ciasteczka z marmoladą - 753 przepisów (strona:13/51)

Baletki biszkopciki z makiem 194

Pamiętacie te ciastka z dzieciństwa, z czasów poprzedniego systemu? Pyszne biszkopciki otoczone makiem i przełożone marmolada. Bo ja tak i uwielbiałam je. Jakiś czas temu znalazłam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chrupiące ciasteczka jaglane z dżemem 98

Chrupiące ciasteczka z ulubionym dżemem w sam raz dla dzieci.  Przygotowanie: 10 minut Koszt: tanie Dziś przygotowałam ciasteczka coś na wzór tych z marmoladą ze sklepu, podajże stokrotki się nazywały. Moja wersja jest oczywiście bez utwardzonego tłuszczu, E i innych niepotrzebnych składników. Dzięki suchym płatkom jaglanym, wyszły kruche ciasteczka z lekko orzechowym aromatem. Specjalnie dałam więcej masła

zdrowo i aktywnie
Chrupiące ciasteczka jaglane z dżemem 115

Chrupiące ciasteczka z ulubionym dżemem w sam raz dla dzieci.  Przygotowanie: 10 minut Koszt: tanie Dziś przygotowałam ciasteczka coś na wzór tych z marmoladą ze sklepu, podajże stokrotki się nazywały. Moja wersja jest oczywiście bez utwardzonego tłuszczu, E i innych niepotrzebnych składników. Dzięki suchym płatkom jaglanym, wyszły kruche ciasteczka z lekko orzechowym aromatem. Specjalnie dałam więcej masła

Zdrowie i pysznie na talerzu
ciastka z maszynki do mięsa (z marmoladą) 134

Takie ciasteczka pamiętam z dzieciństwa. To jedne z moich ulubionych, zresztą moja rodzina bardzo lubi ciastka z marmoladą, dlatego często je piekę. Może nie wyglądają idealnie (miałam mały problem z maszynką) ale są tak delikatne, że rozpływają się w ustach i naprawdę warto je upiec. Żałuję, że zrobiłam z połowy porcji bo wszystkim poczęstowanym tak smakowały, że po dwóch godzinach(...)ubite, żeby ciastka wychodziły równe. Kręcić rączką maszynki wyciskając ciasto i odcinać kawałki takie jakie duże chcemy mieć ciastka. Układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Marmoladę przełożyć do szprycy i wyciskać na ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 10 minut aż będą rumiane

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI Z POWIDŁAMI WĘGIERKOWYMI 103

Dziś zapraszam po przepis na smacznie drożdżowe ślimaczki, u mnie z powidłami węgierkowymi ale tak naprawdę możecie je posmarować tym na co macie ochotę, np. dżemem truskawkowym, marmoladą czy masłem czekoladowym. Takie ciasteczka są świetne do kawki czy herbatki, albo z ciepłym mlekiem na chłodne już wieczory :) W przepisie wykorzystałam powidła węgierkowe od  Dagoma . Składniki na około 30 ślimaczków

Zrób to smacznie
Ciasteczka z automatu 148

Jest to sposób na przygotowanie na szybko czegoś słodkiego. A że moje maluchy bardziej gustują w słodyczach do rączki niż jedzenie ciasta na talerzyku to powstały takie ciasteczka. Do środka dałam odrobinę marmolady, ale nie jest to konieczne. Składniki:    3 jajka    1,5 szklanki mąki    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia    50ml

Amatorka kuchenna
Ziemniaczane ciasteczka z marmoladą wieloowocową. 129

Zostaje Wam trochę ziemniaków z obiadu bo mi tak,  wtedy robię z nich przepyszne ciasteczka. Można robić  pączki z ziemniakami czemu by nie zrobić ciasteczek :)  Do ciastek użyłam pysznej  marmolady wieloowocowej firmy Jamar . Polecam koniecznie zróbcie je dla swoich pociech są proste w wykonaniu i bardzo pyszne :) Składniki : 125 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków

Sama słodycz i szczypta chili
Podwójnie kruche ciasteczka 171

kruche ciasteczka. Łatwo je zrobić, dobrze trzymają kształt, a nade wszystko lubię je za delikatny maślany smak i kruchość. Z dodatkiem dobrej marmolady i odrobiny lukru kuszą już samym widokiem :) Składniki na około 30 podwójnych ciasteczek (w zależności od wielkości foremki do wycinania): 300 g mąki pszennej 150 g miękkiego masła 70 g cukru pudru 1 jajko 1 łyżka ekstraktu(...)kształty, a w połowie ciasteczek małą foremką wyciąć na środku otworek (warto zachować „środki” i upiec je osobno – pieką się krócej). Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ostępy nie muszą być duże. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzałka góra-dół) około 8-10 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu pełne ciastka posmarować marmoladą lub powidłami (powinny być

