Bardzo smaczne i proste w wykonaniu ucierane ciasto z dodatkiem jogurtu greckiego i waniliowego budyniu. Możecie je przygotować z innymi sezonowymi owocami, np. z truskawkami; ja wybrałam rabarbar, bo kocham jego kwaśny smak połączony ze słodyczą ciasta :). Takie ciasto na pewno umili spotkanie z przyjaciółmi, wiosenny piknik czy po prostu popołudnie przy herbatce ;). Polecam :). Składniki: 400 g mąki pszennej
Opowieści z piekarnikaśliwki, obok jabłek, to najczęściej spotykane owoce w sadach. Wykorzystuje się je w kuchni do przygotowywania m.in. konfitur, dżemów, kompotów, knedli, ciast, a także nalewek oraz sosów i marynat do mięs. Jednak śliwka jest niedocenianym owocem, jeżeli chodzi o właściwości zdrowotne. Większość osób nie zdaje sobie sprawy jakie właściwości lecznicze oraz składniki odżywcze i witaminy posiada ten owoc... Dowiedz
Kuchnia MagdaLenyśliwki, obok jabłek, to najczęściej spotykane owoce w sadach. Wykorzystuje się je w kuchni do przygotowywania m.in. konfitur, dżemów, kompotów, knedli, ciast, a także nalewek oraz sosów i marynat do mięs. Jednak śliwka jest niedocenianym owocem, jeżeli chodzi o właściwości zdrowotne. Większość osób nie zdaje sobie sprawy jakie właściwości lecznicze oraz składniki odżywcze i witaminy posiada ten owoc... Dowiedz
Kuchnia MagdaLenytemat Murzynka ( któż nie zna jego smaku... ;) ). Ciasto jest puszyste, mięciutkie, wilgotne, z wyraźną nutą orzechową. Zamiast śliwek można wykorzystać inne suszone owoce albo w ogóle z nich zrezygnować; bez nich wcale nie będzie mniej smacznie :) Ciasto w sam raz na jesienną chandrę ( w końcu zawiera czekoladę ;) ), wspaniałe ze szklanką mleka lub filiżanką ulubionej herbaty/kawy. Bardzo bardzo polecam
Opowieści z piekarnikaSezonowe ciasto z budyniową pianką i czereśniami .Bardzo je lubię za ekspresowe przygotowanie i smak oczywiście. Owoce mogą być dowolne .Jeśli używacie mrożonych nie rozmrażajcie ich wcześniej. Składniki: na kruche ciasto ,blaszka 33 na 20 cm 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła ,zimne ,z lodówki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Mąkę
Ladylaura.moich obserwacji wynika, że arbuz jest rzadko wykorzystywanym do wypieków owocem. Częściej stosuje się go do koktajli i je bez jakiejkolwiek obróbki (taki jest chyba najlepszy -byle z lodówki! ;)). Dzisiaj jednak podzielę się z wami przepisem na pyszne, lekkie i orzeźwiające bezglutenowe ciasto z arbuzem idealne na lato Pianka jest wyjątkowo delikatna, a spód to biszkopt z mąki kokosowej barwiony
Fitkotmasło ponownie mieszamy ciasto mikserem. Na koniec dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. Do formy wlewamy ciasto. Moja forma miała wymiary około 20x25 cm. Na wierzchu układamy czereśnie. Pieczemy w 160 st ok. 40 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto do ostygnięcia. Posypujemy np.cukrem pudrem. Moje ciacho czereśniowe bierze udział w akcji na durszlaku "Letnie Owoce
Życie zaczyna się w kuchniciasta drożdżowego gotowanych na parze. Jedni nazywają takie bułki pampuchy inni bułki na parze a jeszcze inni parowańce, buchty czy parzaki. Ugotowana na parze bułka ma kształt kulisty. Spód ma płaski a wierzch wypukły. Jego konsystencja powinna być pulchna, miękka i sprężysta. Można podawać je na słodko lub na słono. My z mężem preferujemy pampuchy na słodko... z owocami(...)mąki. Dodać jajka. Wyrabiać ciasto dodać w małych ilościach mleko z masłem. Wyrobić ciasto aż będzie giętkie i elastyczne. Uformować kulę, przełożyć o miski, przykryć ściereczką i zostawić na ok. 1 godzinę. Po tym czasie podzielić ciasto na 12-14 części. Rozpłaszczyć, nałoży po łyżce musu jabłkowego Jamar , skleić i uformować ciasto na kształt bułki. Tak przygotowane bułki przykrywamy
Kuchnia w oparachpyszne bułki z jagodami to bardzo spontaniczny wypiek. Po prostu naszło mnie nas na coś słodkiego więc zagniotłam drożdżowe ciasto a że miałam akurat trochę jagód to wylądowały w środku. Na tradycyjne jagodzianki owoców było zbyt mało, ale miałam jeszcze serek więc wykombinowałam je w innej formie. Jak widać na zdjęciach napakowałam w ciasto tyle nadzienia, że aż wyłaziło(...)bardzo puszyste , mięciutkie, delikatne i jednocześnie wilgotne. Po prostu przepyszne! W domu pachniało bosko i nie mogłam doczekać się kiedy ostygną. Myślę, że zamiast jagód możecie dodać inne miękkie owoce np. maliny albo trochę startych jabłek i też będzie pysznie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzakajmakiem. Prawda, że proste.:) Owoce do torcika możecie wykorzystać dowolne. Ja wykorzystałam mango i pomarańczę. Jeżeli chcecie poznać więcej przepisów na ciasta to zapraszam tutaj ,a poniżej przepis na tort naleśnikowy z kajmakiem. Ciasto naleśnikowe 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru olej do smażenia Krem(...)żelatyny Dodatkowo 1 puszka kajmaku 1 pomarańcza 1/2 mango Wykonanie: Naleśniki Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Potrzebne nam będzie 9 sztuk wystudzonych naleśników. Krem W misce ubić
O kuchni z uczuciempuszysta masę. 2. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz budyń. Miksujemy na najwolniejszych obrotach bądź mieszamy szpatułką/łyżką i podczas mieszania dolewamy olej. ciasto wychodzi dość gęste. 3. Na sam koniec dodajemy owoce pokrojone w kosteczkę i mieszamy całość. Wykładamy do foremki wysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej bułką tartą bądź kaszą manna. Pieczemy w 180 stop. przez(...)około 50-1 h do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w środek ciasta musi być suchy
Gotowanie...to proste !Kolejna udana próba bezglutenowego ciasta, bez zbóż i cukru. Zaledwie kilka składników, bita śmietana, owoce. Zapraszam :-) Biszkopt migdałowo-makowy z masą śmietanową Składniki: na biszkopt migdałowo - makowy (na małą blaszkę lub tortownicę): 6 jajek 5 łyżek mąki migdałowej 1 czubata łyżka mielonego maku 5 płaskich łyżek erytrytolu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę z bitej śmietany(...)wolnych obrotach dodać żółtka. Na samym końcu dodajemy mąkę migdałową zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mak. Mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni ok.40 minut. Podczas gdy ciasto się piecze przystępujemy do wykonania masy. Masa śmietanowa: galaretkę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody i dosłodzić do smaku ubić kremówkę
Marta próbujeSernik na zimno w wersji fit ? Proszę bardzo, to nic trudnego. Ujmujemy kalorii, nie ujmujemy smaku - ot, cały sekret. Sernik w wersji "bez cukru
kolorowotorcikowotrakcie suszenia, żurawina jest sztucznie dosładzana. Teraz kiedy nadszedł czas, owocowania naszych rodzimych żurawin błotnych, korzystajmy z rodzimych darów natury. Przecież bez problemu, możemy kupić świeże owoce, na każdym targu. Dodanie garści jagód do bochenka razowego chleba, sprawi że ten, wprost zachwyci nas swoim smakiem. sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej(...)cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią razową, mąkę pszenną razową, owoce żurawiny, oraz sól. Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach. Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się
Miód i pieprzKolorowy, smaczny i pożywny gęsty koktajl smoothie bowl na dobry początek dnia. Takie śniadanie pełne owoców i zielonych warzyw doda energii i jest źródłem cennych
Przepisy KulinarneDziś wypiek, który bardzo często gości w moim domu. Najczęściej jest to jednak wielka blacha z dodatkiem owoców, a dziś w formie babki z kruszonką. Takie suche ciasto drożdżowe smakuje nawet po kilku dniach posmarowane masłem i podane ze szklanką ciepłego mleka. Przepis jest na dwie małe babki, ale są one tak dobre i tak szybko znikają
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkifolię i włożyć na godzinę do lodówki lub na ok. 30 minut do zamrażarki. Resztą wyłożyć brytfankę Jabłka obrać, wydrążyć ogryzek i zetrzeć owoce na tarce o dużych oczkach. Można odcisnąć Jabłkami wyłożyć ciasto Nagrzać piecyk na 180 stopni C Z białek najpierw ubijamy pianę, a gdy już będzie ubita na sztywno dodajemy powoli cukier i nadal ubijamy Następnie
Szczęśliwa kuchniaOstatnio strasznie "chodził" za mną sernik, ale nie taki na zimno tylko właśnie pieczony, mięciutki... i z owocami, które rosną koło domu. Nie pozostało
Kuchnia w czekoladzieżółtek ubijamy z cukrem i solą na pianę. Piekarnik nagrzewamy do temp 200'C żółtka ucieramy z masłem na puszystą masę, dosypujemy owoce i orzech stopniowo przesiewamy mąkę, delikatnie łączymy z białkami ciasto wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę cieniutką warstwą, pieczemy około 15- 20 minut po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu wycinamy gwiazdeczki dekorujemy lukrem i płatkami
Luźna Kuchnia