zarumienią się. Gdy przestygną posypujemy cukrem pudrem. Do przygotowania ciastek wykorzystałam MARMOLADĘ WIELOOWOCOWĄ TWARDĄ firmy JAMAR . Wytworzona jest mieszanych owoców tj. jabłka, aronie, czarne porzeczki, ś liwki i truskawki. Na 1 0 0g produktu znajduje się 110g owoców. Super nadaje się jako dodatek do ciast, ciasteczek, pączków czy rogalików. Swoją konsystencją powoduje, iż nie wypływa z wypieków. Szczerze polecam
Prosto i Smacznie z Anetąmarmolady o szerokości ok. 1 cm. Kawałek z marmoladą złożyć 2 razy, odciąć od reszty ciasta. Czynność powtarzać do wyczerpania ciasta, a następnie porcjować na kawałki o długości 7 cm. Każdy delikatnie naciąć nożem 3-4 razy [ u mnie więcej] , a następnie ułożyć na blasze wysmarowanej masłem. Układając z każdego ciasteczka zrobić półksiężyc tak, aby nacięcia się otwarły. Piec
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 30 dag mąki 20 dag masła 15 dag cukru pudru 3 żółtka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny marmolada 2 łyżeczki
Ciasteczkowy PotwórOd dawna przybierałam się do zrobienia takich kruchych różyczek...przepis na nie można znaleźć na wielu blogach kulinarnych..można zrobić z marmoladą a można i bez
Moje domowe kucharzeniepomarańcze ze skórką 15 dag orzechów włoskich 10 dag herbatników 25 dag cukru 10 dag miękkiego masła 15 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag marmolady pomarańczowej lub z pomarańczy kandyzowana skórka pomarańczowa do przybrania 1. Pomarańcze umyć w gorącej wodzie, skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wycisnąć sok. Sok gotować na małym ogniu(...)oprószyć drobną bułką tartą. 3. Żółtka oddzielić od białek. Ucierać z cukrem na gładką masę. Podczas ucierania dodawać porcjami masło, świeżo wyciśnięty sok i skórkę z pomarańczy, pokruszone ciasteczka oraz posikane orzechy. Wsypać mąkę, nie przestając ucierać. 4. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Wyłożyć na utartą masę i delikatnie wymieszać. 5. Utartą
Apetyczna babeczkaniektóre chwile zamknąć w klatce. By nigdy nie uciekły. Abym zawsze mogła do nich wracać. By nie uległy zapomnieniu w ludzkiej pamięci... Już po raz kolejny podsuwam Wam pomysł na ciasteczka. Podczas świąt to właśnie te drobne słodkości wiodą u mnie prym. Przepis na ciasto wykorzystałam również do tych ciastek ( klik ). Jak widzicie, możliwości jest wiele, reszta zależy od wyobraźni :) Składniki(...)pomocą formować podłużne paluchy, które następnie zwijać w gniazdka. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Na środek każdego ciastka kłaść porcję marmolady. Ciastka piec w temperaturze 200 stopni przez 10-12 minut. Wystudzić. Cukier puder wymieszać z gorącą wodą i kilkoma kroplami olejku. Lukier powinien mieć gęstą konsystencję. Posmarować nim ciastka i odstawić do zastygnięcia
My simple kitchenPyszne rogaliki drożdżowe tym razem z nutellą. Najlepiej smakują od razu jak wystygną :-) Długo zachowują świeżość, miękkie, delikatne i smaczne. Można zrobić z marmoladą, którą ja
kruche babeczkiPyszne kruche ciasteczka, przełożone dżemem i otulone wiórkami kokosowymi. Niestety są bardzo pracochłonne, ale jeśli macie jakiegoś pomocnika do ciasteczek to jak najbardziej polecam zrobić. Ja musiałam ciasteczka zrobić w pojedynkę i pochłonęły mi pół dnia... Następnym razem bez pomocnika ani rusz! 😃 Przepis zaczerpnięty ze strony moje wypieki . Składniki: ciasto: mąka pszenna 400 g, margaryna lub masło(...)śmietana 2 łyżki, żółtka 3 szt, lukier: białko 1 szt, cukier puder 150 g, dodatkowo: dżem 1 mały słoik, (ja część ciastek przełożyłam dżemem malinowym, a część marmoladą truskawkową), wiórki kokosowe, Sposób przygotowania: Mąkę siekamy nożem z masłem. Następnie dodajemy żółtka, śmietanę i zagniatamy ciasto. Wkładamy do miski oprószonej mąką i chłodzimy przez 30-60 min. Następnie ciasto rozwałkowujemy
kulinarne odsłony patiKrucho - drożdżowe ciasteczka o dowolnym kształcie. Nie bardzo słodkie i nie bardzo pracochłonne. Składniki: 60 dag mąki 30 dag masła lub margaryny 2 łyżki cukru 1,5 dag drożdży 3 zółtka 4 łyżki śmietany 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: marmolada lub powidło cukier puder Mąkę posiekać z margaryną. Drożdże wymieszać ze śmietaną. Połączyć wszystkie składniki
Praktyczna pltego wychodzi to dużo taniej. To chyba najbardziej delikatne ciasteczka jakie piekłam. Są mięciutkie i rozpływają się w ustach. Moja córeczka je uwielbia. Składniki na ok 20 sztuk: 3 jajka 70 g cukru pudru 75 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki maku marmolada lub konfitura Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z solą
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPyszne, kruche ciasteczka to smaczne i szybkie w wykonaniu łakocie, idealne na co dzień i od święta :) Składniki: Na ok 60-70 sztuk: 5 dkg drożdży świeżych 1 szklanka kwaśnej śmietany 1 kostka margaryny ok 70 dkg mąki słoiczek marmolady np. deserowej z truskawką lub maliną Jamar Ponadto: 1 żółtko cukier kryształ Sposób wykonania: 1. Mąkę
Kuchnia w czekoladzieUwielbiam desery z jabłkami w roli głównej. Dziś zapraszam Was na prosty przepis na pieczone jabłka w cieście (nadziane marmoladą). Deser jest łatwy w przygotowaniu, smaczny
Słodkie okruszkiBłyskawiczne rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego, które nie musi wyrastać przed pieczeniem. Ja użyłam do swoich nadzienia czekoladowego ale pyszne będą również z marmoladą lub ulubioną
Maślane ciasteczkoKolejny przepis na wafle, które nie wymagają dużo czasu by je przygotować. Tym razem użyłam czekolady, serka mascarpone, masy krówkowej (kajmak) i marmolady, według mnie
Kuchcik gotujeGwiazda drożdżowa z cynamonem to ciasto tylko z pozoru wyglądające na trudne i skomplikowane a w rzeczywistości wykonuje się je bardzo szybko. W mojej wersji nadzieniem
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia