ciasteczka z marmoladą - 753 przepisów (strona:14/51)

Ciasteczka piwne 162

lata temu na tej stronie , ale dopiero pierwszy raz je upiekłam, czego bardzo żałuję, bo są naprawdę świetne! Ciasteczka piwne 250g masła 2 szkl. mąki 0,5 szkl. piwa (dowolnego) szczypta proszku do pieczenia w wersji słodkiej: gruby cukier kryształ, cynamon, marmolada, wisienka z konfitury w wersji słonej: sól gruboziarnista, sól ziołowa, kminek, starty ser żółty, ostra papryk Masło posiekać(...)pokroić w kwadraty i dodać ulubione składniki, np. posypać startym serem i słodką papryką, albo ziołami i gruboziarnistą solą. W wersji słodkiej bardzo dobrze smakują ciasteczka posypane cukrem z cynamonem i z kapką marmolady po środku. Żeby posypka dobrze trzymała się ciasta, dobrze jest ją leciutko w nie wwałkować. Piec 8-10 minut w temperaturze 180 C. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pączki 364

Pączki... Pulchne, lekkie i puszyste. Złociste, z białą obwódką. Nadziane marmoladą różaną. Wyśmienite w smaku. Niezastąpione w Tłusty Czwartek! Polecam! Składniki: 1 kg mąki pszennej; 10

Gospodyni Miejska
Piwoszki 157

sumie ekspresowe , bo od razu ciasto wałkowałam i robiłam ciasteczka, bez wcześniejszego schładzania ciasta.Do piwoszków wykorzystałam proszek do pieczenia Cykoria . 250 g margaryny lub masła  2,5 szk. mąki  0,5 szklanki piwa  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Cykoria ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego  marmolada lub dżem Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , posiekać razem z margaryną

Moje domowe kucharzenie
Biszkopty z makiem i dżemem. Baletki. 241

sklepach spożywczych na wagę. U nas nazywały się Biszkotki, ale w innych regionach Polski zwano je Baletkami, albo biszkoptami z makiem i dżemem. Te ciasteczka to małe biszkopciki obsypane makiem i przełożone dżemem lub marmoladą. Są miękkie, delikatne, rozpływają się w ustach. Zawsze je rozdzielam na pół i w pierwszej kolejności wylizuję dżem, potem zjadam obie połówki ciasteczek. Oczywiście robię(...)ciasteczek, a potem składam je razem. Z tej porcji wychodzi 10 podwójnych biszkopcików. Aby upiec więcej baletek to proporcjonalnie należy powiększyć ilość składników. Bardzo polecam! Składniki na 10 podwójnych biszkoptów z makiem i dżemem: 2 jajka szczypta soli 40 g cukru, u mnie trzcinowy 65 g mąki pszennej mak suchy, może być mielony do posypania ulubiony dżem lub marmolada

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche kwiatki waniliowe jogurtowe i czekoladowe 224

Mini ciasteczka z delikatnego kruchego ciasta, pieczone w formie na mini-muffinki. Można je napełniać dowolnym nadzieniem. U mnie połowa została napełniona jogurtową pianką i truskawkami, a druga połowa marmoladą brzoskwiniową i kremem czekoladowo-orzechowo-jogurtowym. Kruche kwiatuszki wyglądają bardzo dekoracyjnie, ale przede wszystkim są smaczne. Przepis na około 48 sztuk. Składniki na ciasto na 48 kruchych kwiatków(...)średnica 7 cm) wyciąć ciasteczka i delikatnie umieścić je w gniazdach formy na mini-muffinki. Do połowy babeczek włożyć pół łyżeczki marmolady. Dobrze jest to zrobić za pomocą jednorazowego worka cukierniczego lub zwykłego woreczka z odciętym rogiem. Ciasteczka piec w 170 stopniach, grzałka góra-dół przez 10 minut. Pozostawić w foremce do przestygnięcia i wyłożyć delikatnie na kratkę. Foremki niczym

Trzeci talerz
Rożki z Komborni – kuchnia podkarpacka 157

nadziewane. Rożki z Komborni to kruche ciasteczka, złożone w trójkąt, nadziewane słodkim białym serem i posypane cukrem pudrem. Biały ser można równie dobrze zastąpić marmoladą. Samo ciasto można wykorzystać także do upieczenia klasycznych kruchych ciasteczek z cukrem. Wystarczy z ciasta wyciąć foremką odpowiednie kształty, posmarować je roztrzepanym białkiem, posypać cukrem i upiec. Przepis pochodzi z okolic Krosna, od pań(...)sztuk: 3 szklanki mąki pszennej 300 ml kwaśnej śmietany 250 g margaryny (lub masła) ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżki octu cukier puder do oprószenia 300 g białego sera lub marmolady do nadziewania (do sera: 3 łyżki cukru, cukier waniliowy i 1 żółtko) Mąkę pszenną siekamy z tłuszczem i sodą oczyszczoną. Dodajemy śmietanę, ocet i dokładnie wyrabiamy. Ciasto cienko rozwałkowujemy

Trzeci talerz
Kruche dwukolorowe markizy z marmoladą - maleństwa idealne dla dzieci 120

dzieciaków w przedszkolu, czy w szkole jak wasze pociechy mają imieniny,czy urodziny. Składniki: (na ponad 20 ciasteczek) 1,5 szklanki mąki 125 g margaryny jajko pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cukru waniliowego 2 łyżki kakao (takie porządne) 3 łyżki cukru marmolada truskawkowa Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier waniliowy, cukier i proszek, przemieszać. Następnie dać(...)stopni. Potem każdą z kulek rozwałkować i wykrawać małe kółka. U mnie był to szerszy kieliszek. Na jasne kółka nakładać po porcji marmolady, i nakrywać je ciemnym kołkiem. Blaszkę lekko nasmarować tłuszczem i układać na niej nasze ciasteczka. Piec 15 minut. Smacznego :D  http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki 

Moje pyszne gotowanie
Ciasteczka walentynkowe. 149

prywaty bo zaraz się popłaczę i nic nie napiszę :) Tak więc, nie mogłam się powstrzymać i musiałam zrobić coś z walentynkowym akcentem :) Znowu padło na ciasteczka :) Delikatne, kruche, tym razem przełożone marmoladą. Część zostawiłam bez przełożenia, żeby było urozmaicenie. Składniki: 2 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1 kostka masła ( 200 g.) 1 żółtko 1 jajko Dodatkowo: marmolada owocowa

Agusiowe smakołyki
Kruche ciasteczka z morelową konfiturą (Biscotti con confettura di albicocche) 139

Kruche ciasteczka doskonale smakują o każdej porze dnia, idealnie pasują zwłaszcza do popołudniowej kawy lub herbaty .  Ciasteczka s ą  bardzo proste, szybkie w przygotowaniu

La grande e la piccola cuoca
Tort migdałowy amaretti 203

Zapraszam na kolejny słodki przepis, tort migdałowy amaretti. Pyszny tort na migdałowym biszkopcie, przełożony masą maślano budyniową i marmoladą z moreli. Tort ozdobiony migdałowymi ciasteczkami amaretti… Po prostu niebo w g…Bardzo efektowny i bardzo smaczny tort migdałowy, prosty w przyrządzeniu. Każda domowa gospodyni z nim sobie poradzi. W miarę słodki tort z dodatkiem morelowego dżemu, która nadaje

codojedzenia
kruche ciasteczka z bezą i powidłem 247

pieczenia dodatkowo: powidło śliwkowe lub marmolada do przełożenia wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier z wanilią, żółtka oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy, wycinamy małą szklaneczką krążki. Połowę ciastek przed pieczeniem pokrywamy surową bezą. Ciastka bez bezy pieczemy w 180 st. C do lekkiego zrumienienia. Ciasteczka z bezą piekłam(...)najpierw w 180 st. C a następnie zmniejszyłam temperaturę do 150 st. C. Po upieczeniu studzimy na kratce a następnie przekładamy powidłem śliwkowym lub marmoladą. Z tej porcji ciasta uzyskałam ponad 30 szt. gotowych, przełożonych ciasteczek. składniki na bezę: 3 białka 300 g cukru pudru wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukier puder i cały czas ubijając. Gotową

Domowy Smak Jedzenia
,,Różane ciasteczka’’ 114

Prezentuję dziś słodkie, lekkie, aromatyczne różane ciasteczka, które zaspokoją nie jedno podniebienie. Inspiracją do ich powstania była życzliwość marki Garneczki.pl oraz marki Bogutynmlyn.pl . 125 g mąki migdałowej ( kupiona tutaj ) 3 białka 200 g cukru pudru 30 g cukru barwnik spożywczy różowy 150 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki różanej marmolady 3 łyżeczki syropu różanego Przygotowanie: Mąkę migdałową(...)Piekarnik nagrzewamy do 140 C pieczemy 16 min. W tym czasie robimy krem różany. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy różaną marmoladę, syrop różany i ponownie miksujemy do osiągnięcia idealnej konsystencji. Upieczone ciasteczka odkładamy, a gdy się wystudzą, przekładamy kremem. Wkładamy do lodówki na 2 godz. Do wykonania ciasteczek wykorzystałam silikonowej maty marki Pavoni. Mata będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika

Podróż w kulinaria
Szplitry 1311

pochodzi tylko z nadzienia, więc nie należą do ciężkostrawnych wypieków. Jeśli jednak wolicie bardziej słodkie wypieki, ciasteczka można dodatkowo polać polewą lub posypać cukrem pudrem. Składniki: 25 dag mąki pszennej 25 dag sera białego 25 dag margaryny lub masła szczypta soli Dodatkowo: białko marmolada, gęsty dżem lub powidła Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ser przecisnąć przez praskę(...)grubość około 2-3 mm. Wycinać kwadraty o boku 4-5 cm. Na środek każdego kwadratu łyżeczką nakładać kleks marmolady. Dwa przeciwne końce ciastek zawijać do środka. Zewnętrzny koniec powinien być dobrze przylepiony, bądź zwinięty pod spód, żeby ciasteczka się nie "otworzyły".  Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed upieczeniem ciasteczka posmarować roztrzepanym białkiem. Piec

My sweet a life
Ciasteczka z marmoladą – kuchnia podkarpacka 178

ciasteczka Tymczasem postanowiłam ostatnio wypróbować przepis z publikacji „Eurogalicja od kuchni” ponieważ zaintrygowało mnie użycie w cieście ugotowanych żółtek. Okazuje się, że do moich ulubionych przepisów dołączyły kolejne rewelacyjne ciasteczka – delikatne, kruche i bardzo smaczne. Przepis pochodzi od Pani Jadwigi Gałęzy z Wólki Podleśnej. Przeglądając jej propozycje ciast nabrałam pewności, że jeszcze nie raz skorzystam z doświadczenia tej podkarpackiej gospodyni(...)drugie z dziurką (musi być parzyście). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C (grzałka góra-dół) około 10 minut. Wyciągamy z piekarnika jak tylko ciasteczka zaczną łapać delikatny kolor. Studzimy i przekładamy marmoladą. Bądźcie też przygotowani na to, że dzieciaki zjedzą połowę ciastek zanim sięgniecie po marmoladę ;) Przepis bierze udział w akcji

Trzeci talerz
Ciasteczka maślane z marmoladą 97

ciasteczka jak i blog samej Eweliny, u której można znaleźć wiele pysznych przepisów! Składniki na ok. 50 małych ciasteczek: 1,5 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru 125 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka małe opakowanie twardej marmolady(...)miski wsypać mąkę pszenną, cukier puder, proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać żółtka, masło i zagnieść ciasto. Przełożyć ciasto do maszynki/dekoratora i wyciskać ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każde ciasto nałożyć niewielką ilość marmolady. Piec w 180 stopniach około 15 minut. Wystudzić na kratce

Moja Galeria Smaku