Trzeci talerz
ciasteczka kisielowe (bez jajek) 131

gotowe w kilka chwil. Mają bardzo wyraźny kwaskowaty smak, w konsystencji są lekkie i chrupiące. Przełożyłam je marmoladą z pigwy i to zupełnie wystarczyło, nie trzeba żadnej polewy ani posypki. A wesoły różowy kolor przyciąga małe rączki, więc ciasteczka znikają w mgnieniu oka.  Składniki na około 60 sztuk: półtorej szklanki kisielu truskawkowego lub malinowego bez cukru  10 łyżek(...)blaszce wyścielonej papierem. Następnie kulki z ciasta lekko spłaszczyć łyżeczką lub widelcem. Piec w 180*C około 10 minut, kiedy na ciasteczkach zaczną się pojawiać czarne kropki, znaczy, że są upieczone. Po wystudzeniu smarować marmoladą i sklejać po dwa.  Miseczka i talerzyk, które widzicie na zdjęciu pochodzą od marki Zuperzozial a możecie je kupić w sklepie StrefaUlubiona.pl

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciateczka z marmoladowym zajączkiem. 163

Niedługo święta większość z Was  piecze również ciasteczka, dzisiaj mam dla Was pyszne i kruchutkie z marmoladowym zajączkiem. Proste i szybkie w przygotowaniu.  Zapraszam :) 150 g miękkiego masła 100 g cukru 1 jajko 1 cukier waniliowy   3/4 łyżeczki sody   320 g mąki pszennej + do podsypania marmolada wieloowocowa Jamar    W misce ucieramy masło z cukrem(...)jajkiem na krem, następnie przesiewamy mąkę z sodą i zagniatamy ciasto. Stolnicę oprószamy mąką, rozwałkowujemy ciasto na około 1/2  cm. foremką z zajączkiem wyciskamy ciasteczka. Rękaw cukierniczy z cieniutką końcówką napełniamy marmoladą i zapełniamy nią zajączkowy dołek.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175/ 180 stopni na złoty kolor około 15 minut. Smacznego :)  Wszystkich zainteresowanych produktami

Sama słodycz i szczypta chili
Kruche rogaliki z marmoladą 150

Kruche rogaliki z marmoladą wykonałam w ramach testowania przepisu Buni . Samo ciasto jest uniwesalne. Ponieważ nie dodaje się do niego cukru, można wykorzystać go zarówno do rogalików ze słodkim nadzieniem, jaki wytrawnych pasztecików z nadzieniem pieczarkowym, mięsnym czy kapuścianym. Ciasteczka znikły w błyskawicznym tempie, a rodzina upomina się o następną porcję :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Ciasteczka komercyjne, czyli kruche ciasteczka z marmoladą 170

Smak tych ciasteczek kojarzy mi się trochę z moim dzieciństwem. W każdym razie to taki stary, tradycyjny przepis na smaczne ciasteczka :) Ciasteczka: 250g margaryny 125g cukru pudru 1 op. cukru waniliowego 5 żółtek 300g mąki ok. 300g twardej marmolady Miękką margarynę ucieramy, dodajemy żółtka, cukier i cukier waniliowy.  Na koniec, gdy masa jest dobrze połączona, dodajemy po trochu mąkę(...)wytrzymać (wiem coś o tym, bo mi woreczek rozerwało :) Oczywiście ciasteczka można również położyć łyżeczką, ale wtedy nie mają takiego ładnego kształtu. Ciasteczka wyciskamy na papier pergaminowy, w   niewielkiej odległości od siebie. Na koniec kładziemy marmoladę (lub jeśli ktoś woli, może zrobić bez). Ja poszłam na łatwiznę i wycisnęłam ją woreczkiem. To chyba najszybszy sposób, a zarazem dający ładny

Smakowy Raj
Kruche ciasteczka z kaszą manną 165

zawsze znajdą miłośników :) Dziś proponuję wersję, w której jednym z składników jest kasza manna. Ciastka są delikatne i kruche a z dodatkiem cukru pudru lub marmolady wprost rozpływają się w ustach :) Zapraszam! Kruche ciasteczka z kaszą manną Składniki: 24 dag mąki  10 dag kaszy manny 7 dag cukru 10 dag masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia ulubiony aromat

Tagebuch po polsku
Ciasteczka świąteczne- amoniaczki 128

dodawać do wyrabianego ciasta- aby uzyskać odpowiednia konsystencję. Ciasto rozwałkować na grubość 5 milimetrów, wykrawać ciasteczka foremką. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut. Ciasteczka można przekładać masą czekoladową lub marmoladą

Tradycyjna Kuchnia
SZPLITRY DANUSI 385

Czemu szplitry? I czemu Danusi? Pewnie się zastanawiacie ...  Już wyjaśniam :)) Szplitry - to pyszne małe ciasteczka rodem z Górnego Śląska.  Ciastka są zazwyczaj z nadzieniem z marmolady, sera lub maku, posypane cukrem pudrem lub polukrowane (wyczytane w internecie) . Okazuje się, że takie ciasteczka tylko krucho-drożdżowe piekę od lat 15 :)) tylko nazwa "szplitry" nie była mi znana. Na blogu(...)minut do lodówki. Ja przygotowałam sobie ciasto wieczorem, a następnego dnia formowałam ciasteczka i piekłam. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na ok 0.5cm, jeśli będzie się trochę kleiło, podsypujemy niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinamy dowolne kwadraty, na środek nakładamy powidła lub marmoladę (nie polecam dżemu - wycieknie). Dwa rogi składamy do środka, lekko przyciskając. Układamy na blachach  do ciasta wyłożonych

Walijskie Pichcenie