ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:671/1556)

Cynamonowe ciasto bananowe pod kruszonką 188

Jesień szaleje za oknem. Na przemian deszcze, wichury, mgły lub mżawka. W taką pogodę nieodparcie ciągnie mnie do słodkości, aby podratować trochę humor. Wypiekając ciasta sięgam wtedy po rozgrzewające przyprawy i dodające energii owoce .  Poniższy przepis kumuluje w sobie dobroczynną moc cynamonu - od wieków stosowany jako naturalny farmaceutyk na stany zapalne i wzmacniający odporność - oraz bananów - napędzające organizm(...)braku energii .  Wypiek jest przyjemnie słodki bananami i aromatyczny cynamonem . Do tego całość zwieńczona chrupiącą kruszonką . Idealny ratunek na jesienną melancholię oraz aktualne góry i wądoły pogodowe :)  Ciasto piekłam w ramach fejsbukowej akcji Ciasto na niedzielę , która to w aktualny weekend zachęcała do Jesiennych wypieków . Sezonowej chandrze czas powiedzieć dość! :D Składniki na średniej wielkości prostokątną blaszkę

Grunt to przepis!
Kruche ciasteczka cytrynowe przekładane kremem toffi 191

przesiewam na stolnicę. Dodaję masło i siekam nożem. Następnie dodaję żółtka, cukry, śmietanę, proszek do pieczenia oraz skórkę z cytryny. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na środku połowy krążków robię kieliszkiem mniejsze kółko.  3. Ciasteczka układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Piekę około 10 minut w temperaturze 180 stopni.  4. Ciasteczka bez dziurki(...)ciasteczkiem z dziurką. Środki ciasteczek dekoruję kakaową posypką. Zachęcam do zakupu produktów  ZENTIS.  W ofercie sklepu znajdziecie cały szereg przeróżnych nadzień, owoców w żelu oraz produktów niezbędnych do przygotowania domowych ciast, ciastek i deserów

Tradycyjna kuchnia Kasi
Drożdżówki z aronią 256

niewielkim ogniu, aż owoce zaczną pękać i puszczać sok.Aronię po ugotowaniu odcedzić.Margarynę rozpuścić (ja rozpuszczam w mikrofalówce), dodać letnie mleko (również podgrzewam w mikrofalówce) i sok z gotowania aronii. Całość powinna mieć letnią temperaturę. Dodać drożdże i dobrze wymieszać, tak aby drożdże się rozpuściły.Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (ja robię(...)przy czym mrożona może się dłużej gotować.Świeże drożdże można zastąpić opakowaniem suchych Instant o wadze 7 lub 8 g.Do ciast drożdżowych najlepsze jest mleko 3,2% ze względu na swoje walory smakowe.Aronię można zastąpić innymi owocami lub dżemem, nutellą czy powidłami.Źródło przepisu: Blondies in the kitchen

Gospodyni Miejska
Czekoladowiec z wiśniami i galaretką 162

Czekolada i wiśnie – wspaniałe, klasyczne połączenie smaków. Ciemne, czekoladowe ciasto pięknie odznacza się od czerwonej, wiśniowej galaretki z zatopionymi w niej owocami. Bardzo proste w wykonaniu, efektowne i ożywcze. Spód jest bardzo czekoladowy, nasączony wiśniową galaretką, która nie dość, że podkreśla owocowy charakter ciasta to dodatkowo sprawia, że czekoladowiec jest bardzo wilgotny i zwarty, a to z kolei ułatwia

MyCookBook.pl
Ciasto sezonowe ze śliwkami - zawsze udane i pyszne 202

smaku. Ciasto, to jest naprawdę proste w wykonaniu i zawsze się udaje. Przepis z powodzeniem można również wykorzystać do przygotowania wypieku z innymi owocami, ale mi najbardziej odpowiada śliwkowa wersja. Spróbujcie, zapraszam. ... blacha wspaniałego, puszystego ciasta ze śliwkami - czy ktoś może się jej oprzeć? Składniki: 1 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 8 g 4 szklanki maki pszennej

