kupiłam gazetkę, w której swoim bystrym okiem natychmiast wypatrzyłam przepis. A jakby tego było mało, to Wam powiem, że wszystkie serniki uwielbiam, a owoce w nich zaostrzają mój i tak ogromny apetyt na słodycze:) Ciasto okazało się bardzo dobre, apetyczne i zdaje się, że jego pieczenie powtórzę sobie jeszcze nie raz, nie dwa...:) Polecam:) Składniki na ciasto kruche(...)wyciśnięty z 1/2 cytryny; 1 łyżeczka cynamonu; Wykonanie: Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne. Miąższ owoców pokroić w cząstki. Na patelni skarmelizować miód, dodać jabłka. Wszystko podlać sokiem z cytryny i dusić 3 minuty. Tortownicę o średnicy 26cm posmarować tłuszczem i oprószyć płatkami migdałowymi. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i bok (3-4 cm) tortownicy. Na ciasto wyłożyć masę
In my kitchenKażde ciasto ma u mnie ogromnego plusa za świeże owoce sezonowe – są pyszne i wyglądają przepięknie na talerzach :) Dziś idealny letni tort z delikatnym kremem śmietankowym i świeżymi malinami. Spody biszkoptowe piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Składniki na 1 spód biszkop tu (będą potrzebne 2) Składniki na krem śmietankowy: 500 g serka mascarpone 600 ml śmietany(...)bitej śmietany czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie) Składniki na polewę malinową: 100 ml musu malinowego 2 łyżki galaretki malinowej +1 kg malin – na mus do nasączenia, do przełożenia ciasta i na dekorację, limonka lub cytryna, gorzka czekolada do dekoracji (u mnie malinowa) Biszkopty pieczemy według przepisu . Można zrobić to dzień wcześniej, żeby miały dużo czasu na ostygnięcie. Maliny myjemy
Ciastkozercysoli. Następnie dodaj jajko, maślankę, masło, cukier i zmiksuj na gładką masę ( konsystencja gęstej śmietany.) Rozgrzej patelnię, dodaj odrobinę masła i smaż ciasto z dwóch stron na średnim ogniu. Podawaj z owocami i syropem klonowym. Smacznego
KukuleczkiSłodka masa serowa na kruchym spodzie przełamana kwaśnymi owocami węgierek,to połączenie wspaniale się uzupełnia,będzie słodkim zwieńczeniem rodzinnej uroczystości czy innej okazji..:) Składniki Ciasto na blaszkę o wym:24/28 cm 15 dag mąki pszennej 10 dag masła 1 jajko 5 łyżek cukru 1 łyżka śmietany 18% ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 50 dag śliwek węgierek Masa
Wanilia i Kardamoncukru pudru, 250 g świeżych jagód, żelatyna. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy w razie potrzeby dodajemy łyżkę wody. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia o średnicy większej niż dno formy. Przez odwrócenie ciasta przenosimy na formę, ściągamy papier, dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki(...)Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: podczas pieczenia ciasto może się podnieść, ponieważ jest duża powierzchnia, wystarczy położyć na nią papier do pieczenia i wsypać równomiernie ok. 100 g ryżu, 5 min przed końcem pieczenia ściągamy papier z ryżem. Masa jagodowa: Jagodę leśną w syropie przelewamy przez gęste sito, owoce
Moniki SmakołykiCzasami przychodzi taka ochota na kawałek słodkiego ciasta , że nie można wytrzymać. Warto mieć jakiś przepis, lub kilka, które nie wymagają dużych nakładów czasu ani środków. Szybki, ucierany placek z dodatkiem świeżych owoców spełnia te warunki. Jedyną(...)dziwną rzeczą w nim jest dodatek buraka, dzięki któremu ciasto jest wilgotne, delikatne i całkiem zdrowe. Wiem, że przy napadzie ochoty na ciasto mało kto będzie miał pod ręką pieczonego buraka, ale można go zastąpić np. ugotowaną szybko marchewką albo kawałkiem zmiksowanej dyni czy cukinii. Spróbujcie a nie pożałujecie. To ciasto jest wilgotne i puszyste jednocześnie, delikatne i tak pyszne
Smaczna PyzaDobre ciasto drożdżowe jest pyszne, chętnie po nie sięgamy i zjadamy z powidłami, miodem, z mlekiem, herbatą i do kawusi. Dodajemy do niego owoce każdej maści lub pieczemy bez nich. I zawsze jest to ciasto ekstra. Potrzebujemy
Tylko pysznieKażde ciasto ma u mnie ogromnego plusa za świeże owoce sezonowe – są pyszne i wyglądają przepięknie na talerzach :) Dziś idealny letni tort z delikatnym kremem śmietankowym i świeżymi malinami. Spody biszkoptowe na tort malinowy piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Składniki na 1 spód biszkop tu (będą potrzebne 2) Składniki na krem śmietankowy: 500 g serka mascarpone(...)bitej śmietany czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie) Składniki na polewę malinową: 100 ml musu malinowego 2 łyżki galaretki malinowej +1 kg malin – na mus do nasączenia, do przełożenia ciasta i na dekorację, limonka lub cytryna, gorzka czekolada do dekoracji (u mnie malinowa) Jak zrobić tort malinowy? Biszkopty pieczemy według przepisu . Można zrobić to dzień wcześniej, żeby miały dużo czasu
CiastkozercyPuszyste, miękkie i bardzo smaczne placki z masą twarogową i świeżymi owocami. Jak dotąd najlepszy przepis na domowe naleśniko-omleciki. Proste i łatwe do przygotowania. Ciasto nie klei się do patelni. Takie placuszki możecie nadziać masą twarogową, dżemem jak i nutellą. Uwaga: zachowują świeżość nawet do 2-3 dni :) Składniki na około 8-10 placuszków*: ciasto 2 szklanki mąki(...)gładkie i w miarę gęste ciasto. Rozgrzać patelnię (lekko posmarowaną olejem). Ciasto wylewać za pomocą chochelki. Jeden placuszek = 1 chochelka. Smażyć na średnim ogniu. Placuszki przewrócić na drugą stronę dopiero wtedy, gdy pojawią się pęcherzyki powietrza. Usmażone placuszki posmarować masą twarogową. Na jednej połówce ułożyć kawałki owoców. Przygotowane placuszki złożyć i posypać cukrem pudrem. Ewentualnie każdy placuszek można
Ugotowaćagar, nie może być żadnych grudek! Powstały krem wstaw do lodówki (2 h) , musi być ścięty tak w 2/3 zanim położysz go na spód ciasta. Frużelina, czyli ostatnia warstwa: około 400 g owoców (maliny, wiśnie, jeżyny) 50 g cukru łyżka mąki ziemniaczanej 10 g agaru trochę soku z cytryny (łyżeczka) Owoce umieść w rondelku, zasyp cukrem i zagotuj(...)mąki ziemniaczanej dodał łyżkę wody, tak aby powstała jednolita pasta. Dodaj ją do owoców, wymieszaj. Na samym końcu dodaj agar i dokładnie wymieszaj, po 1-2 minutach możesz zdjąć z ognia. Wystudź sos. A teraz najprzyjemniejsza część (no prawie). Na brownie połóż krem waniliowy, wyrównaj. Na krem fużelinę, i końcem łyżki przemieszaj delikatnie z kremem sos owocowy. Całość wstaw
greenscarfFigi to smaczne owoce o niezwykłych wartościach odżywczych, poprawiają trawienie, regulują pracę układu krwionośnego, pomagają obniżyć poziom cholesterolu, a suszone figi są skarbnicą wapnia. Są bardzo popularne w krajach śródziemnomorskich, między innymi we Francji, gdzie stanowią często składnik sałatek i przekąsek, deserów i ciast, mogą być również podawane jako dodatek dodatek do mięsa. Korzystajcie zatem z sezonu na figi
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskarumiano z każdej strony. Gotowe pączki oprószam cukrem pudrem. Zachęcam do zakupu produktów ZENTIS. W ofercie sklepu znajdziecie cały szereg przeróżnych nadzień, owoców w żelu oraz produktów niezbędnych do przygotowania domowych ciast, ciastek i deserów
Tradycyjna kuchnia KasiKolejny przysmak z letnimi, soczystymi owocami. Pyszna, czekoladowa tarta z truskawkami. Aromatyczna, z gęstym budyniowym nadzieniem, zniknęła u mnie błyskawicznie :). Szybka i uważam, że prosta w przygotowaniu. Ładnie i apetycznie się prezentuje. Bardzo polecam… (inspiracja z gazety „Tina”, przepis zmodyfikowany). Tarta czekoladowa z truskawkami Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 kopiasta łyżka kakao 3 łyżki
Mała Cukierenkapysznego. Bardzo lubię piec ciasta i inne słodkości. Jeszcze bardziej lubię je pałaszować. Lubię też eksperymentować. Nie lubię za to sztywno trzymać się przepisów. Zawsze coś zmienię albo dodam od siebie. Stąd co jakiś czas będę wrzucać tu efekty moich eksperymentów kulinarnych. Uważam, że owoce sezonowe powinno się jeść surowe lub przynajmniej(...)lodówki na ok 30 min. Foremki na babeczki wysmarować tłuszczem i wylepić warstwą schłodzonego ciasta. Piec ok 15-20 min w 180st. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier (pół szklanki). Zmiksować delikatnie na małych obrotach miksera z mascarpone. Masą serową napełniać babeczki, udekorować owocami. Przed podaniem można włożyć do lodówki aby masa stężała. Można posypać cukrem pudrem
happycreatiff.blogspot.com