ciasteczka z marmoladą - 753 przepisów (strona:28/51)

Kruche rogaliki z marmoladą 209

Wycinamy kwadraty, po czym każdy kwadrat przekrawamy po przekątnej - na trójkąt. Trójkąty smarujemy marmoladą - zwijamy w rogalik. Rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w 200 stopniach C, około 12-15 minut - lub dłużej, jeśli zrobimy grube rogale :) Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczka. Rogaliki są upieczone, gdy zaczynają się rumienić. Ostygnięte kruche rogaliki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

kolorowotorcikowo
"Pierożki" półfrancuskie 133

Małe, kruchuteńkie ciasteczka a dwa gryzy. Według mojego Męża “są tak niedobre, że nie mogę dopuścić, żeby inni się męczyli i jedli, więc sam zjem wszystkie”. Do herbatki mniam! Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 żółtka 25g drożdży 250g zimnej margaryny 1 opakowanie cukru wanilinowego dowolne nadzienie: krem czekoladowy, masło orzechowe, marmolada, serek Almette owocowy Przygotowanie(...)dwie pozostałe włożyć do lodówki. Ciasto wałkować na około 4-5 mm, wykrawać kółka, nadziewać dowolnie i sklejać w pierożki. Brzegi docisnąć widelcem. Analogicznie postąpić z pozostałą ilością ciasta. Ciasteczka umieszczać na blasze, piec w 180 stopniach około 15 minut

Cakes By Kejt
Bajaderki w wersji mini czyli przegląd tygodnia 158

szklanki rodzynek namoczonych w wodzie lub w rumie 1/3 szklanki dowolnych pokruszonych orzechów lub migdałów około 2 lub 3 łyżki drobnego brązowego cukru 150-200 g bardzo gęstej marmolady lub dżemu 100 ml mleka lub gęstej śmietany kremówki *** 80 g masła lub dobrej margaryny 2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego 2 łyżki dobrej jakości kakao np. VanHouten. (ilość kakao(...)wiórki kokosowe zmielone orzechy kolorowe posypki pałeczki czekoladowe Przygotowanie Ciasta, ciasteczka i resztki słodkich wypieków zmiksować w blenderze. W rondelku zagotować mleko z masłem, dodać cukier, czekoladę w proszku i kakao. Kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą odstawić do wystudzenia, a następnie dodać pokruszone resztki ciast i herbatników, dżem lub marmoladę oraz pozostałe składniki i ugnieść na jednolitą masę Konsystencję masy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Grzebyki krucho- drożdżowe 125

Jakie ciacho przygotowaliście do niedzielnej kawki? U mnie grzebyki krucho-drożdżowe. Nie chwaląc się wyszły naprawdę pyszne! Obficie nadziałam je marmoladą o smaku róży. Najlepiej smakują

kulinarne odsłony pati
Konfitura z żurawiny 131

Żurawinę jemy często do mięsa, smażonego sera jak i dodajemy ją do herbaty. Można ją również używać do ciast i ciasteczek. Ma po prostu całą masę

Lili w kuchni
Ciastka dukaty przekładane powidłami 178

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Wspaniałe kruche ciasteczka z powidłami w środku i oblane do połowy czekoladą.. Czy można chcieć czegoś więcej :-) Z podanego przepisu wychodzi ok. 35 podwójnych ciastek Składniki na ciasto: 260 g mąki pszennej(...)mleka 125 g miękkiego masła lub margaryny Składniki na polewę: 200 g czekolady 50 g masła 50 g śmietany kremówki Dodatkowo : 1/3 małego słoiczka powideł śliwkowych ( może być też marmolada   z róży) Sposób wykonania : Do mąki dodać kolejno: proszek do pieczenia, cukier, masło lub margarynę, mleko, jajko, olek waniliowy i dokładnie zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię

Na słodko lub wytrawnie
Piernikowe muffiny ( minibabeczki ) 144

mini poczęstunek lub elegancki upominek. Pachnące cynamonem, gałką muszkatołową, kardamonem po prostu piernikiem..pachnące domem w chłodne jesienne dni.. Uwieńczone polewą czekoladową i kruchymi ciasteczkami w mlecznej czekoladzie...małe piernikowe elegantki kryjące w sobie słodką tajemnicę..ulubioną marmoladkę lub konfiturę. Przepis jest bardzo prosty.. Tak naprawdę najwięcej czasu zabiera wykończenie muffinek niż ich upieczenie. Porcja na 24 muffinki(...)łyżki ciasta, nałożyć marmoladę, przykryć płaską łyżką ciasta. W sumie nie może być nie więcej ciasta niż 3/4 wysokości foremki, gdyż podczas pieczenia może wypłynąć. Piec ok. 25 minut w 180 'C. ( do suchego patyczka ). Skłądniki polewy podgrzać do połączenia składników nie doprowadzając do wrzenia. Na zimne muffinki położyć łyżkę wystudzonej polewy, na wierzchu ułożyć ciasteczka. Zdjęcia potraw są mojego

kawawszklance
Delicje domowe 155

Bardzo pyszne ciasteczka. które możemy zrobić sami w domu. Doskonałe na świąteczny stół. Składniki: 50 dag mąki 35 dag masła lub margaryny 4 gotowane żółtka 16 dag cukru pudru Diamant pół łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto: marmolada 20 dag galaretki w kostkę polewa 1. Jajka gotujemy , oddzielamy białka od żółtek. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia

