Już jutro Tłusty Czwartek. Nikt się zapewne więc nie zdziwi, że dzisiejszym przepisem będą właśnie pączki Mam dla Was klasyczny i stary przepis na pączki mojej
PatiGotujewolałam te posypane czarnymi ziarenkami. I przepis na takie właśnie bitki zaproponuję dzisiaj. Składniki na 2 blaszki pojedynczych ciasteczek: 3 jajka (białka i żółtka osobno) 80 g drobnego cukru do wypieków 75 g mąki pszennej mak (do posypania) gęsty dżem lub marmolada (do przełożenia) Bardzo ważne jest, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać, odłożyć. Białka oddzielić(...)cukierniczego z okrągłą tylką o szerokości 1 cm i wyciskać na blachę (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia) nieduże krążki, pozostawiając odstępy między ciastkami. Tuż przed samym pieczeniem posypać makiem. Ciasteczka piec (obie blaszki na raz!) w temperaturze 180ºC z termoobiegiem przez około 10 minut, aż będą lekko złote. Wystudzić na kratce (fot.1) i przełożyć dżemem (fot.2) . Źródło: mojewypieki.com
Świat Ciastarobić ciastka przekładane. Są na prawdę godne polecenia,dawno nie jadłam tak pysznych ciasteczek SKŁADNIKI 150g mąki pszennej tortowej 100g mąki ziemniaczanej 60 g cukru pudru 150g masła 3 ugotowane zóltka cukier waniliowy 1 opakowanie DODATKOWO dowolny gęsty dżem,domowe powidła,marmolada LUKIER 1 białko cukier puder łyżeczka soku z cytryny Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, (ugotowane żółtka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSkładniki na ciasto: 350g mąki pszennej 3 żółtka 200g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany,marmolada ,dżem do posmarowania ale niekoniecznie...u mnie dzem pomarańczowy Beza: 300g cukru pudru 3 białka Wykonanie: Mąkę, żółtka, miękkie masło pokrojone w kostkę oraz kwaśną śmietanę wymieszać i zagnieść. Ciasto powinno być elastyczne.U mnie w mikserze robione. Gotowe przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki(...)rozsmarowałam dżem,a następnie pokryłam ubita bezą ,bo córcia kroiła ,dlatego są nierówne kawałki.. Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut.proste ,szybkie w zrobieniu ,smaczne ciasteczka ...SMACZNEGO
w mojej kuchniczęści rozwałkowywać na cienkie placki. Pokroić na kwadraty o boku ok. 8 cm. Na środek nakładać po łyżeczce powideł lub marmolady. Zawinąć jeden róg kwadratu na nadzienie, następnie przeciwległy róg zawinąć na wierzch tak żeby rożek wchodził pod spód ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wstawić blaszkę do piekarnika i piec
W kuchni bez szafekpieczenia Pianka: - 3 białka - 30 dag cukru pudru Dodatkowo: - twarda marmolada lub domowe konfitury Wykonanie: 1. Łączymy ze sobą składniki na ciasto i szybko zagniatamy dłonią. 2. Białka ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy cukier puder i łączymy ze sobą. 3. Ciasto wałkujemy i wykrawamy ciasteczka. Na połowę krążków dajemy piankę. Układamy na dużej blaszce i wkładamy
Apetyczna babeczkaKruche słodkości, przypominające konsystencją rogaliki francuskie a nadziane naszą ulubioną marmoladą. Składniki: -250 g sera białego - 250 g mąki pszennej - 250 g margaryny - 1
Zainspirowana w kuchniLekkie i kruche, o bardzo drobnej i malutkiej formie rogaliki maślane nadziewane marmoladą własnej roboty z mango i dyni piżmowej. Takie drobniutkie małe, słodkie co nieco
SMYKWKUCHNImożemy je podzielić i część wypić. Mamy karnawał, więc i takich słodkości powinno być u nas pod dostatkiem. Ciasteczka są kruche, delikatne i ... uzależniające! Składniki: 4 szklanki mąki 1 kostka masła 1 kostka margaryny 1 szklanka piwa Dodatkowo: marmolada 1 żółtko cukier kryształ gruboziarnisty Sposób przygotowania: Składniki na ciasto posiekać, a następnie wyrobić. Owinąć w woreczek i schować
Kuchnia w czekoladziesamym dostosować do każdej okazji. Polecam. 5 opakowań budyniu waniliowego (można użyć malinowego lub czekoladowego jeśli chcemy mieć kolorowe ciasteczka) 3 jajka 1/2 torebki proszku do pieczenia 35 dag masła 50 dag mąki tortowej 25 dag cukru pudru Dodatkowo: marmolada do sklejania ciastek czekolada lub lukier do dekoracji cukier puder Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Wychodzi dosyć klejące. Zawinąć
Praktyczna plżółtek. Oryginalny przepis na ciasto pochodzi z bloga Uwaga Babcia Gotuje. Ciasteczka są wspaniałe,kruche i jedne z najlepszych jakie robiłam. SKŁADNIKI 150g mąki pszennej tortowej 100g mąki ziemniaczanej 60g cukru pudru 3 ugotowane żółtka 150 g masła opakowanie cukru waniliowego DODATKOWO dowolny gęsty dżem powidła lub marmolada LUKIER sok z cytryny łyżeczka białko cukier puder (ile weźmie-musi być
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuMoje Wypieki, muszę przyznać, że wypiekł się udał fajnie, a więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Ciasteczka są biszkoptowe, mięciutkie i pyszne. Smacznego! Składniki (2 blaszki pojedynczych biszkopcików): 3 jajka 80 g drobnego cukru 75 g mąki pszennej mak do posypania gęsty dżem lub marmolada do przełożenia Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek, po czym białka ubijamy na sztywną pianę(...)blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) nieduże krążki, pozostawiając odstępy między ciastkami. Posypujemy po wierzchu makiem. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 10 minut, aż będą lekko złote. Wystudzone ciasteczka przekładamy dżemem. PS. białka niedokładnie ubite lub zbyt mocno wymieszana masa jajeczna z mąką spowoduje płaskie i rozlewające się na blaszce ciasteczka, bo zniszczeniu ulegną pęcherzyki powietrza; płaskie będą również, jeśli
psgotujemyUwielbiam wszelkie drobne ciasteczka 💚 Robię ich zawsze większą porcję, bo część wynoszę koleżankom do pracy, a część ląduje w puszce, i jest do kawy na najbliższe kilka dni. Tym razem upiekłam kruche, maślane cytrynowe ciastka, które sklejałam po 2 sztuki odrobiną cytrynowej marmolady 😊 Wierz popudrowałam, jednak uważam, że cukier puder jest tutaj zbędny. Składniki: 2,5 szkl. cukru(...)otarta z 2 sparzonych cytryn opcjonalnie : marmolada cytrynowa lub kwaskowy dżem Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć, dobrze zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą (lub aluminiową) i schłodzić w lodówce przez około pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na około 3-4 mm grubości ( ewentualnie podsypując odrobiną mąki). Dowolną foremką wycinać ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Walijskie Pichcenie