zdecydowanie lepiej niż za pierwszym razem, ale jeszcze trochę im brakuje do ideału. Mam tu oczywiście na myśli ich wygląd i kształt, a nie smak. Ciasteczka są bardzo kruche i pachnące cytryną, a kwaskowata marmolada z pigwy korzystnie wpływa na końcowy efekt". Czytaj więcej
Wiem co jempasztecików Szaszłyki z kurczakiem i papryką Małe słodkości: Oponki z serem Pierniczki świąteczne Pierniki lukrowane Ciasteczka pełnoziarniste z orzechami i migdałami Ciasteczka orzechowe Kruche ciasteczka z bezą Ciastka / Torciki warszawskie Ciastka francuskie z marmoladą różaną Wafle kajmakowe Wafle mleczne Wafle kakaowe z aromatem rumowym Muffinki pomarańczowo-cytrynowe Muffinki z truskawkami Muffinki z jagodami Blok czekoladowy
Kuchnia domowa AniK ruche drożdżowe rogaliki z marmoladą. Bardzo smaczne. Obsypane cukrem pudrem lub lukrem wg uznania. Najlepsze w dniu pieczenia. Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu. Rogaliki wodne
coolinarnastrefa.blogspot.comBardzo cynamonowe i bardzo szybkie w przygotowaniu ciasteczka z maszynki lub pistoletu. Zapach ich roznosi się po całym domu! 300 g maki pszennej 100 g cukru pudru 1 łyżeczka startego cynamonu 1 jajko 200 g masła lub margaryny Marmolada do dekoracji Do miski wsypujemy mąkę pszenną oraz przesiany przez sitko cukier puder. Wbijamy jajko. Dodajemy(...)starty cynamon i posiekaną margarynę lub masło. Wszystko zagniatamy na jednolite ciasto. Kawałkami przekładamy do pistoletu lub maszynki na ciasteczka i wygniatamy je na blaszkę. Gotowe ciastka pieczemy w 190*C przez 15 minut. Po upieczeniu studzimy i dekorujemy marmoladą. Szczegółową ofertę produktów Lidl i tą fantastyczną maszynkę znajdziecie tu KLIK Spieszcie się bo naprawdę warto
VioletoweKucharzenieNa takie ciastka zawsze znajdę czas i ochotę! Z gotowego ciasta francuskiego powstają na szybko nie tylko słodkości tego typu, także wytrawne ciastka z twarogiem, serem
Zasmakuj KuchniPrzedstawiam przepis na bardzo popularne ciasto, ale znane zazwyczaj pod zupełnie inną nazwą - skubaniec, pleśniak, ale w mojej rodzinie to ciasto funkcjonuje właśnie pod nazwą "kalafior
Kawa z mlekiempyszne także zamoczone w białku i cukrze. Zresztą kto nie zaryzykuję to nie spróbuje. Zapraszam do upieczenia tych wspaniałych ciasteczek :) SKŁADNIKI: 0,5 szklanki piwa (w przepisie miałam 3/4 szklanki) 30 dag mąki 30 dag masła lub margaryny DODATKOWO: twarda marmolada cukier puder do posypania WYKONANIE : Przesiewamy mąkę, dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki i siekamy. Następnie powoli dolewamy piwo(...)sklejamy lub zwijamy. Ja robiłam rogaliki, grzebyczki oraz pierożki. Wszystko zależy od naszej fantazji. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C ok. 15-20 minut, aż nasze ciasteczka się zarumienią. Posypujemy cukrem pudrem. Nie wiem ile sztuk ciasteczek zrobiłam, bo tak szybko znikały, że nie zdążyłam ich policzyć. Smacznego
Pani na deserjest trudne do zrobienia, lecz jest bardzo pracochłonne, wi ę c czasami możemy poratować się ciastem kupczym. Mo ż na z niego wyczarować pyszne ciasteczka, ciasto lub rogaliki. Ja tym razem przygotowałam rożki z marmolad ą z pysznymi orzechami pekan. Zapraszam 😊 Składniki: ciasto francuskie 375 g, marmolada wieloowocowa pół małego słoika, orzechy pekan 20 szt, jajko
kulinarne odsłony patipewno każdy z Was choć raz próbował tych pysznych, kruchych ciasteczek! W sklepach dostępne są w wersji z lukrem czy marmoladą. Polecam! Składniki: ½ kg mąki ½ kg masła 5 żółtek 2 łyżki zimnej wody Składniki na lukier: ½ kg cukru pudru 5 białek jaja Wykonanie ciasta: Masło schłodzić w lodówce, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z resztą składników i włożyć
Tradycyjna KuchniaPamiętacie jeszcze te ciasteczka? Jeśli nie, zapytajcie Waszych Mam czy Babć;) One z pewnością będą pamiętały. Kiedyś, przynajmniej w moim domu obok ciasteczek z maszynki były to bardzo popularne ciasteczka pieczone w okresie świątecznym. Za ciastkami z maszynki jakoś specjalnie nie tęsknię, ale te ulubiłam sobie już od dawna i podtrzymując świąteczną tradycję, piekę je właśnie w tym okresie(...)śląskich – czy to palcem, czy końcem drewnianej pałki do ucierania (chodzi o to, by trzonek był w miarę okrągły). Wgłębienia te wypełniamy marmoladą (ja przekładam ją do szprycy, wówczas dużo łatwiej i ładniej jest ciasteczka nią napełnić). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 – 25 minut (do zezłocenia
Smaki Na Talerzugładkie, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie po rozwałkowaniu ciasta wycinamy foremką ciasteczka, w połowie z nich wycinamy dziurkę. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15-20 minut. Po upieczeniu smarujemy ciastka marmoladą i sklejamy. Można też posypać cukrem pudrem :). Smacznego
KasiekGotujezabraknie wystarczy że wytniecie je najzwyklejszymi w świecie foremkami i udekorujecie. Kruche ciasteczka wyciskane z maszynki to taki bajer dla dzieci, bo w chwilę dwie powstają różne ich kształty. Do zestawu z maszynką dołączono kilka różnych końcówek. My postawiliśmy na ciastka kwiatuszki a środki ozdobiliśmy marmoladą. Oczywiście możecie kupić takie gotowe w sklepie ale cała zabawa polega na ich robieniu(...)smaku. Do tego zdrowe. A do ich zrobienia potrzebujemy zaledwie kilku składników. Kruche ciasteczka z maszynki – składniki: -kostka masła -nieco mniej niż połowa szklanki cukru pudru -3 żółtka sporych jaj -1 i 1/5 szklanki mąki pszennej -szczypta soli -2 łyżki mąki ziemniaczanej -marmolada Ciastka maślane – wykonanie Masło i jajka muszą mieć temperaturę pokojową. Masło ubijam do białości
ArbuziakiUwielbiam babeczki,muffinki, te z owocami , marmoladą, maślane , kruche, czekoladowe , z bakaliami. Dziś przyszła mi wielka ochota na Muffinki z Białym Makiem oraz powidłami.
Gotowanie PatkiKlawisze to jedne z ulubionych ciasteczek, które pamiętam z dzieciństwa. Delikatne ciasto, kruchutka beza i słodka marmolada różana. Te kupowane w sklepie były ze zwykłego kruchego ciasta, natomiast moja Mama robiła je z ciasta orzechowego i taki przepis dziś przekazuję. Składniki: na ciasto: 350 g mąki 50 g startych orzechów włoskich 3 żółtka 250 g masła łyżka cukru pudru szczypta
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia