Ostatnie śliwki, więc nie mogło obejść się bez ciasta śliwkowego. W tym roku jakoś jesienny sezon owoców minął mi nie wiadomo kiedy. Zapasów zero, dobrze że jeszcze zeszłoroczne zostały w spiżarni;) Częstujcie się! Składniki: 1 mały (do 200 g) kubeczek jogurtu naturalnego 3 kubeczki mąki 1 kubeczek cukru 3 łyżki cukru 1 torebka cukru waniliowego(...)drugiej mokre. Łączymy składniki z obu misek na jednolitą masę. Wykładamy do okrągłej tortownicy o średnicy ok. 21 - 22 cm, wysmarowanej wcześniej masłem i obsypanej bułką tartą. Wierzch ciasta obkładamy wypestkowanymi śliwkami, skórką do dołu. Pieczemy przez około 40-50 minut do tzw. suchego patyczka
Życie zaczyna się w kuchnigóra-dół) i pieczemy przez 15 minut , następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 90 minut . Po upieczeniu ciasto zostawiamy do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu wstawiamy do lodówki *** *** Przygotowujemy mus: owoce przekładamy do garnka, dodajemy sok z cytryny, zasypujemy cukrem i podgrzewamy do momentu aż cukier się rozpuści *** *** Żelatynę zalewamy zimną wodą(...)całkowitego wystudzenia *** *** Śmietankę ubijamy na sztywno *** *** Dodajemy partiami zmiksowane owoce i delikatnie mieszamy. Całość wylewamy na schłodzony sernik *** *** Ja dodatkowo polałam delikatnie lukrem i wykonałam ozdobny wzorek za pomocą wykałaczki *** *** Sernik z musem wkładamy do lodówki na kilka godzin *** *** SMACZNEGO *** Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY
Blog z Apetytemtruskawki tam. I ja na ogródeczku swe truskawki mam. Kiedy byłam mała, uwielbiałam biegać do ogrodu. Najbardziej cieszyłam się, gdy codziennie rano znajdowałam na krzaczkachtruskawek piękne, czerwone owoce. Zrywałam je ukradkiem i nieważne, czy były ubrudzone ziemią, czy też nie, wkładałamich pełną buzię i rozkoszowałam się ich słodyczą. Sok ściekał po brodzie, wycierany w koszulkę, zostawiał trudne(...)stopni. W tym czasie przyrządzam budyń według wskazówek na opakowaniu. Gorący, gęsty - wylewam na podpieczony spód. Na wierzchu układam połówki owoców, wciskając je delikatnie w budyń. Ze składnikami na kruszonkę postępuję podobnie, jak w przypadku ciasta kruchego. Mąkę, cukier i masłorozcieram w palcach, aby przybrało formę wilgotnego piasku. Nie zagniatam w kulkę, taką sypką kruszonką posypuję wierzch ciasta
W kuchni Karmel-itkiBlondynkowata bliźniaczka ciemnego brownies. Blondies... Super proste, niebiańsko słodkie ciasto. Bazujace na białej czekoladzie i dodatku kwaskowatych owoców. Podobnie, jak to z mango i orzechami , albo z żurawinami , czy nawet to kokosowe , lub karmelowe , nieprawdopodobnie proste do zrobienia. Deser idealny - zamieszaj, wylej do foremki i piecz. A do pozmywania zostaje często tylko jedna łyżka(...)łyżeczki soli 1 szklanka posiekanych truskawek Rozgrzej piekarnik do 170stC. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, ale tak, by jego brzegi wystawały poza brzegi blaszki - będzie łatwiej wyjać gotowe ciasto. W kapieli wodnej, czyli w szklanej misce ustawionej na garnku z wrzaca woda, tak, by spód miski nie dotykał powierzchni wody, rozpuść czekoladę razem z masłem. Zestaw z kuchenki i wmieszaj
Lejdi of the houseNajprostsze w wykonaniu jakie znam, bardzo wdzięczne ciasto do którego można do woli wrzucać ulubione owoce, nawet dżemy czy konfitury. Wszystkie składniki łączymy, wlewamy do natłuszczonej formy, chwila pieczenia a ile radości! Zatem bierzemy się za pieczenie Składniki: 5 dużych śliwek garść malin świeżych lub mrożonych 2 szklanki mąki szklanka cukru pudru opakowanie proszku do pieczenia kostka miękkiego masła(...)pianę dodajcie szklankę cukru pudru bez grudek, mieszajcie cały czas, następnie dodajcie żółtka i proszek do pieczenia. Masło roztopcie w rondelku i lekko wystudźcie. Gdy będziecie mieli gładką masę ciasta dodawajcie na przemian mąkę i trochę płynnego masła – będzie łatwiej mieszać i uzyskać gładką masę bez grudek. Dodaj wiórki kokosowe. Śliwki umyj, przekrój na pół, wydrąż pestki. Formę kwadratową
Zasmakuj KuchniCiasto bez dna. Tak najłatwiej opisać deser, który składa się tylko z owoców i kruszonki. Szybki i sycący, prosty i pyszny. Do wykonania z wszystkimi sezonowymi owocami. Bardzo lubię crumble. W tym roku przerobiłam już około 20kg rabarbaru, nie mogło go zabraknąć i w tej postaci. Dla koloru i słodkości dwie solidne garście truskawek. Do smaku – cynamon(...)maltodekstryną. Nie używajcie tutaj miodu czy syropu klonowego, bo mogą się przypalić i zrobić gorzkie. Owoce dzielimy pomiędzy 4 foremki . Jeśli nie macie foremek do zapiekania, możecie upiec crumble w żaroodpornym naczyniu ceramicznym bądź szklanym. Nie wolno używać metalowych blach do ciast czy deserów z rabarbarem. Jest kwaśny, a metale jak pewnie pamiętacie z lekcji chemii, z kwasami wchodzą
Karo in the KitchenKruchy spód i śliwki zanurzone w kremie kokosowym. To ciasto dla smakoszy i miłośników kokosa, uwielbiane przez mojego młodszego syna. Ciasto na spód jest bardzo lekkie i trudno je zagnieść, ale takie właśnie powinno być. Trzeba je po prostu trochę podsypać mąką. Ja piekę je w małej formie, wychodzi więc grubsze, a śliwki wręcz pływają w kremie. Sprawia co prawda(...)upieczeniu posmarować żelem z syropu ziemniaczanego lub żel-fixem rozpuszczonym w filiżance gorącej wody. „Lakierowanie” to znana metoda cukierników na zachowanie szklistego wyglądu owoców i dekoracji. Na koniec można jeszcze posypać ciasto delikatnie wiórkami kokosowymi”. Czytaj więcej
Wiem co jemostatnim czasie ;-)) to upiekłam go na kruchym cieście (ale można upiec to ciasto bez spodu, jeśli bardzo zależy nam na maksymalnym "odchudzeniu" ciasta). Podobna rzecz ma się z dodatkiem cukru (szczegóły w przepisie). Jeśli dodamy więcej owoców to wtedy nie musimy dodawać tak dużo cukru (mogą to być truskawki, ale również np. borówki amerykańskie czy maliny, które są naturalnie(...)zazwyczaj słodsze; byle nie były to owoce z puszki - bo te są już w słodkiej, glukozowej zalewie). Zachęcam do wypróbowania i odchudzania ciast w kuchni! Odchudzone wcale nie znaczy niesmaczne. Sernik z jogurtów greckich PRZEPIS {tortownica: średnica 26 cm} Temperatura pieczenia: 170ºC | Czas pieczenia: 1 h 20 min Ciasto kruche 1,5 szkl. mąki 150 g zimnego masła
coolinarnastrefa.blogspot.comsię kupić kwiaty cukinii, których od dawna chciałam spróbować, wykorzystałam ekspandowaną quinoę, do nafaszerowania kwiatów, a następnie, każdy z nich zanurzyłam w cieście naleśnikowym z mąki kasztanowej i usmażyłam na oleju kokosowym i podałam z sezonowymi owocami. Co prawda ziarenka trochę się skurczyły podczas smażenia, ale całość wyszła całkiem smacznie i ciekawie. To nie ostatnie eksperyment z tym produktem(...)można użyć mleka jeśli tolerujecie laktozę) i mąki robimy ciasto naleśnikowe, doprawiamy je odrobiną soli i cukru kokosowego. Następnie, każdy kwiat zamykamy palcami, tak aby nie wysypać zawartości i maczamy w cieście, po czym natychmiast kładziemy na rozgrzany olej i obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor. Podajemy z sezonowymi owocami
Quinoa Raz!kefir, olej, kakao i chwilkę miksujemy (30 s/o 5 ). Do masy wsypujemy mąkę z proszkiem i sodką, miksujemy 2 minuty/o 6. Ciasto wylewamy na blaszkę 25/30 wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wysypujemy maliny lub inne owoce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 % C, przez około 40 minut, lub troszkę krócej. Ciasto posypujemy cukrem pudrem i kroimy
Kulinarne Fantazje Mariolilimonki, dodajemy ostudzoną śmietanę, Masę serową dzielimy na 4części, każdą mieszkamy z innym musem owocowym, jedną zostawiamy białą Masę bez dodatków wkładamy na spód ciasta, potem wykładamy masę jeżynowa, jagodową i malinową Dekorujemy owocami, galaretką, lub wcale Wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny Smacznego P.S Możemy użyć dowolnych owoców jeśli nie lubicie jeżyn możecie
Luźna KuchniaCzarna pomarańcza to połączenie czekolady z pomarańczą. Ciasto typu murzynek z dodatkiem konfitury pomarańczowej, przełożone masą z cząstkami pomarańczy, przygotowaną z serka mascarpone i śmietany kremówki
Kuchnia MagdaLenyJak suszyć śliwki węgierki w piekarniku Suszone śliwki węgierki, to wspaniały, aromatyczny dodatek do wielu dań kuchni polskiej i międzynarodowej. Ususzone samodzielnie w piekarniku lub suszarce
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki : Spód: • 2 jajka • 50 g drobnego cukru do wypieków • 50 g mąki • 2 łyżki cukru wanilinowego Masa jogurtowa: • 600 ml jogurtu naturalnego • 100 g drobnego
KUCHNIA POLSKA