przepis na pyszne i kruche ciasteczka, które wykonałam w kształcie pierożków, bardzo słodkie, bardzo pyszne, przełamane kwaśnymi owocami. Macie ochotę to koniecznie upieczcie na podwieczorek, zajmie to Wam zaledwie godzinkę. Zachęcam i smacznego życzę. Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 10 dag masła lub margaryny 1 żółtko Dodatkowo: 1 szklanka czerwonych porzeczek cukier trzcinowy według(...)podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia. 2. Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy ciasto. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki. Na każdy krążek nakładamy po porcji owoców i cukru trzcinowego. Składamy na pół formując pierogi. Widelcem robimy na brzegach wzorek. 3. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy
Izabelawkuchni, np. truskawkami, borówkami, śliwkami, tartymi jabłkami, – z owocami z puszki: ananasem, brzoskwiniami, – z mrożonymi owocami: malinami, czereśniami, wiśniami, porzeczkami, borówkami, – z suszonymi owocami, bakaliami, żurawiną, rodzynkami, – przełożone kremem, konfiturą, dżemem. Ciasto truskawkowe bez miksera podaję posypane wiórkami, tartymi orzechami lub cukrem pudrem, dekoruję świeżymi truskawkami. Składniki: 2 szklanki przesianej mąki pszennej kilkanaście truskawek + kilka do dekoracji
Zasmakuj Kuchnitarty, wylepiamy boki; powierzchnię nakłuwamy widelcem, i wkładamy na 12 minut do piekarnika w temperaturze 200 stopni góra - dół. Wyciągamy z piekarnika i układamy owoce, posypujemy cynamonem i cukrem. Pozostawioną 1/4 cześć ciasta rozkruszamy i łączymy z garścią płatków owsianych z dwiema garściami orzechów. Rozkruszamy na powierzchni jabłek. Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut w 180 stopniach. Tabliczkę
BaRepaschrupiące, bezglutenowe. Krem twarogowo-maślany z dodatkiem mleka w pro szku już robiłam kilka razy, lubię jego mleczny smak. Borówki o tej porze to najlepsze owoce do deserów, więc właśnie one wieńczą dzieło... - Ciasto: 1 opakowanie kleiku ryżowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 g miękkiego masła 3 łyżki kakao 2 duże jajka 2/3 szklanki drobnego cukru Krem
Czerwień i błękitmieszamy.2. Warzywa kroimy, można lekko osolić, nabijamy na patyczki do szaszłyków. Krewetki i kalmary wrzucamy do tempury i obtaczamy w cieście. Smażymy na głębokim tłuszczu dokładnie ze wszystkich stron. 3. Przygotowujemy ręczniki papierowe, odsączamy z tłuszczu usmażone owoce morza. Podajemy jako przekąskę z dobrym dipem lub chutneyem, można podawać z ryżem jako danie główne. źródło ,, Kuchnia Azjatycka
Apetyczna babeczkaZmęczona słońcem i bieganiną po sklepach, wracając do domu obiecałam sobie: dzisiaj nic więcej nie robię. Obietnicy oczywiście nie dotrzymałam, bo jak sobie odmówić małej słodkości. Szybko zagniotłam ciasto, równie szybko je schłodziłam, w 15 minut upiekłam i wypełniłam. I oto mogę się tymi maleństwami z Wami podzielić :) SKŁADNIKI: na około 20 babeczek 1 szklanka mąki 1/2 kostki masła (miękkiego(...)krem 1 budyń truskawkowy 1 szklanka mleka 1/2 kostki masła (miękkiego) 2 łyżki cukru pudru (jeśli budyń był bez cukru) 1/2 opakowania galaretki truskawkowej dodatkowo owoce groszki czekoladowe A jak to zrobić: Zagnieść ciasto z wszystkich podanych wyżej składników i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na płat o grubości 3-4 milimetry
Kuchnia w opałachZapach pieczonego ciasta drożdżowego, to chyba jedna z najprzyjemniejszych rzeczy przy kuchennych szaleństwach. Nie wspominając o jedzeniu oczywiście, bo ono nie powinno z niczym konkurować ;) Uwielbiam takie wypieki i lubię je modyfikować. Często dodaję owoce, kruszonkę, ale też dżemy. Tym razem postanowiłam lekko zmodyfikować smak używając kakao, kurkumy i zielonej herbaty matcha. I o ile kakao było wyczuwalne(...)wieńca" jak już ostygł, ale zapewniam, że nie tylko one chętnie sięgały po kawałek. Dorośli także mieli udział w konsumpcji, zwłaszcza, że wypiek był naprawdę spory i podzielny. Takie ciasta wspaniale smakują nie tylko na deser, ale i na śniadanie podane z filiżanką herbaty lub kubkiem letniego mleka. Przywołują na myśl beztroskie dzieciństwo, za którym teraz w dorosłym życiu
Kuchnia w czekoladziewyrabiać hakiem ciasto z 8 minut nakryć misę talerzem i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę forma 30x20 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować w formie, na wierzchu poukładać rabarbar i jabłka owoce posypać cukrem i rabarbarem, piec w nagrzanym piekarniku na 190 C, grzanie góra/dół około 50 minut, ciasto dobrze wystudzić w formie, przed podaniem
W Mojej Kuchni LubięBrownie to typowe amerykańskie ciasto, płaskie, bardzo czekoladowe. Z reguły bez dodatków lub z dodatkiem orzechów. Mocny czekoladowy smak warto przełamać kwaskowym smakiem owoców, jak np. malin czy borówek amerykańskich, dodając je do ciasta lub robiąc mus. Czytaj więcej
Pasja tworzeniasię lekka, miękka, piankowa beza z zatopionymi w niej ślicznymi, rubinowymi kuleczkami porzeczek. Także i w niej znajdują się migdały (podprażone i drobno zmielone). Ciasto jest pyszne, słodkie, ale zrównoważone, bowiem kwaskowatości nadają mu owoce. Sezon na czerwone porzeczki jest bardzo krótki więc warto go należycie wykorzystać piekąc właśnie ten pyszny placek :) Składniki: Ciasto: 200 g mąki
MyCookBook.plCiasto szybkie i proste. Wyobraźmy sobie sytuację, w której nic nie planujemy na wieczór, ale w ciągu dnia znajomi zapowiadają się z wizytą. Warto jednak zabłysnąć kulinarnym talentem. Tarta będzie idealna, a jeszcze lepsza tarta z migdałową nutą z delikatnym, puszystym kremem waniliowym. Lepsze od tego będzie jedynie dodanie na sam koniec owoców :). Nowy post Tarta migdałowo — waniliowa pojawił
Wypieki i Rumieńcekruchym cieście i białą słodziutką pianką przykrytą chrupiącą kruszonką. Całość bardzo lekka, letnia i bajecznie owocowa. Składniki na ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 180 g margaryny do pieczenia 4 łyżki cukru pudru cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części jedną większą( ok. 2/3 ciasta) i jedną(...)mniejszą( ok. 1/3 ciasta). Schładzamy 30 minut w zamrażalniku. Składniki na masę serowo- owocową: 850 g sera białego mielonego dwukrotnie 2 jaja 2 żółtka niepełna(ok. 200 g) szklanka cukru cukier waniliowy szklanka śmietany 18 % 2 kisiele instant z kawałkami owoców( u mnie wiśniowe) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 ml oleju odrobina czerwonego barwnika spożywczego Do zmielonego dwukrotnie
Domowe ciastajadali warzywa jako główne danie 2-3 razy w tygodniu. Owoce zaś jadali po posiłku jako codzienny deser, były to sezonowe świeże owoce lub w formie suszonej. Sławne greckie ciasta nasączone słodkim syropem piekli raczej od święta. Rośliny strączkowe, orzechy i nasiona Produkty te są bardzo dobrym źródłem zdrowego tłuszczu, białka oraz błonnika. Co najmniej dwa razy(...)Grecy spożywają najwięcej oliwy na świecie, aż 26 litrów rocznie na osobę, czyli ok. ½ litra na tydzień! Grecy stosują oliwę do przygotowywania prawie wszystkich potraw – gotują na niej, pieką ciasta, polewają sałatki, maczają w niej chleb. Ważne, aby używać oliwy ekstra vergine, która ma najwyższą wartość odżywczą. Zioła i przyprawy Choć cenimy je głównie za walory smakowe i zapachowe, coraz
Chilli Czosnek i Oliwarabarbar i truskawki można zastąpić innymi owocami? Oczywiście! Sprawdzą się tu każde owoce sezonowe, np. śliwki, maliny, czy brzoskwinie. Do słoiczków zresztą można zapakować również inne ciasta i desery - ciasto ucierane, panna cottę czy sernik na zimno. Myślę, że w latem jeszcze ze słoiczkami poeksperymentuję. Do takiego deseru najlepiej sprawdzą się słoiczki niskie i szerokie - do takich najłatwiej(...)sprawdzą się szeroki, niskie słoiki, jak te ze zdjęć. Zamiast truskawek i rabarbaru do crumble możesz oczywiście wykorzystać inne owoce, które są w sezonie, np. maliny, jagody, morele czy śliwki. Myślę, że do słoika można by także zapakować inne ciasta, np. jakiegoś ucieranca, albo serniczek. Hmm takie serniczki na zimno w słoiczkach - na pewno o tym pomyślę :) *** Jeżeli spodobał
Chilli Czosnek i OliwaOd dawna miałam na nie ochotę. Nawet zakupiłam specjalne narzędzie do wydrążania jabłek. Klasyczne ciasto naleśnikowe i kwaskowate jabłka komponują się idealnie. To dobry pomysł na
Pasja Smaku