mieszamy, dodajemy cukier, mąkę, sodę i płatki orkiszowe, mieszamy ze sobą aby wszystkie składniki się połączyły.Ciasto powinno mieć troszkę gęściejszą konsystencje niż naleśniki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Łyżką nakładamy porcję ciasta, smażymy z obu stron na złoto. Podajemy z ulubionymi owocami oraz rozpuszczoną gorzką czekoladą
słodki bratekowocami z puszki i kremem budyniowym, na biszkoptach nasączonych likierem migdałowym. Wierzch zdobi pianka z mleka skondensowanego i galaretki. Deser bardzo mi smakuje, jest delikatnie owocowy i ciekawy w smaku, w ogóle nie czuć masła. Ja do masy budyniowej dodałam galaretki o smaku żurawinowym i przypadła mi ona do gustu, ciekawy smak. Przed samym podaniem ciasto ozdobiłam świeżymi bratkami(...)Połowę kremu wyłożyć na biszkopty w tortownicy. Na wierzchu poukładać owoce, na owoce wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na około 1-2 godziny. Wierzch: 7 Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić 1 szklance gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. 8. Blaszkę z ciastem wyjąć z lodówki i na wierzchu poukładać biszkopty maczane w ponczu. 9. Skondensowane mleko ucierać
Mała Cukierenkakruchych spodów do babeczek. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wyrobić jak typowe kruche ciasto. Gotowe ciasto owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Przygotować foremki do tartaletek. Dokładnie wysmarować je masłem i wykleić ich brzegi kruchym ciastem na grubość około 3-4 mm (fot.1) . Jeżeli obawiamy się, że babeczki zbytnio nam urosną(...)jasną, puszystą masę - przez około 5 minut. Nadal miksując stopniowo dodawać po łyżce wystudzonego budyniu (fot.2) . Na spód każdej babeczki włożyć trochę kremu budyniowego (fot.3) . Udekorować dowolnymi owocami (fot.4) . Tartaletki najlepiej przechowywać w lodówce. Wtedy krem nam się dobrze zetnie, a owoce zachowają świeżość. drukuj przepis
Świat Ciastazmieniać kolejności dodawanych składników! :) Bardzo polecam. Ciasto na dieciePRZEPIS{forma: 20x20 cm} Składniki 1,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka, oddzielnie białka i żółtka 0,5 szkl. ksylitolu (może być zwykły cukier) 0,5 szkl. oleju starta skórka z połowy cytryny ekstrakt waniliowy dowolne owoce w ilości wg uznania np. mrożone wiśnie(...)ubić. Wlać olej i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, skórkę z cytryną i ekstrakt waniliowy. Całość wymieszać łyżką. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć owoce i posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 1 h w temperaturze 170°C do tzw. suchego patyczka. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comJuż od jakiegoś czasu chodziło za mną takie proste, szybkie i smaczne ciacho z owocami . Bez zbędnych mas, przesadnej słodyczy. Jogurt kupiłam wcześniej, miałam tylko dylemat "owocowy": śliwki czy może jednak coś innego. Stanęło na śliwkach (bo na promocji były hihi :P ) Ciasto do przygotowania w 5 minut, a po niecałej godzinie pieczenia można było już jeść- choć ciepłe
Kuchnia w czekoladzieDzisiaj na moim insta stories pokazywałam Wam nasz szybki patent na zapiekane owoce dokładnie śliwki pod kruszonką migdałową. Zapiekane owoce idealnie smakują na śniadanie, jako deser czy podwieczorek. Są świetną alternatywą dla ciast i czasochłonnych deserów. Robimy je bardzo często jesienią w różnych wariantach, ale dzisiaj pogoda taka trochę jesienna więc poszły śliwki do piekarnika. Dokładny filmik(...)około: - 4 łyżki masła kokosowego lub oleju kokosowego (zamiennie masło) - 8 łyżek mąki pszennej lub innej - 3 - 4 łyżki posiekanych lub zmielonych migdałów Kruszonkę zagnieć aby była sypka. Posyp owoce i wstaw do nagrzanego piekarnika temp. 180- 200 stopni C. Czas pieczenia aż się zrumieni. Gotowe! Można jeść na ciepło lub zimno. Na śniadanie, deser lub podwieczorek. Owoce
SMYKWKUCHNIzupa! Dzisiejsze bułeczki to wczorajsze wspomnienie. Miałam je upiec na drugie śniadanie a wyszedł z nich podwieczorek, nie zmienia to jednak faktu, że były pyszne!!! Cynamonowa bułeczka i sezonowe owoce, pachnące śliwki węgierki i kwaskowe antonówki... Czego chcieć więcej? Cynamonowe bułeczki ze śliwkami i antonówką 320 g mąki pszennej 10 g świeżych drożdży 80 ml ciepłego mleka(...)wlewamy łyżkę mleka. Lekko mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy cynamon, sól, cukier, jajka, stopniowo wlewamy mleko i masło. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto przekładamy do naoliwionej miski i odstawiamy do wyrosnięcia na półtorej godziny. Owoce pozbawiamy pestek, jabłko obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. W jednej razem lub w dwóch osobnych miseczkach zasypujemy kostki jabłek i śliwek cukrem
