Z tego samego ciasta co na faworki możemy zrobić śliczne róże karnawałowe. Będą pięknie prezentowały się na stole. Składniki : * 30dag maki pszennej * 4 żółtka
Magiczne Życie MartyDzisiaj przepis na Tłusty Czwartek , a mianowicie pączki. Nie są to jednak tradycyjne pączki, smażone w głębokim tłuszczu, tylko pieczone w piekarniku. To alternatywa dla osób
Oryginalny smakpszennej 150g miękkiego masła 100g miękkiej margaryny 200g mielonego białego sera 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogalików czekolada, marmolada lub ser do nadziania *** Z podanych składników zagniatamy ciasto *** *** Ciasto dzielimy na trzy części i każdą z nich wałkujemy na podsypanym mąką blacie na kształt koła (niezbyt cienko(...)pieczemy przez 15-20 minut – do zrumienienia *** *** Upieczone rogale posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ MAŚLANE CIASTECZKA KWIATKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł
Blog z ApetytemCiężko jest jednak znaleźć przepisy na potrawy, które by spełniały ten warunek. Jeśli jednak chodzi o słodkości jest już dużo bardziej realne. Tym razem przedstawiamy Wam przepis na przepyszne ciasteczka, bez których w naszym domu nie ma świąt. Kurki, bo o nich mowa są łatwe i szybkie w wykonaniu, a co najważniejsze dobre dla osób nieunikających cukru, bo ciasto(...)zawiera go ani grama. SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki pół kostki smalcu pół kostki margaryny 1 żółtko 2 dag świeżych drożdży 3 łyżki śmietany 18 % cukier puder marmolada - najlepiej twarda Z podanych składników szybko wyrabiamy ciasto i od razu wałkujemy na 3 mm placek. Radełkiem lub nożem do pizzy tniemy go w kwadraty o bokach
Kuchnia od dwojgaLubię zaskakiwać rodzinkę swoimi specjałami Roladki krucho-drożdżowe SKŁADNIKI: 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 kg mąki 250 g margaryna 250 g smalec cukier puder do obsypania
Kuchnia Danusipierniczki, które można np. powiesić na choince. Zaraz po upieczeniu są bardzo chrupiące i takie smakują nam najbardziej ale już drugiego dnia są mięciutkie i wtedy najlepiej smakują przełożone marmoladą. Składniki: 280 g mąki 6 łyżek miodu 30 g masła 1 jajko 150 g cukru łyżka przyprawy do piernika łyżeczka sody oczyszczonej Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą(...)miski. Dodać jajko, cukier i masło. Zmiksować. Miód zagotować w rondelku i wlać do ciasta, ponownie zmiksować. Przełożyć na blat podsypany mąką i zagnieść. Następnie rozwałkować i wycinać ciasteczka. Piec na papierze do pieczenia w 200*C przez około 10 minut
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTe rogaliki są niezwykle pyszne, ciasto jest trochę inne niż tradycyjne drożdżowe, moim zdaniem jest bardziej wilgotne. Przepis mam od wielu lat, gdzieś tam od kogoś
IzabelawkuchniJeżeli wcześniej nie znaleźliście czasu - a jednak nie wyobrażacie sobie świąt bez aromatu przyprawy korzennej, polecam przepis na pyszne, nadziewane pierniczki. Są mięciutkie, aromatyczne i nie
Świat CiastaRogaliki z czekoladą chodziły za mną od jakiegoś czasu. Dziś szperając w przyprawach natknęłam się na proszek do pieczenia z obrazkiem rogalików. Obok obrazka można się
W kuchni u Monikiforemki do wykrawania kształtów, a także nadzienie, np. powidła śliwkowe. Możemy też przygotować już blachę do pieczenia i lekko przesmarować ją olejem. Wyciągamy ciasto, dzielimy na części, wałkujemy, wykrawamy ciasteczka, smarujemy powidłami, przykrywamy drugimi i układamy na blaszce, spokojnie można ciasno obok siebie, bo ciastka nie rosną na boki. Pieczemy około 20 minut w standardowej temp. 180 stopni, pożeramy jeszcze(...)więcej :)) Oczywiście jak najbardziej polecam te ciastka również w przepisie podstawowym, ze zwykłej mąki pszennej i na jasnym piwie. Moja Babcia zawijała je w romby nadziane marmoladą i po upieczeniu posypywała jeszcze cukrem pudrem - teraz byłby dla mnie zdecydowanie za słodkie ale z czasów dzieciństwa pamiętam, że znikały ze stołu błyskawicznie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEsmalcówkami. Moja Mama zawsze piekła smalcówki na święta, bo to ulubione ciastka mojego Taty. Ja postanowiłam pójść krok dalej i przygotować je w dwóch odsłonach – klasycznej oraz w formie ciasteczek z dziurką Oczywiście moje smalcówki są bezglutenowe, a do ich nadziewania użyłam powidła śliwkowego. Dzisiejszy przepis z pewnością nie należy do kategorii fit, ale zapewniam Was, że należy do kategorii(...)śmietany 30% 2 dużych jajek 50 g/ok. 3 łyżki cukru (u mnie cukier trzcinowy) 30 g świeżych drożdży ½ łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy) powidła śliwkowego lub marmolady do nadzienia cukru pudru do posypania Przyda Wam się również papier do pieczenia, wałek oraz duży nóż. Jeśli szukacie akcesoriów kuchennych, koniecznie odwiedźcie sklep tylkostylowe . Znajdziecie tam sporo inspiracji i ciekawych
Okiem Blondynki by McBlondiZa dwa dni Tłusty Czwartek, bez pączków się nie obejdzie :) Każdy pewnie ma swój ulubiony, sprawdzony przepis. Ja podaję swój, który
Maślane ciasteczkoPyszne rogaliki twarogowe Uwielbiane przez moje dzieci, które zawsze dzielnie mi pomagają w ich przygotowaniu. Spokojnie mogłabym tu napisać, że przepis na te rogaliki jest
Słodkie okruszkistara receptura, jeszcze z czasów PRL-u, ale ciesząca się popularnością aż do dnia dzisiejszego. Ciasteczka z tego przepisu są naprawdę pyszne, delikatne i kruche. A to za sprawą przede wszystkim dwóch składników: drożdży i smalcu (nie bójcie się go, to tłuszcz w czystej postaci, bez sztucznych dodatków i wcale nie taki "niezdrowy" jak się powszechnie sądzi). Ciastka(...)można dowolnie formować, począwszy od prostych kształtów do rogalików włącznie. U mnie wystąpiły w dwóch odsłonach: jako trójkąciki z marmoladą na wierzchu oraz kwadraty z dwoma zawiniętymi rogami, także z marmoladą. Czytaj dalej
Arabeska waniliowaKolejne pyszne ciasteczka dzisiaj dla Was mam :-) Moi panowie oszaleli i ostatnio tylko ciasteczka im w głowie :-) Ja uwielbiam je robić, bo sprawia mi to dużą przyjemność :-) Te z dodatkiem cynamonu, pyszne, kruche, pachnące, można jeść same bez przekładania, ale u mnie wszyscy wolą takie przełożone :-) Przepis znaleziony tutaj :-) Miłego piątku :-) Składniki: 200 g miękkiego masła 100 g cukru pudru(...)posypania 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka marmolada lub powidło do przełożenia 1. Masło w temperaturze pokojowej ubijamy mikserem z cukrem pudrem, na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka, miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Miksujemy. 2. Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię aluminiową
kruche babeczki