Listopad to miesiąc rogali , szczególnie tych najpyszniejszych na świecie czyli rogali marcińskich. Ale te rogale są bardzo trudne, pracochłonne i czasochłonne , zatem ja proponuję dziś wersję
Kawa z mlekiemLżejsza wersja pączków - pączki z piekarnika nadziewane różą i oblane lukrem. Z przepisu Jakuba Kuronia. Pączki pieczone składniki: 400 g mąki (u mnie orkiszowa jasna
Rodzinka w kuchnipszennej 150g miękkiego masła 100g miękkiej margaryny 200g mielonego białego sera 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogalików czekolada, marmolada lub ser do nadziania *** Z podanych składników zagniatamy ciasto *** *** Ciasto dzielimy na trzy części. Blat podsypujemy mąką i każdą część ciasta wałkujemy na kształt koła (niezbyt cienko) *** *** Koło(...)minut – do zrumienienia *** *** Upieczone rogale posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ MAŚLANE CIASTECZKA KWIATKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE
Blog z Apetytemczekoladą można dość długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Miękkie a zarazem kruche można nadziewać dowolnie, u mnie są z czekoladą, jednak doskonale będą też smakowały z powidłami, marmoladą czy innym nadzieniem. Spróbujcie koniecznie :) Do przygotowania serowych pierożków wykorzystałam twarożek sernikowo- kanapkowy "Mój ulubiony" od Wieluń . Składniki: * 3 szklanki mąki pszennej * 200 g twarogu zmielonego(...)mąką na grubość około 3 mm. Szklanką wykrawać koła, na każde ułożyć odrobinę nadzienia. Kołka składać na pół i skleić (postępować tak samo jak z klejeniem pierogów). Gotowe ciasteczka układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 15 minut (aż pierożki się zarumienią). Wystudzone można posypać cukrem pudrem
Zrób to smaczniePrzepis na to ciasto znalazłam tutaj . Najlepiej smakuje na 2 -3 dzień gdy ciasto zmięknie od masy i wszystkie smaki się idealnie połączą. Ciasto robiłam bez
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaskładniki: 300 g mąki 100 g cukru pudru 200 g masła 1 jajko wykonanie: Mąkę siekamy z zimnym masłem masłem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto
Domowy Smak JedzeniaPluszki to rosyjskie bułeczki drożdżowe, które można spotkać z różnymi nadzieniami. Ostatnimi czasy zauważyłam, że stały się one bardzo popularne i postanowiłam również je
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZdecydowałam się na pączki "mniejsze zło" ponieważ nie są smażone w głębokim tłuszczu tylko pieczone w piekarniku. Uważam, że w cale
Bon Appetit MałgorzatySzukając pomysłu na tłusto czwartkowe wypieki zawsze warto też postawić na tradycyjne pączki. Te, z przepisu który już od lat jest w mojej rodzinie wypróbowany, obowiązkowo
Z Majeczką w kuchniTen przepis na pączki jest wynikiem moich długich poszukiwań i eksperymentów. I wreszcie jestem zadowolona, pączki wyglądają i smakują jak z najlepszej cukierni. Przepis jest dostosowany
Słodki BlogZapewne zgodzicie się ze mną, że na chłodne wieczory nie ma nic lepszego niż dobre drożdżowe rogaliki i szklanka ciepłego mleka lub kakao. Tym razem do
Zrób to smacznieWitam serdecznie Dzisiaj zrobiłam pączki troszkę inne bo nie smażone a pieczone w piekarniku. Są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne, góra pączka jest delikatnie chrupiąca
Uwaga Babcia GotujeW sobotę mięliśmy dzień z kulkami ;) Już tłumaczę o co chodzi. Na obiad knedle ze śliwkami a na deser czekoladowe kulki czyli bajaderki domowe.
Słodkości i nie tylkoCała słodycz tych ciastek zawarta jest w marmoladzie/powidłach, których użyjemy jako nadzienia. Ciasto nie zawiera w sobie ani grama cukru, jest lekkie i kruche. Ciasteczka te "prześladowały" mnie i uśmiechały się do mnie, kiedy przeglądałam blogi kulinarne - co chwilę na nie trafiałam. :) Postanowiłam je wypróbować i nie żałuję! 200 gram mąki pszennej 200 gram twarogu 200 gram(...)przez około 30 minut (latem dłużej). 3. Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą obrotowego noża do pizzy, kroimy na kwadraty (około 5x5 cm). 4. Na środek każdego kwadratu kładziemy marmoladę/powidła i sklejamy ze sobą przeciwległe rogi. 5. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze około 200 stopni
Szefowa kuchniJak już wcześniej wspominałam nie wyobrażam sobie soboty bez domowych słodkości. Dzisiaj postanowiłam zrobić domowe rogaliki, które robi się błyskawicznie. Takie rogaliki uwielbiają wszyscy, a dzieci
dom-agi.pl