się je podobnie, lecz jako bazę używa się ciasta drożdżowego. W rezultacie otrzymujemy chrupiące ciasto z mięciutkim wnętrzem. Jest pyszne!!! Zastosowanie ma podobne jak ciasto francuskie, ja lubię je z nadzieniem z budyniu i owoców, mąż zachwyca się nad kopertami z serem. Do nadzienia można użyć również dżemu, owoców, kremu czekoladowego, farszu mięsnego, czy z pieczarkami(...)każdej z tych wersji jest pyszne! Mój przepis jest nieco uproszczony, ale efekt końcowy jest taki sam ;-) Polecam! Składniki na ciasto duńskie wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową 1 kg mąki pszennej 200 ml jogurtu naturalnego 200 ml mleka 100 ml oleju 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 jajka 4 dag świeżych drożdży jeśli chcemy przygotować słodkie ciastka dodajemy
Rozpustne gotowanie~dyniowe kokosowe* ciasto fasolowe z malinami ; zielona herbata kaktusowa ~ *z mąką kokosową Tato wczoraj przywiózł mi ok. 8 kilogramów malin! Taaak, sama o nie prosiłam, ale
breakfast of dreams~ananas w cieście gryczano-kokosowym* podany z ricottą~ *mąka kokosowa Ale pyszny ananas mi się trafił! Taaaaaaki słodziuki, no po prostuu ♥ :D Idealne rozpoczęcie nieidealnego dnia
breakfast of dreamsciasto to nic innego jak wariacja na temat Królewicza, ciasta, które pokazywałam Wam jakiś czas temu. Oryginalny Królewicz jest bez dodatku owoców, a jego środkową warstwę stanowi puszysty biszkopt. Tym razem upiekłam cztery miodowe placki i przełożyłam je kremem. Biszkopt opuściłam. Ciasto wyszło pysznie, wygląda też rewelacyjnie. Nie jest trudne, ani specjalnie pracochłonne. Można je upiec z większej ilości
Codzienna kuchnia niecodziennaJak przygotowujecie dżemy dodajecie żel fiksy czy robicie metodą tradycyjną? U mnie bywa to różnie gdy mam więcej wolnego czasu wtedy zdecydowanie, wybieram dłuższe gotowanie bez
RAROSSAW tym roku po raz pierwszy moja wiśnia ma owoce, więc tym bardziej nie mogłam się doczekać, wreszcie są- nieziemsko kwaśne, ale właśnie takie
RAROSSAdokładnie tak samo... Można je upiec nawet trzy miesiące przed świętami, ale niecały tydzień przed również będzie przepyszne. Żadne inne ciasto z bakaliami nie smakuje tak jak to... bo chyba żadne nie ma w sobie ponad półtora kilograma owoców.. Przed samymi świętami można je pięknie udekorować marcepanem, lukrem królewskim lub po prostu posmarować podgrzaną konfiturą z moreli(...)osobiście najbardziej lubię je bez żadnych dodatków by nic nie zakłócało mi obłędnego smaku suszonych owoców i alkoholu. Moja wersja zawiera również polską nutę - śliwkę węgierkę, która fantastycznie wplata się w słodycz pozostałych bakalii, nadając ciastu niepowtarzalny smak i aromat. Najtrudniejsze w pieczeniu tego ciasta jest oparcie się pokusie zjedzenia go tuż po upieczeniu... dlatego zwykle piekę
maniapieczeniababeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki Cytrynowy sernik(...)Sernik dyniowy Sernik dyniowy z karmelem Sernik pomarańczowy Zielona babka piaskowa z lukrem Proporcje na formę z kominem o średnicy 24 cm Czas przygotowania: 60 minut Składniki Ciasto 3 jajka 3/4 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego 125 ml oleju rzepakowego 150 g świeżego szpinaku 220 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Kulinarne przygody Gatitywięc wsypałam łyżkę zwykłego i łyżkę trzcinowego). Podlałam je wodą, żeby rozrzedzić mieszankę. Sok, który puściły owoce był niezwykle esencjonalny, więc mogłam sobie pozwolić na dość dużą dolewkę. Owoce podgrzewałam na tyle krótko, żeby zachowały swój kształt (maks. 10 minut). Z tego powodu truskawki dodałam na sam koniec. Ostatnią rzeczą jaka trzeba zrobić by otrzymać zdrowy kisiel owocowy(...)poczuć cudowną, stosunkowo lekko kaloryczną ochłodę. Domowy kisiel może być doskonałym deserem dla mamy karmiącej i dziecka jak i dodatkiem do różnego rodzaju ciast i ciasteczek . Można go przygotować zarówno z owoców świeżych jak i pasteryzowanych kompotów
Kuchnia po mojemunastępnie owoce. Proces taki sam jak podczas przygotowywania deseru z figą i śliwką w karmelu Owoce dusimy w karmelu na najmniejszym natężeniu palnika przez ok 20 - 30 minut. Mieszamy je jak najrzadziej, uważając, by się nie rozpadły. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Nawijamy je ostrożnie na wałek i przekładamy na patelnię, zakrywając jabłka. Jeśli ciasto się porwie, nie przejmujemy
Taste Of My DayJakiś czas temu pokazałam Wam waniliową wersję ciasta biszkoptowego z białą czekoladą i czereśniami przygotowanego na patelni, które stało się rewolucją w Naszym domu i na jakiś całkowicie zdominowało inne wypieki- może nie pod kątem smaku (ot, to 'tylko' biszkopt z owocami, choć naprawdę smaczny- maślany i wilgotny), ale głównie pod kątem mega prostoty i błyskawicznego czasu- zrobisz(...)niecałe 15 minut, z czego 10 to 'smażenie' ! Tym razem zapraszam na czekoladową wersję tego ciasta, które zostało połączone z morelami. Dobrze smakuje, szybko się robi- nic, tylko brać przepis i próbować! 😊 Patlenia, 28 cm: * jajka- 4 szt. * mąka pszenna- 80 g * roztopione masło- 60 g * kakao- 20 g * drobny cukier trzcinowy- 4 lekko czubate łyżki * morele- około
Kraina Miodem Płynącamąki, proszku do pieczenia, jajka, cukru pudru i posiekanej zimnej margaryny (lub masła) zagniatamy ciasto i umieszczamy je w lodówce na około 2 godziny *** *** Po tym czasie ciastem wykładamy dno tortownicy (moja blaszka ma średnice 24 cm), nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i podpiekamy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C *** *** Zmielony biały ser mieszamy dokładnie(...)przekrawamy na połówki i za pomocą małej łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne *** *** Z wierzchu na gruszkach nacinamy kilka pionowych pasków *** *** Na masie serowej układamy połówki gruszek. Owoców nie wciskamy w ser, gdyż podczas pieczenia ciasto urośnie i może nam zakryć gruszki *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 1 godzinę. Po tym czasie w małym
Blog z Apetytemzwiązku z tym coraz częściej sięgamy po rozgrzewające dania i jesienne smaki. Jednak warto też jeszcze skorzystać z ostatniego momentu, kiedy można kupić owoce i warzywa lata. Dlatego na początek jesieni przygotowałam ciasto na zimno z malinami. Trzeba korzystać z nich póki są, bo niedługo zostaną nam one tylko w wersji z zamrażalki, a zamiast ciast na zimno wybierzemy
Fabryka pomysłówmleka szczypta soli Składniki na krem Rafaello 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 100g wiórek kokosowych 250g serka mascarpone Dodatki dowolne owoce Przepis na naleśniki z kremem Rafaello W misce miksujemy składniki na ciasto naleśnikowe . Powinno mieć ono dość rzadką konsystencję. Jeśli będzie zbyt gęste dodajemy odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadkie odrobinę mąki. Na rozgrzanej patelni, posmarowanej(...)mascarpone i cały cały czas miksujemy aż krem stanie się gęsty. Dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy krem. Na naleśnikach układamy krem Rafaello i je składamy. Na wierzchu układamy owoce. Smacznego! Artykuł Naleśniki z kremem Rafaello pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ciasto z galaretką z truskawek i bezą typu krajanka jest pyszne, dekoracyjne i z powodzeniem może zastąpić tort . Bardzo lubię ciasto z galaretką. Jest orzeźwiające i można do niego użyć sezonowych owoców. Ponieważ w Szwecji nie ma galaretek w proszku nauczyłam się je robić sama. Moje galaretki są więc naturalne w smaku i w kolorze. Ciasto z galaretką
codojedzenia