Ciasto z galaretką z truskawek i bezą typu krajanka jest pyszne, dekoracyjne i z powodzeniem może zastąpić tort . Bardzo lubię ciasto z galaretką. Jest orzeźwiające i można do niego użyć sezonowych owoców. Ponieważ w Szwecji nie ma galaretek w proszku nauczyłam się je robić sama. Moje galaretki są więc naturalne w smaku i w kolorze. Ciasto z galaretką
codojedzenianajpopularniejszych ciast w moim regionie. Niestety sezon na rabarbar nie trwa cały rok, dlatego, gdy jest trzeba z tego korzystać :) Przepis na ciasto drożdżowe jest uniwersalny, a więc możecie go stosować do różnych owoców, marmolad, budyniu lub upiec go z samą kruszonką. Oczywiście najlepiej smakuje jeszcze świeże, ale jeśli dbacie o żołądek to poczekajcie z konsumpcją troszeczkę :) Ciasto
Smakowy RajPrzepis na te pyszne babeczki podpatrzyłam u Dorotki..moje nie wyszły tak piękne jak u niej, ale były smaczne..ja zamiast agrestu do połowy babeczek dałam
Moje domowe kucharzenieKlasyczne ciasto drożdżowe zawsze będzie dla mnie nr 1, wśród wszystkich gatunków ciast ... Tym razem upiekłam je w podłużnej foremce, i wyjątkowo nie dodałam żadnych owoców. Uwieńczeniem była tylko gruba warstwa maślanej kruszonki, i spora ilość rodzynek i skórki pomarańczowej, które dodałam do ciasta. Wyszło pysznie! Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka
Walijskie PichcenieCiasto, które nigdy się nie znudzi ;) Jest przepyszne! Kruchy spód, malinowa galaretka z owocami, krem śmietanowy i beza z migdałami... Brzmi wspaniale, prawda? Zapewniam Was, ze smakuje jeszcze lepiej ;) Bardzo popularne ciasto, większość pewnie je zna i również bardzo lubi ;) Ładnie prezentuje się na stole. Klasyk! Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie
Domowa cukiernia Ewyporzeczkami i bezą. Półkruche ciasto, kwaśne porzeczki i słodka, chrupiąca beza. Do tego przepisu możemy użyć zarówno białych, czarnych, jak i czerwonych owoców. Ja miałam akurat czerwone porzeczki, dzięki którym tarta nabrała pięknego koloru. Kruche ciasto możemy zrobić w malakserze – wtedy placek będzie mniej pracochłonny. Sama tarta jest pyszna – pełna kontrastów i różnych struktur. Możemy podawać
Poezja smakuciasto bez pieczenia z moim ulubionym karobem i zastąpiłam kokos mielonymi migdałami. W efekcie powstał wegański migdałowy jagielnik z karobem i owocami – u mnie z królującymi obecnie borówkami amerykańskimi Przy tak wysokich temperaturach, jakie mamy obecnie, ciasta na zimno bez pieczenia to idealne rozwiązanie i o ile jagielnik nie jest deserem w wersji raw, to i tak przygotowanie(...)zwykle ciasto jest bez cukru, a w dodatku wegańskie – do ugotowania kaszy użyłam mojego ulubionego mleka (napoju) owsianego. Jeśli do spodu wykorzystacie certyfikowane płatki owsiane, będzie też bezglutenowe i odpowiednie dla osób na takiej diecie. A wy jakoś znosicie te upały? Może macie swoje sprawdzone pomysły na pyszne i zimne desery? Migdałowy jagielnik z karobem i owocami
Fitkotczekolada w najczystszej nieprzetworzonej postaci. Natomiast krem czekoladowy w tej tarcie nie jest przesłodzony, a granat doskonale go uzupełnia i dodaje świeżości. Po prostu kwaśny owoc i słodki krem tworzą idealny związek z kruchym ciastem. Musicie spróbować tego ciacha, bo ja się po prostu zakochałam i z pewnością go nie raz powtórzę:) Składniki: Ciasto: 300g mąki 100g masła lub margaryny(...)godzinę lub do zamrażalnika na 20 minut. Formę od tarty wysmarować margaryną oraz posypać bułką tarta. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować je, wyłożyć do formy, po nakłuwać widelcem. Na cieście położyć papier do pieczenia, obciążyć tartę grochem lub ryżem, aby nie urosła. Pod koniec pieczenia go zdejmuję (ok. 5 ostatnich minut) i wstawiam na jeszcze chwilę. Piec w temperaturze
Fabryka pomysłówpierwsze urodziny nie będzie żadnego ciasta, będzie za to przepis na Rajskie jabłuszka smażone w syropie. Jabłuszka są wielkości wiśni i idealnie nadają się do ozdabiania tortów lub innych ciast. Są słodziutkie, pyszne i piękne! Polecam! Składniki na Rajskie jabłuszka smażone w syropie: 500 g rajskich jabłuszek 500 g cukru 500 ml wody Jabłuszka czyścimy pozostawiając(...)odkładamy. Następnego dnia stawiamy garnek na bardzo dużym ogniu i szybko zagotowujemy syrop wraz z jabłuszkami, zmniejszamy grzanie i smażymy na wolnym ogniu bez przykrycia 10-15 minut, aż owoce będą szkliste lecz jeszcze jędrne. Przygotowujemy wyparzone, suche słoiczki. Przekładamy do nich gorące jabłuszka, zalewamy syropem, zakręcamy pokrywki, stawiamy słoiczki do góry dnem i pozostawiamy tak do całkowitego wystudzenia
Rozpustne gotowanieCiasto drożdżowe o puszystym i miękkim środku oraz przyjemnie chrupiącym wierzchem, który uzyskujemy dzięki warstwie masła, cukru waniliowego oraz płatków migdałowych. Jest to ciasto, którego smak nie jest 'zakłócony' przez dodatki w postaci owoców, polewy czy kruszonki (choć takie też uwielbiam- żeby nie było! ;)), zaś czuć przyjemny aromat wanilii, zniewalającą maślaną nutę, no i oczywiście smak drożdży. Jeżeli chcecie(...)się pobawić, to z tego ciasta można uformować bułeczki, wtedy spełni swoją rolę nie tylko jako słodka przekąska do popołudniowej kawy czy kakao (tylko nie do herbaty, ponieważ ogranicza wchłanianie głównie wit. B1, której zasobnym źródłem jest właśnie ciasto drożdżowe), ale również jako drugie śniadanie- do szkoły czy pracy. Ciasto absolutnie wyjątkowe w smaku, wypróbujcie koniecznie! :) Ciasto: * mąka pszenna
Kraina Miodem Płynącasłodkości mi się zachce … albo ktoś wpadnie niespodziewanie ( tzn. w gości wpadnie , żeby nie było :p ).Możemy nadziać je słodkimi kremami , czekoladą , owocami … albo też wytrawnie – mięsem czy warzywami.A łosoś w cieście francuskim to dopiero obłędnie smakuje ;)Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne rogaliki.Delikatne … rozpadające się w ustach , tak że chrupkie ciasto kruszy wszędzie
Ostra na Słodkowstyd pokazać zakalec) chciałam o nim napisać: gruszki idealnie komponują się ze smakiem Amaretto i migdałów. Recepturę lekko zmodyfikowałam - w oryginalnej nie ma suszonych owoców, ale 100 gramów jabłek. Zmniejszyłam też ilość cukru, ponieważ ciasto było dużo za słodkie, kiedy użyłam do niego 230 gramów. Zamieniłam też cukier biały na brązowy, który, według mnie, lepiej komponuje się z całością
Przepisy AleksandrySkładniki: 1,5 puszki mleka skondensowanego (około 800 g) 4 galaretki malinowe 2 szklanki malin (mrożonych) opakowanie biszkoptów (120 g) wiórki kokosowe Sposób wykonania: Przygotowujemy galaretki
Qchnia po prostuTarta to pyszne i szybkie ciasto w przygotowaniu, przeważnie przygotowuje się ją z owocami, grzybami i warzywami. Sezon na śliwki trwa więc dzisiaj przygotowałam ją z budyniem, śliwkami i kruszonką migdałową. Wyszła smaczna, krucha i pachnąca(...)minut. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odkładamy do lekkiego ostudzenia. Śliwki myjemy i przecinamy na pół i wyciągamy pestki. Formę na tartę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy na owalny, cienki placek i układamy go w tortownicy, brzegi odcinamy. Z resztek ciasta wyklejamy foremki na babeczki ( wyjdzie ich około 3-4 ) Na ciasto wylewamy budyń
Kulinarne Fantazje Mariolidziesiątkę. Jeszcze wieczorem M zjadł duuuży kawałek nie mogąc się go nachwalić. A dzisiaj rano została już mniejsza połowa ciasta. Ja też nim nie pogardziłam. Ciasto wyszło puszyste, nieco wilgotne z soczystymi kawałkami owoców i mocną nutą alkoholu w tle. Tak, to zdecydowanie wypiek dla samolubnych dorosłych...:) Składniki na tortownicę 26 cm 200 g mąki 180 g masła(...)mąkę z proszkiem do pieczenia, 2 żółtka i wlać whisky. Całość dokładnie ze sobą połączyć. Białka ubić na sztywno i nie używając już miksera wmieszać je w masę czekoladową. Ciasto przelać do formy. Na wierzch ułożyć gruszki i całość posypać płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 45-50 minut (aż do suchego patyczka). Przed podaniem oprószyć cukrem
My simple kitchenmiksujemy, następnie stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy mikserem do dokładnego połączenia składników. 4. Do masy dodajemy pianę z białek i kandyzowane owoce. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. 5. Ciasto wylewamy do dobrze natłuszczonej foremki. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 1h, do tzw. suchego patyczka. 6. Przygotowujemy lukier: cukier puder zalewamy odrobiną gorącej
Szefowa kuchniLato:) Sezon słoneczny, gorący i pysznie pachnący świeżymi owocami; z nimi właśnie przygotowujemy w tym okresie lwią część słodkości. Uwielbiam lekkie, owocowe ciasta, zwłaszcza, gdy są jedzone pod chmurką, w otoczeniu zieleni, popijane szklaneczką orzeźwiającej lemoniady! Dziś jednak obudził mnie smętny stukot deszczowych kropli, niebo zasnuwają szare chmury, jest zimno i ponuro, a i na duchu jakoś ciężko
6niebo