ciasteczka z marmoladą - 753 przepisów (strona:12/51)

Baletki - biszkoptowe markizy z makiem 158

Baletki to małe biszkoptowe ciasteczka z makiem przełożone konfiturą lub marmoladą owocową ( ja użyłam truskawkowej konfitury Łowicza, bo dla mnie wszystko co dobre łączy się z truskawkami) . Ciasteczka trochę przypominają bezowe makaroniki. Są bardzo delikatne, pyszne i nie można się powstrzymać od sięgnięcia po kolejny i kolejny. Robi się je bardzo szybko, a jedyną trudnością w ich wykonaniu jest odpowiednie

Bon appetit mon amie
Ciastka Kocie oczka – kuchnia podkarpacka 190

miodowymi, z pewnością należą kruche ciasteczka. Małe, niepozorne, a jednak lubiane przez wszystkich – zwykle są tanie i proste w przygotowaniu. W naszym regionie kruche ciasteczka zazwyczaj przygotowywano z posypką cukrową, bądź przekładano je marmoladą lub powidłami. Rzadziej do przekładania używano kremów. Ciastka z cukrem lub z marmoladą doskonale się przechowują, dlatego podawano je nie tylko przy okazji małych domowych uroczystości(...)również receptur na ciastka z ciasta krucho drożdżowego. Z takiego właśnie ciasta gospodynie ze wsi Dębów koło Przeworska przygotowują ciasteczka Kocie oczka. Swoją nazwę ciastka te zawdzięczają niewielkiemu rozmiarowi i formie – małe kółeczka z dziurką, przez którą widać ciemną marmoladę, przypominają kocie oczy. Natomiast popularność Kocich oczek to wynik wyjątkowej kruchości i delikatności ciastek, która jest efektem połączenia siekanego tłuszczu

Trzeci talerz
Amoniaczki – legendarne kruche ciasteczka na każdą okazję :) 138

uważajcie przy otwieraniu piekarnika, bo amoniak nieźle daje po oczach. Ciasteczka: ½ kg mąki (+1 szklanka do podsypania) 125g margaryny 1 szklanka cukru 1 łyżeczka amoniaku 1 cukier waniliowy ¼ szklanki mleka Szczypta soli 2 jajka 2 żółtka Dodatkowo: 2 białka 2 łyżki cukru kryształu lub 200g twardej marmolady Margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i solą, a następnie dodajemy jajka(...)wykrawamy z niego różne kształty ciasteczek. Gotowe amoniaczki układamy na papier pergamin, smarujemy cieniutko białkiem i posypujemy cukrem kryształem lub nadziewamy niewielką ilością twardej marmolady ( ale moim zdaniem z cukrem są lepsze :) Ciasteczka pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180°C. Po upieczeniu zimne ciasteczka najlepiej przechowywać w szczelnym opakowaniu- długo utrzymują świeżość

Smakowy Raj
CIASTECZKA KRUCHO DROŻDŻOWE 159

miękkie i elastyczne. Ciasto można na chwilę włożyć do lodówki  w celu schłodzenia. Ciasto dzielimy na mniejsze części i cienko wałkujemy, gdyż ciasteczka mocno rosną.  Wykrawamy szklanką kółka, na środek kładziemy pół łyżeczki marmolady i zwijamy rurki. Dobrze sklejamy lub robimy jak pierogi. Możemy również roztrzepać jajko, wyciąć foremką dowolne kształty, moczyć w jajku a potem w cukrze(...)Pieczemy w 180- 190 st. C ustawienie góra dół ok. 10-15 minut. Ciasteczka posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Z przepisu wychodzi ok. 3-4  duże blachy z wyposażenia piekarnika. WAŻNE!: Marmolada do nadzienia musi być twarda, dżem się nie nadaje, po prostu wypłynie

