Rogaliki serowe Rogaliki serowe to bardziej ciasteczka niż jak nazwa wskazuje rogaliki. Jednak ze względu a swój kształt zyskały taką nazwę. Powstały one na bazie 3-składnikowego ciasta serowego, który na blogu gościł już między innymi w przepisach na Szplitry i Kruche Półksiężyce . Bardzo szybko się je wykonuje i wielu osobom z pewnością przypadną(...)rozwałkować na okrąg o grubości około 2-3 mm i wycinać trójkąty. Na szerszej części trójkątu łyżeczką nakładać kleks kremu Nutella (marmolady). Ciasto zwijać od szerszej strony formując rogalik. Końcówkę najlepiej zwinąć pod spód, żeby ciasteczka się nie "otworzyły". Rogaliki zewnętrzną stroną maczać w roztrzepanym białku, a następnie w cukrze (jeśli wolicie mniej słodkie wypieki można z tego kroku
My sweet a lifeRogaliki serowe Rogaliki serowe to bardziej ciasteczka niż jak nazwa wskazuje rogaliki. Jednak ze względu a swój kształt zyskały taką nazwę. Powstały one na bazie 3-składnikowego ciasta serowego, który na blogu gościł już między innymi w przepisach na Szplitry i Kruche Półksiężyce . Bardzo szybko się je wykonuje i wielu osobom z pewnością przypadną(...)rozwałkować na okrąg o grubości około 2-3 mm i wycinać trójkąty. Na szerszej części trójkątu łyżeczką nakładać kleks kremu Nutella (marmolady). Ciasto zwijać od szerszej strony formując rogalik. Końcówkę najlepiej zwinąć pod spód, żeby ciasteczka się nie "otworzyły". Rogaliki zewnętrzną stroną maczać w roztrzepanym białku, a następnie w cukrze (jeśli wolicie mniej słodkie wypieki można z tego kroku
My sweet a lifegrubość ok. 1-1,5 cm i wycinać ciasteczka lub rozgnieść dłońmi. Układać na blasze (może być wyłożona papierem do pieczenia). Na wierzchu ciasteczek zrobić lekkie wgłębienie i nałożyć ulubiony dżem, konfiturę, marmoladę. Lepiej użyć gęstego dżemu, który nie będzie spływał. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Piec na złoto. Ciasteczka po upieczeniu
Ze smakiem bez glutenusmalcówki „ Śnieżne smalcówki , to ciasteczka ,których nie potrafię sobie odmówić , moi chłopcy zresztą też nie . Są kruche , niesamowicie smaczne i dość proste w wykonaniu . Nawet taki dyletant cukierniczy jak ja , daje radę z tym pysznym łakociem , udają się zawsze . Czasami bywa ,że trochę dżemu wypłynie , jak jest rzadki , dlatego dużo lepiej sprawdza się marmolada , ale i tak zawsze(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm . Przy brzegu smarujemy je marmoladą ( jak na zdjęciu ) kulamy rulonik dwukrotnie i tniemy nadmiar . Roladkę, tniemy na małe kawałki takiej wielkości , jakiej lubimy ciasteczka . Układamy na blaszce do pieczenia . Ciastka pieczemy około 30 minut w 180 stopniach, powinny się ładnie zarumienić. Po wystudzeniu, oprószamy
Ogrodnik w podróżySkładniki: opakowanie ciasta francuskiego marmolada lub gęsta konfitura cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto dzielimy na kwadraty o bokach 5cm x 5cm. Na narożnikach wycinamy kształt litery L i każdy róg ciągniemy do środka. Na środku kładziemy konfiturę. Pieczemy 7 minut w 220 stopniach. Mała ściągawka jak wykonać ciasteczka: Oryginalny przepis mamy u Peggi w kuchni
Czerwona PorzeczkaKruche delikatnie listkujące się ciasto,małe na dwa kęsy ciasteczka to powrót do smaków dzieciństwa.Niewiele składników a efekt smakowy - sami oceńcie i dajcie znać. Składniki: 2 szklanki mąki kostka masła 1/2 szklanki piwa marmolada cukier puder do posypania Zimne masło ( najlepiej z zamrażalnika ) zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach,dodać mąkę oraz piwo - szybko zagnieść ciasto.Uformowa(...)folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok 2 godz. Schłodzone ciasto rozwałkować,za pomocą noża podzielić na jednakowe kwadraty. Na środek każdego kwadratu nałożyć marmoladę - dwa przeciwległe rogi ciastek skleić ze sobą. Wierzch ciasteczek można posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasteczka wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 20 min,do zarumienienia w temp 180 st.C. Wystudzone ciasteczka posypać
Niespełnione zdolności kulinarneSkładniki: 250g ziemniaków 100g masła 250g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka skórka otarta z jednej cytryny 3 łyżki marmolady śliwkowej (może być dowolna) Lukier: 200g cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody Puder utrzeć z wodą. Wodę dodawać stopniowo regulując sobie gęstość lukru. Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach i wystudzić. Obrać przecisnąć przez praskę lub zetrzeć(...)dowolnym kształcie i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy w 200 stopniach C około 10-15 min. Studzimy na kratce. W małym garnuszku rozgrzewamy marmoladę stale mieszając, aby się nie przypaliła i smarujemy nią ciasteczka. Następnie smarujemy ciastka lukrem. Pozostawiamy do stężenia lukru. Smacznego. Źródło przepisu: Książka Wolfgang C. Ehrnsperger "Potrawy z ziemniaka
O kuchni z uczuciemCiasteczka z dodatkiem piwa ...i oleju kokosowego...bez cukru...i po upieczeniu przełożone słodkim dżemem , posypane cukrem pudrem.. 3 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. piwa 25 dag margaryny [ w tym 2 łyżki oleju kokosowego Olvita ] słodki dżem lub marmolada szczypta soli cukier puder do posypania Margarynę wymieszać z mąką i szczyptą soli, piwem i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę
Moje domowe kucharzenieCzasami warto sięgać do starych sprawdzonych przepisów z babcinego zeszytu. Te mało wymyślne przepisy czasami są dużo lepsze jak te "przekombinowane". Do upieczenia tych ciasteczek potrzeba na ciasto tylko trzy składniki plus marmolada i lukier. A są takie pyszne. Składniki: Ciasto: 500 g margaryny 4 szkl mąki pszennej 0,5 szkl jasnego piwa Do nadzienia: marmolada Lukier(...)każdy kwadrat nałożyć marmoladę i zwinąć przeciwległe rogi. Starać się dokładnie je skleić gdyż lubią w trakcie pieczenia się rozklejać. Piec w 180 stopniach około 15 minut. Po upieczeniu ostudzić na metalowej kratce. Lukier: cukier utrzeć na gładko z mlekiem. Lukier powinien być lekko lejący, żeby za mocno nie spływał z ciasteczek. Zimne ciasteczka polać lukrem
Ala piecze i gotujesmakują. Proste i szybkie w przygotowaniu, nic tylko robić :-) Polecam i miłego piątku życzę :-) Składniki: 70 g cukru pudru + do posypania ciasteczek 250 g mąki krupczatki 150 g masła 1 jajko M skórka otarta z jednej cytryny marmolada do przełożenia 1. Z wyżej wymienionych składników (oprócz marmolady) zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki(...)Pamiętajmy, żeby zrobić tyle samo ciasteczek bo będziemy je przekładać. 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej ciasteczka. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 15 minut (funkcja góra - dół), po upieczeniu studzimy i przekładamy marmoladą. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem :-) Smacznego
kruche babeczkistudzimy. KREM Jest to najłatwiejszy krem na świecie :) Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, dodajemy cukier puder-miksujemy i gotowe :) jeśli macie życzenie ciasteczka możecie przełożyć np nutellą, kremem z mlekiem w proszku, marmoladą, powidłami. Ja bardzo polecam krem maślany, jest pyszny. pamiętajcie jednak by użyć koniecznie prawdziwego masła. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego. Na jedno
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokużółtka, mąkę pszenną, ziemniaczaną, aromat waniliowy, sól. Całość dokładnie wymieszać. 2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. 3. Za pomocą maszynki do ciastek albo szprycy wykładamy ciasteczka na blachę. Na wierzch każdego ciastka dajemy odrobinę marmolady. 4. Wkładamy ciastka do rozgrzanego piekarnika, pieczemy w temp. 180* około 15min
Dziś Ja gotujeciasteczka cały czas miałam w głowie jakiś znajomy smak. Coś mi przypominały te małe, niepozorne ciasteczka… I dopiero przy końcu upieczonej partii, eureka! Smakują bardzo podobnie do obwarzanków, takich sprzedawanych przy kościołach w niedzielę lub na odpustach. W połączeniu z moją ulubioną marmoladą wieloowocową z zaprzyjaźnionej przetwórni owoców stanowią pyszny deser :) Składniki: 420g mąki 1 jajko 3 łyżki cukru(...)wymieszać. Dodać zsiadłe mleko i jajko, wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować w prostokąt, wycinać kwadraty około 6x6cm, na co drugi placuszek nakadać porcję marmolady, przykrywać drugim placuszkiem. Brzegi zlepiać lub docisnąć widelcem. Każde ciasteczko posmarować białkiem i posypać cukrem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach około 15 minut, do zezłocenia
Cakes By KejtPrzepis na kruche ciasteczka z dodatkiem mąki krupczatki gwarantuje nam niesamowitą kruchość ciasteczek. Uwielbiam takie domowe małe "co nieco" do popołudniowej kawki ... ☕ Składniki: (na ok. 35-40 szt) 2 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka mąki pszennej 250 g zimnego masła (82% tłuszczu, nie margaryna) 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% (u mnie 18%) 1/2 szklanki cukru pudru(...)dnia wieczorem, i trzymałam w lodówce do następnego dnia. Po tym czasie stolnicę oprószamy lekko mąką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy ciasteczka dowolnymi foremkami. Na każde z nich nakładamy odrobinę marmolady. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 st i pieczemy do zezłocenia
Walijskie PichcenieZapraszam dzisiaj na tartę z rabarbarem i kruszonką , uwielbiam ten kwaskowaty smak połączony ze słodyczą i nutką kardamonu RAFEX Na spód ciasta wyłożyłam marmoladę owocową ORZECH . KTÓRĄ BARDZO POLECAM DO CIAST I CIASTECZEK:) Składniki : około 4 szklanek mąki 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 1 łyżka kwaśnej
Sama słodycz i szczypta chilipochłaniam w zdecydowanie za dużych ilościach, dlatego też za często ich nie piekę by nie kusiły. Są malutkie, mięciutkie, sklejone pyszną marmoladą i do tego posypane makiem. Nie będę za dużo pisać po prostu te ciasteczka musicie upiec. Składniki: 3 jajka 70 g cukru 80 g mąki pszennej sól szczypta mak marmolada Przygotowanie: Białka ubić z solą na pianę. Dodawać
Ala piecze i gotuje