Puszyste, pachnące cynamonem, ze słodkim wnętrzem z domowej marmolady z pigwy . Oczywiście można dać do środka co tylko dusza zapragnie, ale pigwowa marmolada ma niepowtarzalny smak
Kuchenne zapiski EdytyW tym roku oprócz piernika przekładanego marmoladą wieloowocową, jako Bożonarodzeniowe słodkości proponuję również nadziewane pierniczki. Możemy użyć marmoladki lub czekolady. Przygotowuje się je z tego
W mojej holenderskiej kuchniMazurki wielkanocne są pełne smaków, różnych kształtów i wzorów. Te tradycyjne warstwowo są przygotowywane, marmoladami przekładane. Ja mazurki pod moje dzieci 👦❤ 👧 zrobiłam, czekoladowy 🍫 z bakaliami oraz karmelowy, co ciasteczkami ozdobiłam. Wielkiej pracy nie wymagały, ale jest jeden minus szybko poznikały 😁. Składnik i na dwa mazurki o wymiarach ok. 35/11 cm: ciasto: 400 g mąki krupczatki, 200 g margaryny
Moniki Smakołykizabierałam się już od dawna. Zobaczyłam je kiedyś w internecie i wiedziałam, że muszę je spróbować. Kruche i bardzo efektownie wyglądające ciasteczka wyszły znakomicie :) Łatwe w wykonaniu, doskonałe do popołudniowej herbatki. Do wykonania różyczek użyłam marmolady owocowej , którą otrzymała od firmy Jamar . Składniki: * 500 g mąki pszennej * 250 g masła * 3 jajka * 80 g cukru pudru * marmolada
Zrób to smaczniePiwoszki" są raczej powszechnie znane. W internecie krąży wiele przepisów na te pyszne, delikatne ciasteczka wykonane z zaledwie kilku składników. Dzisiaj proponuję wersję w postaci małych rogalików nadziewanych marmoladą. Polecam. Ciasto: 30 dag margaryny 3 szklanek mąki 3/4 szklanki piwa jasnego Nadzienie: dowolna marmolada Dodatkowo: cukier puder do posypania
Praktyczna plPyszne, kruchutkie i co najważniejsze maślane takie są te ciasteczka :) Składniki na 1 blaszkę ciastek: 200 gr masła 100 gr cukru pudru aromat waniliowy 220 gr mąki pszennej 40 gr mąki ziemniaczanej Dodatkowo : około 200 gr marmolady 100 gr czekolady mlecznej lub deserowej lub białej ( u mnie deserowa z białą ) 20 gr masła Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysta masę. Następnie dodajemy esencję waniliową, obie mąki i miksujemy do powstania gładkiej masy. 2. Ciasteczka wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Możemy rwać kuleczki i spłaszczać je na blaszce odznaczając kratkę widelcem, lub przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać prosto na blachę. Gotowa blaszkę z ciastkami chowamy do lodówki na około
Gotowanie...to proste !zrobić komuś słodką niespodziankę dla lubiących kruche ciasteczka dla tych, którzy chcą wyznać komuś miłość i nie tylko :) Składniki: 700g mąki 1 szklanka cukru 125 g masła 125 g margaryny (pół kostki) 3 jajka 32g cukru waniliowego (2 opakowania po 16g), przepis na domowy cukier waniliowy tutaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia marmolada w wybranym smaku do przełożenia (polecam truskawkową(...)wykrawać. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można lekko podsypywać mąką. W połowie ciasteczek, należy wyciąć dziurkę (mniejszą foremką, lub kieliszkiem). Piec tylko 8-10 minut w temperaturze 190 º. Trzeba uważać, by za mocno się nie spiekły. Gdy ostygną, ciastka bez dziurki posmarować marmoladą i przykryć ciastkami z dziurką. Można oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne
Mania Wypiekaniadość cienko i nożem kroimy długie paski o szerokości 7 cm. Wzdłuż, po środku każdego paska nakładamy marmoladę lub nutellę i składamy na pół. Złożone paski odcinamy co 7 cm, a brzegi każdego z nich nadcinamy co 1 cm. Ciasteczka układamy na blaszkę delikatnie posypaną mąką. Pieczemy na złoty kolor ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Salonik smakówSzybka i smaczna tarta. Chrupiące ciasto połączone z marmoladą owocową z dodatkiem pachnących latem jabłek posypane mielonymi orzechami. Czy to może nie smakować?:) Idealne
Zasmakuj Kuchnicytrynową i wyrobić ciasto. Schłodzić w lodówce 30 minut. Wykrawać ciasteczka - pary. Jedno całe, drugie z dziurką. W oryginalnym przepisie ciasteczka są okrągłe :) Piec w 180 stopniach około 12 minut. Po upieczeniu smarować ciastko całe marmoladą, gęstym dżemem ( ja użyłam galaretki porzeczkowej i dżemu pomarańczowego )i przykładać to z dziurką :) Posypać cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowoPrzywiozłam z Węgier obłędną morelową marmoladę, serio tak dobrą, że lepszej nie jadłam. Jak tylko jej spróbowałam to wiedziałam, że skończy w rogalikach. Nie mogło być inaczej. Dawno nie piekłam ciasteczek więc tymi rogalikami się trochę rozgrzeszyłam. Polecam je nie tylko dlatego, że są prze smaczne ale głównie temu, że ich zrobienie zajmuje mało czasu. Mimo, iż używamy drożdży(...)wyrastać. Tak więc maksymalnie godzina i mamy całą tacę ciasteczek. Nie czekajcie do niedzieli, zróbcie już dziś! Składniki na około 35-40 sztuk na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 1 jajko 50 g drożdży 2 łyżki cukru 1/2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 18% 250 g masła dodatkowo: 300 g marmolady morelowej (lub innej twardej) 1 jajko 1/2 szklanki cukru pudru
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawszystkich. Są delikatne i kruche i rozpływają się w ustach. Po prostu nie można się im oprzeć. Proporcje na 50 ciasteczek. 300 gram mąki 6 gram drożdży 1/3 szklanki mleka 160 gram smalcu 300 gram twardej marmolady Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże. Do mąki dodać smalec i posiekać go. Dodać mleko i zarobić całość na jednolite ciasto
Czerwony GupikNiezawodne i pyszne ciasteczka. Mogą poleżeć dłużej - o ile wytrzymają!!! SKŁADNIKI 2 szklanki mąki 1/2 szklanki piwa 1 margaryna marmolada dowolna, ja daję różaną. WYKONANIE Margarynę siekamy z mąką, dodajemy piwo i zagniatamy ciasto. Trzeba trochę podsypywać mąką, aż się ładnie wyrobi. Rozwałkować na prostokąt duży, wyciąć długie pasy, a następnie kwadraty Na środek kładziemy marmoladę
W kuchennym oknie EwyZa oknami znowu biało. Nie pozostaje więc nic innego jak zaszyć się w kącie z filiżanką gorącej kawy i zjeść pyszne kruche rogaliki Do tego dobra
PatiGotuje