Pani na deser
Ciasteczka kruche 176

ciasto dzielimy na 3 części i każdą rozwałkowujemy na cienki placek (3-4mm). Z rozwałkowanego placka foremką wykrawamy ciasteczka, które układamy luźno na wysmarowanej blaszce. Na ciasteczka możemy położyć dżem lub marmoladę, wszystko zależy od naszego gustu, możemy też posmarować białkiem i posypać grubym cukrem, a jeśli ktoś preferuje ciastka słodkie to można dodać do ciasta trochę cukru pudru(...)piekarniku w 170 stopniach przez 15 minut na złoty kolor (ja następne partie piekłam już tylko 12 minut, ponieważ piekarnik był mocno nagrzany, długość pieczenia zależy jakiej grubości są ciasteczka, jak grubsze to trzeba dłużej). Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Ciastka warszawskie – aspirynki – słoneczka 245

połączenia. Smarujemy za pomocą łyżeczki lub pędzelka każde surowe kółeczko lukrem. Wkładamy do nagrzanego do 180°C (góra-dół) piekarnika na ok. 15 minut. Studzimy. Przekładamy ciastka marmoladą lub dżemem (bierzemy jedno ciasteczko, odwracamy bezą do dołu, smarujemy i przyciskamy drugim ciasteczkiem bezą do góry – niektóre szkoły jedną bezę dają do środka, ale wtedy namaka od wilgoci, więc

Poezja smaku
Bardzo kruche ciasteczka 156

zawsze przed zbliżającymi się świętami w naszej kuchni powstają przeróżne wypieki. Tym razem całym domu obłędnie pachnie pieczonymi ciasteczkami..Z piekarnika właśnie wyszły klasyczne baaaardzo kruche ciasteczka, które po nadzianiu pigwową marmoladą i truskawkowym dżemem stały się czymś niezwykłym i obłędnym w smaku. SKŁADNIKI: 250 g mąki typ 450 100 g cukru pudru 1 jajko 125 g margaryny 1 łyżeczka(...)szybko ciasto. Wkładamy je na 30 min do lodówki, aby odpoczęło. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, funkcja góra/ dół. Ciasto wałkujemy na 3-4 mm placek. Wycinamy z niego ciasteczka ulubionymi foremkami. W połowie z nich wycinamy okienka. Wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Najlepiej jest piec osobno całe ciasteczka, a osobno te z otworkami, ponieważ pieką się

Kuchnia od dwojga
Ciasteczka Lumihiutaletortut 110

Lumihiutaletortut - czyli płatki śniegu. Tradycyjne fińskie ciasteczka z ciasta francuskiego z marmoladą. Oprócz dobrego smaku, ich dużą zaletą jest fakt, że wypełnienie z marmolady, ukryte jest w środku i dzięki temu przy ułożeniu w stos - nie sklejają się jedno z drugim. Składniki na 50 szt.: gotowe ciasto francuskie XXL (50x25 cm) około 150 g twardej marmolady wieloowocowej lub powideł(...)następnie: - ułożyć około 1/3 łyżeczki marmolady  (fot.2) , - skleić ze sobą dwa przeciwległe rogi kwadratu  (fot.3) , - skleić dwa pozostałe rogi  (fot.4) , - skleić pozostałe wystające części, tak żeby marmolada nigdzie nie wystawała  (fot.5) , - obrócić powstałą "sakiewkę" do góry nogami (sklejeniem do dołu)  (fot.6) , - delikatnie rozpłaszczyć palcami - tak żeby powstało kółko o średnicy około 5 cm, - naciąć nożem

Świat Ciasta
PIERNICZKI Z MARMOLADĄ + FILMIK 111

DODATKOWO : 200 g marmolady kolorowe posypki, wiórki lukier czekolada do ozdoby(...)wycinamy pierniczki o dowolnym kształcie gwiazdki itp. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasteczka, pieczemy 8 minut w temperaturze 180 % C, wykładamy i studzimy. Zimne ciasteczka smarujemy z jednej strony marmoladą i sklejamy. Teraz dekorujemy dowolnie lukrem, rozpuszczoną czekoladą i posypkami. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału

Kulinarne Fantazje Marioli
Bardzo maślane ciasteczka 150

Pyszne ciasteczka, naprawdę warto je zrobić. Przepis dostałam od koleżanki, zawsze robią te ciastka na drogę jak jadą na narty. Każdy się nimi zajada. Dziękuję Martyna, były pycha Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, dodać pokrojone na drobno masło. Zagnieść rękoma na gładką masę i uformować kulę. Włożyć ciasto na 30 minut do lodówki(...)Partiami rozwałkować ciasto i wycinać kwadraty 5 cm x 5 cm. Na każdy nałożyć łyżeczkę marmolady i złożyć w trójkąt sklejając tylko u góry. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 220 C i piec 10 minut. Ciasteczka muszą się lekko zarumienić. Położyć na talerzu i posypać cukrem pudrem

Kuchnia Pokoleń
Marmolada jabłkowa z różą 190

Marmolada w spiżarni być musi. Niezastąpiona do przekładania ciasteczek czy nadziewania pączków. Warto poświęcić trochę czasu i przygotować ją samemu. Marmoladę możecie robić z jabłek z dodatkiem innych owoców ( np porzeczki, agrest ), możecie aromatyzować - skórką pomarańczową, cytrynową. Możecie pozostawić bez dodatków - sama marmolada jabłkowa. Możecie zrobić ją z dodatkiem płatków róży - czyli tak jak ja. Składniki: * 2 kg przecieru

kolorowotorcikowo
Baletki biszkopciki z makiem 203

Pamiętacie te ciastka z dzieciństwa, z czasów poprzedniego systemu? Pyszne biszkopciki otoczone makiem i przełożone marmolada. Bo ja tak i uwielbiałam je. Jakiś czas temu znalazłam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chrupiące ciasteczka jaglane z dżemem 112

Chrupiące ciasteczka z ulubionym dżemem w sam raz dla dzieci.  Przygotowanie: 10 minut Koszt: tanie Dziś przygotowałam ciasteczka coś na wzór tych z marmoladą ze sklepu, podajże stokrotki się nazywały. Moja wersja jest oczywiście bez utwardzonego tłuszczu, E i innych niepotrzebnych składników. Dzięki suchym płatkom jaglanym, wyszły kruche ciasteczka z lekko orzechowym aromatem. Specjalnie dałam więcej masła

zdrowo i aktywnie
Chrupiące ciasteczka jaglane z dżemem 135

Chrupiące ciasteczka z ulubionym dżemem w sam raz dla dzieci.  Przygotowanie: 10 minut Koszt: tanie Dziś przygotowałam ciasteczka coś na wzór tych z marmoladą ze sklepu, podajże stokrotki się nazywały. Moja wersja jest oczywiście bez utwardzonego tłuszczu, E i innych niepotrzebnych składników. Dzięki suchym płatkom jaglanym, wyszły kruche ciasteczka z lekko orzechowym aromatem. Specjalnie dałam więcej masła

Zdrowie i pysznie na talerzu
ciastka z maszynki do mięsa (z marmoladą) 146

Takie ciasteczka pamiętam z dzieciństwa. To jedne z moich ulubionych, zresztą moja rodzina bardzo lubi ciastka z marmoladą, dlatego często je piekę. Może nie wyglądają idealnie (miałam mały problem z maszynką) ale są tak delikatne, że rozpływają się w ustach i naprawdę warto je upiec. Żałuję, że zrobiłam z połowy porcji bo wszystkim poczęstowanym tak smakowały, że po dwóch godzinach(...)ubite, żeby ciastka wychodziły równe. Kręcić rączką maszynki wyciskając ciasto i odcinać kawałki takie jakie duże chcemy mieć ciastka. Układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Marmoladę przełożyć do szprycy i wyciskać na ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 10 minut aż będą rumiane

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania