamknięte) nawet ponad tydzień! Upiekłam dwa duże słoje od Friends of Glass - choć wiem, że szybko opustoszeją... Każdy tylko chodzi po domu i podciąga po ciastku (dobra, biorę po kilka)... Cóż... - strasznie kuszą! Spróbujcie! (około 28 sztuk) 200g masła/margaryny 130g cukru 1 jajko 250g mąki pszennej (użyłam typu 405 ) 150g płatków owsianych (dodałam jeszcze(...)bananami oraz posiekaną (nie na drobno!) czekoladą. Z masy formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę delikatnie spłaszczyć i umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Miedzy ciastkami należy zachować odstępy, ponieważ odrobinę się rozrosną.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 12 minut w 180 stopniach. (Ciasteczka powinny być lekko zarumienione. Początkowo będą delikatne, ale później stwardnieją.) Po ostudzeniu

Di gotuje
Ciasteczka chałwowo-owsiane (z chałwą) 252

kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego). Każdą kuleczkę obtoczyć w płatkach owsianych i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Ostęp pomiędzy ciastkami powinien być dość spory, ponieważ ciastka rozlewają się na boki. Nie należy ich spłaszczać.) Piec około 15-17 minut w 180 stopniach. Ostudzić (aż stwardnieją) w piekarniku na wysuniętej blaszce.  Chałwę i inne produkty

Di gotuje
Bezglutenowe ciasteczka chałwowo-kokosowe (bez masła i jajek, vege) 223

delikatne. Już sam zapach niezwykle kusi, a po pierwszym kęsie - wyczuwalny jest mocny smak chałwy i kokosa. Trudno oprzeć się pokusie i nie zjeść przynajmniej kilku na raz! Ciastka te nie zawierają masła, ani jajek i są upieczone z mąki bez glutenu - dzięki czemu mogą być spożywane przez osoby będące na diecie wegańskiej oraz bezglutenowej. Uwielbiacie chałwę? Spróbujcie tych(...)włoskiego. Każdą kuleczkę dokładnie obtoczyć w wiórkach kokosowych, spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10-12 minut w 175-180 stopniach. (Ciastka powinny być zarumienione.) Ostudzić na kratce. (Początkowo będą bardzo kruche i delikatne, ale później stwardnieją.)   (*) Ja użyłam gotowego koncentratu mąki bezglutenowej, ale można użyć dowolnej mieszanki

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania