Blondynkowata bliźniaczka ciemnego brownies. Blondies... Super proste, niebiańsko słodkie ciasto. Bazujace na białej czekoladzie i dodatku kwaskowatych owoców. Podobnie, jak to z mango i orzechami , albo z żurawinami , czy nawet to kokosowe , lub karmelowe , nieprawdopodobnie proste do zrobienia. Deser idealny - zamieszaj, wylej do foremki i piecz. A do pozmywania zostaje często tylko jedna łyżka(...)łyżeczki soli 1 szklanka posiekanych truskawek Rozgrzej piekarnik do 170stC. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, ale tak, by jego brzegi wystawały poza brzegi blaszki - będzie łatwiej wyjać gotowe ciasto. W kapieli wodnej, czyli w szklanej misce ustawionej na garnku z wrzaca woda, tak, by spód miski nie dotykał powierzchni wody, rozpuść czekoladę razem z masłem. Zestaw z kuchenki i wmieszaj
Lejdi of the houseNajprostsze w wykonaniu jakie znam, bardzo wdzięczne ciasto do którego można do woli wrzucać ulubione owoce, nawet dżemy czy konfitury. Wszystkie składniki łączymy, wlewamy do natłuszczonej formy, chwila pieczenia a ile radości! Zatem bierzemy się za pieczenie Składniki: 5 dużych śliwek garść malin świeżych lub mrożonych 2 szklanki mąki szklanka cukru pudru opakowanie proszku do pieczenia kostka miękkiego masła(...)pianę dodajcie szklankę cukru pudru bez grudek, mieszajcie cały czas, następnie dodajcie żółtka i proszek do pieczenia. Masło roztopcie w rondelku i lekko wystudźcie. Gdy będziecie mieli gładką masę ciasta dodawajcie na przemian mąkę i trochę płynnego masła – będzie łatwiej mieszać i uzyskać gładką masę bez grudek. Dodaj wiórki kokosowe. Śliwki umyj, przekrój na pół, wydrąż pestki. Formę kwadratową
Zasmakuj KuchniCiasto bez dna. Tak najłatwiej opisać deser, który składa się tylko z owoców i kruszonki. Szybki i sycący, prosty i pyszny. Do wykonania z wszystkimi sezonowymi owocami. Bardzo lubię crumble. W tym roku przerobiłam już około 20kg rabarbaru, nie mogło go zabraknąć i w tej postaci. Dla koloru i słodkości dwie solidne garście truskawek. Do smaku – cynamon(...)maltodekstryną. Nie używajcie tutaj miodu czy syropu klonowego, bo mogą się przypalić i zrobić gorzkie. Owoce dzielimy pomiędzy 4 foremki . Jeśli nie macie foremek do zapiekania, możecie upiec crumble w żaroodpornym naczyniu ceramicznym bądź szklanym. Nie wolno używać metalowych blach do ciast czy deserów z rabarbarem. Jest kwaśny, a metale jak pewnie pamiętacie z lekcji chemii, z kwasami wchodzą
Karo in the KitchenKruchy spód i śliwki zanurzone w kremie kokosowym. To ciasto dla smakoszy i miłośników kokosa, uwielbiane przez mojego młodszego syna. Ciasto na spód jest bardzo lekkie i trudno je zagnieść, ale takie właśnie powinno być. Trzeba je po prostu trochę podsypać mąką. Ja piekę je w małej formie, wychodzi więc grubsze, a śliwki wręcz pływają w kremie. Sprawia co prawda(...)upieczeniu posmarować żelem z syropu ziemniaczanego lub żel-fixem rozpuszczonym w filiżance gorącej wody. „Lakierowanie” to znana metoda cukierników na zachowanie szklistego wyglądu owoców i dekoracji. Na koniec można jeszcze posypać ciasto delikatnie wiórkami kokosowymi”. Czytaj więcej
Wiem co jemostatnim czasie ;-)) to upiekłam go na kruchym cieście (ale można upiec to ciasto bez spodu, jeśli bardzo zależy nam na maksymalnym "odchudzeniu" ciasta). Podobna rzecz ma się z dodatkiem cukru (szczegóły w przepisie). Jeśli dodamy więcej owoców to wtedy nie musimy dodawać tak dużo cukru (mogą to być truskawki, ale również np. borówki amerykańskie czy maliny, które są naturalnie(...)zazwyczaj słodsze; byle nie były to owoce z puszki - bo te są już w słodkiej, glukozowej zalewie). Zachęcam do wypróbowania i odchudzania ciast w kuchni! Odchudzone wcale nie znaczy niesmaczne. Sernik z jogurtów greckich PRZEPIS {tortownica: średnica 26 cm} Temperatura pieczenia: 170ºC | Czas pieczenia: 1 h 20 min Ciasto kruche 1,5 szkl. mąki 150 g zimnego masła
coolinarnastrefa.blogspot.comsię kupić kwiaty cukinii, których od dawna chciałam spróbować, wykorzystałam ekspandowaną quinoę, do nafaszerowania kwiatów, a następnie, każdy z nich zanurzyłam w cieście naleśnikowym z mąki kasztanowej i usmażyłam na oleju kokosowym i podałam z sezonowymi owocami. Co prawda ziarenka trochę się skurczyły podczas smażenia, ale całość wyszła całkiem smacznie i ciekawie. To nie ostatnie eksperyment z tym produktem(...)można użyć mleka jeśli tolerujecie laktozę) i mąki robimy ciasto naleśnikowe, doprawiamy je odrobiną soli i cukru kokosowego. Następnie, każdy kwiat zamykamy palcami, tak aby nie wysypać zawartości i maczamy w cieście, po czym natychmiast kładziemy na rozgrzany olej i obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor. Podajemy z sezonowymi owocami
Quinoa Raz!kefir, olej, kakao i chwilkę miksujemy (30 s/o 5 ). Do masy wsypujemy mąkę z proszkiem i sodką, miksujemy 2 minuty/o 6. Ciasto wylewamy na blaszkę 25/30 wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wysypujemy maliny lub inne owoce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 % C, przez około 40 minut, lub troszkę krócej. Ciasto posypujemy cukrem pudrem i kroimy
Kulinarne Fantazje Mariolilimonki, dodajemy ostudzoną śmietanę, Masę serową dzielimy na 4części, każdą mieszkamy z innym musem owocowym, jedną zostawiamy białą Masę bez dodatków wkładamy na spód ciasta, potem wykładamy masę jeżynowa, jagodową i malinową Dekorujemy owocami, galaretką, lub wcale Wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny Smacznego P.S Możemy użyć dowolnych owoców jeśli nie lubicie jeżyn możecie
Luźna KuchniaCzarna pomarańcza to połączenie czekolady z pomarańczą. Ciasto typu murzynek z dodatkiem konfitury pomarańczowej, przełożone masą z cząstkami pomarańczy, przygotowaną z serka mascarpone i śmietany kremówki
Kuchnia MagdaLenyJak suszyć śliwki węgierki w piekarniku Suszone śliwki węgierki, to wspaniały, aromatyczny dodatek do wielu dań kuchni polskiej i międzynarodowej. Ususzone samodzielnie w piekarniku lub suszarce
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki : Spód: • 2 jajka • 50 g drobnego cukru do wypieków • 50 g mąki • 2 łyżki cukru wanilinowego Masa jogurtowa: • 600 ml jogurtu naturalnego • 100 g drobnego
KUCHNIA POLSKASkładniki : Beza: • 4 białka • szczypta soli • 200 g cukru • 1 łyżeczka soku z cytryny Krem: • 125 g serka mascarpone • 1 łyżka cukru pudru • 200 ml śmietanki