Kuchnia u Bietki
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 13.01.2017r. 111

czekoladowy z wafelkami Diana Kruche ciasteczka przekładane dżemem     Gosia Czekoladowe ciasto z bananową galaretką     Kasia  Risotto z soczewicą i kurczakiem     Justyna Francuskie ślimaczki z makiem     Magdalena  Ciasto z konfiturą z borówki   Agnieszka Wegański sos bolognese     Magdalena  Piwny piernik z marmoladą   Marzena  Chlebek bananowy

Magiczne Życie Marty
KOPERTY NA PIWIE 118

zarumienią się. Gdy przestygną posypujemy cukrem pudrem. Do przygotowania ciastek wykorzystałam MARMOLADĘ WIELOOWOCOWĄ TWARDĄ firmy JAMAR . Wytworzona jest mieszanych owoców tj. jabłka, aronie, czarne porzeczki, ś liwki i truskawki. Na 1 0 0g produktu znajduje się 110g owoców. Super nadaje się jako dodatek do ciast, ciasteczek, pączków czy rogalików. Swoją konsystencją powoduje, iż nie wypływa z wypieków. Szczerze polecam

Prosto i Smacznie z Anetą
1524. Grzebyki z frużeliną malinową 153

marmolady o szerokości ok. 1 cm. Kawałek z marmoladą złożyć 2 razy, odciąć od reszty ciasta. Czynność powtarzać do wyczerpania ciasta, a następnie porcjować na kawałki o długości 7 cm. Każdy delikatnie naciąć nożem 3-4 razy [ u mnie więcej] , a następnie ułożyć na blasze wysmarowanej masłem. Układając z każdego ciasteczka zrobić półksiężyc tak, aby nacięcia się otwarły. Piec

Moje domowe kucharzenie
Kruche ślimaczki 129

Składniki: 30 dag mąki 20 dag masła 15 dag cukru pudru 3 żółtka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka skórki otartej z  cytryny marmolada 2 łyżeczki

Ciasteczkowy Potwór
Kruche różyczki 157

Od dawna przybierałam się do zrobienia takich kruchych różyczek...przepis na nie można znaleźć na wielu blogach kulinarnych..można zrobić z marmoladą a można i bez

Moje domowe kucharzenie
Babka pomarańczowo orzechowa 283

pomarańcze ze skórką 15 dag orzechów włoskich 10 dag herbatników 25 dag cukru 10 dag miękkiego  masła 15 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag marmolady pomarańczowej lub z pomarańczy  kandyzowana skórka pomarańczowa do przybrania 1. Pomarańcze umyć w gorącej wodzie, skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wycisnąć sok. Sok gotować na małym ogniu(...)oprószyć drobną bułką tartą. 3. Żółtka oddzielić od białek. Ucierać z cukrem na gładką masę. Podczas ucierania dodawać porcjami masło, świeżo wyciśnięty sok i skórkę z pomarańczy, pokruszone ciasteczka oraz posikane orzechy. Wsypać mąkę, nie przestając ucierać.  4. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Wyłożyć na utartą masę i delikatnie wymieszać.  5. Utartą

Apetyczna babeczka
Ciastka przez maszynkę z marmoladą 188

niektóre chwile zamknąć w klatce. By nigdy nie uciekły. Abym zawsze mogła do nich wracać. By nie uległy zapomnieniu w ludzkiej pamięci... Już po raz kolejny podsuwam Wam pomysł na ciasteczka. Podczas świąt to właśnie te drobne słodkości wiodą u mnie prym. Przepis na ciasto wykorzystałam również do tych ciastek ( klik ). Jak widzicie, możliwości jest wiele, reszta zależy od wyobraźni :) Składniki(...)pomocą formować podłużne paluchy, które następnie zwijać w gniazdka. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Na środek każdego ciastka kłaść porcję marmolady. Ciastka piec w temperaturze 200 stopni przez 10-12 minut. Wystudzić. Cukier puder wymieszać z gorącą wodą i kilkoma kroplami olejku. Lukier powinien mieć gęstą konsystencję. Posmarować nim ciastka i odstawić do zastygnięcia

My simple kitchen