Całkiem szczerze, bez pierniczenia – z tego przepisu udadzą Wam się zarówno pierniczki nadziewane marmoladą, jak i pierniczki wycinane foremką – idealne do dekorowania lukrem jako pachnąca ozdoba na choinkę. Kilogram aromatycznego piernikowego ciasta – możecie od razu zrobić i jedne, i drugie. Szybko, łatwo i pysznie! Piernik to jedno z najstarszych staropolskich ciast – sekretem pierników jest miód, mąka i kombinacja przypraw. Dzisiaj(...)dłoniach i wałkujemy na bardzo lekko podsypanej mąką stolnicy (na stolnicy silikonowej nie trzeba tego ciasta podsypywać wcale – doskonale współpracuje) na grubość ok. 3-4 mm. Wycinamy foremkami ciasteczka – jeśli robicie je z przeznaczeniem ‘dekoracja na choinkę’, pamiętajcie też o zrobieniu dziurki na sznurek lub wstążkę. Mnie najwygodniej robić to słomkami do napojów – dziurki zostają odpowiednio duże. Pamiętajcie, że pierniczki
Karo in the KitchenNajpyszniejsze rogaliki jakie do tej pory zrobiłam,znikają bardzo szybko mimo,że wychodzi ich mnóstwo. Zrobiłam je na życzenie mojej siostrzenicy,która dzielnie mi
Niespełnione zdolności kulinarnesłodkiego. Ciasteczka z kaszy manny robiłam na wzór tych z kleiku ryżowego ( sama nie wiem , dlaczego jeszcze ich nie ma na blogu , pozycja do nadrobienia ;) ) Składniki : (na ok 30 ciasteczek ) 2 szklanki kaszy manny (40 dkg) pół kostki miękkiego masła (125g) 2 torebki cukru waniliowego pół szklanki cukru (100 g ) 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka ) Wykonanie : Do miski(...)wielkości orzecha włoskiego. Te następnie spłaszczyć i w każdym ciastku zrobic dziurkę , podobnie jak się to robi w kluskach śląskich . Do każdego zagłębienia włożyć odrobinę powideł lub gęstej marmolady (nie dżem , bo ten w czasie pieczenia się rozpłynie ) Pieczemy w 180'C ok 20-25 min , do lekkiego zrumienienia. Smacznego :) Polecam
Malinowa KawiarenkaWeekend był tak ciepły, że nie chciało mi się stać w kuchni. A coś słodkiego by się zjadło :). Przypomniałam sobie
Zakątek rozkoszy kulinarnychTe rogaliki mają to do siebie że zachowują długo świeżość, nie czerstwieją tak szybko. Są smaczne i szybko znikają z talerza. Rogaliki krucho-drożdżowe SKŁADNIKI: mąka
Kuchnia Danusikuchni. Toczenie kuleczek z ciasta i nakładanie dżemu to fajna zabawa, którą przetestowała jedna z moich przyjaciółek: dzieciaki piszczały z radości, że mogły pomóc mamie. Kolejnym plusem tych ciasteczek jest to, że leżały w salaterce nieprzykryte niczym przez kilka dni i nie sczerstwiały. Ale jak macie dzieciaki to takie ciastka raczej długo nie poleżą ;) Składniki: 300 g masła(...)niego kulkę. Spłaszczamy i na środku kciukiem robimy wgłębienie na dżem. Wkładamy w zrobione wgłębienie odrobinę dżemu. My daliśmy nasz ulubiony- figowy. Ale równie dobrze może być to marmolada pomarańczowa, wiśniowa, cytrynowa, dżem malinowy, porzeczkowy i jakikolwiek sobie wymarzycie :) Pieczemy 18-20 minut w 180 stopniach. Uff, koniec gadania, bierzcie się do roboty :) Smacznego! Madzia --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto
Marder&Marder ManufacturePyszne i mięciutkie pierniczki. Ich zrobienie wymaga trochę pracy w związku z nadziewaniem, ale warte są poświęconego im czasu. Z podanych proporcji wyszło mi 50 pierniczków
Na Ciasteczkowych PapierachDawno nie piekłam rogalików i ciasteczek. Pod koniec roku zawsze takich małych słodkości pojawia się u mnie coraz więcej. Te rogalik są pyszne, długo utrzymują świeżość a ciasto łatwe do zrobienia bo wystarczy wszystko zmiksować. W samym cieście jest bardzo mało cukru. Jednak my lubimy słodko więc je polukrowałam ale można również oprószyć cukrem pudrem. Porcelana Bogucice Miranda Platin(...)mąki orkiszowej T650 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 1 jajko 250 g masła irlandzkiego 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 50 g świeżych drożdży Nadzienie: marmolada wieloowocowa twarda Lukier: 1/3 szkl mleka cukier puder Przygotowanie: W śmietanie rozmieszać drożdże. Pozostałe składniki umieścić w misie miksera wlać śmietanę i zmiksować na jednolite ciasto. Wyjąć ciasto uformować kulę
Ala piecze i gotujeChciałam Wam przedstawić niezwykłe pralinki, wspaniały sposób na wszystkie niezjedzone resztki ciast, które zostały po weekendowym słodkim szaleństwie, a cały sekret tkwi w prostocie wykonania.
Z MarcepanemWitam serdecznie Tym razem zaproponuję przygotowanie róż karnawałowych z ciasta na faworki, róże są bardzo ładne i efektownie wyglądają no i są bardzo pyszne:). Przygotowanie ciasta
Uwaga Babcia GotujeWiadomo,że aby piernik był jak najbardziej podobny do piernika potrzebuje swoje poleżakować i czekać na "ten" moment. Takiego piernika już nie zdążymy przygotować, ale ten
Radość kipiąca uśmiechem.Pączki jogurtowe Lekkie i puszyste pączki z ciasta drożdżowego, do którego zamiast mleka dodajemy jogurt naturalny. Ciasto jest dzięki temu delikatne i mięciutkie a pączki wychodzą
Blog z ApetytemPomysł na te babeczki przyszedł z potrzeby wykorzystania resztek - wiem wiem... dziwnym jest traktowanie pierniczków w czekoladzie jako resztki, jednak... gdy się ich zjadło prawie kilogram
sierotka maRysia w kuchniRobiąc nie dawno PIWNE CIASTECZKA przekonałam się, że jego dodatek daje wypiekom niezwykłą delikatność i puszystość. Więc zrobiłam także pączki, które wyszły bardzo delikatne, po prostu wspaniałe. Piwo jest nie wyczuwalne, a dodatek alkoholu sprawia, że nasze pyszności nie wchłaniają tłuszczu. Zostaje mi tylko je polecić, są naprawdę znakomite :) Przepis wzięłam ze wspaniałego bloga: CUKIERENKA KLEMENTYNKI SKŁADNIKI(...)jajka szczypta soli 5 kopiatych łyżek cukru + łyżeczka do zaczynu cukier waniliowy 4 dag masła 5 dag drożdży niecała szklanka piwa ORAZ: tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania marmolada WYKONANIE: Drożdże rozcieramy z cukrem i zalewamy mlekiem. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Masło topimy. Do dużej miski przesiewamy mąkę, mieszamy z solą. Żółtka
Pani na deserPrzepis już od dawna czekał u mnie w kolejce do wypróbowania i w końcu się doczekał ;)))) Razem z Oliwką upiekłyśmy je na niedzielę do kawki ;) Rogaliki
Smakołyki AsiŚwięta już za pasem, więc najwyższa pora pomyśleć o pierniczkach. Dziś polecam takie nadziewane. Są wyjątkowo smaczne. Mięciutkie za sprawą nadzienia, po prostu rozpływają się w
Radość kipiąca uśmiechem.