KUCHNIA POLSKAdrożdżówkę po francusku . Jeśli podacie ją tak jak ja z bitą śmietaną będzie doskonałym deserem. Natomiast podana z owocami może być ciekawym pomysłem na śniadanie. Prosto, szybko i smacznie, czyli tak jak lubię najbardziej. Spróbujcie Składniki: 3 kawałki ciasta drożdżowego z masłem i rodzynkami Brześć 1 jajko 3 łyżki mleka niespełna 1/2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią(...)łyżki masła do podania: cukier puder, bita śmietana lub owoce Przygotowanie: W miseczce mieszamy dokładnie jajko, mleko i cukier waniliowy. Następnie w naszej masie maczamy z obu stron kawałki ciasta drożdżowego. Tak przygotowane ciasto smażymy na rozgrzanym maśle z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. cukrem pudrem i bitą śmietaną. Smacznego
Słodkie okruszkiNiesamowicie kruche ciasto z jabłkami i masą serową to jest to , co lubię :) Bardzo polecam to połączenie i ten przepis na ciasto kruche. Nie zastanawiajcie się
Różne smaki w kuchniWyśmienite w smaku ciasto, proste, w zdrowszej wersji (na mące orkiszowej), o mięsistym wnętrzu, które łączy w sobie intensywny smak kokosa, soczystej i świeżej żurawiny
Kraina Miodem Płynącamusztardy 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 łyżeczka miodu 1 roztrzepane jajko sezam do posypania Sposób przyrządzenia: 1. Morele pokrój w drobną kosteczkę. 2. Owoce wymieszaj z mięsem, ziołami, przyprawami i musztardą oraz bułką tartą. 3. Ciasto francuskie posmaruj miodem z jednej strony, na którą będziesz układać mięso. 4. Mięso podziel na 2 połówki i z każdej z nich uformuj
Kuchnia w Słońcu SkąpanaCiasto: 25 g świeżych drożdży szklanka ciepłego mleka 3 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru pół kostki masła (100 g) 1 jajko Nadzienie: jagody cukier lub
Karczma HonoriettyDelikatne ciasto i pyszny farsz z białego sera i jagód leśnych. Tak przygotowane pierożki posmakują każdemu: i dużemu i małemu. Dodatkowo kuszą swoim pięknym, fioletowym kolorem
Kuchnia w czekoladzieLekkie, kolorowe, owocowe, bez cukru Składniki sezonowe owoce: u mnie jagody leśne truskawki maliny 350 g serka naturalnego 2 małe jogurty naturalne 1 galaretka 2
czarrna od kuchniPrzepis na ciasto pochodzi z programu "Buddy Valastro gotuje" i jest prawdziwym strzałem w dziesiątkę - polecam! Mówiłam już jak bardzo kocham włoskie jedzenie? Nawet pizzę wolę
Cooking MonsterCiasto rabarbarowe z mąką pełnoziarnistą Oprócz rabarbaru na ciasto rabarbarowe potrzebne Ci będzie : ½ szkl. mąki pszennej ½ szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej ½ szkl. maki ziemniaczanej 1 budyń śmietankowy
Markowy smak~jednoporcjowe ciasto szpiankowo-bananowo-kokosowe nadziane gorzką czekoladą~ Nooo Kochani, w końcu mamy wiosnę! Na razie, z tego co widać, jedynie kalendarzową, ale mam nadzieję, że
breakfast of dreamsstopniowo resztę mleka. Ciasto dzielimy na dwie części - do jednej dodajemy kakao, a do drugiej jeżyny i 1/2 posiekanej czekolady. Mieszamy (część z owocami i czekoladą delikatnie). Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy porcje ciasta. Wierzch posypujemy pozostałą czekoladą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 - 25 minut (do suchego patyczka). Kamień marsjański Kamień marsjański Kamień marsjański
peggiwkuchnijajka 250 ml mleka 250 g mąki 2 małe kubki jogurtu owocowego 2 łyżki cukru olej do smażenia ulubione dodatki: owoce, dżem, serek Jajka roztrzepać rózgą, dodać jegurt, cukier, mleko i mąkę. Wymieszać na jednolite ciasto. Na rozgrzanym oleju smażyć niewielkie placuszki. Podawać posypane cukrem pudrem z dodatkiem ulubionych sezonowych owoców, dżemem lub serkiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaproducentem ekologicznych owoców i warzyw. Przyznam szczerze, że ekologiczne owoce są o niebo lepsze od tych wyprodukowanych na "dopalaczach", jest w nich 100% smaku owoca w owocu. Niestety posmakowały mi tak bardzo, że byłam zmuszona zrobić część bułeczek z jabłkiem. Obie wersje są doskonałe! Przepis na ciasto jest to samo, co w jagodziankach , pochodzi od mojej ukochanej(...)wbić jajka, wyrobić na gładkie ciasto - będzie mocno klejące. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie jeszcze raz zarobić ciasto, podzielić na 10 części. Każdą część delikatnie rozwałkować nałożyć po porcji owoców, posypać łyżeczką cukru, zawinąć w bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ( łączeniem do dołu). Całość przykryć ściereczką, znów odstawić do wyrośnięcia
Cakes By Kejt~jednoporcjowe ciasto kakaowo-bananowe z mąki kokosowej~ Tak jak kilka dni temu napisałam - tak dzisiaj w końcu mogę się z Wami podzielić niespodzianką :) Niestety przez szkołę
breakfast of dreamssię je podobnie, lecz jako bazę używa się ciasta drożdżowego. W rezultacie otrzymujemy chrupiące ciasto z mięciutkim wnętrzem. Jest pyszne!!! Zastosowanie ma podobne jak ciasto francuskie, ja lubię je z nadzieniem z budyniu i owoców, mąż zachwyca się nad kopertami z serem. Do nadzienia można użyć również dżemu, owoców, kremu czekoladowego, farszu mięsnego, czy z pieczarkami(...)każdej z tych wersji jest pyszne! Mój przepis jest nieco uproszczony, ale efekt końcowy jest taki sam ;-) Polecam! Składniki na ciasto duńskie wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową 1 kg mąki pszennej 200 ml jogurtu naturalnego 200 ml mleka 100 ml oleju 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 jajka 4 dag świeżych drożdży jeśli chcemy przygotować słodkie ciastka dodajemy
Rozpustne gotowanie~dyniowe kokosowe* ciasto fasolowe z malinami ; zielona herbata kaktusowa ~ *z mąką kokosową Tato wczoraj przywiózł mi ok. 8 kilogramów malin! Taaak, sama o nie prosiłam, ale
breakfast of dreams~ananas w cieście gryczano-kokosowym* podany z ricottą~ *mąka kokosowa Ale pyszny ananas mi się trafił! Taaaaaaki słodziuki, no po prostuu ♥ :D Idealne rozpoczęcie nieidealnego dnia
breakfast of dreamsciasto to nic innego jak wariacja na temat Królewicza, ciasta, które pokazywałam Wam jakiś czas temu. Oryginalny Królewicz jest bez dodatku owoców, a jego środkową warstwę stanowi puszysty biszkopt. Tym razem upiekłam cztery miodowe placki i przełożyłam je kremem. Biszkopt opuściłam. Ciasto wyszło pysznie, wygląda też rewelacyjnie. Nie jest trudne, ani specjalnie pracochłonne. Można je upiec z większej ilości
Codzienna kuchnia niecodziennaJak przygotowujecie dżemy dodajecie żel fiksy czy robicie metodą tradycyjną? U mnie bywa to różnie gdy mam więcej wolnego czasu wtedy zdecydowanie, wybieram dłuższe gotowanie bez
RAROSSAW tym roku po raz pierwszy moja wiśnia ma owoce, więc tym bardziej nie mogłam się doczekać, wreszcie są- nieziemsko kwaśne, ale właśnie takie
RAROSSA