Słodkie okruszki
Malinowy Pocałunek 190

dżemem malinowym (w wersji na zimno) z dodatkiem malin i polewy z białej czekolady i posypki w postaci maleńkich kropelek. To proste ciasto może mieć wiele odsłon- w zależności od smaku dodanego dżemu i owoców- można także pokusić się o zrobienie na spodzie z podłużnych biszkoptów (tzw. 'kocie języczki') będzie wtedy jeszcze prościej i szybciej! :) Reasumując: ciasto o rozkosznym

Kraina Miodem Płynąca
Babka drożdżowa wielkanocna z rodzynkami 138

babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki: Wielkanocne gniazdka serowe(...)mlekiem. Wszystko zagniatamy lub wyrabiamy przy pomocy robota. Po 10 minutach wyrabiania wlewamy 1/3 masła i dalej zagniatamy. Postępujemy tak aż do zużycia całego masła. Poprzez zagniatanie wprowadzamy do ciasta powietrze, co ma wpływ na jego pulchność. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zaczynie odchodzić od ręki. Ciasto wyrabiamy przez około 30 minut. Foremki dokładnie natłuszczamy i wysypujemy tarta bułką. Ciasto

Kulinarne przygody Gatity
domowa kandyzowana skórka pomarańczy 199

pełni warto więc wykorzystać nadarzającą się możliwość  i zamiast wyrzucać skórki tych soczystych owoców, przygotować z nich pyszny i bogaty w cenne mikroelementy  dodatek do ciast i deserów. składniki  skórka z sześciu pomarańczy 2 szklanka wody 2 szklanki cukru 2 łyżki cukru pudru  ewentualnie kilka(...)ziaren kardamonu i goździków sposób przygotowania Owoce pomarańczy ( lub innych cytrusów) bardzo dokładnie myjemy, nacinamy je nożem ( najlepiej tak aby po powstały ćwiartki), obieramy ze skórki, a n astępnie skórkę pomarańczy oczyszczamy z wewnętrznej, białej błony. Do  garnka wsypujemy dwie szklanki cukru i zalewamy  taką samą ilością wody, dodajemy ewentualnie ( jeżeli lubimy) kardamon i goździki

Miód i pieprz
Ciasta jednej miski - słodkości, które nie pobrudzą kuchni 205

następnie wmieszać w to 3 jajka, pół szklanki cukru i 3/4 szklanki mąki. Po dokładnym wymieszaniu wystarczy upiec w formie. Owocowe ciasta jednej miski Ciasta owocowe są najsmaczniejsze, gdy wykorzystuje się w nich świeże owoce. Nie znaczy to, że poza sezonem trzeba z nich zrezygnować – mrożone truskawki także się nadają, choć nie są tak aromatyczne. Jabłka z kolei(...)dostępne przez cały rok. Proste i niewymagające dużo czasu jest  ciasto maślankowe . Podstawowymi składnikami są mąka (3/4 szklanki), jajka (3 sztuki), olej, cukier (po 1/2 szklanki) i oczywiście maślanka (1 szklanka). Nie można zapomnieć o proszku do pieczenia lub sodzie oczyszczonej, dzięki którym ciasto wyrośnie. Jako urozmaicenie można dodać pokrojone w plasterki truskawki.  Innym ciastem wymagającym tylko jednego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Gotuj z Julia- krucha tarta z kremem cukierniczym i owocami 266

pyszna, słodką tarte, mistrzowska wg Julii z kremem cukierniczym, którą podałam z jeżynami oraz malinami. Wypiek idealny, gdy trwa sezon na owoce, do tego jest pyszna i lekka. Wymaga trochę pracy, ale nie jest to trudne. Ciasto, które podałam jest wg Julii idealne zarówno do tart słodkich jak i wytrawnych wystarczy do wytrawnych nie dodawać cukru. Zatem polecam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Owocowy sernik na zimno. 432

oknem i chłodzenie na balkonie pozwoliły mi cieszyć się ich smakiem już po kilku godzinach. Obie wersje bardzo polecam, zachęcam do eksperymentowania z ulubionymi owocami i smakami. Nie tylko dzieci będą zachwycone tym ciastem, dorośli również :)Spód biszkoptowy dla ambitnych:2 jajka6 deko mąki6 deko cukruZmiksować, wylać na spód dużej tortownicy, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku(...)galaretki. Galaretkę połączyć z masą serową, zmiksować.Wyłożyć masę na biszkopt, wstawić do lodówki na kilka godzin.Galaretka:Przygotować galaretkę z połowy zalecanej ilości wody. Dodać do niej zmiksowane/przetarte owoce. Wylać na masę serową dopiero gdy ta będzie już dość ścięta. Wstawić do lodówki najlepiej na noc.Lub na masie serowej ułożyć owoce, zalać tężejącą galaretką przygotowaną z połowy zalecanej