Dzieje kuchennej Wiewiórytaka mini wersja sernikowa. Jeśli przygotujecie wcześniej kruche ciasto to przygotowanie "farszu" i upieczenie zajmie wam dosłownie 45 minut! Ciasto jest kruche i maślane, a masa z ricottą jest kremowa, z lekko cytrynową nutą! Pyszna!Idealnie smakuje ze świeżymi owocami. Sami długo zastanawialiśmy się z jakimi owocami najchętniej byśmy ją zjedli i tu chyba przeważyła nasza tęsknota(...)stopni piec przez 40 minut. Upieczoną tartę studzić na kratce. Ps. Jeśli brzegi ciasta zbytnio się rumienia możemy je przykryć folią aluminiową. dodatkowo: 250 g świeżych truskawek, 200 g świeżych malin, 150 g świeżej czerwonej porzeczki, świeże listki mięty cukier puder Wystudzoną tartę dekorujemy owocami, listkami mięty i oprószamy cukrem pudrem. Podajemy schłodzoną. Smacznego
Plate of Joyśmietanki 30%; 5 łyżek mleka; 1 łyżka soku z cytryny; 8 łyżeczek cukru waniliowego; 50 g startej czekolady; do dekoracji: czekolada 150 g; dodatkowo: owoce, orzechy, maltikeksy (jak u mnie) i inne :) Ciasto: Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Dodajemy żółtka i dalej
MiksturownikWszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** 50g czekolady kroimy w kosteczkę i dodajemy do ciasta, mieszamy *** *** Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę – moja ma wymiary 32 x 20 cm *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 40 minut – do suchego patyczka *** *** Po wystudzeniu odcinamy z ciasta nierówny wierzch ( nie będzie(...)już potrzebny ) *** *** Odwracamy ciasto na drugą stronę i ponownie umieszczamy w blaszce do pieczenia *** *** Przygotowujemy mus: śliwki pozbawiamy pestek, przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem *** *** Dodajemy wodę i całość podgrzewamy do momentu aż cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok *** *** Owoce blendujemy na gładki mus. Do gorącego musu dodajemy galaretki, dokładnie mieszamy i odkładamy do całkowitego wystudzenia
Blog z Apetytemmuszę się pochwalić:) Ciasto podane na stół zostało ocenione wielkie WOW. I właśnie o to mi chodziło:) polecam do środka dodać owoce, będzie ładniej wyglądać po przekrojeniu. Przepraszam za jakość zdjęć ale spieszyło mi się z podaniem ciasta i nie wyszły byt ładne. Mam średnie podejście do tego typu świąt podobnie jak do walentynek, uważam, że miłość
ciastkarnia na kruchym spodzieLato w pełni więc i owoców całe mnóstwo. U nas w ogrodzie resztka czarnych malin (tak dokładnie – nie jeżyn tylko malin ) więc aby się nie zmarnowały postanowiliśmy zrobić pyszne mięciutkie drożdżowe bułeczki Składniki na ciasto: - 300 g mąki pszennej - 60 g cukru pudru - 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią - 125 g serka mascarpone - 25 g masła - 1 jajko
Kuchenne WariacjeChristmas cake to tradycyjny bożonarodzeniowy tort w Wielkiej Brytanii. Zawiera duże ilości suszonych owoców takich jak rodzynki, żurawina oraz kandyzowane wiśnie zalane wcześniej sherry. Najlepiej przygotować to ciasto parę tygodni przed świętami i zostawić by dojrzało (trochę tak jak z naszymi pierniczkami) Całość ozdobiłam masą cukrową ale można zamiast tego posmarować wierzch dżemem pomarańczowym i posypać orzechami i suszonymi(...)jajku cały czas mieszając. Na koniec dodaj resztę składników: suszone owoce, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz mąkę. Przełóż do foremki nasmarowanej masłem i otoczonej papierem do pieczenia. Piecz 4 godziny w temperaturze 140 º C aż będzie ciemnobrązowy. Odstaw do całkowitego ostudzenia a następnie umieść ciasto w pojemniku i odstaw na parę tygodni by dojrzało. Co jakiś
wysmienityendorfinki, bo ostatnio coraz więcej słodkości wychodzi z naszego piekarnika. Tym razem są to pierożki z jabłkami, które posmakują naprawdę każdemu! Ciasto zagniata się w 2 minuty. Leniwi zamiast świeżych owoców mogą użyć dżemu, wyjdzie równie pyszne, a oszczędzi czasu. ;-) SKŁADNIKI: 500 g twarogu półtłustego 250 g margaryny 500 g mąki pszennej 1 jajko lub 1 łyżka(...)śmietany jabłka cynamon cukier puder do posypania Twaróg rozdrabniamy widelcem i dodajemy do niego margarynę pokrojoną na małe kawałeczki, mąkę oraz jajko lub śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy je do woreczka lub owijamy folią i chłodzimy w lodówce przez ok. 30 min (im więcej tym lepiej). Jabłka obieramy i kroimy na plasterki ok 0,5 cm grubości
Kuchnia od dwojgapotrawą, którą znamy z japońskiej kuchni jest tempura, a więc wybrane składniki, takie jak np. owoce morza lub warzywa, smażone w delikatnym i kruchym cieście na głębokim oleju. Doskonały smak tempury zawdzięczamy ciastu – Japończycy osiągnęli bowiem mistrzostwo w jego przygotowaniu. Aby skosztować prawdziwej tempury turyści przyjeżdżają do Japonii z całego świata. Soba – charakterystyczny makaron Równą popularnością cieszy się soba(...)cienki makaron produkowany z mąki gryczanej, podawany zarówno na ciepło, jak i na zimno. Makaron podaje się w zupach, jak i jako samodzielne danie, wzbogacone dodatkiem mięs, owoców morza lub warzyw. Charakterystyczny smak i kształt makaronu sprawiły, że stał się on popularny na całym świecie. Wyjątkowa kuchnia japońska Japońska kuchnia cieszy się ogromną popularnością. Charakterystycznych dań z Kraju
Tradycyjna Kuchnia