Inspiracja z blogu: Kuchnia Majki (z moimi modyfikacjami). Wbrew pozorom ciasteczka są szybkie w przygotowaniu, a smakują naprawdę rewelacyjnie! Kuszą swoją kruchością i maślano-kokosowym smakiem. Cudownie też pachną... Dodatek marmolady to doskonałe połączenie, które nadaje słodkości, bo samo ciasto nie jest zbyt słodkie. O wykonaniu nie muszę chyba wspominać, bo prawda, że ciasteczka... wyglądają uroczo? (około 30 sztuk(...)wzdłuż) należy zrobić wgłębienie w kształcie rowka. (Można posłużyć się też jakimś narzędziem o grubości ołówka.) Rowek wypełnić marmoladą. Całość pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Odstępy nie muszą być duże, ponieważ ciastka nie urosną.) Ciasteczka piec około 15-18 minut w 180 stopniach. (Powinny być odrobinkę rumiane.) Po ostudzeniu można je oprószyć cukrem
Di gotujePyszne puszyste drożdżowe rogaliki nadziane marmolada i polane białym śmietankowym lukrem, smakują nie tylko pierwszego dnia ale i na kolejny mogą stanowić słodką przekąskę. Przepis zaczerpnięty
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaróż z ogródka. Muszę przyznać, że smak ma ciekawy- pychotka. Niestety nie jest jej dużo, ale doszłam do wniosku, że będę jej dodawać do innych marmolad, które użyje do pączków, czy drobnych ciasteczek. Na pewno urozmaici to ich smak :) Składniki: 250g pachnących płatków róż 500g cukru 250ml wody Po obraniu płatki pozostawiamy rozsypane na papierze, na około 15 minut(...)wodą i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy około 30 minut. Następnie pozostawiamy by lekko przestygły, po czym miksujemy Benderem lub dzbankiem do koktajli. Na koniec marmoladę jeszcze raz zagotowujemy. Gotujemy około 5-10 minut, po czym przekładamy do malutkich słoiczków. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google
Smakowy RajRogaliki serowe Rogaliki serowe to bardziej ciasteczka niż jak nazwa wskazuje rogaliki. Jednak ze względu a swój kształt zyskały taką nazwę. Powstały one na bazie 3-składnikowego ciasta serowego, który na blogu gościł już między innymi w przepisach na Szplitry i Kruche Półksiężyce . Bardzo szybko się je wykonuje i wielu osobom z pewnością przypadną(...)rozwałkować na okrąg o grubości około 2-3 mm i wycinać trójkąty. Na szerszej części trójkątu łyżeczką nakładać kleks kremu Nutella (marmolady). Ciasto zwijać od szerszej strony formując rogalik. Końcówkę najlepiej zwinąć pod spód, żeby ciasteczka się nie "otworzyły". Rogaliki zewnętrzną stroną maczać w roztrzepanym białku, a następnie w cukrze (jeśli wolicie mniej słodkie wypieki można z tego kroku
My sweet a lifeRogaliki serowe Rogaliki serowe to bardziej ciasteczka niż jak nazwa wskazuje rogaliki. Jednak ze względu a swój kształt zyskały taką nazwę. Powstały one na bazie 3-składnikowego ciasta serowego, który na blogu gościł już między innymi w przepisach na Szplitry i Kruche Półksiężyce . Bardzo szybko się je wykonuje i wielu osobom z pewnością przypadną(...)rozwałkować na okrąg o grubości około 2-3 mm i wycinać trójkąty. Na szerszej części trójkątu łyżeczką nakładać kleks kremu Nutella (marmolady). Ciasto zwijać od szerszej strony formując rogalik. Końcówkę najlepiej zwinąć pod spód, żeby ciasteczka się nie "otworzyły". Rogaliki zewnętrzną stroną maczać w roztrzepanym białku, a następnie w cukrze (jeśli wolicie mniej słodkie wypieki można z tego kroku
My sweet a lifegrubość ok. 1-1,5 cm i wycinać ciasteczka lub rozgnieść dłońmi. Układać na blasze (może być wyłożona papierem do pieczenia). Na wierzchu ciasteczek zrobić lekkie wgłębienie i nałożyć ulubiony dżem, konfiturę, marmoladę. Lepiej użyć gęstego dżemu, który nie będzie spływał. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Piec na złoto. Ciasteczka po upieczeniu
Ze smakiem bez glutenusmalcówki „ Śnieżne smalcówki , to ciasteczka ,których nie potrafię sobie odmówić , moi chłopcy zresztą też nie . Są kruche , niesamowicie smaczne i dość proste w wykonaniu . Nawet taki dyletant cukierniczy jak ja , daje radę z tym pysznym łakociem , udają się zawsze . Czasami bywa ,że trochę dżemu wypłynie , jak jest rzadki , dlatego dużo lepiej sprawdza się marmolada , ale i tak zawsze(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm . Przy brzegu smarujemy je marmoladą ( jak na zdjęciu ) kulamy rulonik dwukrotnie i tniemy nadmiar . Roladkę, tniemy na małe kawałki takiej wielkości , jakiej lubimy ciasteczka . Układamy na blaszce do pieczenia . Ciastka pieczemy około 30 minut w 180 stopniach, powinny się ładnie zarumienić. Po wystudzeniu, oprószamy
Ogrodnik w podróżySkładniki: opakowanie ciasta francuskiego marmolada lub gęsta konfitura cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto dzielimy na kwadraty o bokach 5cm x 5cm. Na narożnikach wycinamy kształt litery L i każdy róg ciągniemy do środka. Na środku kładziemy konfiturę. Pieczemy 7 minut w 220 stopniach. Mała ściągawka jak wykonać ciasteczka: Oryginalny przepis mamy u Peggi w kuchni
Czerwona PorzeczkaKruche delikatnie listkujące się ciasto,małe na dwa kęsy ciasteczka to powrót do smaków dzieciństwa.Niewiele składników a efekt smakowy - sami oceńcie i dajcie znać. Składniki: 2 szklanki mąki kostka masła 1/2 szklanki piwa marmolada cukier puder do posypania Zimne masło ( najlepiej z zamrażalnika ) zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach,dodać mąkę oraz piwo - szybko zagnieść ciasto.Uformowa(...)folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok 2 godz. Schłodzone ciasto rozwałkować,za pomocą noża podzielić na jednakowe kwadraty. Na środek każdego kwadratu nałożyć marmoladę - dwa przeciwległe rogi ciastek skleić ze sobą. Wierzch ciasteczek można posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasteczka wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 20 min,do zarumienienia w temp 180 st.C. Wystudzone ciasteczka posypać
Niespełnione zdolności kulinarneSkładniki: 250g ziemniaków 100g masła 250g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka skórka otarta z jednej cytryny 3 łyżki marmolady śliwkowej (może być dowolna) Lukier: 200g cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody Puder utrzeć z wodą. Wodę dodawać stopniowo regulując sobie gęstość lukru. Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach i wystudzić. Obrać przecisnąć przez praskę lub zetrzeć(...)dowolnym kształcie i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy w 200 stopniach C około 10-15 min. Studzimy na kratce. W małym garnuszku rozgrzewamy marmoladę stale mieszając, aby się nie przypaliła i smarujemy nią ciasteczka. Następnie smarujemy ciastka lukrem. Pozostawiamy do stężenia lukru. Smacznego. Źródło przepisu: Książka Wolfgang C. Ehrnsperger "Potrawy z ziemniaka
O kuchni z uczuciemCiasteczka z dodatkiem piwa ...i oleju kokosowego...bez cukru...i po upieczeniu przełożone słodkim dżemem , posypane cukrem pudrem.. 3 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. piwa 25 dag margaryny [ w tym 2 łyżki oleju kokosowego Olvita ] słodki dżem lub marmolada szczypta soli cukier puder do posypania Margarynę wymieszać z mąką i szczyptą soli, piwem i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę
Moje domowe kucharzenieCzasami warto sięgać do starych sprawdzonych przepisów z babcinego zeszytu. Te mało wymyślne przepisy czasami są dużo lepsze jak te "przekombinowane". Do upieczenia tych ciasteczek potrzeba na ciasto tylko trzy składniki plus marmolada i lukier. A są takie pyszne. Składniki: Ciasto: 500 g margaryny 4 szkl mąki pszennej 0,5 szkl jasnego piwa Do nadzienia: marmolada Lukier(...)każdy kwadrat nałożyć marmoladę i zwinąć przeciwległe rogi. Starać się dokładnie je skleić gdyż lubią w trakcie pieczenia się rozklejać. Piec w 180 stopniach około 15 minut. Po upieczeniu ostudzić na metalowej kratce. Lukier: cukier utrzeć na gładko z mlekiem. Lukier powinien być lekko lejący, żeby za mocno nie spływał z ciasteczek. Zimne ciasteczka polać lukrem
Ala piecze i gotujesmakują. Proste i szybkie w przygotowaniu, nic tylko robić :-) Polecam i miłego piątku życzę :-) Składniki: 70 g cukru pudru + do posypania ciasteczek 250 g mąki krupczatki 150 g masła 1 jajko M skórka otarta z jednej cytryny marmolada do przełożenia 1. Z wyżej wymienionych składników (oprócz marmolady) zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki(...)Pamiętajmy, żeby zrobić tyle samo ciasteczek bo będziemy je przekładać. 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej ciasteczka. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 15 minut (funkcja góra - dół), po upieczeniu studzimy i przekładamy marmoladą. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem :-) Smacznego
kruche babeczkistudzimy. KREM Jest to najłatwiejszy krem na świecie :) Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, dodajemy cukier puder-miksujemy i gotowe :) jeśli macie życzenie ciasteczka możecie przełożyć np nutellą, kremem z mlekiem w proszku, marmoladą, powidłami. Ja bardzo polecam krem maślany, jest pyszny. pamiętajcie jednak by użyć koniecznie prawdziwego masła. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego. Na jedno
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokużółtka, mąkę pszenną, ziemniaczaną, aromat waniliowy, sól. Całość dokładnie wymieszać. 2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. 3. Za pomocą maszynki do ciastek albo szprycy wykładamy ciasteczka na blachę. Na wierzch każdego ciastka dajemy odrobinę marmolady. 4. Wkładamy ciastka do rozgrzanego piekarnika, pieczemy w temp. 180* około 15min
Dziś Ja gotuje