Z butelką mleczka w tle
Kluski lane z mąki kukurydzianej z truskawkami 236

śmietany 18 % 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka mąki kukurydzianej szczypta soli pozostałe: 2 litry wody sól truskawki lub inne owoce cukier Przygotowanie: W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli, w której będziemy gotować kluski lane. Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą w miseczce, dokładnie mieszając.  Łyżką wykładamy kluski na gotującą się wodę i gotujemy około 3 minut

Życie zaczyna się w kuchni
Gofry orkiszowe z budyniem, ricottą i sezonowymi owocami 170

lecie warto chociaż raz przygotować domowe, aromatyczne gofry z owocami sezonowymi. Moja gofrownica co prawda nie należy do mistrzowskich, ale z pomocą odpowiedniego przepisu można dzięki niej uzyskać chrupiące gofry. Moim ulubionym składnikiem przy ciastach na gofry jest ricotta, która dodaje delikatności i lekko kremowego smaku. Do przepisu użyłam mąki orkiszowej w wersji razowej, dodałam też odrobinę kokosowej. Jagody(...)masy dodać 2 łyżki oliwy i ponownie zmiksować. Dodawać stopniowo suche składniki i mleko, zmiksować całość. Rozgrzać gofrownicę i nakładać porcje ciasta. Piec około 7-10 minut, w zależności od mocy gofrownicy. Podawać z twarożkiem i świeżymi owocami

FitKot
Sernik miętowy na zimno z granatem 256

Miętowy sernik z granatem....  nie, nie takim co wybucha....:) takim co przyjemnie chrupie podczas jedzenia, na zimno, orzeźwiający w smaku,  podany z owocowym sosem

Wanilia i Kardamon
Ciasto, ktore musi sie udac 216

goscmi upieklam ciasto, ktore znam od lat i ktore zawsze sie udaje. Tak sie zlozylo, ze na blogu go jeszcze nie umiescilam wiec teraz nadrabiam zaleglosci.Skubaniecskladniki 1 kostka margaryny 5 zoltek 0,5 kg maki pszennej 0,5 szklanki cukru cukier waniliowy 1 maly proszek do pieczenia do piany: 5 bialek 1,5 szkanki cukru kwasne owoce wykonanie(...)zoltek, cukru, cukru waniliowego i proszku do pieczenia wyrabiamy kruszonke.Na posmarowana tluszczem blaszke do ciast wykladamy prawie cale ciasto. Zostawiamy doslownie 3 garscie na posypke.Nastepnie ukladamy warstwe owocow. W moim przypadku jest to agrest ze sloika, ale doskolale sprawdzaja sie tez porzeczki, szczegolnie czarne.Na owocach kladziemy ubita na sztywno piane z dodatkiem 1,5 szklanki cukru. Im piana lepiej

Przysmaki Karolki
Tort truskawkowo- śmietankowy z serkiem mascarpone 172

sztywno, powoli dodajemy serek mascarpone cały czas miksując i odstawiamy. Poncz – proporcja wg. uznania - woda - sok z cytryny - cukier Dodatkowo: - 1 galaretka cytrynowa - owoce (najlepiej gdyby jedne z nich były borówkami amerykańskimi) Ciasto po wystygnięciu odwracamy, góra będzie spodem a spód górą. Przecinamy na trzy części. Dolną wkładamy do tortownicy i nasączamy przygotowanym ponczem. Wykładamy na górę przygotowaną masę(...)między czasie przygotowujemy galaretkę cytrynową w 400 ml wody. Borówki układamy na około tortu i w dwóch liniach po środku, bo po przecięciu środek będzie bokiem motyla. Pozostałe owoce układamy według uznania i delikatnie wykładamy tężejącą galaretkę. Całość wstawiamy na noc do lodówki. Na następny dzień tort kroimy na pół wzdłuż ułożonych borówek. Składamy do siebie drugą stroną

Kulinarne życie